İtalya... Herşey Dahil

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yazkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,956

Yazkan

Ana Kamp
Mesajlar
25
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul Anadolu
İtalya … Her Şey Dahil

Bu yıl, yurt dışı gezi kontenjanımızı, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz “Jet Hızıyla Balkanlar” gezimizin devamı olarak düşünüyorduk. Planlara böyle başladık ama Onur (kendisi oğlumuz olur) İtalya’ya giderseniz gelirim dedi. Bunun üzerine rota İtalya’ya çevrildi.

İlk rotamızda Sicilya bölgesi de vardı. Bu da Jet hızıyla İtalya olmasın düşüncesi ve meclis kararı ile Sicilya bölgesi, yani çizmenin taban tarafı rotadan çıkartıldı. Hedef İtalya ya ilk değdiğimiz noktadan Kuzeye doğru devam etmek.Havaların gittikçe ısınacak olması nedeni ile güneyden, kuzeye doğru hareket etmenin daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Yinede sıcak havalara yakalandık.

12 Haziran’da oylarımızı kullanmaya karavan ile gidip, oradan devam. Geçen yıl da 12 Eylül’de dönmüş referanduma yetişmeye çalışmıştık. Bu 12 sayısında bir şey var.
Güzergah; İstanbul(Kartal)_Asprovalta(1)_İgoumenitsa_Bari(Feryyboat)(1)_Pompei(1)_Sorento_Amalfi kıyıları(1)_Roma(2)_Siena_Firenze(Floransa)(2)_Pisa_Genova(2)_Milano(2)_Como Gölü(2)_Garda Gölü(2)_Verona_Venice(Venedik)(2)_Bologna_ Rimini_ Ferrera(1)_Bari(ferryboat)(1)_Asprovalta(1)_İstanbul
Toplam 21-22 günlük bir program.
Şimdi bu gezinin öncesinden başlayalım.
• TUV muayenesi gezinin ortasında bitecek, yaptıralım yola çıkalım. Geçen yıl yaptırdığım aynı istasyona randevu aldım.
Yok, olmaz aracınızın sınıfı N1 oysa motokaravanlar M sınıfıdır. Sınıfını değiştirmeniz gerek. Peki, tamam detayını anlatmayacağım. Olması gereken buymuş. Büyüklerimiz yıllardır motokaravanların tanınması için uğraşıyorlar. Ruhsatı yola çıkmadan önceki Perşembe günü elime geçirebildim. Tam on gün sürdü ama sorun bu işi takip eden arkadaşlarda. Yoksa bir sorun yok yarım günlük bir çaba ile halledilebilirdi.
• Gezimizin bir hafta öncesinde Taraklıda yapılan 1. Karavan festivaline bir selam verme amacı ile Cuma akşamı uğrayacağım. Akşam saat 22:00 civarında Taraklıya ulaşabiliyorum. Büyüklerimiz ve arkadaşlarımızı görüyorum. Herkes de bir Avrupa telaşı. Bir yanda Federasyonun düzenlediği Balkanlar seyahati, bir yandan bağımsız geziler konuşuluyor. Bu arada yeni taktırdığım ve bir kez denemek için açtığım araç kliması çalışmıyor.
Akşam Belçika _Türkiye milli maçı var, o kadar para verdik üstelik 19 mayıs tatilinde denedik ama uydu anten sistemi de çalışmıyor. Önce uydu anten için servise, arkasından klimacıya. Eyvallah, klima tamam. Farlar gitti. Neyse sanayideyiz onları da hallettirdik.
Cumartesi karavanı yerleştireceğiz. Nede olsa 22 günlük bir geziye çıkıyoruz. Cuma Erenköy Metro’dan yüklü miktarda kola, bira, soda alıyorum. Alkol tedariki free shop’dan. Arabayı yerleştirirken bilinen bir marka’dan iki damacana su istiyoruz akşam oldu hala su yok.


