Ynt: Çekme Karavan mı, Motokaravan mı?
Bu veriler Avrupa Karavan federasyonundan alınmıştır .
Çekme karavan sayısı 4.320.000
Motokaravan sayısı 1.160.000
Ülkelere göre dağılım :
Almanya 985000 çekme 450000 moto
Fransa 1100000 çekme 150000 moto
İngiltere 530000 çekme 118000 moto
Arkadaşlar yukarıdaki bilgi karavancı bir dostumuzun 2008 yılı verilerine ait alıntıdır.
Yukarıdaki verilere bakınca çekme karavanın açık ara ilerde olduğu görülmektedir. Türkiyedede durum farklı değildir,Yurtiçi ve
Yurtdışı ortak özelliği çekme karavanların sayısal üstünlüğü ile bitmemektedir birde ortak kullanım şekilleri kamping bağımlısı
olmalarıdır.
Elimdeki kaynak kitaptan örnekle Hırvatistanda bakanlık verilerine göre 119 kamping kayıtlı ve tüm bilgileri yayınlanmıştır,diğer
avrupa ülkelerinin verileri için yorum yapamam.
Bizde henüz alternatif turizm olarak bile görülmeyen karavancılık için bilgiler çok kısıtlıdır. Bu şartlarda yapılacak mukayeselerde
kişisel gözlem ötesine geçemeyecektir.
O zaman kişisel gözlem ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak başlıktaki soruyada cevap olabilir.
Çekme Karavan
1995 yılında yerli üretici imalatı olan 1985 model kullandım,o günün yol şartlarında ne kadar zorlansamda sayısız orman kampları
ve milli parklardan ve özel kampinglerden fazlasıyla yararlandım. 2. tecrübem polonya imalatı karavanımla çok daha sorunsuz
yolculuklar ve geziler yapsamda şehir içi parklarda kısıtlayıcı olması nedeniyle kampinglerin yetersizliğide eklenince ve büyük şehirde otopark sorunları beni bu model karavandan soğuttu diyebilirim.
Yabancı markaların satışında ÖTV olmayışı çekme karavan alıcıları için avantaj olsada yerli üretimlerin tercih edilmesi maliyetin
düşük olmasının cazibesi dışında neden tercih edilir sorusunu akla getiriyor, zira yerli ve yabancı marka çekme karavan kullanıcısı
olarak aradaki farkın çok fazla olduğunu gözlemleyebildim.
Kamper
Kamperler özellikle 2-3 kişi için Türkiye şartlarında en iyi seçenek olarak görüyorum, kampinglerin yetersizliği nedeniyle ve özellikle
çalışan ancak karavan hobisini bırakamayanlar için minimum maliyet ile maksimum verim denilebilir.
Kamper tecrübemden gözlemim sıcak ve soğuk mevsimler için diğer seçeneklere göre dezavantajlı yanı olsada Türkiye karavancılığı
için uzun yıllar orta yol olarak kalmaya devam edecektir.
Motokaravan
Bu araçlar için henüz 4 aylık gözlemim çekmeden pratik, kamperden yavaş oluşu kadar doğada yada şehir içinde çok dikkatle
kullanılması gerekiyor, ancak aracımın 5.25 mt olduğunu ve kamper kadar rahat olmasada şehir içi yada doğaya ulaşmada hatta
kamping olmasada şehir merkezlerinde rahatlıkla park edilebilmesi avantajları.
İç kullanım ölçülerine göre çekmeden büyük, kamperden ferah bir kullanım sağlaması dikkate alınacak özelliğidir. Fiyat olarak tüm seçenekler içinde maliyeti en yüksek olan model olduğu gerçeği seçenekler içinde sonuncu olmasına etkendir.
Emeklilik dönemindeki karavancılar için en iyi seçenek olarak görülebilir zira yollardaki karavan profilinde çoğunluğun emekli
ve motokaravan tercihi gezginliğin dönemsel değil genel yaşam şekline dönüşmesi ile ilintili olduğunu düşünüyorum.