İkinci El 4x4 Tavsiyesi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan illustre Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,107
Ynt: İkinci El 4x4 Tavsiyesi?

Merhabalar,

Bende bir iki yorumda bulunayım, Sağlık konusunu kesinlikle doktorlara bırakın, onlar olmaz derse bu iş olmaz çünki sağlık ciddi bir konudur.

Araç seçiminde suzukiyi oneren arkadaşlara katılıyorum, çünki vitara,samurai,jimny,eski kasa grand vitara kesinlikle SUV değildir. sebepleri şunlar;

1- Merdiven türü şasi ve kupa bileşimi kullanırlar. (Lada hariç arazi araçları için olmazsa olmazlardan biridir.) Lada hafif ve çok kısa olduğu için bu özellikten fedakarlık edebiliyor, ama araç ağırlıgı 1.5 ton a yaklaştığında şasi kullanmayan araçalar arazide burulma olayına maruz kalırlar, buda bize oturmayan kapılar, ayar tutmayan ön düzen, sürekli gıcırdamalar ve tıkırtılar ve en önemlisi metal yorgunluğunu takiben sağlamlık problemleri şeklinde geri dönerler.

2- Tamamen mekanik Hi-Low range arazi şanzımanları ve merkzi diff-lock ları vardır. (SUV larda ya yoktur yada elektronik sensörlerle sizin isteminiz dışında çalışırlar)

Bu iki özelliğin bir araçta bulunması bu aracın hafif arazi şartarı için üretilmediğinin kanıtıdır.

Esas önemli olan bu özellikler araca kolay müdahale yapılmasına, kullanmak istediğiniz şartlara göre aracınıza modifiyeler yapmanıza imkan sağlar.

örneğin sadece kar lastiği kullanarak hiç zincir kullanmadan neredeyse tüm Türkiyede kışı geçirebilirsiniz, yada Daha büyük ebatta çamur lastiği ve bir yükseltme kiti ile yapamayacağınız şey yok gibidir, dahada ileri gidip ön+arka diff-lock kitleri ve roll-cage ekleyip yarışlarda birinci bile olabilirsiniz. (Örnek Becce).

Şimdi bunların yanında genellikle arazi araçlarının başlıca problemleri olan yüksek vergi, fazla yakıt tüketimi, düşük hız limitleri, manvera ve park zorluğu, konfor eksikliği problemleri bu araçlarda minimum düzeydedir.

fakat samurai yi önermiyorum , sebebi yeni modelleri hariç makas kullanırlar buda düz yolda bile belinizle ilgili problemleri arttırır zaten 4 kapısınıda bulamazsınız. Jimny de 2 kapılı olması sebebi ile seçim dışı kalabilir, geriye Vitara ve Grand vitara nın eski kasası kalıyor, vitara tercih edecekseniz 91-92 modelden yukarı enjektörlü motorlu olmasını öneriyorum, Biraz fikir vermesi açısından vitara kullanan ve çok memnun olan iki arkadaşımın fotoları ekte.

Umarım biraz olsun katkım olmuştur. Yanlış anlaşılmasın dünyanın en iyi arazi aracı vitaradır gibi bir fikrim yok, sadece 10-20 bin ytl fiyat aralığında 5 kapılı şehir içindede kullanılabilecek araçlar içinde iyi bir seçim olduğunu anlatmak istediim.

Selamlar

Etiketler

Herkese ama herkese cok tesekkurler, eşsiz bilgiler için çok çok teşekkürler.. Bu bilgi Hazzı(nesi)nden nails keyif aldim bilemezsiniz :D :D :D :D :D :D

cok tesekkurler :smiley:

haftaya ilk isim doktorumu aramak olacak! gerci bana scuba'yi yasaklamamisti ona guvenerek hayallere dalabilirim gibime geliyor ;) ama sormali gercekten (doktorum da bana kesin yine "kilo ver" diyecek ya ;))

ote yandan tuuum bu anlatilanlardan sonra hedefe kitlenmis durumdayim su anda.. insallah Sedat'in dedigi gibi (zaten bu suzuki vitara fikrini de aklima ilk dusuren kendileridir ya ;)) evet insallah dedigi gibi bahardan evvel elime param gecer de hemencecik hayirlisiyla cici bir vitara 5 kapi sahibi olurum :smiley: innsallah cok istiyorum artik gercekten..

onu alabilirsem de arkasindan artik modifiyeydi, motordu, aksamdi sorularim yagar yine :p ben yeniyim de ondan cok merakli ve az biliyorum bu isleri.. haziran hatta temmuz trafik cikisliyim.. ama araba pazarlarinda, ustalar ve galerilerde dolasmaktan bayagi sey ogrendim.. bizim ahbap bi usta vardi yaninda takilmak istedimdi ama pek orali olmadi dogrusu.. hani yine aksamdi motordu basit tamiratdi ogreneyim diye.. "usta bir iki hafta sana ciraklik yapsam" dedim "yok canim gerek yok artik, yol yardimini cagirirsin, lastik bile patlasa hemen degisiyorlar zaten" falan dedi :'(

Henuz acemi sayilabilir hala (her ne kadar taksi ve minibusleri isikta arkamda biraksam da ;D) cunku mesela bu kış, ilk kışım olacak.. en uzak ağva yaptım ama seneye bahardan itibaren uzak yol yapmak hedefim tabii.. hele ki insallah bir vitarayla olursa bu yol, yoldan da cikabilirim demektir ;)

tekrar tekrar (her ogrenen adina) herkese usenmeden o bilgileri verdikleri icin cok tesekkur ederim :smiley:

286134.jpg

286135.jpg

286136.jpg

286137.jpg

Nadir Bey bu sitenin adresi neydi?
Bu fiyatlarla bana aldiracaksiniz mi ne 2 kapiyi??? yaa zaten kararsizim tam çekilmez olup kalacagim başınıza bakın uyariyorum simdiden.. ;)

ama bu ihaleler nasil oluyor? 2 kati kadar oluyor demistiniz degil mi? gidip de gorebiliyoruz da degil mi? mesela bunu siz bizzat kendiniz mi gidip gordunuz? bakin yine ne cok soru soruyorum degil mi? ;D

illustre' Alıntı:
Nadir Bey bu sitenin adresi neydi?
Bu fiyatlarla bana aldiracaksiniz mi ne 2 kapiyi??? yaa zaten kararsizim tam çekilmez olup kalacagim başınıza bakın uyariyorum simdiden.. ;)

ama bu ihaleler nasil oluyor? 2 kati kadar oluyor demistiniz degil mi? gidip de gorebiliyoruz da degil mi? mesela bunu siz bizzat kendiniz mi gidip gordunuz? bakin yine ne cok soru soruyorum degil mi? ;D

Nadir amca yorulmasın :smiley: çekirge unimogcu olarak ben cevap veriyorum...
İhalede ki aracı Şartnameyi (bedel 3 YTL) aldıktan sonra aracı görebiliyorsunuz.
İhaleye girmek için şartname ve en son bir önceden yatırılmış geçici teminat bedeli. Bu bedel devlet bankalarına yatırılır. İhale ise açık arttırma usüludur.

Serdar gerekli izahatı yapmış,ama işin adını yazmamış.Aracı satan kurum Maliye bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Md.lüğü.
Kısaca TASİŞ http://www.tasis.gov.tr/yeni/index.htm
Yeri Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi arkası
İlgilendiğiniz araçların yanına bir usta ile gitmenizde fayda var.Aynı araç birer hafta ara ile 3 defa satışa çıkar.ilk satışta alıcı bulamayan araçlar 2.ci satışa muhammen bedelin %25 eksiği ile, gene satılmazsa 3.satışa bedelin %50 eksiği ile çıkar. 3 satışta da alıcı bulamayan araçlar yaklaşık 6 ay sonra yine satışa çıkarlar.Aracın kapıdan çıkış maliyetini bulabilmek için ihale sonucu oluşan bedeli gümrük satışlarında yaklaşık 2-2.2 , kamu satışlarını ise
1.4-1.5 ile çarpmak gerekir.

Bu aracı ben şahsen görmedim,ama ara sıra oraya giderim.Örneğin geçen ay satılan 2 adet Reo'yu ;D yerinde gördüm.
Meraklı arkadaşların bu linki arada bir incelemeleri iyi olur.
Birde benim gibi hurda meraklıları için
http://www.mkehurdasan.com.tr/

mogzilla' Alıntı:
Aracın kapıdan çıkış maliyetini bulabilmek için ihale sonucu oluşan bedeli gümrük satışlarında yaklaşık 2-2.2 , kamu satışlarını ise
1.4-1.5 ile çarpmak gerekir.

bu iki satis sistemi arasindaki fark nedir?
bir de gizemli unimogcu arkadasimizin bahsettigi gecici teminat bedeli ucretin tamami olup da sonradan araci alamdiysak bize aynen iade edilen bir para midir?

Evet , fark konusunu Erdem izah etmiş.Teminat konusuna gelince ; ihaleyi kaybedenlerin teminatları iade edilir.İhaleyi kazananın geçici teminatı kesin teminata dönüştürülerek fark ihale sonunda nakden alınır ve işlemlere başlanıp şahsın adresine resmi tebligat ulaştıktan sonra 15 gün içinde toplam bedelin nakden yatırılarak aracın depodan çekilmesi istenir.

balum' Alıntı:
fark ötv den kaynaklanıyor...

maddi farki anladim ama peki ya prosedurde isleyisi nasil oluyor? yani mesela ben kisisel olarak kamuya mi basvurabiliyorum ya da kimler hangisine basvurabiliyor?

ya da su mudur: gumruk malumunuz gumruk satisi da kamu satisi haciz gibi mi mesela?

2886 sayılı ihale kanununa göre ihaleye girmekte bir sakıncası olmayan her özel ve tüzel kişilik ister kamu , ister gümrük , isterse 4926 'ya (kaçakçılık) tabi satışa katılabilir.
Prosedüre gelince
Gümrük satışlı araçlar : Yasal bir şekilde yurtdışından getirilen, ancak bir nedenle gümrüğe takılan araç ve eşyaların satışı.
Kamu satışlı araçlar : Daha önce kamuda ( Bakanlıklar , Belediyeler, Özel İdareler vs. ) çalışmış ve ekonomik ömürlerini tamamlayarak satışa sunulan araçlar.
4926 : Aynı sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununun 23.maddesine göre tasfiyesi öngörülen eşyanın açık arrtırma ile satışa
sunulması.
Yani Gamze Hanım burada gözünüze kestirdiğiniz istediğiniz araç veya araçların ihalesine girebilirsiniz.

Hacizli araç satışlarına gelince, onların TASİŞ ile ilgisi yoktur.Vergi daireleri tarafından el konulan araçların Defterdarlıklar aracılığı ile satışıdır.Prensip olarak beni ilgilendirmiyor.

Açıklamalar ile yanlışlarım varsa Erdem lütfen düzeltsin.

286664.jpg

286679.jpg

Konuya pratik bir örnekle açıklık getireyim.Yukarıdaki ihaleye 165 YTL geçici teminat yatırarak şirket olarak katıldık.İhale açık arttırma sonucu 4.000 YTL'ye bizim üzerimizde kaldı.İhale bitiminde hemen kati teminatı ödemek gerekiyordu. % 10 tutar olan 400 YTL'den daha evvel geçici teminat olan 165 YTL düşülerek bizden 235 YTL daha alındı ve ihale tamamlanmış oldu.Daha sonra firmamıza TASİŞ'den resmi bir yazı geldi ve bu aracı şu kadar zaman içinde bedelini ödeyerek depodan çekmemiz istendi.
Anılan günde Yeşilköy'e giderek işlemleri tamamladık.5.650 YTL ödeyerek aracı teslim aldık. Aradaki 1650 YTL lik fark ambar,sundurma ve tellaliye vs vs lerin parası idi. Bu da sizlere daha evvel dediğim kamu satışlarında ihale bedelini yaklaşık 1.4-1.5 ile çarpılması oranına denk düşüyor.Evet işte böyle

1963 model bu şirin şey ile ilgili öyküyü ve forumdaki dostlarım ile buluşmamızı aşağıda takip edebilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=238.0

mogzilla' Alıntı:
Yavuz Bey haklı, vitarayı da SUV sınıfına sokmuşum , özür dilerim.

Estafurullah Nadir abicim , ben senin suv yazdığını görmedim, öyle bile olsa haddimize düşmez cevap yazmak.

Selamlar

Nadir Bey tesekkurler :smiley:

yine tamamiyla aydinlandim.. Hele hele ki bu satislarin hacizlerle alakasi olmamasi en rahatlatici nokta oldu ;)

Hemen akabinde bu aksam ailesinin bazi uyeleri biraz karanlik isler de yapan bir arkadasim ile konustum, o da haliyle bu islerde cok fazla tanidik-rusvet falan dondugunu soyledi.. bu bariz zaten ama benim o taraklarda bezim olmaz.. yolu yordamina uyarak cebime parami koydugumda ben de yesilkoye gidip, Sedat'in linkler gibi intertte dolasip, oralara buralara da bakinip kismette varsa bi tane de ben vitara edinecegim insallah :smiley:

bakalim ne zaman araniza katilabilecegim ;D ;) cok heyecanliyim cook :D

(Bu arada sizin kirmizi sapkali sirineye de 41 kere masallah.. elinize saglik :smiley:)

sevgiler..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Kayıtlı Üye Sayımız
166,775
Kaydolan Son Üyemiz
rouge7336

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR