Efsaneleri Çağrıştıran Zarafet; Denizatı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,532

özlem

Kamp III
Efsaneleri çağrıştıran zarafet: denizatı...

imperiaflex_0_0_0.jpg

Denizlerin en hoş ve en zarif hayvanlarından... Güzellikleriyle göz zevkimizi okşayan bu küçük canlı, ilginç yaşam biçimiyle de bizi şaşırtıyor. Ancak, efsanelerden çıkmış izlenimi uyandıran bu deniz canlısının milyonlarcası, afrodizyak ve ilaç yapımında kullanılmak amacıyla acımasızca öldürülüyor...

Denizatı, Eskiçağlardan beri dünyanın en çok tanınan ve sevilen hayvanlarından biri olmakla birlikte, bilim dünyasının karşısına sürekli yeni bilinmeyenlerle çıkıyor.

Bu canlılar, binlerce yıldır masallarda, batıl inançlarda, tıpta ve ekonomide önemli roller oynadı. Ama şimdi, tam da bu harika hayvanların geleceği tehlikeye girdiği anda, Kanadalı biyolog Amanda Vincent gibi araştırmacılar bu canlıyla ilgili yeni bilgiler elde ettiler.

Vincent, İngiliz çalışma arkadaşı Heather J. Hall ile birlikte kısa süre önce, bilimsel literatürde "hippocampus" olarak geçen denizatı hakkında, dünya çapında ilgi gören bir araştırma yayımladı. Bu iki uzmanın, hippocampus'ların (anlamı at tırtılı) yaşamı ve aşkları üzerine yaptıkları açıklamalar, "Alice Harikalar Diyarında" masalındaki kadar inanılmaz ve şaşırtıcı...

imperiaflex_0_1_0.jpg

Dev okyanuslarda yaşayan yırtıcı balıklar ve tehlikeli canavarlar arasında vitrininden çıkmış sevimli bir oyuncak gibi görünüyor. Deniz omurgalıları arasında tek dik duranı... Başını öyle önüne eğmiş ki, ona bütün çekiciliğini veren o ünlü at başı şekli çıkmış ortaya. Gövdesi, pullarla değil, kemiksi düğmeciklerle kaplı. Ancak, bu ağır zırhın altında bile bir peri kadar hafif ve zarif süzülüyor. Renkleri canlı turuncudan turkuvaz mavisine, parlak sarıdan koyu kırmızıya kadar geniş bir yelpazeye dağılıyor.

Bazen de siyah, gri ya da haki yeşil de olabiliyor. Bu ağır zırhın altında, bazen tırnak büyüklüğünde, bazen de 30 santimetre boyunda gösterişli bir denizatı bulunabiliyor.

Etiketler

Ynt: Efsaneleri Çağrıştıran Zarafet; Denizatı...

2,5 yıllık dalgıcım 4 ay önce malezyada bu güzelim canlıyı ilk gördüğümde ağlayacaktım. pigme deniz atını mercanların içinde görmek okadar zorki ufacıklar ve muazzam kamufleler.
en son 1 ay önce hatay bölgesine dalışa gittim ve orda resmen tarla gibi kuma yayılmış onlarca deniz atı vardı. bukadar deniz atını birarada göreceğimi hiç sanmazdım. tavsiye ederim mutlaka o bölgeye dalışa gidin harika yerler var.

demekki çok şanslısınız ::smiley:
ben yıllarca görmek için bekledim. siz kıyıdan 50m ötede görmüşünüz. o bölgede hiç dalmadım.
aslında amacım hep farklı yerleri görmek ama ankara'dan dalış için ulaşım gerçekten zor oluyor.

Valla bizimkisi gerçekten büyük şans, siteden Dr. Ayşe ve abimin eğitim dalışlarını yaptırıyodum, bi baktık 2m. suda denizatı :smiley: Yoksa daldığımız yerde değil denizatı balık bile görmek mümkün değildi, eğitim yapıyorduk zaten :smiley:

gerçekten çok şanslıymışsınız. ben daha hiç görmedim :(

benim eğitim dalıcılarımda gördü ;)
ama inanın bizim gördüğümüz kadar onlara ilginç gelmedi. bence hemen görmekte iyi değil. biraz su altını tanıdıktan, canlıları öğrendikten sonra görmek daha anlamlı oluyor.
ufacık canlıları görmek büyük şans dilerim en kısa zamanda sizlerde görürsünüz....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,026
Kayıtlı Üye Sayımız
166,770
Kaydolan Son Üyemiz
auron

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR