teoman çoşkun' Alıntı:
Harita konusunda temel bilgi alabileceğim kaynak (kitap tercihimdir) önerebilir misiniz? Teoman Çoşkun
Üye arkadaşlarımızdan Burak Bey sanırım bu konuda size bir döküman tavsiye edebilir. Benim bildiğim piyasada "topografya" isimli ders kitapları mevcut. Temel bilgi olarak sizi idare edebilir. Ama iş, gps ile topografya haritalarının örtüşme(me)si olunca, temel bilgiden daha ziyade, size ve (bana tabi
GPS'SEL teknik bilgi lazım gibi geliyor. Yani sadece location (konum) unit'leri (birimleri) değiştirmek işimizi görecek belki, ama bunu nasıl yapacağımız tam net değil maalesef
Bilen bir arkadaşın olaya el atmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Ha bu arada, WGS84, European 1950, hatta WGS 72 olarak map unitleri değiştirdiğim de, GPS'te görünen bulunduğum noktanın sadece max. 5 m. kadar (güneye) kaydıgını gördüm. Sanırım ben bir mucize bekliyordum
Benim GARMIN'de bulunduğum koordinatları, Harita Genel Komutanlığı'nın 1/25000 ölçekli paftada işaretlediğimde aynı noktaya isabet etmiyor. Haritanın (grid) kuzeyi ile gerçek kuzey arasında her yıl belli bir oranda artan sapma açısından ötürü, bu isabetsizlik normal. AMA dananın kuyrugunun koptugu nokta şu: GPS ayarlarında nasıl bir MAP DATUM girmeliyim ki; (ya da nasıl bir başka (?) ayarlama yapmalıyım ki) bulundugum noktanın GPS'te görünen koordinatları tam olarak 1/25000'lik pafta ile örtüşsün?
Tabii "böyle bir ayarlama yapabilmek", illa GPS'te yüklü olan "TOPO haritasındaki" yol/dere vs. gibi detaylarla da örtüşeği anlamına gelmeyecek
çünkü maalesef, baytekin (garmin için) navcity için gösterdiği hassasiyeti, TOPO aktarımında göstermemiş anlaşılan.
Çok eskiden beri değişmeden kullanılan köy yollarının GPS TOPO'da görünmediği gibi, orada var olarak görünen yolların (köy, orman vs.) da tarihte hiçbir zaman var olmadıgını acı bir şekilde gördüm Çıkmaz bir dag yolu olduğu için, 3 saat boyunca direksiyon salladığım berbat yoldan, yol bittiği için geri dönmek zorunda kaldım. Oysa garmin TOPO ana yola çıkıyor diye gösteriyordu o yolu!..
İnternette "GPS hakkında herşey" diye yabancı forum siteleri var. Orada yanlış görmediysem kağıt haritaların, GPS'e aktarılması/dönüştürülmesi gibi birşey de vardı. Eğer bunu öğrenirsem sizinle paylaşırım, ama o esnada bir bilen çıkıp da "okumanıza gerek yok, ben anlatayım" derse, müteşekkir olurum elbet.
herkese selamlar
sedat demir