Ege

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,728

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
Zülfü Livaneli
Yazara ulaşmak için : zlivaneli@gazetevatan.com

Ege

Homeros Ege’ye ‘Şarap rengi deniz’ der. Gerçekten de ‘gül parmaklı şafak’ vaktinde ve gün batımında şarap rengine bürünür deniz.

Ege’nin sırrı bununla da bitmez. Güneşi mi, rüzgarı mı, kokusu mu bilinmez sanatın, aşkın, mitolojinin, bilimin, felsefenin boy attığı topraklardır buralar.

Dünya uygarlık birikiminden Ege’yi çıkarsanız, çok ama çok eksiliriz.

Akademya da bu topraklardan çıkmıştır, felsefe de, şiir de.

Zeytin, kekik, şarap ve yanık ezgiler diyarına ne zaman adım atsam, müthiş bir coşku kaplar beni.

Yaşamı daha çok severim. İnsanlığa daha çok güvenirim.

Bir süredir Ege konserlerinde dolaşıyorum ve yine aynı baş dönmesi sarıp sarmalıyor beni.

Ege’nin ıtır kokan gecelerinde binlerce sevgili dostla birlikte, yıldızlı gökyüzüne salıyoruz şarkılarımızı.

Hayatın, birbirinden ayrılmayan sevincini ve hüznünü hep birlikte hissediyoruz.

Altınoluk ve Gümüldür konserleri arasında Madra dağındaki Daidalos otelinde kaldık.

Çok ama çok sevgili bir çift yürek, dünyanın en oksijeni bol tepesine ahşap bir konak yapmış.

Mutfağı, Ege’nin pek az yerinde bulabileceğiniz kadar lezzetli.

Sahipleri ve personeli güler yüzlü.

Her şeyi geride bırakıp, birkaç gün kaçmak isteyenler için bulunmaz bir yer.

Daidalos Zeus’un mimarı. İlk mimar olarak biliniyor.

Onun adını taşıyan butik otel Zeus Altarına ve Kaz dağlarına çok yakın.

Oradan çıkıp Gümüldür konseri için mandalina bahçelerinin arasına dalıyoruz.

Gümüldür’de Pir Sultan Abdal Derneği‘nin yeni binasının açılışını yapıyoruz.

Paloma Paşa Resort denilen harika otelde konaklıyoruz.

Yine aynı coşku, yine aynı dost, sevecen ‘Biz sizin türkülerinizle büyüdük!’ diyen yüzler.

Nazım ‘Şu Varna deli etti beni, divane etti’ demişti ya işte Ege de bana aynı etkiyi yapıyor.

İçimi yıldızlarla dolduruyor.

*********************************************************************************************
Vatan'dan alıntıdır.
http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=11.11.2007&Newsid=319060&Categoryid=4&wid=5

Cavid Sezen

Etiketler
Ynt: Ege

Ege'nin güzel illerinden birisi olan DENİZLİ iline bağlı BULDAN ilçesi ile ilgili bazı bilgi ve görselleri paylaşmak istedim.
öncelikle doğası ve insanları ile çok beğeneceğiniz bir yer kamp ve karavancılığa hizmet amaçlı tesisleri bulunmamakla birlikte kamp ve karavan için uygun doğal mekanları vardır.
örneğin eski bir eski bir sönmüş yanardağ kraterinde meydana gelmiş olan yayla gölü konaklamak için mükemmeldir yakın cevresinde dağ köyleri bulunması sebebi ile ihtiyacların karsılanması ve emniyet acısından bir sorun olmayacak bir yerdir.çevre halkı yardım sever ve misafirperver dir.

bazı ansiklopedik bilgiler....

Buldan Denizli ilinin bir ilçesidir. 2007 yılı nüfus sayımına göre; merkez ilçe nüfusu 15.100, toplam nüfusu 29.000'dir. Dokumacılık konusunda tüm Türkiye'de meşhur bir ilçedir. İlçeye has olan Buldan bezi dünyaca ünlü bir dokuma türüdür. Yayla (Süleymanlı) Gölü ve Kestane Deresi ilçenin önemli doğal güzellikleri arasındadır. İlçe sınırları içinde Yenicekent Kasabasında Tripolis Antik Kenti bulunmaktadır.Derbent köyünde ise sulama amaçlı kullanılan Derbent Barajı bulunmaktadır. İlçe dağ yamaçına kurulmuştur. İlçenin en yüksek noktası 1151 m ile Geleyli Tepesi'dir. Denizli Merkez'e 42 km uzaklıktadır. En yakın demiryoluna 18 km uzaklıktadır. İlçeden Denizli- Manisa karayolu geçer. Komşuları Manisa-Sarıgöl, Aydın- Buharkent, Denizli-Akköy, Denizli-Sarayköy ilçeleridir.

Cografi Yapi
Sazak Dagi
İlçenin güneydoğusunu boydan boya kaplar. 1117 metre yükseklikte bulunan bu dağa aynı zamanda Kumralıpaşa dağı olarak ta anılmaktadır.
DOGAL GÜZELLİKLERİ

Yenice Kaplicalari
İlçeye 16 km mesafede bulunan Yenice Kasabası sınırları içerisinde bulunan kaplıca yarı asfalt, yarı stabilize yolla Denizli- İzmir karayoluna bağlanır. Yol Tripolis harabelerinin yanından geçmektedir. Önceleri kubbe altında, ortasında ayakları sokmak için çizme şeklinde tasarlanmış bir göbek taşı bulunmasından dolayı Çizmeli hamam denilmiştir. Günümüzde kubbe kaldırılmış kaynak üzerinde yeni tesisler yapılmıştır. Suyun sıcaklığı 44 derece olup bileşiminde hidrokarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum iyonları bulunmaktadır. Kaplıca başta romatizma olmak üzere; kalp, damar sertliği, deri hastalıklarının tedavisinde önemli bir etken olmaktadır. Aynı yörede halk tarafından Çamur Hamamı olarak anılan Gamere kaplıcası da benzer özellikleriyle özellikle iç turizme hizmet etmektedir.
Kestane Deresi
İlçe merkezine 1 Km uzaklıkta olup şehrin batısında yeşillikler arasında bulunmaktadır. 1967 yılında dönemin belediye başkanı Ethem Tümbay tarafından imar ettirilen bu alan bugün hem çay bahçesi hem de restaurant bölümüyle yöre halkına ve dışarıdan gelen turistlere hizmet vermektedir
Denizli'nin en gelişmiş ilçelerinden biridir. Buldan İlçesi Ege Bölgesinin iç kısmında yer almakta olup, doğuda Güney İlçesi, batıda Kuyucak, kuzeyde Sarıgöl, güneyde Sarayköy İlçeleriyle komşu bulunmaktadır
İlçe merkezinin batısında 1500m yükseklikte, dağ içi düzlüğünde Süleymanlı gölü vardır. Çok eskiden bu gölün bir ark sistemiyle Buldan’ın yeşil bahçelerini suladığı bilinmektedir. Buldan’ın doğusuna doğru arazi yüksekliği giderek azalır. İlçe topraklarının yaklaşık üçte birinin bulunduğu bu bölge, Adıgüzel Barajı’nın sularıyla verimini giderek arttırmaktadır. Büyük Menderes Ovasının tarıma elverişli toprakları üzerinde Yenicekent, Doğan, Oğuz, Mahmutlu ve Bölmekaya köyleri kuruludur

İcme Deresi
İlçenin güneyinde; ilçeye 5 Km mesafededir. Kaynaktan çıkan bu şifalı su içme suyu adını almıştır. Özellikle mide hastalıklarının tedavisinde yarar sağladığı bilinmektedir.
Yukari Vakif Cayi
Şehirden 2 Km uzaklıkta çamların içinde bir dinlenme yeridir. İlçenin günümüzde en önemli turistik mekanlarından olan bu yer özellikle yaz mevsiminde iç turizme büyük bir canlılık kazandırmaktadır.
Triepolis Antik Kenti
İlçemize bağlı Yenice kasabasının hemen yanındadır. Hellen dilinde üçlü kent anlamına gelen Tripolis ismi Anadolu’da iki kente daha verilmiştir. Bunlardan biri Trabzon’da, diğeri ise Karia’dadır. Tripolis’in eski ismi Apollonia olup M.S.III.yy.da Seleukoslar tarafından kurulmuştur. Ana Tanrıça Kybele, Artemis , Apollon ve onların anneleri Leto’ya bu kentte saygı duyuluyordu. Ayrıca sikkelerinde de Leto’nun kabartması yer alıyordu. Tripolis’in tarihte ismi Sardeis’den çıkan kral yolu’nun Philadelphia (Alaşehir)’dan sonra Tripolis’den geçerek Phrygi’nın batı ucundaki Hierapolis’e bağlanmasıyla geçer. Burası yolların birleştiği bir sınır kenti konumunda idi. Ayrıca 1190’da Alman İmparatoru Friedrich Barbarossa, Haçlı Seferlerinin başında buradan yoluna devam etmiştir. Bizans İmparatoru Dukas Batatzes kenti onarmış ve etrafını surlarla çevirmiştir. Kentten günümüze Roma dönemi yapı kalıntılarından bazı parçalar gelebilmiştir. Tiyatro ile Gymnasium’un kalıntılarının dışında arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından pek bir şey günümüze gelememiştir

[attachment=1][attachment=3][attachment=2][attachment=4][attachment=5]

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Şimdilik sadece işaretliyorum bu başlığı Sn. Cavid ve Sn. Alp bey;
Baba tarafı izmirli, anne tarafı Denizlili olan bir eGe li olarak aşık olduğum
topraklardan uzak bir şekilde, ekmek parası hesabı Karadeniz Ereğli de yaşıyorum..
En kısa sürede eGe ile ilgili bilgilerimi, anılarımı, coşkularımı ve hislerimi paylaşabilmek adına sevgilerimi sunuyorum..
Murat AYRAL
Karadeniz Ereğli

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,829
Kaydolan Son Üyemiz
Lukes

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.