Hız Göstergesi Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,417

schweps

Zirve
Merhabalar,
Sadece Suzuki markaya has bir durum olmadığı için bu başlıkta yazmayı uygun gördüm.

Aracımın hız göstergesi doğru ölçüm yapmıyor. Çeşitli hızlarda seyrederken gösterge paneli ve gps'ten farklı değerler okuyorum.
Gps sinyalinde gecikme olabileceği kabulüyle her iki göstergede de sabit hız değeri görene kadar aynı hızı muhafaza etmeye çalıştım ölçüm esnasında.
Ve tespitim, aracın gösterge panelinde gözüken hız değerinden gerçekte yaklaşık %10 daha yavaş gittiğim yönünde.
Örn: panelde 80km/s okurken gps 72km/s gösteriyor, keza 50km/s okurken ise 45km/s değerini gösteriyor gps.
Gerçek hıza göre konuşursak, panel yaklaşık %11,1 hızlı gösteriyor.
İşin tuhaf yanı ise km. sayacının düzgün çalışması, yani 10-20 km'de bir olan yaklaşım tabelalarıyla uyumlu olduğunu daha önce tespit etmiştim.
Lastik ebatları 195/80/R15, yani orjinal ebatlar. ('98 Vitara)

Problemin neden kaynaklandığı ve çözümü konusunda önerisi olan var mı?

Etiketler
Selamlar,
cok genel olarak size sunu soyleyebilirm ki, "genelde kilometre saatleri (sadece defender degil) hep %10 eksik gosteriyor" .. psikolojik bir yaklasim olabilir.. hep aramizda konustugumuz bir durum bu... cozum?? bilmem, bence siz de bizim yaptigimizi yapiniz ve takilmayiniz.. ama diger arkadaslarimizin tecrubesinii de duymak guzel olacaktir benim icinde.. iyi gunler dilerim, reha

Ynt: Hız Göstergesi Sorunu

Hiç aklıma gelmemesine rağmen Reha beyin söylediklerine katılmamak mümkün değil, şöyleki ;

Kimi araç doğrusunu gösteriyor, kimisinde ise dediğiniz gibi farklılık.

Arazi aracım standart halindeyken doğrusunu gösteriyordu. Lastik ebatı değişince hız göstergesinin % 10.7 daha yavaş göstereceğini hesaplamıştım..ve GPS kontrolü ile doğruluğunu tespit ettim. Yani herşey normal.

Ama otomobilimde orjinal ebat lastik kullanmama rağmen km sayacım GPS ten %10 daha hızlı gösteriyor. GPS=100 km/h ; Araç=110 km/h

Bu bir yerde şu demekte olabiliyormu ? Aracınız 110 bim km de ilen aslında 100 bin km de. :smiley:

Ynt: Hız göstergesi sorunu

Ben hiç orjinal lastiği ile kullanmadım ama CJ 33'lerle 30km civarı az gösteriyordu, 37'lerle ne olacak bilmiyorum. Genelde binek araçlarda bu problem olmuyor, CJ'yi ölçmeden önce kalibrasyon doğru olsun diye :p 307 ve Corolla'yı yanyana kontrol etmiştik fark yoktu. Ama GPS ayrı tabii..

Jeep34' Alıntı:
Bu bir yerde şu demekte olabiliyormu ? Aracınız 110 bim km de ilen aslında 100 bin km de. :smiley:

İşin garip yanı da, km. sayacının doğru ölçmesi Uğur abi.
Aslında her ikisi de aynı datayı yani devir sayısını kullanmıyor mu?

GPS hız göstergesi konusunda ne kadar duyarlı ? Buda önemli..Bence GPS doğruyu gösteriyor. Yürüme hızında bile 4-5 km hassasiyetli :smiley:

Ama elektronik araçlarda bunu cihaza bağlayıp değiştirilebiliyorda. Mesela benim jeep için, lastik ebatınızı değiştirdiğiniz zaman bunu ayarlayabilen recalibsasyon cihazı var.Cep telefonu kadar olan cihazdan lastik ebatını işaretliyorsunuz.

Km hız sayacı diferansiyel oranından aldığı verilerle çalışıyor diye biliyorum.(Elektronik sayaçlarda)

Çok çok özür dileyerek şu düzeltmeyi yapıyorum:

Jeepi GPS ile ölçmüştüm ve doğru çıkmıştı...
Otomobili ise yeni aldığım Navigasyon ile karşılaştırmıştım yanlış çıkmıştı..

Gerçi navigasyon ile GSP arasında bir fark olmamasıda muhakkak ama ?

Selamlar,
sanirim pismekte olan aş'a su katılması durumu ile karşı karşıyayız.. Tam GPS/Araç farkını tartışırken, bir de GPS/Navigasyon(aslinda o da GPS) farki çıktı başımıza ki, işte o hiç kabullenilemez bir durum.. reha

bildiğim kadarı ile aracın hız göstergesi hataları lineer değildir hız arttıkça % bazında hata değerleri de artıyor. bu konuda okuduğum bir araştırmada range roverın bu konuda diğer araçlara referans olarak kabul edildiği ortalama %1 gibi bir hatası varmış. 50 ile giderken 55 gösteren araç 200 ile giderken 220 den fazla gösterecektir diye düşünüyorum.

Reha bey o zaman ben GPS ile otomobilimide ölçeyim ve bu 2.sıkıntıdan kurtulalım :smiley:

Şenol beyin sorununa çözüm bulalım derken iş düğümlenmesinde :smiley:

Trafik polisinin radar cihazı ne kadar doğrul gösteriyor bence bu önemli. :smiley:
sevgiler Erdal

ercumentoflas' Alıntı:
bildiğim kadarı ile aracın hız göstergesi hataları lineer değildir hız arttıkça % bazında hata değerleri de artıyor. bu konuda okuduğum bir araştırmada range roverın bu konuda diğer araçlara referans olarak kabul edildiği ortalama %1 gibi bir hatası varmış. 50 ile giderken 55 gösteren araç 200 ile giderken 220 den fazla gösterecektir diye düşünüyorum.

Ercüment bey,
Peki hız göstergesi hataları km.sayacına da sirayet eder mi? Veya başka bir deyişle, referans değerleri aynı mı?
Şayet aynı ise hatanın hız ile doğrusal veya logaritmik olarak artması durumlarının her ikisinde de değişik hızlarda katedilen (gerçekte) aynı mesafeler, sayaç üzerinde farklı okunacaktır, yanılıyor muyum? Yavaş gidiyorken daha doğru mesafe ölçümü olacağı muhakkak bu durumda.
Ne var ki Ereğli-İstanbul arası olan 270km mesafeyi 297 veya 243 km olarak saymadı hiç.

ercumentoflas' Alıntı:

kesinlikle katılıyorum.. benim cj de gösterge 40 ı gösterdiğinde hızım 65, gösterge 80 i gösterdiğinde 125 oluyor. bizzat megane ile yanyana ölçtüm. megane ise hız sabitleyicisini 120 ye sabitlediğimde gösterge 122 filan gösteriyordu.

Selamlar;
Benim 110 nun km saatini hyundai getz ile yan yana getirip denedim. Km hız olarak getz le aynı gösteriyordu. Fakat İzmirden Ankaraya gelirken km olarak 618 km gibi bir rakamı gösterdi. İzmir Ankara arasını 99 yılından beri gider gelirim. Km nin bu kadar fazla olmaması lazım. Km saati hızı doğru göstersede mesafeyi doğru ölçmüyordu sebeb olarak sonradan km saatinde değişen bir dişli olabilir.Ama hala söktürüp baktrmadım. Eger hız olarak eksık göstermiyorsa sorun yok. Eksik gösteren br km saatı yuzunden radar cezası yemıstım :((

Merhabalar,
Dün Hakan hocamla (offroadpassion) ayna mahruti ve büyüyen lastik çaplarının benzin sarfiyatına etkisi üzerine sohbet ederken bu başlığı açtığım aklıma geldi.
Hatta güzel bir ölçüm yapmıştım ancak buraya aktarmayı atlamış olduğumu farkettim.
Sorun neydi, tekrar hatırlatacak olursam; Araçta herhangi bir değişiklik yapılmamasına rağmen yani hareketi aktaran tüm dişliler ve lastik çapı fabrika çıkışında ne ise aynı olmasına karşın hız göstergesi gps'e göre yüksek gösteriyordu. Ne var ki katedilen km'yi sayan saat ise doğru ölçüyordu.

Yaptığım ölçüm şöyleydi;
Otobanda sabit motor devirlerindeki hızlarımı gps ile tespit ettim.
3000d/d 3.viteste gps ile hız 57km/saat
3000d/d 4.viteste gps ile hız 78,7km/saat
3000d/d 5.viteste gps ile hız 98,8km/saat

Benim araç için şanzumandaki dişli oranlarını buldum;
1.vites 3,78:1
2.vites 1,95:1
3.vites 1,37:1
4.vites 1,0:1
5.vites 0,8:1

Difransiyeldeki ayna-mahruti oranı ise;
5,125:1

Lastik, 195/80 R15 yani dış çapı 27,28" (693mm)
Çevresi 2,176m

Gelelim hesaba;
3000d/d motor devri 3.viteste şanzuman çıkışında 3000/1,37=2189,78d/d ya düşüyor.
Arka difransiyelde ise 2189,78/5,125=427,27d/d oluyor. Bu aynı zamanda tekerin dakikadaki devir sayısıdır.
Tekerin bir devirde aldığı yol = tekerin çevresi = 2,176m ise dakikada katedilen yol 427,27d/d x 2,176 = 929,748m = 0,93km
Saatte katedilen yol ise 0,93x60= 55,8km/saat

Aynı hesabı 4. ve 5. vitesler için yaptığımda ulaştığım hız değerleri ise şöyle;
4.viteste 76,42km/saat
5.viteste 95,53km/saat

Burdan görülüyor ki gps ile ölçüm yaptığım hız değerlerine çok yakın hızlar ortaya çıkıyor hesaplar neticesinde.
Ancak nasıl oluyor da hız göstegesi %10 kadar hatalı ölçüyorken km saati doğru ölçüm yapıyor çözemedim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,095
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR