Gezilerimizi ve Karavanımızı Fotoğraflayabilmek için Nasıl Bir Fotoğraf Makinası Almalıyız?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,352
Ynt: Gezilerimizi ve Karavanımızı Fotoğraflayabilmek için Nasıl Bir Fotoğraf Makinası Almalıyız?

SIGMA 10mm - 20mm f/4-5.6 EX DC HSM ile SIGMA 10-20MM F/3.5 -5.6 Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM arasında fazla fark varmıdır acaba? İlki 1000 lira, diğeri 1700 lira. biri f/4-5.6 diğeri f/3.5-5.6 , arada 700 lira fark var.

Etiketler
Ynt: Gezilerimizi ve Karavanımızı Fotoğraflayabilmek için Nasıl Bir Fotoğraf Makinası Almalıyız?

Sayin Bartek;

Aslinda siz yazinizda zaten farki kendiniz belirtmissiniz. Aralarindaki fark birnin diyafram degerinin 4 den digerinin ise 3.5 dan baslamasi. Cogu lensin ilk diyafram degerleri yani "f" degerleri (f3.5 vs. gibi) iyi sonuclar vermiyeceginden F4 olanini en azindan 5.6 yada 8 degerinde, F3.5 olanini ise F 4 yada 5.6 degerinde iyi sonuc alarak kullanabilirsiniz.

Bu F 3.5 olan size daha dusuk isik kosullarinda titremeyen cok dah duzgun fotograflar cekmenizi saglar. Acikcasi ben yerinizde olsam ikisinide almaz F degeri F2.8 den baslayan lenslere bakardim. Daha dusuk isik kosullarinda daha iyi sonuc almanizi saglar.

Ben kendim F degeri yuksek zoom lensler almaktansa F degeri dusuk (Yani F2.8 yada F2 yada F1.7 vb) prime lensleri tercih ediyorum. Bu lensler zoom lenslere oranla daha keskin ve guzel kaliteli fotograflar uretiyorlar.

Zaten 10mm ile 20mm arasindaki zoomu kendiniz iki adim one iki adim arkaya atarak yabilirsiniz. Bunun icin ben size eger genis aci lens almak istiyorsaniz maddi durumunuzun yettigi focal uzakligi en dusuk (10mm, 20mm vs olan kismi) ve f degeride en dusuk lensi almanizi oneririm. Mesala ornegin 14mm F2.8 gibi. Bu arada hangi marka icin lens aradiginizi belirtirseniz daha kolay yardimci olurum.

Bilgilendirme ve iyi dilekleriniz için teşekkürler.

Melih Bey teşekkürler. Canon 450 'ye uygun geniş açılı objektif bakıyorum. Sigma'lar uyduğu için Sirkeci'de fiyatlar aldım.

Bilgileriniz için teşekkürler.

Melih bey,aldığımdan beri ara ara göz attım makinaya ve bu gün fırsatım oldu 2-3 saat ciddi anlamda inceledim.
Gerek kitapçıktan gerek pratik yaparak karşılaştırılmalı,hakikaten anlatımı olsun dikkat verildiği zaman çok kolay öğreniliyor.
Keza makina öyle geliştirilmişki,sana sadece gerekli tuşlara dokunmak kalıyor ve gerekli odaklamayı yapıp,gerekli ayar konumunda ise makina değme profesyonel fotoğrafçılardan pek bir fark bıraktırmıyor tabiri caiz ise.
Motivasyon anlamında sizin önerileriniz,dolayısı ile katkınız küçümsenemez.
Tekrar teşekkür ederim size.

Rica ederim. Bol bol pratik yapin. Bu makinanin bir kac alt modelini yillarca kullandim beni pek uzmedi ve bir cok begenilen fotograf cekmemi sagladi.

bartek' Alıntı:
Melih Bey teşekkürler. Canon 450 'ye uygun geniş açılı objektif bakıyorum. Sigma'lar uyduğu için Sirkeci'de fiyatlar aldım.

Bilgileriniz için teşekkürler.

Sayin Bartek,

Tamron'nun 14mm F2.8 objektifi olmasi lazim, birde Canon'un kendi 14mm F.28 objektifi var. Bunlar sizi sigma 10-20mm den daha memnun eder ama fiyatlari sanirim biraz daha pahalidir. Burda ne kadar ve ne amacla kullanacaginizi kendinize sormalisiniz. Tabii birde butce var. Ben fotograf cekmeyi hobi olarak severim. Yillardi filmli makinlarlar, sonrasinda basit digitallerde derken bir cok makina sonrasinda simdi DSLR makina kullaniyorum. Fakat butce sikitli olup iyi fotograflar elde etmek isteyince cozumu film makina lenslerine yonelmekte buldum. Eski filmli SLR makinalarin lenslerini cok daha ucuz fiyatlarar alabiliyorsunuz. Eger lense cizik yada mantar yoksa yillarca kullanacaginiz bir lensiniz oluyor. Yanliz bu lenslerin bir cogu manuel olur. Bu yuzden biraz fotograf deneyiminiz olmasi lazim. Eger yoksada cekerek ogrenilebilir.

Eger 14mm F2.8 ler pahali geliyorsa ve eski lensleri kullanmak sizin icin zor olursa. Sigma 10-20 F3.5 almanizda fayda var. Bir Fstop kadar isik kazaniyorsunuz sonucta ve bu dusuk isik kosullarinda azimsanmiyacak bir miktar.

Melih Bey, bana korktuğum cevabı verdiniz F3.5 , F4 den 700 TL daha pahalı olmasına rağmen değer diyorsunuz. Ben farkedilmez bir ayrıntı diye düşünmüştüm ama öğle değilmiş. Benim derdim bazen çok güzel bir yeri tek kareye sığdıramamak. O da genelde gündüzleri oluyor gezerken. Işık problemi belki müzelerde olabilir. Hava biraz kapalıyken tek kareye de sığdırmasam da olur dersem herhalde F4 yeter gibime geliyor yanlış anlamadıysam.

F degerinin kamera acisi genisligi ile alakasi yoktur. F degeri objektifin icindeki diyafram acikligini belirtir ve F deger ne kadar kucukse aciklik o kadar buyuktur ve bu buyukluk daha cok isik girmesini saglar. Dunyadaki hemen hemen (100 binlerce dolar olanlar haric) en dusuk f degerinde kaliteli fotograf uretemez. Yani F4 olan bir makinayi alirsaniz asla F4 ile cekim yapmayin cunku daha puslu cikar. En az F5.6 yada F8 ile kullanmaniz gerekir. F5.6 yada F8 gibi bir deger ise havanin kapali oldugu gunlerde yada karadeniz gibi bol bulutlu memleketlerde sizi gunduzleri bile zor durumda birakir. Eger otomatik modda ceken ve cok kurcalamayan biriyseniz makina bu kosullarda sizin icin ISO degerini yukselterek isik azligini telafi etmeye calisir fakat buda grain dedigimiz kumlanmaya yol acar. Her ne kadar artik digital makinalar daha az kumlanma yapsada hic birsey yuksek isik dusuk ISO kadar kaliteli fotograf uretemez.

f4 objectif f3.5 a gore iki kat az isik gecirir. Simdi yukardaki konumuza geri donersek siz zaten kaliteli fotograf icin diyaframi bir iki deger kisarak F5.6 yada F8 e getirmistiniz ama elinizde F3.5 bir lens olsaydi F4 de yada F5.6 da cekim yapabilecektiniz. Bu da size 2 ile 4 kat daha fazla isik verecekti.

f degerinin fotograftaki bir baska onemi ise Bokeh denilen fotografta hani o cok begenilen bulanikliktir. Yani ana obje netken arkasinin bulanik olmasi. F degeri ne kadar kucuk tutulursa o kadar keslinlik ve alan derinligi artar (yani on net arka bulanik olur). Bu yuzden objektifin F degeri ne kadar dusuk ise size oynamak icin cok opsiyon sunar. Asagida internetten buldugum bir ornegin linki var inceleyebilirsiniz.

Bu yuzdendir ki aslinda cokda tercih edilmeyen F3.5 ile F4 arasinda 700 TL fark vardir. Hatta F3.5 ile F2.8 arasinda binlerce bile oynar. Heleki F degeri 1.7-1.8 gibi degerler yada altina dustugunde fiyatlar muthis artar.

Melih teşekkürler kardeşim çok güzel özetlemişsin.

Bende hayalimdeki makinayı yazayım Canon 5D mark ll yada lll artı 24-70 f2.8, 70-200 f2.8 ve 50mm f1.4 prime lens birde bunlara ek olarak M42 bayonet adaptör ile eski vidalı lensleri kullanabiliyorsunuz o eski prime lenslerin hakiki cam olanlarını piyasada çok ucuza bulabiliyorsunuz.....

Yusuf abi benim su anda 28mm F2.8 prime, 50mm F2.0 prime ve 2 adet 135mm F2.8 prime eski lensim var. Bunlarin disinda 18-55 ve 50-200 var. 135mm lerin birisi M42 bayonet ve degistirici ile kullaniyorum. Benim makinam Pentax ve en buyuk avantaji 1970'li yillardan beri Pentax K bayonet kullandigi icin eski lenslerin hepsi oluyor makinaya. Prime lenslerimin hepsi cam. Tasirken biraz sorun yatariyor fakat fotograf kalitesi tartisilmaz. Yeni lenseler hafif olsun diye plastikten yapiliyor ve kesinlikle eskilerin yerini tutmuyor.

Bu arada Ingiltere'de bol miktarda eski lens ve ozellikle M42 bayonet lens mevcut. Hayalindeki makinaya kavusunca sana lens konusunda yardim edebilrim. Bende genelde F2.0 nin altindaki lenslerin besindeyim ama henuz ucuz bir fiyata dusuremedim.

Melih kardeşim teşekkürler makinayı alırsam senden eski objektif konusunda yrdım isteyeceğim

F2.0 altında ki lens i yalnızca bilmeyenin elinde varsa ucuza düşürebilirsin sanırım Melih.

Genelde alim satimlari Ebayden yapiyorum. Lensler yada fotograf makinalari hakkinda hic bir sey bilmeyenler bile ilk basta elindeki lensi Ebay den aratip tahmini bir fiyat belirleyebiliyor. Boylelikle cok ucuza gitmiyor. Ama tabii arada istisnalar olabiliyor. Ebayden herhangi birsey takip edenler icin bir tiyo veriyim. Ozellikle cuma cumartesi aksam saatlerinde yada Pazar sabah saatlerinde biten acik arttirmalari takip edin. Normalde bilincli bir Ebay kullanicisi bu saatlere bitecek sekilde acik arttirma ayarlamaz. Cunku cuma cumartesi herkes sokaklarda olur, cok fazla yukselmez fiyat, pazar sabahta aksamin yorgunlugu ile uyuyor olurlar. Bu zamanlarda bitecek sekilde acik arttirma koyanlar genelde bilincsiz ebay kullanicisidir ve genelde dusuk fiyatlara gider. Ornegin bu hafta sonu pazar sabahi 9 civarinda biten bir acik arttirmada ben kendi hatamdan dolayi cok ucuz bir fiyat olmasina ragmen kacirdim. Yaklasik 170 poundluk bir gitar prosessoru 82 pounda gitti. Yine bu pazar bir arkadas 350 pounddan assagi gitmeyen fotograf makinasini 258 pounda aldi.

Rica ederim Yusuf abi. Ebay den alisveris yapacak olanlar varsa bir tavsitem daha var. Mutlaka sabirli olun. Ilk acik arttirmada almaya calismayin. Biraz bekleyin hangi fiyatlar gidiyor gorun. O fiyatlarin altinda denk getirmeye calisin ozellikle alacaginiz sipesifik birsey degilse (Ornegin yeni fotograf makinasi) yada alacaginiz urunun kirmizisi olmazsa mavisi olada olur diyorsaniz mutlaka bekleyin ergec cok ucuza birseyler bulursunuz.