Ynt: Discovery! Bu Hastalığa Ben de Kapıldım Acil Doktor Aranmakta
Bu 4x4 sevdası bitmediği sürece, "hangi araç en iyisidir" sorusuna da cevap bulamayacağız. aslında sorunun cevabı biraz da kişisel. şartlar ve zevkler, ama en çok da cepteki para karar kılıyor hangi aracın alınacağına.
1998 model LR Discovery MPI kullanıyorum. 2005'te aldım. LR'den başka bir marka, Discovery'den başka bir model hiç düşünmedim. Hastalık diyelim. Aldığımda V8 hayranı olmama rağmen vergi ve evdeki hatunun korkusudan 13K Euro'ya MPI aldım. o zamanlar 97-98 yapımı TDI'lar 27K Euro idi. beli doğrultana kadar MPI kullanıp 7-8K TRY sahibi olunca motor değişimi yaptıracaktım. evdeki plan tutmadı. motor değişimi yasaklandı.
Bu araç benim tek arabam. Günlüğe de kullanıyorum, araziye de, uzun yola da. 188.000km'de, motora ellenmedi daha.
Uzun yolda: İstanbul - İzmir yolunu LPG ile 125 YTL'ye gidiyorum, tavan sepeti ve bagaj full dolu iken... içeride de 3 büyük bir de oğlan. sessiz sakin.. V8 gibi çok yakmıyor. TDI gibi de gürültü yapmıyor.
Şehir içinde: manevra problemim yok.. elbette Peugeot 206 değil bu araç, ama alıştım. istediğim yerden dönerim. Ataşehir'de oturuyorum... moda değil.. belki de ondan.
Arazide: arabamda lift kit, arka diff lock ve ne yazık ki bir arkadaşın tavsiyesi üzerine alınmış BF GR TA lastik var. (Bir daha asla BF almam...) Kar, çamur demeden yürüyorum. Mühim olan arabanın hangi devirde ne yaptığını bilip ona göre kullanmak... Bazıları rahat geçer, araziyi farketmez bile; bazıları zorlanarak ama eğlenerek geçer. Her yerden geçecek olsam, zaten vince, halata, en çoğu da arkadaşlara ne ihtiyacım olsun..? her yerden geçebilmek istesem Unimog alırdım.
Bu arabayı seviyorum. bazıları "MPI çekmez" diyor... arabayı ilk aldığımda standart hali ile 170km/h hız yapıyordum.... neyseki bir yere bindirmemişim... şimdi hızın ne olduğunu daha iyi anlıyorum... 2" yükseltme, lastikler, tepeye sepet, tıraşlanan çamurluklar, eklenen ağırlıklar... derken hızım otobanda 130km'ye düştü. az mı? bazılarına göre evet... ama bir "arazi aracı" için çok bile... amaç yolda hız yapmak olsa, Honda veya Toyota alırdım... neyime gerek ağırkanlı 2 tonluk rüzgar tutucu bir araç?
Karda dizel Defender'ın kendini çekemediği yokuştan geçtim iki hafta evvel. belki o arabasını tanımıyordu, belki ben şanslıydım.... tek şansızlığım göbekten oturmak... yol tayinim iyi değildir.. çamurlu yolda, göbekten oturmak benim en iyi becerdiğim konulardan biri... düzelticez inşallah...
Bir de teknik bilgi, araç 136HP 190Nm. tabii fabrikadan çıkalı epey oldu... düşmüş olabilir
Aracınızı sevin... o da sizi sever.
Deep'e özel not: görüşelim. ayrı gayrı olmasın.