Yola Çıkıyoruz
Neyse artık, niyet ettik bir kere Cumartesi 11 Haziran akşamı karavanı evin yanın getirdik. Sabah saat 07.30 da hareket edeceğiz, ilk hedef İpsala.
Sabah oyumuzu kullandık karavana geldik kontak anahtarı kırıldı, neyse artık yedek anahtarı kullanacağız. Yola çıktık. Köprüyü geçtik, kilometre saati bozuldu.
Fiat 7/24 servisi aradık, bize Keşan da servis verecekler. Bu arada hala su alamadık. Su fiyatının İtalya’da çok pahallı olduğunu okumuştuk. Ne kadar kurtarırsak kardır diye iki damacana su alalım dedik. En son İpsala’da şehir merkezinden iki damacana su aldık.
Tekirdağ dan sonra yağmur başladı. Keşan’da servise uğradık, yağmurdan dışarı çıkılmıyor. Kilometre saati yapılamadı. Neyse Navigasyon cihazı (Kezban) ile idare edeceğiz. İpsala gümrük kapısına geldik. Her şeyimiz tamam, birazda tecrübeliyiz artık. Her iki geçiş gümrük geçişi bir saat sürmedi. Acayip TIR kuyruğu var.
Yurtdışına çıkacak arkadaşlar önemli bir bilgi gümrüklü alanda bulunan BP den yakıt almalıymışız, tüm vergilerden arındırılmış fiyat 0,80 €/litre. Bu bilgiyi TIR kullanan bir arkadaşdan Ferryboat’daki sohbet esnasında öğrendim. Aynı şey Yunanistan Türkiye girişinde Yunan tarafında bulunan istasyon içinde geçerliymiş. Dönüşte deneyeceğim.

İpsala_İgoumenitsa Resimler

https://skydrive.live.com/?cid=3467e88d368981b1&sc=photos#cid=3467E88D368981B1&id=3467E88D368981B1%214760&sc=photos

Sınır sonrası direk Kavala. Hırvatistan gezisinde uğradığımız restaurant’a gidiyoruz. Yine kabak kızartması öncelikli, bir şeyler atıştırıp, yola devam. Akşam Asprovalta’da beleş kamping de yerimizi alıyoruz. Uydu antenimizi deniyoruz tamam.
Akşamı, sonuçları belli olmasına rağmen seçim sonuçlarını seyrederek geçiriyoruz. Sabah kalkıp etrafı geziyoruz. Bugün zamanımız fazla. Ferryboat akşam saat 21:00 de. Saat 11:00 gibi yola çıkıyoruz. Selanik otoyolundaki karmaşadan sonra İgoumenitsa yoluna yöneliyoruz. Girdiğimizde mi çıkışında mı ödediğimizi anlamadığım otoyol ücreti ödüyoruz. Yollar ve manzara harika ama şu tüneller…. Hayatımda geçtiğim en uzun tünel Metsova civarındaki tüneller dizini. Yaklaşık 20 km tünel var, ardı ardına. Birinden çıkmadan diğerine giriyorsunuz ha bitti derken bir diğeri artık “battı balık yan gider” .
Uluslararası ehliyeti olmamasına rağmen Onur sen kullan diyorum bakalım ne olacak. Zaten bu aralar komşuların kendini görecek hali dahi yok. Yaklaşık on ay önce yine Yunanistan’dan geçmiştik ve bu arada iki günlük bir Selanik, Kavala turu yapmıştık ama komşuları bu kadar sessiz, bahtsız ve sönük hissetmemiştim. Kavala da ki aynı garsonlarda bile bir mutsuzluk hissediliyordu. ‘ Ki komşular eğlenceyi ve eğlenmeyi severler. Ekonomi gerçekten çok etkilemiş. Her yerde yine çöp yığınları. Bu sefer umutsuz gibiler sokak umudunu yitirmiş derler ya. Biraz zor toparlarlar gibi görünüyor.

İgoumenitsa ya kadar Onur kullanıyor. Bu Onur oğlumuz hani evdeki bütün arabaların birinci sahibi. Birde seni karavanda görme zamanı geldi diyorum. Oturma grubunda yolculuk iyiymiş. Kendime buz gibi bir bira açtım. Yolu görmüyorum. Oh ne ala böyle iyide bu adamı her zaman bulamayız. Rezervasyon yaptırdığımız ve internetten parasını ödediğimiz bileti, acente dan kalkış saatinden üç saat önce almalıyız.
İgoumenitsa’ya ulaştığımızda kalkış saatine altı saat daha var. Bizde plajlar bölgesine yönleniyoruz. Plajlar bölgesinde yemek yiyip birazda zaman geçiriyoruz. Saat 19.00 civarında limana gidiyoruz. Liman girişinde gümrük elemanları içkiniz ve sigaranız var ise, ne kadar diye sorup, karavanın bagaj bölümünü açmamı istiyorlar.
Saat 20.00 gibi gemideyiz. En üst kata alıyorlar ve Kamping on board hikâyesinden elektrik’te alıyoruz. Kablo ayaklar altında kalmasın diye Onur karavanın üzerine çıkıyor ve kabloyu havadan getiriyoruz. Gemide Bakırköy Halk oyunları ekibi de var. Venedik de bir festivale katılacaklarmış, oradan da balkanlar üzerinden geri döneceklermiş. Şoför arkadaşlarla konuşuyorum Ağustos ayında Norveç’e yine böyle bir turları varmış. Tavsiyeleri Venedik’e kadar çıkmışken Bari’ye geri dönmeyip, oradan Hırvatistan, Sırbistan üzerinden Selaniğe devam etmem şeklinde.
Ferry- boat , Ventourıs Ferry. İgoumenitsia _Bari, bilet üzerinde on saat yazmasına bakmayın gemi personel’de biliyor on iki saat... Ama gidiş dönüş 237€ diğerleri sekiz saat ama en yakın fiyat 400€ . Gemi vasat bir gemi. Eğer lüks gemi seyahati istiyorsanız bunu tercih etmemeniz gerekiyor. Hap kadar salonu var. Genelde Tır’lar tercih ediyor.


