İran'da Üretilen ve Kullanılan Araçlar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan shary Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 57
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,577
Ynt: İran'da Üretilen ve Kullanılan Araçlar

Emeğinese ve ilgineze teşekür ediyorum.

Etiketler

Beni dusundogunuz icin Tesekkurler,aslinda Tabrizda ciddi olay yasanmadi (yok diyecek kadar azdi) daha cok tahranda olaylar varidi O da simdi kac gundur sonmus dorumda, zaman zaman kac bin kisi cikip polis le catisiyor.

Emeğinese ve ilgineze teşekür ediyorum.

Tesekkurler.

paylaşım için teşekkürler faydalı oldu bu bilgiler de iranlılar neden araxzi aracı üretmiyorlar?

alihay' Alıntı:
paylaşım için teşekkürler faydalı oldu bu bilgiler de iranlılar neden araxzi aracı üretmiyorlar?

100% Iran uretimi (samand vs gibi) arazi araci yok sanirim, Bir eskiden uretilenner varidi (Jeep - Patrol ) simdide Grand vitara vekac tane daha uretiliyor.

Yazilma tarihi : 2008/10/12

Selamlar
Burada universiteler basladigi icin,biraz gecikmeyle yazilari koyacagam.
Dun Tabriz Auto Expo 2008 deydim,ve cektigim resimlerin bazilarini buraya koyiyorum,ama ondan once kac seti hatirlatmak isterim:
1- digital kameram bozuldogu icin bu resimleri cep telefonuyla cektim (N73),ayrica fuarin cok kalabalik oldogundan rahatca resim cekemedim ve cogu resimler iyi cikmadi!
2- Irandaki araba fuarlari,diger ulkeler kadar renkli (marka ve model cesitliligi) olmaz,nedeni irana giren arabalara agir vergiler konuliyor,siz irana bir araba getirmek isterseniz 120 % civarinda verigi alinir,bazi sirketler iran sanaii ve maden bakanligindan izin aldiktan sonar bazi modelleri cok sayida iranda getiriyorlar (BMW – Honda – Toyota – Lexus ve…)
Ona gore iranda yapilan Araba fuarlarinda daha cok yokardaki markalari gore bilirsiniz ve yeni marka ve modeler burada goremez yada cok az gorursunuz!
3-tabriz araba fuari iranin 3. araba fuari (mashhad ve Tehran`dan sonara),ayrica bu yil Saipa Co. ve Pars khodro (saipanin yan fabrikasi) fuara katilmadilar! (gecen yil da IKCO katilmadi)

Bu yil 3 yeni model mashhad ve 2 yeni model tabriz`de tanitildi.
Ilk Once Iran Khodro standindan (buyuk bir salok IKCO ayitti!) resimleri koyiyorum:

Samand Janbazan (engellilere ozel Samand):
Mashhad fuarinda tanitild,yilda 20.000 adet uretilecek.gaz ve fren direksiyonun yaninda (malesef kapi ve jamlar kapaliydi!!!!)

Samand Roa otomatik clutch:
Sanirim bu araba da engellilere gore conki ben bir fark gormedim!

APCO - Peugeot 206 6.tip Option:
fiyat: 23.500 $

Apco - Samand Sayana:
Tabriz`de tanitilan yeni model samand - samandin optional modeli (ic donanim deri) - Sun roof ve... iceri ve disi gayet iyiydi!

Peugeot 407:
Iran khodro tarafindan irana getiriliyor(dolayisiyla az vergi konulacak),talep cok olursa IKCO uretilecek!
Model:2009
Uretici ulke:Fransa

Suzuki - Grand Vitara:
Iran Khodro tarafindan uretilen Grand vitara

Peugeot ROA - Yilin ROA`si:
IKCO tarafindan Tabriz`de tanitilan diger araba

Tabriz Auto Expo 2008 2.Bolum:

New Holland

Kamaz - Araz

Kia:
Cerato

carnival

Opirus

Samand:

Iran Traktor fabrikasi - ITMCO(tabriz Traktor fabrikasi):
cok model varidi sadece 2 model den resim cektim

Peogeot 206

Video:
YouTube - Tabriz Int. Auto Expo 2008 (1) - 87

YouTube - Tabriz Int. Auto Expo 2008 (2) - 87

Kia Pride:

Toyota Hilux:

Video:
YouTube - Tabriz Int. Auto Expo 2008 (3) - 87

Kia Opirus - Video:
YouTube - Tabriz Int. Auto Expo 2008 (4) - 87

Iran Khodro`nun isbirligi yaptigi bir diger fabrika Suzuki, 2 yila yakindir Grand Vitara IKCO tarafindan uretiliyor ve Iyide satiliyor, bu aracin fiyati 50.000 $ civarinda.
Bu araba hakkinda bilginiz oldogu icin sadece kac resim koyiyorum ayrica Tabriz araba fuarindan da onceki postlarda resmi mevcut.

Yazan: Shahram

Miniyator

yeni donem yazimi iranin ikinci milli arabasi yani Miniyator ile baslamak istiyorum, Samand`in Ikco tarafindan uretildikten sonra yaklasik 3 ay once de yeni bir milli araba iranin daha once de yazdigim gibi ikinci dev fabrikasi Saipa Co. tarafindan tanitildi. Bu tanitima cumhur baskani Mahmoud Ahmdinejad katildi
Miniyatorun proge adi yillar once SPC5 olarak belirlenmisti, ama daha sonralar proge dondoruldu, ta ki yeniden ve yeni adiyla S81 yeniden tasarimi yapildi. Bu araba 3 Tip de uretilecek ki bunlar: Hachback – sedan ve Station modelleri ve ilk Tip olarak ada Sedanlari uretilecek. Bu arabanin yapimi Iranli uzmanlar tarafindan yapildi ve uretiminde 122 Iranli yan ve agir sanayi ureticilerinin katkisi var. Bu progenin maliyeti yaklasik 120 Milyard Toman yada 130 Milyon $. Bu araba Yeni ve iran uretimi bir platform uzerinde gelisti!
Ayni zamanda iranin ikinci milli Motoru da Saipa enistitusu ve Alman motor gelistirme enistitosunun F.E.V. isbirligiyle M5 Adiyla uretildi. Bu motor 1500 CC ve 80 devir guc uretebiliyor. Bu motorun yakiti benzin. Bu araba her 100 Km 6.5 litre benzin tuketiyor ve en fazla hizi 200 Km/H. Bu araba genel olara cogu donanimlar mevcut ve Iran`daki fiyati 10 milyon tomen yada 10.750 $ civarinda tahmin ediliyor.
Acikcasi benim kendi gorusumde Samand miniyatore gore Cok guclu ve dorusa sahip bir arac, Belki de bu Saipa icin baslangic olur ve gelecekte saipadan iyi bir milli araba gore biliriz.
Bu arabalardan ilk 2 tanesi iran karate milli takimina uye 2 genc kiza verildi, bu kizlarin islami hicab nedeniyle dunya musabikatlarindan men edilmislerdi.

Resimler:
Miniyator Cumhur baskani mahmoud ahmadinejad tarafindan acilisi yapildi:

Ahmedinejadin solunda Saipa Co. Genel muduru Bazr pash

Miniyatore Ozel Pul:

Yukarida: Ahmedinejadin arabanin ustundeki el yazisi:
Besme teala
Umutluyum ki bu araba, bu konudaki tasarim ve uretimde En iyilerin baslangici olsun. Omidim var ki araba sanayisindeki tum calisanlar ozelliklede Saipa gorupunun calisanlari her zaman basarili ve Saglikla kalsinlar.

Yazan:Shahram
Yazilma tarihi:1388/1/6

Resimler (2. Bolum):

Ilk once Fars haber ajansindan topladigim resimleri koymak istedim, sonradan Iranin 4 tarafinda Saipa CO. tarafindan cektirilmis tanitim amacli cok guzel resimleri buldum ve onlari eksiksiz koymak istedim.

Persepolis

Iranin Guney Batisinda ahvaz sehri

Mahmoudinin tarihi evi

Iran Colleri:

Persepolis:

Resimler (3. Bolum):

Saipa Brandli Motor:

Arabanin Ic kismi:

Iki Milli karateci kiza verilen Arabalar:

Arabanin Ic kismindan 360 derecelik resim:
http://www.khosoof.com/akkasee/miniator-saipa.mov

Tehran Classic Car Show

Etkinlik halinde 5 gun boyunca duzenlenen Tehran Classic Car Show ayrica Dayimi Muze olarak da yil boyunca Tahran`da ziyaretcilere acik, Malesef bu Muze Yerli ve Yabancilar tarafindan pek taninmiyor, gecen Iran yilinda 60.000 kisi bu muzeyi ziyaret etti ki bunlarin 50% Okul ogrencileriydi.
Bu yilki etkinlikte 90 araba sergilendi ki bunlardan 60 araba 30-40 yil boyunca gozlerden uzaklardi.
Iran`a ilk araba 1900 yilinda Muzeffereddin sah (muzaffaruddin Shah) tarafindan getirildi, bu araba petrol ile calisiyordu.

Bu muzede sergilenen arabalarin bazilarindan Dunyada ya az sayida kalmis yada sinirli uretilmistir.

Bu muzedeki arabalarin bazilari:

Rolls Royce phantom V
Rolls Royce phantom VI
Ford Fairlain500
Mercedes Adenaver300
Porsche 911
Chrysler Imperial Coupe - Model: 1968
Mercedes Gullwing SL300 - Model: 1955

Ve Nefis Motor:
Harley Davidson 1200 - Model: 1963

Linkler:
Resmi Web Sitesi