Husky Bigless Aile Çadırı Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eylemist Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 54,073
Ynt: Husky Bigless Aile Çadırı Hakkında

her gören çadırınız çok güzelmiş kaça aldınız vs bir sürü soru soruyor .nazar değdirdiler çadırımıza ;D

Etiketler

Merhaba
Farklı kalitede birden fazla çadır kullanmış biri olarak diyebilirim ki;
Fiyatı ne olursa olsun 100 TL lik çadır da 2000 TL lik çadır da havalandırmaları yeteri kadar açılmazsa terleme yapar.. Özellikle sabaha karşı dış ısının düşmesi çadır iç ısısının dış ısıya kıyasla yüksek olması ve en önemlisi çadır içinde biriken nefes buharının yeterli oranda tahliye edilmemesi neticesi bahsedilen damlamalar olabilir. Damlamanın yoğunluğu çadır içindeki su buharı oranı ve çadır iç-dış ısısı arasındaki farkın büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
En iyi yalıtım aracının durgun hava olduğu dikkate alındığında, çift katman çadırların arasındaki durgun havanın önemi ortaya çıkmaktadır.
Çadırımızı öyle bir kurmalıyız ki, içerdeki su buharı iç tente üzerinde yoğunlaşmasın, çadırın iki katmanı arasına yayılsın , dış tentedeki havalandırmalar veya çadır eteklerinden girecek hava ile iki katman arasında yoğunlaşmadan çadırdan uzaklaşsın....
Damlamaların bir nedeni de terli, nemli kıyafetler ile çadıra girilip yatılmasıdır. Gece çadır ısısının yükselmesi ile nemli-terli giysiler kurumaya başlayacak, kururken de nemini dışarı verecektir. Bu durum çadırın iç yüzeyindeki damlamayı hızlandıracak ve arttıracaktır.
Çadırdan ev konforu beklememek gerekir. Dolayısıyla aşırı yalıtım iç tentede çadırın içinin ıslanmasına varacak derecede su damlamasına neden olacaktır. Çadırın iç mekanının ısıtılmasından çok, çadırın içinde kalan kişilerin sıcak kalması prensibi ön planda olmalıdır.
Zeminden gelecek soğuğa karşı yalıtım üst seviyede olmalıdır. Araçla gidiliyorsa ve çadırda kalacak küçük çocuklar sözkonusu ise, laminat parkelerin altına serilen (sanırım adı parke şiltesi olarak geçiyor) ince köpük esaslı malzeme kullanılabilir. Bu malzeme numaralı olup TV ambalajından çıkanlar gibi incelerinden tutun ta 5 mm ye varan kalınlıkta olanları da mevcuttur. (Yazlık tel maşa bir çadırla Bolu Aladağlar kış kampına gelen bir arkadaşım çadırın altına bu malzemeden sererek -8 derecede gayet rahat kamp yapmıştı)
Sonuç olarak; çadırın içinde sürekli hava dolaşımı olmasına dikkat etmek gerekir. Çadırın altına branda veya altlık yaptırılabilir tabi... Fakat bu altlığın çadırın ana gövde sınırlarının (yani içi tente) dışına taşmaması iyi olur..... Yazın kuru havada deniz kenarı kampa gidiyorsak altlığın çadırın dışına taşması pek önemli değildir. Fakat dağ-orman-göl kenarı kamplarda altlığın çadırın dışına taşması, gece oluşacak nemlenmenin su şeklinde çadını üstünden akmasına, oradan altlığın üstüne akmasına, oradan da çadırın altına dolarak, soğuğu ve nemi alttan almamıza neden olur. Tezzmertek'in dediği gibi, çadını ön kısmında biraz fazlalık olması iyidir. Çadırın içine giriş çıkışlarda kolaylık sağladığı gibi, çadırın içinin de temiz kalmasına yardımcı olur.
Keyifli kamplar dilerim

tommycan' Alıntı:
Merhaba
Farklı kalitede birden fazla çadır kullanmış biri olarak diyebilirim ki;
Fiyatı ne olursa olsun 100 TL lik çadır da 2000 TL lik çadır da havalandırmaları yeteri kadar açılmazsa terleme yapar.. Özellikle sabaha karşı dış ısının düşmesi çadır iç ısısının dış ısıya kıyasla yüksek olması ve en önemlisi çadır içinde biriken nefes buharının yeterli oranda tahliye edilmemesi neticesi bahsedilen damlamalar olabilir. Damlamanın yoğunluğu çadır içindeki su buharı oranı ve çadır iç-dış ısısı arasındaki farkın büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
En iyi yalıtım aracının durgun hava olduğu dikkate alındığında, çift katman çadırların arasındaki durgun havanın önemi ortaya çıkmaktadır.
Çadırımızı öyle bir kurmalıyız ki, içerdeki su buharı iç tente üzerinde yoğunlaşmasın, çadırın iki katmanı arasına yayılsın , dış tentedeki havalandırmalar veya çadır eteklerinden girecek hava ile iki katman arasında yoğunlaşmadan çadırdan uzaklaşsın....
Damlamaların bir nedeni de terli, nemli kıyafetler ile çadıra girilip yatılmasıdır. Gece çadır ısısının yükselmesi ile nemli-terli giysiler kurumaya başlayacak, kururken de nemini dışarı verecektir. Bu durum çadırın iç yüzeyindeki damlamayı hızlandıracak ve arttıracaktır.
Çadırdan ev konforu beklememek gerekir. Dolayısıyla aşırı yalıtım iç tentede çadırın içinin ıslanmasına varacak derecede su damlamasına neden olacaktır. Çadırın iç mekanının ısıtılmasından çok, çadırın içinde kalan kişilerin sıcak kalması prensibi ön planda olmalıdır.
Zeminden gelecek soğuğa karşı yalıtım üst seviyede olmalıdır. Araçla gidiliyorsa ve çadırda kalacak küçük çocuklar sözkonusu ise, laminat parkelerin altına serilen (sanırım adı parke şiltesi olarak geçiyor) ince köpük esaslı malzeme kullanılabilir. Bu malzeme numaralı olup TV ambalajından çıkanlar gibi incelerinden tutun ta 5 mm ye varan kalınlıkta olanları da mevcuttur. (Yazlık tel maşa bir çadırla Bolu Aladağlar kış kampına gelen bir arkadaşım çadırın altına bu malzemeden sererek -8 derecede gayet rahat kamp yapmıştı)
Sonuç olarak; çadırın içinde sürekli hava dolaşımı olmasına dikkat etmek gerekir. Çadırın altına branda veya altlık yaptırılabilir tabi... Fakat bu altlığın çadırın ana gövde sınırlarının (yani içi tente) dışına taşmaması iyi olur..... Yazın kuru havada deniz kenarı kampa gidiyorsak altlığın çadırın dışına taşması pek önemli değildir. Fakat dağ-orman-göl kenarı kamplarda altlığın çadırın dışına taşması, gece oluşacak nemlenmenin su şeklinde çadını üstünden akmasına, oradan altlığın üstüne akmasına, oradan da çadırın altına dolarak, soğuğu ve nemi alttan almamıza neden olur. Tezzmertek'in dediği gibi, çadını ön kısmında biraz fazlalık olması iyidir. Çadırın içine giriş çıkışlarda kolaylık sağladığı gibi, çadırın içinin de temiz kalmasına yardımcı olur.
Keyifli kamplar dilerim

öncelikle cevabınız ve açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler.. anladığım kadarı ile benim bu seferki hatam yağmurdan zemini korumak adına yaptırdığım ekstra branda ile çadırın dış tentesi bantlayarak (dış tente yerden 5 parmak kısa yapılmış ,hava kanalları oluyor demek ki) komple kapatmak ve hava akışını kesmek oldu. dolayısıyla açtığım küçük pencerelerde havalandırmaya yetmedi..

bir sorum daha var vaktiniz var ise;

zemine ekstra branda serip dış tenteyi bu brandanın üzerine kurup , yine ekstra brandanın üzerine şişme yatak (22 cm yükseklikte) koyup, onun üzerine iç tenteyi kursam ve iç tente tabanına mat sersem mat üzerinde uyku tulumlarıyla yatsak daha verimli olur mu. böylelikle iç kısma hiç bir şekilde yağmur suyu gelmemiş olur. normalde ekstra baranda üzerine iç çadırı , üstüne mat serip onun üzerine de şişme yatak koyuyorum. benim tek derdim yağmurlu havalarda içeri su almasın. gerçi çadır tentesi 3000 mm ,zemini 5000mm su bilmem neyi diyor ama bu 3000-5000 mm görsel olarak ne anlama geliyor bilemiyorum .kaç saat aralıksız yağsa içeri üstten ve zeminden su almaya başlar..

Evet, çadırın eteklerini bantlamak havalandırma kapasitesini azalttı muhtemelen.....
Diğer soruya gelince;
Çadırı kurmadan tabana şişme yatak koyarak çadırın alt kısmını zeminden yukarda tutmayı ve böylece olası bir yağışta alttan su girmesine mani olmayı düşünüyorsunuz sanırım... Bence buna hiç gerek yok.... Zaten yeteri kadar yüksek olan çadır profilini + 22 cm daha yükselterek çadırı daha da dengesiz bir hale getirirsiniz... Bunun yerine çadırın dört kenarına, dış tenteden süzülecek suların içine akacağı oluklar açarsanız aynı işi görür....
Öte yandan 3000 mm - 5000 mm su geçirmezlik değerlerine çok takılmayın... Bunlar test değerleridir...... Ve bildiğim kadarı ile labaratuvar ortamında şöyle yapılıyor.. 2.5x2.5 cm çadır kumaşı alınıyor.... uzun bir tüpün altına sabitleniyor.... tüpün içine su doldurmaya başlanıyor...... tüpteki su sütunu 3000 mm (yani 3 mt) ulaştığında kumaş suyu alta geçirmeye başlıyorsa bu kumaşın su geçirmezliği 3000 mm oluyor..... Yani kamp hayatında test edilerek doğruluğu kanıtlanacak bir şey değil....:smiley:.... Bilmemiz gereken su sütunu cinsinden bu sayı ne kadar yüksekse o kadar iyi olduğu.... Nalburdan kestireceğiniz bir naylon örtü ile çadırın üstünü örttüğünüzde çadırın su geçirmezlik değeri bir anda 10 milyar mm olacaktır..... Fakat bu tek başına bir işe yaramaz..... Öyle olsaydı bütün çadırlar nalbur naylonundan yapılırdı.... Nefes alabilirlik de çok önemli.... Çadırınızın 3000 ve 5000 mm lik su geçirmezlik değerleri bence yeterlidir.....

sanırım yanlış anlattım. dış çadır ile hiç işim yok. onu zaten zemine kurup sabitleyeceğim.dış tentenin içine yatakları koyup iç çadırı yatakların üstüne koyacağım, dolayısla çadırın kendi orjinal yüksekliği aerodinamik yapısı bişi kaybetmiyecek.. sacede iç çadır yerden 22 cm yükseliyor. poller dış tentede. iç çadır sadece basit bir düzenekle dış tentenin içindeki yerlerine tutturuluyor. profillere bağlanmıyor. resimdeki gibi . ha şu olabilir iç tente yerden 22 cm yükseleceği için dış tenteye değebilir. ??? ;D :eek: ..neyse ıslanmaktan korkan evinde otursun değilmii ;D ;D.. en güzeli brandayı dümdüz serip hafif eğimli bi alanda çadırı kurmak yağan yağmur akıp gitsin. arka camıda açtıkmı zaten -18 tulumlar var sıkıntı olmaz .bir yağmur yağsa da tecrübe etsem. dün Çamkoru Tabiat Parkın da gürledi gürledi yağmadı mübarek. o kadar heveslendim yağacak diye..

tunnel-family-zelt-bonet-5-personen-weiss-husky5_2.jpg

20140830_142706.jpg

arastuna' Alıntı:
sanırım yanlış anlattım. dış çadır ile hiç işim yok. onu zaten zemine kurup sabitleyeceğim.dış tentenin içine yatakları koyup iç çadırı yatakların üstüne koyacağım, dolayısla çadırın kendi orjinal yüksekliği aerodinamik yapısı bişi kaybetmiyecek.. sacede iç çadır yerden 22 cm yükseliyor. poller dış tentede. iç çadır sadece basit bir düzenekle dış tentenin içindeki yerlerine tutturuluyor. profillere bağlanmıyor. resimdeki gibi . ha şu olabilir iç tente yerden 22 cm yükseleceği için dış tenteye değebilir. ??? ;D :eek: ..neyse ıslanmaktan korkan evinde otursun değilmii ;D ;D.. en güzeli brandayı dümdüz serip hafif eğimli bi alanda çadırı kurmak yağan yağmur akıp gitsin. arka camıda açtıkmı zaten -18 tulumlar var sıkıntı olmaz .bir yağmur yağsa da tecrübe etsem. dün Çamkoru Tabiat Parkın da gürledi gürledi yağmadı mübarek. o kadar heveslendim yağacak diye..

Zemine şişme yatak ustune iç tenteyi kurarsanız; iç tenteyi yattığınız zaman büyük ihtimalle yırtarsınız..

Husky Bizon 3 (3 Mevsim) ile yedigollerde aralıksız sağanak yagmurda iki gün kamp yaptık. Çadır ne üstten ne alttan su almadı. Dikkat edeceğiniz tek nokta çadırı su yoluna kurmamak. Bunu da %100 güvene almak istiyorsanız dış tentenin etrafına su yolu kazabilirsiniz böylece yerden akan su çadır zeminine değmeden akıp gider. Ben ihtiyaç duymadım

Not: Paketin içinden çıkan cibinlik iç çadırların içine girdiğiniz de üst tarafa takılıyor benim çadırımda malzeme koymaya yarıyor. Sizdeki sistem aynı mı bilemiyorum.

herkese cevapları için teşekkürler. iç tenteyi şişme yatağın üstüne kurunca neden yırtarız her nekar anlamasamda :smiley: yağmur yağınca görüp tecrübe edeceğiz artık umarım kötü bir deneyim yaşamayız ailecek.çünkü kamp macerası son bulur çok kötü bir tecürebe aile reisi tarafından :smiley:) bayramda aktaş şelalesine gitmeyi düşünüyorum. orada sanırım bu fırsat gerçekleşir.birde internette şöyle bir alet var

http://www.aliexpress.com/item/Ceramic-car-heater-200W-12-volts/1887074527.html

araba tipi seramik ısıtıcı çadır içinde işe yarar mı acaba ?

Şişme yatağın konuluş amacını doğru anlamışım... Rabbit in açıklaması da doğru bence.... Şişme yatağın esneme kapasitesine göre iç çadırın zemini aynı şekilde esnemeyeceği için yırtılabilir demek istiyor.. Bence de bu yapmak istediğinize hiç gerek yok... şişme yatağın yalıtım kapasitesi de düşündüğünüz kadar fazla olmayacaktır.
Yağıştan koruma amaçlı bir düzenek yapacaksanız etrafına hafif oluk açmak daha mantıklı...

Çadırın paketinden çıkan kare ya da dikdörtgen file veya sineklik benzeri parça, iç çadırın iç kısmının tavan tepe noktasına monte edilen bir parça..... Dört kenarındaki klips benzeri (iç çadırı dış çadıra bağlamaya yarayan parçalar ile aynıdır muhtemeler) parçalar ile tavana takılıyor... Sürekli el altında bulunması düşünülen malzemeler bunun üzerine konularak çadırın içindeki eşyalar arasında kaybolmasına v e zaman kaybına engel oluyor. Örnek kafa lambası ....

şimdi husky Türkiye distribütörü olan Meydan avı aradım. husky bigless çadır kaç mevsim diye sordum. önce tereddütsüz
4 mevsim dedi , bazı sitelerde 3 mevsim yazıyor ama deyince katalogdan bakayım bir saniye dedi , daha teknik bir arkadaşa aktardı. o kişide çadır 4 mevsim kullanılabilir dedi ama yerde kar yokken .hani bir laf var ya ne anladım bu işten diye.4 mevsim çadır ama yerde kar olmayacak. işin özü bu çadır dediklerine göre ozaman 4 mevsim değil 3.5 mevsim.. karda kışta zorlayabilir deniliyor.. denenmiş tecrübe edilmiş kesin bir bilgi yok. . en güzeli ocak-şubat ayında abantta ,yedigöllerde kartalkaya da bir denemek ...

arastuna' Alıntı:
şimdi husky Türkiye distribütörü olan Meydan avı aradım. husky bigless çadır kaç mevsim diye sordum. önce tereddütsüz
4 mevsim dedi , bazı sitelerde 3 mevsim yazıyor ama deyince katalogdan bakayım bir saniye dedi , daha teknik bir arkadaşa aktardı. o kişide çadır 4 mevsim kullanılabilir dedi ama yerde kar yokken .hani bir laf var ya ne anladım bu işten diye.4 mevsim çadır ama yerde kar olmayacak. işin özü bu çadır dediklerine göre ozaman 4 mevsim değil 3.5 mevsim.. karda kışta zorlayabilir deniliyor.. denenmiş tecrübe edilmiş kesin bir bilgi yok. . en güzeli ocak-şubat ayında abantta ,yedigöllerde kartalkaya da bir denemek ...

Bence 3 mevsim - 4 mevsim işine fazla takılmayın ;) Aradaki fark belki sert rüzgara, sürekli yağan yağmura karşı 3 mevsimden biraz daha dayanıklıdır. Karın üstüne çadırı kurmadan önce altına branda atarsınız olur biter ::smiley:

merhaba arkadaslar gecen hafta husky bigless aile cadırını aldık ve haftasonunda beldibi orkinos campingde ilk kez kurduk, 3 gun kaldık. oncelikle sunu soylemek isterim, kaldırma dısında tek kisi gayet rahat kurabiliyor, denedik 45 dk surdu ilk kurulumum. biz keyifci oldugumuzdan bize cok buyuk gelmedi, gayet ferah. havalandırma yeterli, ic cadır kurulumu sadece 3 dk ve cok kolay, yagmurdan etkilenmezsiniz kurarken. malzemeler gercekten kaliteli. zemin malzemesi, cibinlik ve fermuarlar cok kaliteli. cibinlite iki adet giris var birbirinizi rahatsız etmeden giris cıkısınızı yapabiliyorsunuz. balkon cok ferah, malzemelerinizi koyabilir, yemeginizi pisirebilir, giyinip soyunabilir, 3 kisi gayet rahat oturup yemek yiyebilir, yagmura denk geldiginizde masa sandalyenizi icine koyup 3 kisi gayet rahat balkon keyfi yapabilirsiniz, camasırlarınızı bile kurutabilirsiniz. 2 adet penceresi ve buyuk kapısı ile iyi bir panoramik manzara oluyor. odanızda uzanırken 180 deerece etrafınızı gorebiliyorsunuz hem manzara hemde aydınlık oluyor biz buna bayıldık ozellikle. ic cadırın da balkonunda 1.80 gibi bir boyu oldugundan cadırın icini temizlemekte, girip cıkmakta kolaylasıyor. 4 kisi tahatlıkla kalabilir, 5 kisilik denmesine ragmen oldukca sıkısık yatabilirsiniz. ayrıca balkon kısmını kapattıgınızda iki arkadası da gayet rahat misafir edebilirsiniz. malum bahar ayındayız guneyde yasadıgımızdan kısları da tecrube ettikce bir problem olursa onu da yazarım. guzel kamplar dilerim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,099
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
kal9090t

Çevrimiçi üyeler

Geri