Engellilerin de Motorkaravan Kullanabilmeleri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kemal orhun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,687
Ynt: Engellilerin De Motorkaravan Kullanabilmeleri

Buda enterasanmis. Bence su an icin en mantiklisi sizin bir yerlerden resmi ehliyet tanimlarini iceren bir belge bulmaniz. Internettende indirilmis olabilir. Ornegin A sinifi ehliyet sunu sunu yapabilir, B sinifi ehliyet 3500 kg a kadar ve 9 kisiye kadar arac kullanabilir, H sinifi ehliyet B sinifinin yaptiklarini yapabilir fakat engelli kisilere verilir vs. vs. gibi bir metin bulun bunu surekli yaninizda tasiyin. Benim mantigimda Hakan bey ile ayni seyi soyluyor. Eger B sinifi 750 kg a kadar karavan cekebiliyorsa, H sinifininda cekebilmesi gerekir cunku H sinifi ehliye, B sinifinin butun ozelliklerini tasimakla birlikte kullaniciya ekstra haklar getiriyor.

Bende Hakan beyin dediği gibi yapacagım zaten şu bayramı bir atlatalım işler daha hızlı ilerleyecek inşallah

melihbozkurt' Alıntı:
Buda enterasanmis. Bence su an icin en mantiklisi sizin bir yerlerden resmi ehliyet tanimlarini iceren bir belge bulmaniz. Internettende indirilmis olabilir. Ornegin A sinifi ehliyet sunu sunu yapabilir, B sinifi ehliyet 3500 kg a kadar ve 9 kisiye kadar arac kullanabilir, H sinifi ehliyet B sinifinin yaptiklarini yapabilir fakat engelli kisilere verilir vs. vs. gibi bir metin bulun bunu surekli yaninizda tasiyin. Benim mantigimda Hakan bey ile ayni seyi soyluyor. Eger B sinifi 750 kg a kadar karavan cekebiliyorsa, H sinifininda cekebilmesi gerekir cunku H sinifi ehliye, B sinifinin butun ozelliklerini tasimakla birlikte kullaniciya ekstra haklar getiriyor.

Sizin mesajınız üzerine mevzuatı araştırdım:
----------------------------------------------
Araçların Sürülmesinde Yetki Durumu

Madde 85- Araçlar; cins veya grubu için geçerli olan sürücü belgeleri ile sürülür.

Ancak bunlardan; A1, F, G, ve H Sınıfı Sürücü Belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçlar,

- A2 Sınıfı Sürücü Belgesi ile A1,

- B Sınıfı Sürücü Belgesi ile F,

- C Sınıfı Sürücü Belgesi ile B ve F,

- D Sınıfı Sürücü Belgesi ile C, B ve F ,

- E Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, C, ve F

sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.

(Değişik:RG-09/09/1997-23105) E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri D Sınıfı Sürücü Belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için sürücü kurslarında römorklu veya yarı römorklu araçlarla uygulamalı sınava tabi tutulurlar. Bu durum sürücü belgesine de işlenir.

(Ek:RG-09/09/1997-23105). Ancak, E sınıfı sürücü belgesini 28.04.1997 tarihinden önce alanlar, D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için ayrıca uygulamalı sınava tabi tutulmazlar. Bu durumda olanlar D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları E sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilirler.

Römork Takarak Araç Kullanma

Madde 86- B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg.’a kadar olan ( 750 kg. dahil) olan hafif römorklardan birini takıp kullanabilirler.

750 kg.’ı üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir.

Uygulamalı sınavlar römorklu takılmış araçla yapılır.

----------------------------------------------

...diyor. Yani mevzuat açısından durum olumsuz görünüyor.

Bekir bey mevzuati arastirip buldugunuz icin tesekkurler. Benim arastiracak cok vaktim olmamisti. Benim dikkatimi ceken H sinifi kesinlikle 750 kg alti romork cekemez demiyor. Diger ehliyet siniflarinin cekebilecegi bariz belirtilmisken, H sinifi ehliyet ile cekilip cekilmeyecegi tam olarak tanimlanmamis. Bence bu bir avantaj fakat su anda H sinifi ehliyet sahiplerinin romork cekmesi icin yeterli degil. Niye avantaj olduguna gelirsek, eger kanunda kesinlikle cekemez diye bir madde olsa idi bunu cekebilir olarak duzelttirmek gercekten guc olurdu. Fakat simdi engelli derneklerinin yapacagi muracatlarla romork cekebilir seklinde bir madde yonetmelik degisikligi ile islenebilir gibime geliyor. Bu konuyu derneklerin meclis gundemine getirip, kanun degisikligi talep etmeleri gerekli.

Bekir bey mevzuat için teşekkürler.Ama Melih beyinde dediği gibi mevzuatta H sınıfı sürücü belgesinin çeki demiri ile ilgili bir bilgi yok yani önü açık
Zaten bende ne olursa olsun çekme karavan alacagım ve gezilere başlayacagım
Yaşım genç ama bu yaşımda bıktım artık bu İstanbulun cilesinden

Kanun "H sınıfı sürücü belgeleri ile YALNIZ kendi sınıfındaki araçlar" diyor.

Bu, KISMEN (ama çok değil) ucu açık bir ifade. BENCE izin vermiyor. EGM'nin cevabı da muhtemelen buna dayanıyor. Yine de siz bilirsiniz. (Trafik polisinin dediği gibi sizi hiç durdurmayabilirler.) Ama ben olsam VW veya Starex gibi küçük boyutlu araçlar üzerine kurulmuş bir motokaravan tercih ederdim.

Ynt: Engellilerin de Motorkaravan Kullanabilmeleri

Ailenin büyüklüğüne göre VW transporter yüksek tavan yeterli ise tercih edilebilir herhalde.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,838
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR