İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 174
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 160,283
Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Merhaba matekeli,

Hemen yardımcı olmaya çalışayım:

Öncelikle Pino Karavan ilgili kişi Faruk Karatan (sahibi): 0533 559 21 17
Zaten her türlü ilgiyi gösterecektir ama benden (Behçet) selam ederseniz memnun olurum.

>Teslimata kadar 2 ay kadar bekleyecek olmamızın nedeni Almanya'dan sipariş edilen ALKO dingil/şasi; geç olsun da güç olmasın
>genelde hep bumuymuş teslim süresi, yoksa szin modele göremi?

Teslim süreleri sipariş zamanına, boyuta ve yoğunluğa göre değişiyor. Butik olarak çalıştıklarından stoklarında her boy karavandan 5-10 tane tuttuklarını zannetmiyorum. Terziye ısmarlama elbise yaptırıyormuş gibi düşünün biraz.

>ucuz A sınıfı 220V'la çalışan bir büro tipi buzdolabı başlangıç için iyi bir seçenekti
>sizmi seçtiniz yoksa firmamı önerdi aleti, opsiyon olarak varmıydı, yoksa araştırıpmı aldınız?

Hepsi standart donanımın içinde. A+ sınıfı buzdolabı kullanıyorlar. Ekstra istek yapıp 12V Danfoss kompresör'lü bir model düşünülebilir ya da mevcut model değiştirilebilir ama bence değmez. İyi bir invertör alırsınız olur biter.

Bu arada 3 sistem buzdolaplarına sıcak bakıyordum önceleri ama evdeki denemeler sonucunda arkada yanan pilot alevin tamamı ağaçtan yapılmış bir karavanda pek de güvenli olmadığı sonucuna vardım. Buzdolabına ek olarak 150-200TL verip marine tipi bir buzluk almak (mesela Igloo) daha mantıklıydı; biz de öyle yaptık.

>Şimdilik 105 Ah'lik standart bir Mutlu Akü koyduk
>durumu ne akünün neye ne kadar yetiyor?

Şu anda 2x140Ah Mutlu Full Enerji serisi akü kullanıyorum. Tanesi 400TL civarında. Tam şarjlı başlarsanız hiç şarj etmeden bu haliyle buzdolabı + cep telefonu + laptop + ışıklandırma 1.5 gün kadar gidiyor. Solar panel şarjıyla süre daha uzayacaktır. Bu sisteme 3. bir akü daha eklemeyi planlıyorum. Henüz solar şarjı tam denemedim çünkü yola çıktıktan sonra kamptaki elektrikten kullandık şimdilik. Yakında bilgiyi güncellerim.

Detaylı hesaplar için:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=85277.0

Özetle 3 gün idare edebilmek için yaklaşık 345Ah kapasiteye ihtiyacınız olacaktır.

>Akü işini nihayete erdirip bir de sessiz, portatif 2kVA Honda/Aksa jeneratörü aldık mı temel işimiz çözülmüş olacak
>fiyat araştırdınızmı? ve karavanda yer durumu müsaitmi?

Henüz jeneratör almadım ama piyasada Honda'nın yenisi 3000TL civarındaydı. Dolar 2TL'yi bulduğu için biraz artmış olabilir.
Öte yandan akülere bu kadar yatırım yaptığım için ben 1000TL civarı Aksa portatif jeneratör almayı düşünüyorum. Az daha sesli olabilir ama kısa süre kullanılacağı için sanırım çok sorun olmaz. Honda da o kadar sessiz değil zaten. Sahibinden.com'da Honda'yı 2. el 2000 TL civarına bulabilirsiniz; içinize sinerse.


>Sanitasyon
>son denemelerde ne oldu, çok hayati bir konu bizim için ;D isterseniz özelden gönderebilirsiniz

Her kullanımda ne iyi etmişiz de bunu almışız (Dometic) diye konuşuyoruz. 2 günde alışırsınız merak etmeyin; ama öncesinde evde denemelerinizi yapın ve boşaltım sırasında ne ile karşı karşıya olacağınıza hazırlıklı olun.

Tuvalet için kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın; contalara zarar verir (ayrıca üstünüze başınıza da!) . Starbrite'ın ilacını kullanıyoruz. Ayrıca temiz su haznesine bildiğiniz ucuz Ernet mavi tabletlerden atıyoruz bir tane. Haftada bir de genel bir dezenfekte işlemi yapıyoruz içimiz rahat olsun diye. Bu işler erkeğe düştüğünden eşinizin tarafından kahraman ilan edilecek ve her gün hayır duası alacaksınız :smiley:

Tuvalet, buzdolabı ile beraber karavan'ın bizce en önemli iki unsuru. Tuvalet'in rahat kullanımında banyo bölümünün yeterli genişlikte olması önemli rol oynuyor. Aksi taktirde pantalonu çekerken poponuz tuvalet kapısına çarpar; mazallah kilidi bile kırar; kayınvalide ile istem dışı karşılaşmalar yaşayabilirsiniz. :smiley:

Önemli bir konudur. Dolayısıyla ben asgari 3.75 ama bence en uygun boy olan 4.25'i şiddetle tavsiye ederim.

sevgiler, saygılar,
 

Etiketler
Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Yazmayı unuttum:

Çeki demiri taktırmak, muayene, ruhsat dahil yaklaşık 1500TL'ye malolur.
İşi ehil bir yerde yaptırmaya özen gösterin. Biz Teknik Yavuz (Turgut Bey) ile çalıştık; çok memnun kaldık. Maslak Atatürk Sanayii'de; internetten bulabilirsiniz.

Ayrıca karavanınızı teslim aldıktan sonra şase/römork'un fren ayarlarını da arabanızla uygun hale getirmek için çeki demiri taktırdığınız yerde kontrol ettirmenizde fayda var. Aksi taktirde ani frenlerde karavan tam frenlemeyip arkadan pat-pat diye çeki demiri sistemine yüklenip ses yapabilir. Büyük bir tehlike arzetmez belki ama gereği yok. Bizim başımıza gelmedi ama gelenleri etraftan duydum.
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Bir de...

Portatif tuvalette taharet musluğu olmadığı için yaratıcı yöntemler bulmanız gerek. Ben üniversite eğitimimi yurtdışında yaptığım için bu konuda antrenmanlıyım.

Tavsiyem: En pratiği duş başlığını kullanmak; yalnız duş başlığında doğrudan suyu akıtmaya/kesmeye izin veren bir tetik olması faydalı. Çok fazla su kullanırsanız tuvaletin pis su haznesi hızlı dolar.

İkincisi:

Standart ekipmana aquaroller eklemek lazım; hortum her zaman pratik olmayabiliyor. Bunu küçük bir dalgıç pompayla kullanırsanız temiz su tankına zahmetsiz su aktarabilirsiniz. Hatta ben karavandaki hidrofora ek olarak bir hidroforu ters bağlayıp herhangi bir bidondan temiz su tankına aktarım için kullanmayı düşünüyorum.

Üçüncüsü:
Karavanın yük bölümünde temel ekipmanlar (jeneratör dahil) yeterli yer var. Ancak seyir sırasında çeki demirinin üzerine 60Kg üzerinde yük bindirmemek gerek. Bizim karavan şu anda çok dengeli olduğundan 30Kg kadar yük biniyor. Ağır malzemeleri duruma göre kabin içinde arkada masanın bulunduğu noktadaki koltukların altına koyabilirsiniz. Jeneratörler yaklaşık 20kg'dur.
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

şimdilik bunları bi hazmedeyim ;)
açıkçası 750 kg üstüne çıkmak , ne biliyim, biraz gereksiz kalabilir bizim durumda, ama önce bi içine girmek lazım tabi...
çok teşekkürler
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

bence siz Karamürsel'e doğru bir gezi yapın. Olayı yerinde görün.
3.25'lerin içine bakın; "bize yeter" diyorsanız sorun yok. Ama yeri geldiğinde 5 kişiyle kalacağız dediğiniz için min 3.75 tavsiye ederim. 2 + 3 rahatlıkla kalırsınız (çocuk ufaksa ayak ucuna doğru da yatabilir).

4.25 bir karavan kuru ağırlıkla 950Kg gelir. Ufak tefek eşya ile 1 Ton'u bulursunuz. Sağlam bir dingil ile (AL-KO gibi) böyle bir karavanı çekmek için 100+ beygir motor gücü gayet yeterlidir.

3.25 Pino karavanı sanırım 1400 motor herhangi bir araçla da çekebilirsiniz.

sizin arabanızın motor gücünü bilemiyorum. Ama ağırlık meselesine takılmayın. Kriteriniz konfor/ağırlık ve konfor/fiyat olmalı. "Konfor" derken de sadece karavanın içindeki konfordan bahsetmiyorum.

En kötü karavan arkanızdan sizinle gelmeyi reddeden karavandır! :smiley:
 



Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

:D
Kiloya bakmamin sebebi ruhsat muayene ehliyet gibi sebepler. Yoksa aracim kitapciginda 1200 kg a kadar izin veriyor. Picasso 1600 kg, 1600 motor 110 bg, 240 tm dizel otomatik. Yoksa elbette bende buyuk olsun diyorumda...ama bi icine girmek lazim dediginiz gibi
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Öncelikle herkese selamlar, sevgiler;
Bende uzun süredir hafta sonu karavanı diye tabir edilenlerden de olsa küçük bir çekme karavan alma niyetindeyim. yerli karavanlarla ilgili Vural Bey'in belirttiği hususları onlarca sitede okudum ve açıkcası biraz vazgeçme niyetindeydim. Ancak birkaç sitede de pino karavandan bahsedildiğini görünce firmayı takibe aldım. en son hollanda da bir fuara katılmışlar. Çok da anlamam ama şaseler vs. alman malı ve sağlam olduğu söylenmekte. Siz üstadların bu firmayla ilgili fikir ve değerlendirmelerini alabilir miyim? Bu da kötüyse avrupa küçük bir karavana 7000-8000 EUR veremeyeceğim için hevesimiz kursağımızda çadırımız sırtımızda kalacak.
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Sevgili tiner,

Ben karavancılığa yeni başladım; dolayısıyla gezenbilir'de uzun süredir bu işi yapan üstadlar varken "bu işi iyi biliyorum" diyemem.
4 ay kadar önce 0 noktasından birşeyler öğrenmeye araştıra/sora başladım; ancak kısa zamanda epey yol katettiğimi düşünüyorum.

Pino Karavan'a kesinlikle güvenebilirsiniz; biz "gezen karavancı" bir aile olarak ilk deneyimimizden çok memnunuz. Bununla beraber herkesin kendi araştırmasını yapmasını ve üreticileri yerinde görmelerini tavsiye ediyorum.

Geçen haftasonu Keşan/Gökçetepe'de bir 5.50m Hymer ve bir 4.25 pino beraber kaldık.
Hymer'in içinde yok yoktu gerçekten; her taraf pencere, her yer aydınlık; dıştan-dışa 2.28m genişlikle salon salomanje bir karavandı. O haliyle yaklaşık 30.000 EUR fiyatı vardı.

Bizim Pino da Hymer'i pek aratmıyordu. Sinekliklerimiz aynı markaydı mesela; üretim kalitesi açısından bir fark göremedik. Geri kalan ekipman ise zaten isteğe bağlı olarak her zaman ekleyebileceğimiz türdendi.

Ancak Hymer 1300kg ve yaklaşık 2.30m genişlikle çekmesi oldukça zahmetliymiş; sahibiyle konuştuk; "zorlanıyorum" dedi (bir Land Crusier ile çekiyordu). Karavan çok geniş olduğu için bizim yollarda ve trafik şartlarında gitmek sıkıntı yaratıyormuş vs.

Yani Alman otoyollarında kullanmıyorsanız 3.75 - 4.25 -4.5m iyi bir yerli karavanı Hymer'e tercih edebilirim. Ta ki motokaravan almaya karar verinceye kadar.

Bu arada yazılarımda çokça Pino markasından bahsediyorum; çünkü hakikaten çok memnunuz. Öyle ki kullanıcı olarak bazı detaylar hakkında firmaya geri bildirimde bulunuyoruz; onlar da bu bilgileri dikkatle değerlendiriyorlar.

Ben isterim ki ülkemde de sağlıklı rekabet koşullarında birçok karavan markası bir Hymer'le boy ölçüşebilecek kalitede üretim yapsın. Şimdilik biz Pino'yu gördük ve "daha iyisini görene kadar en iyisi bu" diyoruz.

sağlıcakla kalın,
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

trek71' Alıntı:
Geçen haftasonu Keşan/Gökçetepe'de bir 5.50m Hymer ve bir 4.25 pino beraber kaldık.
Hymer'in içinde yok yoktu gerçekten; her taraf pencere, her yer aydınlık; dıştan-dışa 2.28m genişlikle salon salomanje bir karavandı. O haliyle yaklaşık 30.000 EUR fiyatı vardı.

Bizim Pino da Hymer'i pek aratmıyordu. Sinekliklerimiz aynı markaydı mesela; üretim kalitesi açısından bir fark göremedik. Geri kalan ekipman ise zaten isteğe bağlı olarak her zaman ekleyebileceğimiz türdendi.

Ancak Hymer 1300kg ve yaklaşık 2.30m genişlikle çekmesi oldukça zahmetliymiş; sahibiyle konuştuk; "zorlanıyorum" dedi (bir Land Crusier ile çekiyordu). Karavan çok geniş olduğu için bizim yollarda ve trafik şartlarında gitmek sıkıntı yaratıyormuş vs.

Yani Alman otoyollarında kullanmıyorsanız 3.75 - 4.25 -4.5m iyi bir yerli karavanı Hymer'e tercih edebilirim. Ta ki motokaravan almaya karar verinceye kadar.

Yukarıda bahsedilen hususlara kendi deneyimlerim ışığında bazı katkılarda bulunmak isterim.
Öncelikle 1300 kg bir karavanı Land Crusier'in çekmekte zorlanması hususu anlaşılır gibi değil. Eğer bu karavanı kullanan kişi bir karavancı değil de off-road'cı ise o zaman başka.
Orta sınıf karavanlar genellikle 1300 kilo civarındadırlar ve sedan yada steyşın araçlarla rahatlıkla çekilebilirler.
1300 kilo ve Türk malı olan karavanımla yaklaşık 8-9000 kilometrelik 3 ayrı Avrupa seyahati gerçekleştirdim. Manş denizi kıyılarına kadar çıktığım son seyahatten 1 ay önce döndüm ve aracım 1400 motor, 3 silindir, 75 beygir gücündeki 2004 model Seat Cordoba TDİ idi. İdeal bir çekici mi tabii ki değil. Ama Land Crusier'in zorlanması söylemine karşın bu örneği kıyaslama yapılabilmesi amacıyla yazdım.
Genişlik konusunun yollarda sıkıntı yaratmasına ise sadece şunu söyleyebilirim. Köy yollarımızda bile vızır vızır dolaşan kamyon ve otobüslerin eni 2.30 metreden daha mı dar?
Alp dağlarının kuzeyine geçtikçe neredeyse yollarda motokaravan göremiyorsunuz. Her taraf çekili karavan kaynıyor ve bizdeki algının aksine duran değil gezen karavanlar çekililer.
Fiyat konusuna gelince 4.5 metre boyutlarında bir Hymer şu anda 18-19000 Euro civarında ve bunun Türkiye'ye de ithali bu rakamın üzerine yalnızca 1000 Euro taşıma ücreti eklenmesi şeklinde oluşuyor.
"Tip Onay Belgesi " olan 4.25 boyutlarında bir Türk karavanının fiyatı 26-27000 lira civarında. Arada 25000 lira gibi bir fark gözüküyor.
Ancak zurnanın zırt dediği nokta da tam burası. Türk malı karavanın içerisinde büro tipi 220 v buzdolabı haricinde hiç bir şey yok. Hymer'de üzerinde ki fiyata dahil olan 3 sistem buzdolabını isteyince bizimkiler o 2000 Euro ekstra, Turumatik ısıtıcı deyince o 1500 euro, boiler eh o da şu kadar deyip listeyi uzatıyorlar. O zaman Hymer'in ekipmanlarına sahip bir Türk malı karavan Hymer'in sahip olduğu işçilik ve kaliteyi de hesaplarsanız Hymer'den bile daha pahalıya geliyor.
"Tip Onay Belgesi" konusunda yazdığım yazılar hususunda klavyemde tüy bittiği için tekrar yazmıyorum. Yalnızca Pino Karavanın "Tip Onay Belgesi" varmı? O konuyu bir sorgulamanızda fayda var.
Hymer ile diğer karavanları kıyaslama konusunda sadece şunu söyleyebilirim. Evet ikiside karavan yanlızca birisi Murat 124 diğeri Mercedes. Fark sadece bu kadar.
Eğer fırsat bulabilirseniz "Kuddusi Kurbanzade ve Karavanı" başlıklı hikayeyi okuyabilirsiniz oldukça eğlenceli geleceğinden eminim.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=54893.msg626048#msg626048
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Sn Tifa;
sanıyorum orada zorlanan Land Cruiser ın şoförü, o araç o karavanı kumda çamurda bile çeker :smiley:
(Benim Palio 700 kg karavanı kumul çimenlerde çekebiliyorsa :smiley: )
Zorluk işi de şehir içlerinde keskin virajlarda, dar sokaklarda oluyor,
Kütahya'da girmek istediğim bir sokağın çıkışına kadar yürüyüp sonra girmiştim.
benim atelaj Fiat Palio + Polkar Çekme 8 etre civarında bir uzunluk, ve karavanın dingil ortada olması nedeniyle kıçı oldukça geniş dönüyor.
Bir keresinde " Y " tipi bir kavşaktan geri döndüm, trafik yoktu ve kavşak yeterince genişti, tek hamlede döndüm, benim gibi geri römorklu tecrübesi olmayanlar için araçtan geniş bir karavanla geri gitmek zor :smiley:

Land Cruiser + Hymer de yaklaşık bir TIR boyutunda olur, kullanımı kolay olmaz şehir içleirnde. yoksa o araç o karavanı el freni çekili iken sürükler :smiley: sprun etmez :smiley:
 



Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Benim anladığım Land Cruiser kullanıcısı karavanın boyutları özellikle de genişliğinden dolayı yakınmış...

Kaldı ki benim 4,25 karavanım da 2,20 eninde ve arabam çift kabin pick up.... 5 metre de araba... Ok mesafesi falan yolda yaklaşık 11 metre gidiyorum...
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Sevgili Fatih abi:bana yazacak fazla birşey bırakmamışşın,eline sağlık.Hymer çekme karavan sahibi olarak yazacaklarım taraf tutma gibi algılanma potansiyeline sahip olacaktır ancak,çekme karavancılığa heveslenen arkadaşlarında yanlış yönlendirilmesini istemem doğrusu.
Öncelikle karavanımın modeli Hymer Sporting 560.Bu model ismindeki 560 okuyanların kafasında bu karavan beş metre altmış santim boyunda düşüncesini uyandırıyor ise bu yanlış.http://www.hymerturkiye.com/
Karavanımın gövde boyu:6 metre 32 santim
Genişliği:2.5 metre
Çeki demiri ile birlikte uzunluğu:7 metre 77 santim.
Boş ağırlığı:1340 kilo
İzin verilen yüklü ağırlığı (özel şasi ile):1700 kilo.
Bu boyuttaki bir çekme karavan ve önünde çekici araç Nissan X Trail bir araç ile üç kere Avrupa'da dolaştım.Çok rahat mahalle aralarına dahi girdim diyemeyeceğim ancak dikkatli ve önceden gideceğin rotayı çalışman şartı ile sorunsuz gezdim diyebilirim.
Yukarıda yazıldığı gibi 1300 kilo ağırlığında bir Hymer'i Land Crusier ile çekerken zorlanmayı pek aklım almadı.Bu sene yaz tatilinde Hymer 460 sahibi Başar arkadaşımız mitsubishi pikap ile Yunanistan Taşöz adasına gitti.Her hangi bir olumsuzluk ile karşılaşmadı.
Aşağıya karavan ve çekicinin görüntülerini koyuyorum.Son üç yıldır avrupa yolarını arşınlamış bir çekme karavancı arkadaşınız olarak yazacaklarım kısaca bunlar.Fiat kalite kıyaslaması ile ilgili görüşlerimi birazdan paylaşacağım.

(Bu kadar bol görüntüyü karavan çekici kıyaslaması yapılsın diye koyuyorum yanlış anlaşılmasın)

214 001


196


126 001


123 001


065 001
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Merhaba,

Çok vaktim yok hızlı yanıt vereyim :smiley:

-Land Cruiser ile ilgili konu ağırlıktan çok katarın uzunluğu ve genişliği ile ilgili
-Pino'nun tip onay belgesi var (facebook sayfasından bakılabilir)
-Kuddusi Bey'in hikayesi mükemmel; sonuna kadar okuyamadım gerçi. Iran'lı 3 amcaoğlu karavan yapımcısı bende birşeyler çağrıştırdı bu arada :smiley:
-Butik üretim yapan her firmada sipariş teslimiyle ilgili bir takım gecikmeler olabilir gerçekten. Biz Sapanca'dan ev için özel yapım mobilya siparişi verdik; 6 aydır bekliyoruz; en son menteşeler 3 aydır gelmemişti. :smiley: . Kontrata ödemelerle ilgili mantıklı bir sistem yerleştirmek ve gecikilen her gün için ceza maddesi koymak düşünülebilir. Kendine güvenmeyen firma kontrata imza atmasın o zaman. Mesela %20 peşin; %30 şasi gelip kaba yapım başlayınca; %30 ince işlere başlanınca/teknik ekipman; %20 teslimat gibi.

-Hazır nakit varsa göre-seç-beğen-al . katılıyorum

Türkiye'nin tüm karavancıları birleşelim; tüketimden gelen gücümüzü kullanalım :smiley:
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

ve Allah'ım, sonunda forumdaki resimleri görebiliyorum!
20. mesajı atmış olduğum için olabilir mi? :smiley:
 

Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Gelelim fiat kalite oranına:Hymer firması bu sene Hymer Nova Light adında yeni bir model çıkardı.Gövde uzunluğu 4.30 olan bu modelin en önemli özelliği 935 kilo olması.Hymer firması özellikle bu boyutta bir çekme karavanı bu hafiflikte ürettiği için övünüyor.
Bu modelin standart fiatı yaklaşık olarak 50000 lira.Arkadaşın tavsiye ettiği bu boyuttaki yerli malı çekme karavanın fiatı ise 20-25 bin lira aralığındadır.Aradaki fiat farkı 25000 lira civarında.Peki bu fiatı hak edecek ayrıntılar neler.
Hymer çekme karavan standart donanımında bulunan:Truma ısıtıcı,Dometic üç sistem buz dolabı,Dometic üçlü ocak,Truma combi,Thedford kasetli tuvalet.Bunlar ilk aklıma gelenler.Bu dört kalem malzemeyi alın yanlızca alış maliyeti 10000 binlirayı geçer bir de bunları çekme karavanınıza monte ettirin fiat ne olacak.
Ayrıca bu beş kalem malzeme sonradan monte edilemez karavanınız darmadağan olur.Özellikle truma gazlı ısıtıcının Hymer'e nasıl monte edildiğini havalandırmasının nasıl bir mühendislikle yapıldığını gördükten sonra,Türkiye'de montajlanan bir truma soba ile çoluk çocuk geceleyin karavanın içinde güvenip yatamam doğrusu.
Daha anlatacak çok şey var ancak uzatmak istemiyorum.Aşağıda paylaştığım resmi Pino karavanın sitesinden aldım.Firmanın sitesinde reklam olarak paylaştığı görüntüye bakarmısınız.Biraz çekme karavancılık bilgisi olan birisi karavanın çeki demirine gelen maksimum ağırlığının 100 kiloyu geçmeyeceğini bilir.Bakarmısınız görüntüye:çeki demirinin arkasına kılimayı bir güzel koymuş.Bu görüntünün üzerine hiç bir yorumda bulunamıyorum benden bu kadar....

PNO


H2
 



Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler

Merhaba,

Belki bir düzeltme yapmakta fayda var. Eleştirilerde haksızlık yapmayalım.

Pino, karavanlara bu şekilde split klima konulmasını kesinlikle tavsiye etmiyor ve kendisi de koymuyor. sitede görülen fotoğraflar gerçek Pino kullanıcılarına ait; dolayısıyla klimalar kendi istekleri doğrultusunda eklenmiş.

Pino'nun klimaya itiraz etmesinin iki nedeni var:
1) Estetik görünüm
2) Klimanın alt tarafı 7m3 bir hacmi çok hızlı soğutması nedeniyle kısa süreli çalıştırma zorunluluğu; dolayısıyla pratik ve verimli olmaması

Biz geçici olarak böyle split klima takılmış 3.75 Pino'yu epey kullandık. Terazi'de boş ağırlıkla pilot tekere binen yükü tarttım; 30kg çıktı. Pilot teker'le çeki demiri arasındaki mesafeden dolayı binen yük sanırım 3-5kg daha azalacaktır. Çeki demirinin azami dikey yük miktarı projede 90kg olarak gözüküyor.

Bu arada bu klima sevdasına ben anlam veremiyorum; zaten kamp dışı konaklama ağırlıklı olduğu için bataryalardan klima çalıştırmam imkansız. İlle de klima olacaksa Hymer'deki gibi tavana monte bir çözüm hem daha estetik hem de daha sağlıklı olur.

Bizim Pino ile ilgili düzeltme eleştirilerimiz evyenin tezgah üzerinde konumlandırılması, banyo lavabosunun farklı bir açı verilerek tasarımı, aküleri koyduğumuz yük bölümüne şarj sırasında havalandırma sağlamak amacıyla bir yöntem bulunması gibi detaylar üzerine. Yoksa ne yolda çekerken, ne su sızdırmazlığı ne de diğer ekipmanların kalitesi açısından hiçbir problem yaşamadık.

Dolayısıyla kullanıcı olarak gönül rahatlığı ile tavsiye ediyoruz.

Bu arada bizim PinoCan'la ilgili gerçekten sıkıntılı bir durum görürsek onu da hemen paylaşabilirim ama şimdilik durum gayet keyifli :smiley:
sevgiler,
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,965
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst