Ynt: jimny yakit yardim
Söylediğiniz rakamlar LPG'li Jimny için çok fazla. Benim 2004 manuel vitesli Jimny 80-90 ile sakin kullanımda 100 km'de 8lt LPG harcıyor, şehir içinde ise 10 litreyi geçmiyor. Lovato Fast sıralı sistem ve 195/80 15 lastikler var.
Sizdeki sorun öncelikle otomatik vitesli araca epey büyük ebatlı lastik takılmış olmasından kaynaklanıyor. Jimny'nin orjinal ebadı 205/70 15 lastiğe göre %5.4 fazla çap demek. Ya bu yüksek yakıta razı olup böyle kullanabilirsiniz, ya büyük lastiklerden vazgeçebilirsiniz, ya da uzman bir kişinin desteğiyle ön ve arka diferansiyel ayna mahrutilerini daha uygun oranlılarıyla değiştirebilirsiniz. Sökülmüşken difflock da takılabilir. Ancak bu işlemler haliyle masraflı olacaktır.
Bir de üzerindeki portbagaj ve sis farları zaten yüksekliği artmış olan aracın aerodinamiğini iyice bozmuştur. Söküp, varsa araçtaki fazla ağırlıklardan da kurtulmak yakıt miktarına fayda edecektir.
Tercih size kalmış.
Not: Araçlar LPG'de benzine göre aynı şartlarda litre bazında %20-25 fazla harcama yapar. Tasarruf yakıtın ucuzluğundan kaynaklanmakta. Her şeyden önce LPG sisteminin verimli çalıştığından emin olmak için benzindeki tüketim rakamlarını ölçün. LPG'de bir sorun varsa zaten muhtemelen motor arıza lambası yanacak, serviste zengin veya fakir karışım gibi hata kodları verecektir.