<div class="bbWrapper"><b>Ynt: JLX de Yakıt Sarfiyatı Hakkında</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="mahmutunver" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
mahmutunver' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Abdullah Bey,<br />
Her zamanki gibi ayrıntılı ve açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim..<br />
bildiğiniz gibi bizim otomatikler 4 vites.. sorunuz üzerine dün tekrar test etme imkânı buldum. düz yolda 70-75 km hızda 1900 devir dördüncü vites, 80-90 km de ise 2000-2100 devir 4. (son) viteste kullandım..<br />
Geçen gün LPG bakımında rolantide devir saati 900-950 yi göstermekte iken; bilgisayara bağlandığında 765 devri gösterdiğini farkettim.. dolayısıyla manuel devir saatinde gördüğümüz değerler gerçek ve hassas olarak 100-150 düşüğüdür demek yanlış olmayacaktır sanırım..
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote>Mahmut Bey cevabınız için teşekkürler.<br />
Demek ki otomatik vites akıllı, son vitese düşük devir de olsa atıyor.<br />
Devir ile ilgili bilgim yok fakat gözlem ve bilginiz benim yol bilgisayarındakinin tersine , yani digital yol bilgisayarı devir göstergesinde aracın kendi saatinden 100 -150 fazla görünüyor.<br />
Bunun bir kaç nedeni olabilir. <br />
Analog göstergelerdeki dişli sisteminde belki kayıp vardır.<br />
Belki okunan yer farklı olduğundandır, devir distributörden de okunabilir, enjektörden de ECU dan da. <br />
Sizin araçta yakıt düşürme ile ilgili teorik bir fikrim var. Pratikte ne derece uygulanabilir bilmiyorum ama, düşünüp araştırabilirsiniz.<br />
Bildiğim kadarıyla, aracı off road amaçlı kullanmıyorsunuz, kullandığınız güzergahta aşırı dur kalk ve uzun rampalar yoksa (gerçi Ankara'da 6 yıl kaldım, tepeli bir şehir semtlerin bir çoğunun sonu ....tepe ile bitiyor) daha seri ayna mahruti kullanarak yakıtı düşürebilirsiniz.<br />
Şöyle ki bildiğim kadarıyla hem Vitara JLX hem de Grand da düz viteslerde ayna-mahruti oranı 4.875,<br />
otomatiklerde ise 5.125<br />
Siz aracınıza düz vitesin ayna mahrutisini takarsanız, aracınızda ilk kalkışlarda ve rampalarda biraz hantallaşma -çekiş kaybı ve yakıt artışı,<br />
sabit hızla ve düşük devirle giderken ise yakıtta düşme olur. Şu an 2000 devirde 90 yapıyorsanız o zaman yaklaşık 1800 devirde 90 yaparsınız. Aynı hızda daha düşük devir = yakıt ekonomisi.<br />
Ortalama ne olur, onu genel kullanım şartlarınız belirler.</div>