CJ ; Yükseltme Kiti Montajı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan jeep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,419

jeep

Zirve
Yer
Gaziantep
Web
www.gandoff.org
Birde mafsalın flanş a bağlanma konusuna değinmek istiyorum. 78 öncesi cj lerde mafsal U demirine benzeyen bir parça ile bağlantı oluyormuş, yenilerde ise 78 sonrası flanşın üzerine diş açılarak köprü ve civata ile bağlantı olması. Benim cj-5 1980 model ve köprü civata kullanılmış. 2 defa kırdı. Sonra U demirine döndüm 2 aydır bişi yok. Ama usta bu defa kırarsa içerlerden kırar dedi. Şimdi bekliyorum kırarmı diye..

2-5.jpg

Etiketler
Ynt: CJ ; Yükseltme Kiti Montajı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar?

Bende U lardan kullanıyorum, ıstavrozu spicer marka kullanırsanız kıramazsınız... kuru yağlama sırasında mafsaldaki gresörlukleri unutmayın..

CJ'i yukselttikten sonra arka diferansiyel şafta baksın diye epeyce cevirmek zorunda kaldık;

Ama hala ciddi bir açı problemimiz var;

daha ne yapıcağımıza karar vermedik, eski şaftın boyu uzayacak ve çift mafsal kullanıcaz heralde...

Maaşallah yaw...atölyede Acıbadem Hastanesi gibi..düzenli bir mekana benziyor :smiley:

heryer gibi buranında kendi içinde bir düzeni var ;)

bende de açı fazlaydı, differansiyeli çevirmeden önce flanşın istavrozun oturduğu dişleri kırdı. Sonrada köprü bağlantılarını doğradı. Senin resimde gördüğüm kadarı ile istavroz döndüğünde rahat olmayacak, birde arazide ne konumda çalışacak belli değil. Şaft uzayacak bence. Çİft mafsal olası gözüküyor. Yada daha açılı mafsal kullanman gerekebilir.

Yada arazi şanzımanını dana18 (çift kollu) ya çevirebilirim, dana18'in şaft çıkışı aşağı göbekte...dana20ye göre yaklaşık 10cm aşağıda ;) hemde reduksiyonu fazla.... bakalım düşünecek bolca vaktimiz var... şaft uzayacak zaten... ama ön şaftta problem olmadı eski dingilim (dana30), yenisine göre (dana44) çok ufak, şaftın uzunluğunu, yukseltmeden kaynaklanan mesafeye tam denk geldi :D

Yükseltme işinde, sanırım makasların kavisi artırılmış, birde makas küpeleri daha uzunları ile değiştirilmiş gibi geldi. Yanılıyormuyum?

makaslar 2.5inch Rancho std kavisli, küpeler normalden 3-4 cm uzun, arazide küpeler ileri geri oynayarak makasların daha hareketli olması sağlıyor. Küpelerin ortasındaki kaynaklı borular ve poliüretan burclar asfaltta gezmesine engel oluyor. CJ'i sökmeden önceki kombinasyon buydu.. aşağıdaki resimde küpelerin hareketini azda olsa görebilirsiniz...

Şu anda ise Abd lilerin SOA dedikleri (Spring over axle) dingilleri makasların altına aldık. Bu hem makaslardaki yükü azaltıyor ve helezon kadar olmasada esnemelerini sağlıyor hemde 17cm gibi bir yukseklik getiriyor ;D. Şu anda kapı eşiği 110cm, şase 92cm'de.... avantajları dışında çözmemiz gereken caster açısı (ön dingili şafta çevirince direksiyon kutusu bağlantıları vs..) ve arka şaft problemleri ortaya çıktı.. Bide 33" lastikler ufak kaldı :D

Allah'tan ustam/hocam iyi :smiley: herkesin içinden çıkabileceği bir durum diil... ::smiley:

bu kadar yükselmeye karşı devrilme riskini azaltmak için ne yapacaksın? benim aklıma ilk gelen aks aralıklarını genişletmek, neler yapılıyor??

dingiller standart CJ dingillerine göre yaklaşık 25cm geniş (dingiller Wagoneer'dan) , dış ofsetli jantlarla lastikler iyice dışarda... normalde CJ'in lastikleri şaseye 10-15cm yakındır... bugun kupayı üstüne koyup ne yaptığımıza bir baktık... dodikleri büyük boy kullanıcaz ;D ...

Araziye çıkınca belli olacak sanırım bizimle paylaşırsan sevinirim. Ama şimdilik benim uygulayacağım küpe uzatma ve makas kavisi artırma gibi görünüyor. Yani 1 step arkadan geleceğim sanırım.

gezi foto ve videolarından görürsünüz inşallah :D
imkanınız varsa lift kit alın rancho makas ve rs5000 yağlı amortisörlerden sonra hem asfaltta hem arazide bambaşka oldu...

Şu anda ise Abd lilerin SOA dedikleri (Spring over axle) dingilleri makasların altına aldık. Bu hem makaslardaki yükü azaltıyor ve helezon kadar olmasada esnemelerini sağlıyor hemde 17cm gibi bir yukseklik getiriyor . Şu anda kapı eşiği 110cm, şase 92cm'de.... avantajları dışında çözmemiz gereken caster açısı (ön dingili şafta çevirince direksiyon kutusu bağlantıları vs..) ve arka şaft problemleri ortaya çıktı.. Bide 33" lastikler ufak kaldı

orkun abi merhaba.
bu dediğin SOA sisteminde araç çok geziyor diye duydum, yolda kontrol etmek zorlaşıyormuş. bu konuda bir araştırman oldu mu?
selamlar.
metehan

Caster açısını düzeltmezsen gezer, yolda tutamazsın :smiley:

http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/suspansiyon_sis/on_duzen_sisi.htm

Diferansiyel çok çevrildiği için açılar birbirine giriyor...

Orkun cj 7 nin orjinal aksları 4-5 derece pozitif kasterli, dana 44 lerde 0 veya 2 derece olması lazım, yukseldikçe kamberde bozulacak , dana 44 lerin daha geniş olması bunu biraz düzeltecek , ama ister istemez yolda gezecek izlere kapılacak, özellikle yokuş aşağı gaz vermeden giderken seni çok korkutacak.

Castor corrected guide, yada kasterli kayıt kurtaracak dereceye göre alınıp takılması lazım , foto vardı ama 5-6 yıl oluyor, belki biryerlerde o kasterli kayıtlardan bile vardır elimde ama bitaraflara atılmıştır. bulursam gönderirim.

ikincisi karpuz u çevirme işi Türkiyedeki ustaların uydurduğu bir yöntem , ve doğru yötem değil sürekli difflerden yağ sızacak, Bunun sebebi havalandırma delikleri eksenden kayıp alçalacak, metal tozları yogun yağ ile birlikte havalandırmaları tıkayacak, içeride oluşan basınç contaları, keçeleri patlatacak, yağ zaten govde yerine kapakta birikecek önce azar azar sonra yoğun şekilde sızacak üşenmezsen belli aralıklarla bu delikeri kontrol et.

Doğru yöntem net hatırlamıyorum ya warn yada detroit miydi iyi bir markaydı hatırlayamadım onların özel HD şaftları var karpuzları düz pozisyonda tutarak açıları kurtarıyor, onlardan kullan bir defa uğraş .

Selamlar

Kamberleri düzelticez, onun alt yapısı var daha önce yapıldı ve başarılı oldu. Asfaltta 140km'ye çıkıyor ve gezmiyor SOA'lı CJ.

Karpuz çevirme konusunda, önde problem yok, arka için dediğiniz "CV driveshaft" hazır zaten... arka şaseden forklifte vurup max artikulasyonda shaftın durumuna bakarız, gerekirse dingili straple limitleriz :D.. bakalım o noktaya geldiğimizde değerlendirip karar vericez.

http://www.4wd.com/search.aspx?PN=1&word=cv+dirveshaft

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,968
Kaydolan Son Üyemiz
Ramazan Turan

SON KONULAR