14 Haziran, saat 10.30 gibi gemiden indik. İtalya topraklarına ayak bastık. Bizden sonra kalkan diğer şirketin gemisi bizden önce limana bağladı. İşte İtalya… Liman çıkışında gümrükçüler aynı şeyi soruyorlar. İçki ve sigara miktarı. Selamlaşarak gümrükten çıkıyoruz. Navigasyon cihazımız çalışmıyor, (kezban hastalandı) aynı zamanda kilometre saatimizde. Bir ara bu kadar olumsuzluk ile bu turu kazasız belasız atlatabilecekmiyiz endişesine kapılıyorum. Hoca bulup kendimizi okuttursak mı? yoksa Roma’ya kadar dayanabilip hamama mı? Gitsek.

Bari Pompei

Auturoute ve haritalar ile yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. İlk Fiat servisine dalıp biraz da olumsuzlukları üzerimizden atma adına kilometre saatini tamir ettirmek istiyorum. Biliyorum ülkemde daha ucuza yaptıracağım. Kaşan Fiat servisi 60 TL. demişti, biz 97 € ödüyoruz.
Servis deki halimiz tam komedi. Biz İtalyanca bilmiyoruz, onlar Türkçe, İngilizce, Fransızca bilmiyorlar. Peki derdimizi el kol hareketleri ile anlattık ama yaklaşık üç saattir buradayız. Tek çözüm Google amca onunda Türkçesi kötü. İngilizce yazıp, İtalyancaya çeviriyoruz. Böylece anlaşıyoruz. Ama programımız ilk İtalya gününde aksadı.
Tır kullanan arkadaşın tavsiyesi ile, hedefimiz Matera_Potenza_ Salerno ve Pompei. Salernoya gelmeden dizel takviyesi yapacağız. Güneyde yakıt daha ucuz. Karavanın arkasında yaklaşık iki metre boyunda İstanbul figürü var. Dizel veren arkadaş İtalyanca bize İstanbul’a Milan maçına geldiğini anlatıyor.
Bari, Salerno yolu keyifli ve düzgün ama yağmur yağıyor. Salerno, Pompei arasında bir vadi’den geçiyorsunuz, güzel bir güzergah, her taraf yemyeşil Karadeniz’e benziyor.

Nihayet Autoroute yardımı ile bir kerede Spartacus kampı buluyoruz. Kamp Antik şehrin Port Marina giriş kapsının hemen karşısında. Gecelik ücreti karavan, üç kişi elektrik dahil 26 €. 2 gece kaldık.

Bugün 15 haziran, yarın sabah Roma’ya hareket edeceğiz. Pompei’de ikinci gecemiz aslında programımızda burada bir gece konaklayacaktık. Karavanın kilometre telini Bari‘de değiştirmeye kalkmamız Pompei konaklamamıza bir gün ilave etti.
Bu gün oldukça yorulduk. Dün akşam üzeri Pompei’ye ulaştık. Yazılanlar doğrultusunda yolumuz Spartacus Camping’de bitti. Burada karavanlar (Camper,Motokaravan) için üç tane kamping var. Pompei Camping ile Spartacus Camping yanyana diğeri ise elli metre ileride Zeus Camping , ayrıca güvenli (Safe) otoparklarda mevcut. Güneyden geliyorsanız bulmak zor değil.
Neyse geldik yerimizi seçtik. Onurla yerleşirken Nur duş almaya ve etrafı kontrole gitti. Elektrik prizleri üç faz yüksek akım için olan cinsten 10 € depozito karşılığı kamptan temin ettik. Yoksa Türk usulu bir yöntem uygulayacaktık. Bizde duşumuzu aldık şehir merkezine doğru yollandık. Sallana sallana yürüyerek yaklaşık yirmi dakika. Bari deki fiat servisinden sonra Kendimizi İtalya’da hissettiğimiz ilk anlardı. Kısa bir şehir turu sonrası meydanda kilisenin karşısında bir restaurant (pizzeria) oturduk.
İtalya ve İtalyanlar hakkında iki günlük gözlemime göre aktaracak çok şey birikti ama bunların oluşma nedenlerinden biri, bizi karşılayan garson. Elli’li yaşlarda renkleri pek ayırt edemem ama mor süet bir ayakkabı, beyaz pantolon, mor kayışlı mor bir saat, bu mor rengin açığı gömlek kolunda bileklik. Böyle giyinmiş bir garson bir pizzacıda görebilir miyiz ? Ve ayrıca çok kibar. Sakın kibarlıkta bir şey aramayın.
Pizza, penne, et karışımı ve litrelik yerli açık şarap karşılığı 43 € ödedik. Aynı yolu yürüyerek karavanımıza geri döndük. Ben uyudum Onur ve Nur televizyon seyredip, Türkiye özlemlerini gidermişler. Kampda internet erişimi 5 saat 5€.
Sabah kalktık. Bu arada buradan itibaren Türkiye ile bir saat zaman farkı var. Sabah ziyaretlerimizden ve kahvaltımızdan sonra Pompei antik şehrini gezeceğiz. Girişlerden birine, kampa en yakın olan Porto marina girişine yönlendik. Burada şöyle bir durum var. Rehber eşliğinde veya bağımsız gezebilirsiniz. En az 8-10 kişilik grup olursanız ( bu grubun oluşmasına girişde bulunan rehberler yardım ediyorlar ) kişi başı 10€ grup büyüdükçe bedel azalıyor. Ayrıca girişte bilinen temel dillerde elektronik rehber de alabiliyorsunuz. Grup oluşması için biraz bekledik biz üç kişiyiz rehberlerin en son teklifi 25 € kişi başı oldu. Biz sonunda rehbersiz girdik adam başı 11€ verdik.
Hakkını vererek gezmek isterseniz rehber ile gezmenizi tavsiye ederim. Bu tur yaklaşık 2-3 saatlik bir tur. Gezi tarihimiz 15 haziran sanırım bu tarihden sonra burayı gezmek zor olur. Yola çıktığımız günden itibaren her gün yağmur yağdı ama burada sıcak bizi zorladı. Antik şehir içerisinde geçmiş zamanlarda da kullanılan çeşmeler insana bir nefes aldırıyor ama yinede taş yığınları arasında güneş altında dolaşmak zor. Gezi alanı içerisinde kafeterya’da var. Lavlarla ölen insan cesetleri ve genel ev (kerhane) haricinde pek ilgimi çeken yer olmadı. Anadolu ya göre çok daha yakın bir tarih. Tuğladan örülmüş sütünlar var. Burayı çabuk bitirmek istiyoruz. Amalfi sahillerini gezeceğiz. Turistik rehber yazıları yarım gün ayırın diyor ama yanılmayın öyle değil.

Sorento_Amalfi

Gezi rotamıza göre; Bari den Pompei ye geçerken, Salerno, Amalfi, Positano, Sorrento üzerinden gitmeyi düşünüyordum. Şöyle anlatabilirim. Salerno nun Amalfi yönüne doğru şehir dışına 4-5 kilometre çıkın geri dönün bana göre yeterli olurdu.

Antik şehirden çıktık. Üçyüz metre ileride tren istasyonu var sorento yönüne yani 1 nolu hattan trene biniyorsunuz. Şaşırma şansınız yok. Bu arada aldığınız her bilete saat işletiyorsunuz, biletlerin geçerlilik süresi saate göre. İstasyonda turuncu kutular var aynı kutular otobüslerdede var.
Neden bu yolu şeçtik, karavanımız var. Bir gece öncesi değerlendiriyoruz. Otobüs çalışıyor, sorduğumuz kişilerden bazıları karavanla gidemezsiniz derken bazıları gidebilirsiniz ama park edemezsiniz diyor anlamamakla birlikte Nur’un dediği oluyor ve karavansız gitmeye karar veriyoruz. İyiki’de bu yolu seçmişiz.

Pompei_ Sorrento tren 2.10€ yaklaşık 40 dakika. Sorrentoya yaklaşırken sürekli tünellerden geçiyorsunuz. Sorrento bu güne kadar gördüğüm en güzel Avrupa beldesi diyebilirim. Harika bir yer, bugün için İtalya’ya giden görmeli diyebilirim, belki beğenebileceğim daha iyi yerler de olabilir ama şimdilik böyle. Gezmenin en güzel tarafı işte. Merkezi bir yerde yemek yiyoruz hesap 53€ hemen hemen aynı şeyler risotto, pizza, biftek ve içecekler. Sonra Otobüsle Amalfi’ye yolculuk. Otobüs tren istasyonundan kalkıyor.
İşte bu günün bir tarafında harika manzaralar, bir tarafında sıkıntı ve birazda eziyetin olduğu bölümü. Positane, Amalfi otobüs bileti 24 saat geçerli, 7€ bu bileti pompei ye kadar kullandık.
Sorrento, Positane, Amalfi yaklaşık iki saat. Bu yolda araç kullanmak gerçekten mükemmel sürücülük ister. Bu Otobüs şoförleri başka bir şey, gerçekten anlatılamaz.
Yüz metre düz yol yok ve yol birbuçuk şerit. Eğer yolun kenarında yürüyen birisi var ise, araçlar geçişemiyor. Sürekli aynı manzarayı görüyorsunuz ama bu yol nezaman bitecek demeden’de kendinizi alamıyorsunuz. Amalfi’ye nihayet ulaştık. Amalfi, Salerno arası 22 kilometre bir saat on dakika sonra Salerno’dayız. Burası yolun biraz daha iyi bölümü. Buradan da Pompei’ye gideceğiz. Salerno otobüsünden sahilde indik. Bir üst paralelinden 4 hat numaralı otobüsü bekliyoruz, yaklaşık bir saat sonra otobüs geldi ve yeni bir işkence başladı. Eskiden Boğaz’da çingene postası adı ile bir vapur tarifesi vardı, Boğazın tüm iskelelerine uğrardı. Otobandan otuz kilometre olan yolu bir saat elli dakikada geldik. Pompei yakınlarında bir yerde tren hemzemin geçidine geldik, otobüs şoförü otobusu durdurdu aşağıya indi yaktı sigarayı. Tamam anladık tren geçecek de bu tren kaç dakikada geçecek. Yolcularla konuşuyorlar herkes aşağı indi. Yaklaşık yirmi dakika bekledik. Bizde olsa isyan ederiz.
Bugün Amalfi kıyılarını görmek biraz eziyetli oldu ama içerisinde güzel şeylerde vardı. Haa… Görülmeli mi? Kesinlikle evet.
Otobüsten kampın önüde indik. Direk karavan. Günün değerlendirmesi ile dinlenme, yeni rakı ve yarının programı....


Bari_Pompei resimler

https://skydrive.live.com/?cid=3467e88d368981b1&sc=photos#cid=3467E88D368981B1&id=3467E88D368981B1%214759&sc=photos

Sorento_Amalfi Resimler

https://skydrive.live.com/?cid=3467e88d368981b1&sc=photos#cid=3467E88D368981B1&id=3467E88D368981B1%214871&sc=photos

Devamı .......
 

Etiketler
Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Sayın Yazkan ilk önce çok teşekkürler güzel yazınızı bizle paylaştığınız için,bu aralar sık giremiyorum işlerin yoğunluğundan ama arkadaşlar bu güzel yazıyı nasıl kaçırdılar anlayamadım,sanırım herkes gezmelerde.Umarım stoklarınızda bu tarz gezileriniz vardır,diğerlerini de keyifle bekliyoruz.
 


Ynt: İtalya... Herşey Dahil


İyi günler,

Yazıyı okuyan arkadaşlar, resimlere ulaşabiliyormusunuz. Bir arkadaş resimlerin çözünürlüğünün iyi olmadığını iletti. Görüşlerinizi iletirmisiniz
 

Ynt: İtalya... Herşey Dahil

.......Devamı

Roma _ Vatikan



Sabah saat 10:00 gibi kampı terk ediyoruz. Önce sağa sonra sola örneği. Sağda iki yüz metre ileriden dizel alıyoruz. Burayı daha önce şehir merkezine gidip gelirken gözümüze kestirmiştik. Diesel 1,35 €. Sonra sola dönerek otobana çıkıyoruz. Bu çıkış Porto Marina tren istasyonu ve antik şehir girişinin önünden.
Napoliye tavsiyeler doğrultusunda uğramayacağız. Gerçi Bugün Milano’da onbirinci günümüzdeyiz, güvenlik olarak bir sorunla karşılaşmadık. Otoban’dan Roma’ya giriyoruz. Otobanda Onur kullanıyor. Bir ara bir şey resimledim. Alman plakalı bir motokaravan arkasında römork. Römork’ da Hyundai İ10 serisi bir araba. İlgimi çekti. Burada Türkiye de olmayan bir fiat serisi var, fiat altı yüz. Bir tane alıp arkadaki motosiklet yerinde taşısak mı?...
Direk Camping Roma. Otoyoldan “Via Aurelia” çıkışını takip ederek ulaşılabiliyor. Otaban çıkışından şehre girişte sağda yan yol üzerinde burayı kaçırırsanız geri dönüş için zorlanırsınız. Biz kampın arka kapı girişin bulduk ana girişi bulamadık. Görebildiğimiz beş kişi kampın duvarının dibinde “ burada böyle bir yer yok” dedi. Olsun yinede İtalyanlar iyi Avrupalılar. Zaman zaman biraz sohbet ettik.“biz kardeşiz dediğimde” Türkiye ile ilişkilendirdikleri konuları anlatmaya başlıyorlar. Bana göre gerçekten birbirimize benziyoruz. Farklarımızdan biri burada sokak dili ile pespaye insan göremiyorsunuz. Uzak Doğulu, Afrikalı, Arap, Avrupalı göçmenler. Herkes temiz ve bakımlı.
Camping Roma bugüne kadar kaldığımız en iyi kamp. Kamp dan öte tatil köyü. Herşey var. Market, bar, disko, restoran, havuz. Bungalow, chale, karavan ve çadır yerleri. İnternet ortamında görülen resimler gibi gençler merdivenlerde ellerinde birşeyler internet üzerinden birşeyler yapıyorlar. Herhalde bin,ikibin kişi vardır. Resepsiyonda gürültülü alanlar için sizi uyarıyorlar. Neyse yaklaşık yarım saatlik sürede girişimizi yapabildik. Onur bu işlemlerden, kalınacak kamplardan ve şehir içi ulaşımlardan sorumlu. Kısa bir turdan sonra duş ve tuvaletlere yakın sessiz bir yere yerleştik. İki gece kalacağız.
Şehir merkezine bir otobüs ve metro ile yaklaşık bir saatte ulaşılabiliyor. Kampın önünde otobüs durağı var. Kamp içerisindeki İnformation veya reseption’dan bu bilgileri veriyorlar.
Kampa yerleştik. Bugün turistik yerlerin bir kısmını gezelim. Hava sıcak. Otobüs, metro İspanyol merdivenlerine yakın bir istasyonda iniyoruz. İstasyon çıkışı daracık bir sokaktan çıkışta hiç tahmin etmediğiniz bir anda bir meydana çıkıyorsunuz(Piazza di Spagna). Merdivenler ve önünde bir havuz var. İnsanlar Heykellerden akan sulardan su alıp içiyorlar. Birbirlerinden rica edip resim çektiriyorlar. Buraya ulaşmadan canımı sıkan bir olay yaşanıyor ve bugüne kadar hala devam ediyor. Uzun zamandır nedendir anlayamadığım, hatta önemsemediğim, belki bu gezi, yaklaşım ve davranışları değiştirir diye beklediğim ama boşuna beklediğim iki yetişkinin davranışları.
Neyse devam. Aşk çeşmesi (Fontana De Trevi ) bunu İtalyana böyle sorarsanız bilmez. Musolini’nin nesi ise uğramadan Collesium (Piazza del colesseo). Ardından Piazza Venezia’daki, o muhteşem yapı harikulade böyle gösterişli bir az görülür. Herşey abartılı. Binaya o kadar güzel uyumlu yerleştirilmiş heykellerin her biri, başlı başına bir şaheser. Panteheon meydanı, kampa dönmeden yemek yiyoruz. Meydanda ardısıra sokak müzisyenleri geliyor bir şeyler çalıyorlar. Hoş bir ortam. Pizza, makarna karışımı yemeğe 70€ ödüyoruz, ben birde galetia yiyorum. Bize servis eden garson her kelimenin başında Gratzie (teşekkür ederim) diyor. Yadırgıyoruz. Çok kibar. “Bu arada kendilerinin Türklerle banzediklerini, paralarının eskiden Liret olduğunu bizim hala lira kullandığımızı, ama asla Euro ya geçmememizi geçersek herşeyin fiyatının iki katı olacağını, istanbulda yaşayan bir arkadaşı olduğunu anlatıyor”. Kibar garsonla chav’laşıyoruz.
Piazza Navona ‘ya geçiyoruz. Bu meydanlar arası mesafe beş, altı dakika. Bu meydanda sokak ressamları dolu yüzlerce. Etrafta cafeler ve Pizzeri’lar var. Via De Corsa üzerinden Piazza del Popola meydanı. Biraz soluklanıyoruz. Taşların üzerine oturup dinleniyoruz. Her meydanda çeşme var, sular buz gibi ve içilebilir. Meydana gelmeden önce bir gözlükçüde çok ucuz güneş gözlükleri görüyoruz ama kapatıyorlar. Metro, otobüs ve kamp. Yarın sabah programda Vatikan müzesi ve Vatikan var. Kampın shuttle’ını kullanacağız gidiş dönüş 3€ ama biz dönüşte normal metro, otobüs yapacağız. Karavana geliyoruz.
Nur’la kampı dolaşıyoruz. Derya gibi tabirinden… Dinlenmek gerek Yeni rakı, şurup gibi geliyor. Hem yorgunluk atıyorum, hem bir şeyler karalıyorum.
Sabah kalkıp saat 09:00 shuttle ile doğru Vatikan. Shuttle dan indikten sonra üç yüz metre. Yaklaşık birbuçuk saat sıra bekliyoruz. Müze girişi 15€. Size oradaki rehberler tarafından sunulan teklifleri buna göre değerlendirin. İçerideki bütün eserlerin bilgileri latince. Biz bir adet audio aldık. Müze girişinde üst katta satılıyor. Kimlik veriyorsunuz 7 € faydalı birşey. Çıkışta cihazı teslim ederek kimliğinizi alıyorsunuz.
Yine muhteşem kesinlikle görülmesi gereken bir yer her yerden sanat fışkırıyor. Orta ve yakın çağ roma sanatı. Gerçekten iyiki görmüşüz, diyebileceğiniz bir yer. Ama.... aması bir milyon kişi ile birlikte hareket ediyorsunuz. Tam bana göre. Sonlara doğru daracık koridorlar çıkış yok. IKEA mantığı. Nereye niçin gittiğinizi bilmeden ışıksız gidiyorsunuz. Sonunda varacağınız Sistine Chapel’ine kendimi zor attım. Ve dışarı nasıl çıktığımı bilmiyorum. Biz açık alanlara ve doğaya uygunuz. Banane adamların chapel’inden. Bu gezide yaşadığım en zor anlardandı. Ki uzun zamandır tünellerden zor geçiyordum. Müzenin çıkışı, giriş kapısının yirmi metre yanında. Müze duvarını takip ederek, Vatikan Bazilikasının olduğu koca meydana ulaşıyorsunuz. Sıcaklık bin derece.
Bu gezimizde birkaç yer hariç giriş parası olan yerleri ziyaret etmeme kararı aldık. Gezi programımızdaki yerlerde gördüğümüz veya önünden geçtiğimiz yerlere giriş parası ödeyerek ziyaret etseydik, yaptığım bir hesaba göre kişi başı 500 € öderdik.
Meydan yine muhteşem. Bir önceki papanın (Jean paul) papalık dönemini anlatan resimlerini sütunlara asmışlar. Belki adet böyledir dedik ama hırıstıyanlıkta kişiye inanç var temelde. Güvenlik kontrolünden sonra Basilikaya girdik. Burası başka bir dünya ben inanç merkezlerinden birini ilk kez görüyorum. Her millet, ırk var özetle bu inanışa sahip herkes burada. İçeridekilerin kalabalıklığı binanın büyüklüğünden hissedilmiyor. Değişik inanış ve ibadete göre onun üzerinde shappel var. Bazılar ibadet zamanlarında sadece ibadete açık. Gerçekten çok güzel ve yine gösterişli bir yapı. Ha birde bu sıcakta içerisi harika serin. Bir ara Nur’un ziyaret ettiği bir shapel’in önünde beklerken yere oturdum ama bu kez Suriyeden dersimi aldım çömelik vaziyetteyim. Yine görevliler geldi ayağa kalkmamı istedi. Ne yapalım inanç deyince her şey farklı, kalktık.
Castel St. Angelo önünden geçerek dün uğradığımız Piazza Navona ya ulaşmaya çalışıyoruz. Müze içerisinde birşeyler attıştırdık ama hem açlıktan hem halsizlikden artık düşeceğiz. Hava sıcaklığı birde nem var. Bugün biraz da alışveriş yapacağız. Dün gördüğümüz gözlükçü ve Roma Store (yani Roma futbol kulübünün ) mağazasına uğruyoruz. Gözlükler gerçekten ucuz marka gözlükler Türkiye fiyatının yarısı bile değil. İtalya pahallı bir ülke. Pahallık bir değer ama bize göre pahallı. Milano da vitrindeki bir ceketin fiyatı 10.800 € .
Kampa dönüş yine piazza del Popola Meydanı metro,otobüs kamp. Sabah kahvaltı sonrası toparlanma ve rotamız Siena üzerinden Firenze (Florence) . Kampın çıkışı otoban’a çok yakın. Kampın karşısındaki teknoloji markete uğrayıp zorunluluktan Navigasyon cihazı alacağız. Bir tane garmin seçiyoruz içerisinde Türkiye dâhil kırkbir Avrupa ülkesi haritası var. Fiyatı hemen, hemen Türkiye ile aynı.


Bölümün Resimleri:

https://skydrive.live.com/?cid=3467e88d368981b1&sc=photos#cid=3467E88D368981B1&id=3467E88D368981B1%214937&sc=photos




......Devamı Siena_Firenze (Floransa )

P1030858


P1030864
 



Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Resimleri büyük görmek isteyince sorun var, çözünürlüğü çok düşük.
Böyle güzel bir gezi için resimleride sayfaya yüklemenizi tavsiye ederim, güzel bir gezi anlatım ve fotograflarla
desteklenirse okumakta keyifli olacaktır.
Yazı ve fotograflar farklı alanda olunca konu ve dikkat dağılıyor.

Herşeye rağmen güzel bir gezi,teşekkürler.
 

Ynt: İtalya... Herşey Dahil


Aslında çözünülürlükler yüksek bu nedenle albümün bilgisayarların memory sine yüklenmesi zaman alıyor. İlgili alana (link) erişildiğinde biraz beklemek gerekiyorki resimler yüklensin.

Çok fazla zaman ayıramadığım için bu yöntemi denemiştim. Yinede yazının içerisine resim koymaya çalışacağım.

Teşekkürler.
 

Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Fotoğraflarla birlikte sizin için zor olsa da beraber olduğunda aldığımız keyif daha fazla,ben bütün yazılanları okuduktan sonra fotoğraflara tek tek baktım,odaklanma sorunu oluyor tabi ama bu şeklide kabulümüzdür.
 

Ynt: İtalya... Herşey Dahil

o kadar güzel anlatmışsınız ki, okurken sanki ben de sizinle berabermişim gibi hissettim. umarım başka gezilerinizi de resimlerli bir şekilde anlatırsınız ve yine gezeriz... :smiley:
 







Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Tam olarak düşündüğüme yakın bir rota...
Topiği yeni keşfettim, detaylı inceleme/okumadan sonra sorularım olacaktır...
Yazı için teşekkürler...
 

Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Kendi açımdan, merak ettiğim buna benzer turda ki maliyet, ayrıca gitmeyi denesem, aracı getiremezsem de vatana dönebilirmiyim. Yoksa yolun yarısın da oğlum, torunum, emmim, yiğenlerim...vs. canımız sıkıldı dön gel mi derler.

Geziler, geziler birde burdaki dolaylı mahkumiyet.

Fırsatınız oldukça gezin, ilaç gibi herşeye iyi gelir.

Bu güzel görüntüler ve anlatım için teşekkürler.
 



Ynt: İtalya... Herşey Dahil

Sayın Taiga; Bu forma sığdıramadığım şeyleri kısaca detayları seve seve paylaşırım.

Sayın Berkcantp;

"Kendi açımdan, merak ettiğim buna benzer turda ki maliyet, ayrıca gitmeyi denesem, aracı getiremezsem de vatana dönebilirmiyim. Yoksa yolun yarısın da oğlum, torunum, emmim, yiğenlerim...vs. canımız sıkıldı dön gel mi derler.

Geziler, geziler birde burdaki dolaylı mahkumiyet.

Fırsatınız oldukça gezin, ilaç gibi herşeye iyi gelir."

Pek anlayamadım ama, gezinin maliyetini sonunda detaylı yazacağım. Harcamalara göre değişeceği gibi bizim maliyetimiz; Hazırlık aşamaları hariç yaklaşık 3000 € civarında.


Saygılar.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,468
Mesajlar
1,518,328
Kayıtlı Üye Sayımız
172,121
Kaydolan Son Üyemiz
tto

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst