Kamp Donanımlı Otomobilim; Yücel (Yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 66
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,802
Ynt: Kamp Donanımlı Otomobilim; Yücel (Yugun)

Sevgili Yücel, fotoğraflar görünmüyor... :(

Cavid Sezen

Teşekkür ederim, Abi uyardığın için,
Ama hep karşılaşıyorum bu sorunlarla. Normalde imageshack kullanıyordum. Cepten internete geçtiğimden beri ne imgshack, ne de diğerleri hiçbir şekilde fotoğraf upload edemiyorum. En sonunda kendi hostuma atıp (ftp ile atabiliyorum) oradan yayınlamak istedim ama fotoğraflar bir süre gözüküp sonra kayboluyor. Sadece başlangıçta görünüyor. Çok canım sıkıldı bir sürü emeğim boşa gitti. İşin kötüsü neden cepten internetle upload yapamadığımı da çözemedim, neden sitemin hostundaki resimlerin sonradan kaybolduğunu da. birileri varsa bilen lütfen bana açıklasın, denemediğim yol kalmadı. En sonunda inat ettim internet kafeye geldim buradan yazıyorum. (Not Demirci'de 3G yok eski tip teknoloji ile bağlanıyorum, Neden fotoğraf upload edemiyorum?)

Pandizot HB veya SW araçlarda bagajı üst kısımdan ayıran parça. Bu parça bizim kamp alanında çok değişik amaçlarla kullandığımız bir parça, Kimi zaman elinizdeki bir şeyi basitçe üstüne koyarak, Kimi zaman bişeyler hazırlamak için, Kimi zaman da Televizyon yada bilgisayar sehpası olarak kullanılabiliyor. Ama bizim pandizotumuzdaki büyük kolonlar nedeniyle hem üst kısmın kullanışlılığı azalıyor hem de bagajımız gereksiz yere küçülüyor. Çok yüksek sesle müzik dinlemediğimize göre bu kadar kolona ihtiyacımız yok. Üstelik pandizot çok yıprandı ve kaplamasının değişmesi gerekiyor. Ayrıca yazın bilgisayarı üzerine koyunca bilgisayarın fazla ısınmaması için birkaç fiklir var aklımda. İşte bu çok yönlü kullanılan parçanın bütünüyle elden geçmesi ve arabadaki değişiklik rüzgarından nasibini alması gerekiyordu. Bu nedenlerle pandizotu bakıma aldık. Ve bu pazar onunla uğraştım birkaç saat.

Malesef pandizotun kampta kullanımını gösteren en yakın fotoğraf olarak bunu buldum. Tam olarak bagajı göstermese de hatchback araçla kamp yapıyorsanız, kamp alanında pandizotun yeri ve önemi hakkında fikir edinilebilir:
pndzt.jpg

Önce kolonlar söküldü.

pndzt2.jpg

Alt kapak ve öndeki destek söküldü.

pndzt3.jpg

Kaplama halı tamamen söküldü.

pndzt4.jpg

Zımpara yapıldı. Bu aşamada elektrik süpürgesini zımparayla beraber kullandım. Ama yine de çalışma masası olarak kullandığım kanepenin durumu hiç de iç açıcı değildi. Zaten iş bitince bu kanepeyi temizlemek en az zımpara kadar zamanımı aldı. (Bu konu eşimin kulağına gitmez umarım )

pndzt5.jpg

Ve işin bugünkü kısmının sonu:

pndzt6.jpg

Burası Flash'ın bagajı, Dışardan göründüğü gibi küçük değildir. çok da büyük sayılmaz. Pandizot şu an işlem gördüğünden çıkmış durumda. Buraya (pandizotun yerine) raylı sistemle aracın dışına 50 cm kadar çıkacak, bacaksız bir masa düşünmüştüm, Hatta çizimlerimi yapmış gereken malzemeleri bile araştırmıştım, ama güvenlik gerekçesi ile vazgeçtik. Arkadan çarpmada arka koltuktaki kişilerin can güvenliği açısından sakınca doğuracaktı.

pandizot73.jpg

Son durum:
Kolonların yerini kapatmak için bir duralit uygun bir şekilde kesilerek, Beyaz tutkalla yapıştırıldı. Yeterli işkence ve sehpa olmadığı için
üzerine ağırlık koyularak kurutuldu.

pandizot74.jpg

pandizot7.jpg

pandizot72.jpg

Bugün bagaja 220v sadece buzdolabı için bir hat çektim. Ve bagaj kapağının içerisine 220v lamba yerleştirdim. Kamp yerinde şebeke elektriğine bağlıyken buzdolabı bu 220 v piriz ile çalışacak. Yolda giderken buzdolabı 12v ile çalışacak ve bu hatta elektrik olmayacak. Yani bagaja giden 220v hat sadece araç dururken aktif olacak. Lamba 9 watt gücünde buzdolabı ise 55w
Bugün bu hat, priz, lamba vb işlerle uğraştım işte ama çok da güzel oldu.
Selamlar,

bgjustulamba.jpg

bgjustulamba2.jpg

bgjustulamba3.jpg

bgjustulamba4.jpg

bgjustulamba5.jpg

bgjustulamba6l.jpg

bgjustulamba9.jpg

Elinize sağlık Yücel bey çalışmalarınız tüm hızıyla devam ediyor...

Teşekkür ederim Haşmet bey, Elimden geldikçe, Hava da fırsat verdikçe boş zamanlarımı değerlendirmeye çalışıyorum. Bugün rüzgar lodostan estiği için sıcaklık 10 derecenin üzerindeydi. Hava müsaade etti, dışarıda birşeyler yapabildim. Burada kış serttir. Çoğunlukla böyle işlere pek fırsat vermiyor. Ama aracı erken ilkbahara yetiştireceğim Allah kısmet ederse.
Selamlar,

Yücel mesajdaki gerekli teknik düzenlemeleri yaptığımı sanıyorum ama eksik ya da hatalı olduğunu düşünüyorsan tekrar düzenleyebilirim. Bu durumda gereksiz kalan eski mesajları izninle siliyorum.
Eline sağlık epey ayrıntlı çalışıyorsun. Çok fonksiyonel bir araç olmuş. Bizim peltier buzdolabının fanı oldukça gürültülü çalışıyor. Sizde durum nasıl? Bu sesten gece rahatsız olmayacak mısınız?

Fotoğraf yükleme konusuna gelince, fotoğrafları photobucket, imageshack gibi paylaşım sitelerinden link vererek değil de direk foruma yüklerseniz daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. İleride fotoğraflar paylaşım sitelerinden silindiğinde forumdan kaybolması sorununun da böylece önüne geçilmiş olur.
Bu konuda sıkıntı çekenler için: Mesajınıza fotoğraf ekleyebilmek için ''hızlı cevap'' bölümünün değil, ''cevap ver'' butonunun kullanılması gerekiyor.

Cem merhabalar,
Sana zahmet çektirmek istemezdim. Teşekkür ederim. Güzel olmuş. Benim yaptığım sıralama bu değildi galiba ama neyse benimkinden iyi olmuş :smiley:

Peltier buzdolabımızın orjinal fanı çok gürültülüydü. Performansı arttırmak için ben bir işlemci fanı daha eklemiştim. Daha da gürültülü olmuştu. Sonra peltier modülü 8 amperlikle değiştirirken, daha öncekileri söküp, 12 cm lik tek fan takmıştım. Bu fan geniş palleri sayesinde daha az devir yaparak daha fazla hava verebiliyor bu yüzden şimdi kedi gibi oldu.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45395.0
Buzdolabıyla ilgili değişikliklere buradan ulaşabilirsiniz. Ancak 8 amperlik peltier aküyü çok çabuk bitireceği için vazgeçeceğim bundan. Bunun yerine araç çalışırken 8 amperliği devreye alıp, çalışmazken devreden çıkarabilecek, iki peltier ve bağımsız iki sistemli bir çalışma yapacağım. Yapacağım da kimbilir ne zaman? Yine de 12 lik tek fandan çok memnun kaldım, bunu söylemeliyim.

Bir de şu var bu son değişikliklerle buzdolabı aracın bagajından hiç inmeyecek. Eskiden çadırın girişine alırdık dolabı orada çalışırdı. O zamanlar bile çok sıkıntı çekmedik, herhalde insan alışıyor. Dolabın daha önce 12v hattı vardı bagajda yolculukta onunla çalışırdı, şimdi yeni hatla beraber sürekli 220 ile çalışacak. UPS elektriğe bağlandığında otomatik olarak o da şebeke elektriğinden güç almaya başlayacak. Aslında bütün bu değişiklikler ulaşılmaya çalışılan durum yavaş yavaş oluşuyor. Kamp destek aracımızın mantığı şu: Çadır, Kamp masası, ve uyku tulumu ve tuvalet(şimdilik yok, almadık) haricinde hiçbir şey araçtan dışarı çıkmayacak. Her şey yerli yerinde kalacak ve kullanılacak. Bu durum, önceki duruma göre inanılmaz kolaylıklar sağlayacak. Çadırı kurmak mesele değil, diğer ıvır-zıvırı her seferinde kurup kaldırmak ve dağınıklıkla uğraşmak çok daha fazla vakit alıyor. 10 dakikanın altında bir sürede tamamen yerleşip aynı sürede toplanıp gidilebilecek. Amaç bu.

Merhaba,
Dün ve bugün pandizotla uğraştım ve sonunda bitti.

Önce daha önceki çalışmalara ek olarak neler yaptık onu anlatalım:

Uygun halıfleks bulundu ve alındı. Daha önce çıkan halıfleks kullanılarak kesildi. Daha önce hazırlanan pandizota dikkatlice yapıştırıldı. Tamamen kuruması için bir gün beklendi. Daha sonra pandizotu tezgah olarak kullanmaya yarayacak kalın muşamba uygun şekilde yerine yerleştirildi ve vidalarla tuturuldu. Normalde bu muşambanın belli olmasını istemiyorum, çünkü aracımı çok kullanıyorum. Bu yüzden uygun bir katlanma formulü bulunması lazım. Aklıma cırtcırt kullanmak geliyor. Önce tuhafiyeye, sonra ayakkabı tamircisine gidip Demirci gibi bir yerde cırt cırt bulabildiğim için dua ediyorum. (ve tabii bir de adam bana satmayı kabul ettiği için, O bu kadar cırtcırtı bir yılda bitiremiyormuş kullana kullana tamirlerde) Cırtcırtı alıp eve geliyorum. Önce kapalı durması için kullanacağım cırt cırtları halletmek lazım. Pandizot tarfındakileri direk vidalıyorum, Muşamba tarafındaki karşılıklar çok uğraştırıyor, pek çok yapıştırıcı demiyorum olmuyor. En sonunda muşambanın diğer tarafında eski bir pantalondan kestiğim kumaşı kullanıp, zımba ile çokça zımbalıyorum ve istediğim sağlamlığa ulaşıyor. En son muşambanın rüzgarda havalanmasını engelleyecek cırcırtları zımba yöntemiyle tutturuyorum (Pandizotun arka kısmındakiler bunlar, direk halıflekse tutundukları halde oldukça iyi tuttular. Ve nihayet istediğimiz zaman tezgah olarak kullanma özelliği ile işimiz bitti. Biraz da görsellik katmak için daha önce satın aldığım aliminyum kapak tutamaklarını da monte ediyorum, bunların pek çok fonksiyonu olacak
1- kenarda korkuluk görevi,
2- Bagaj lastikleri için (pandizotun üzerinde bişey taşınacaksa) kancaları geçireceğiz
3- Pandizot çıkıkken taşıma kolaylığı
4- Kampta bagaj kapağına bağlı ipleri çıkardığımızda pandizotun aşağı yukarı 100 derecelik bir açıyla açık kalabilmesini sağlıyor gerektiğinde
5- Kolon iptalinden sonra çok boş gözükecek pandizota biraz görsellik.

Fotoğraflarla yapılan işin bütün aşamalarını paylaşamıyorum malesef. Çok ciddi fotoğraf yükleme sorunu yaşıyorum ve hiçbir yere doğru düzgün yükleme yapamıyorum burası da dahil. Cepten interneti her yerden bağlanırız diye seçtik ama çok sorun çıkardı bu konuda.(benimki 3g değil onu söyleyeyim, Demirci'ye 2-3 ay sonra gelecekmiş, o yüzden eski tip cep ile internet bağlantısı)

Pandizot yeniden kaplandıktan sonra kururken:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(20).JPG

Muşamba üstten sabit vidalarla tutturuldu:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(14).JPG

Kapalı halde istenen durum:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(13).JPG

Rulo halindeyken kapalı kalmasını sağlayacak cırt cırt sistemi:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(21).JPG

Kampta kullanılırken rüzgardan uçmamasını sağlayacak alt kısımdaki cırt-cırtlar:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(19).JPG

Eklenen aliminyum korkuluklar:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(24).JPG

pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(23).JPG

Aliminyum korkulukların 100 derecelik açık kalmayı sağlaması (Bu özellik şundan dolayı önemli: Pandizotun arka yarısına koyduğunuz şeylerin üzerine düşmeyecek. Yani buraya koyduğumuz şeyleri kaldırmadan, veya kapağı tam olarak üzerlerine yatırmadan açık bırakabileceğiz)
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(26).JPG

Vee ilk deneme, Saat gece 10:30, Aynı zamanda bagaj kapağı içindeki lambanın tam olarak karanlıkta ilk denemesi bu.

Kamp Destek Aracı Kipi:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(28).JPG

Hususi Otomobil Kipi:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(29).JPG

Anlayabilene aşkolsun!

Hususi Otomobil Kipi:
pandizot%202.%20fas%C4%B1l%20(30).JPG

Şu an arabada, Kamp masası, sandalyeler, çadır, Uyku tulumu, battaniye, branda, uzatma kabloları, 60 amper yaşam aküsü, yolda ve dururken kullanılabilecek 350w elektrik, akü tekrar şarj sistemi, Yaşam aküsü voltajını gösteren voltmetre, iki saniyede tezgaha dönüşebilen bir pandizot, Sürücü mahallinde priz(yolda laptop navigasyonu için), Bagajda 12v ve 220v piriz ve her ikisiyle çalışabilen buzdolabı, Bagajın üzerinde sabit bir 220v enerji tasarruflu 9w ampul var. Buna rağmen dışardan bir kampçının arabası olduğunu gösteren tek şey http://www.kampciyiz.org logolarıdır.

Maliyet(pandizot)
Halıfleks: 6TL
Kaliteli ince muşamba 3TL
Aliminyum dolap tutacakları:8 TL
Yapıştırıcı: 7,5 TL
İşçilik: 8 saat (Toplam beklemeler hariç alışveriş dahil)

TOPLAM: 24,5 tl Malzeme maliyeti, işçilik değişken olduğu için yazmıyorum ama ortalama 50tl dir değeri.

Sonuç: Benim için tatminkar olacağa benzer, ancak her şey gibi esas performansı işe koşulunca anlaşılır.

Eksiklikler: Demircide bulduğum sağlam güzel muşambalar hep bu ahşap desenli olanlardı. Griye uyacak beyaz mermer gibi bir desen ben de aradım ama bir yılı bile çıkaramayacak kalitedeydi hepsi. Ancak yine de tersi gri olduğu için katlıyken bakılınca hiç renk vermiyor, inanın dikkatsiz birisi farkına bile varamaz bu bagajda böyle birşey olduğunun. Bir dahaki sefere İzmir'de arayıp mermer desenli kullanacağım yine de. Bunun dışında bir eksi yönü yok gayet güzel ve kullanışlı oldu. Saniyeler içinde kolayca açılıp kapanabilen birş ey oldu.

Bu proje de bu kadar. Yapılacaklar bitti mi? Hayır, Bitmez...

Bugün bütün kamp malzemelerini arabaya yerleştirip bir deneme yaptım. her şey yerli yerince sığdı. Ancak kamp koltukları sığmadı, onlar pandizotun üzerinde gidecek. Bu şekilde kolon iptali sayesinde kış aylarında arabanın port bagajını takmadan kampa gidebileceğiz. Buzdolabı yatırılan sol arka koltuğun yerinde olacak. Böylece içeriden ulaşılabilecek. Kahve şeker çay gibi malzemeler için bir, tava, cezve gibi malzemeler içinse bir tane olmak üzere iki hitbox benzeri plastik kutu aldım ve bu malzemeler de bu kutulara sığdı. Artık arabanın dağılması için hiç bir gerekçe yok. Kamp yerinde bu iki kutu pandizotun üzerine çıkıp oradan kullanılacak. Ocak için iki yıl önce zaten kullandığımız tüpümüzü doldurttuk ve onu da arabaya koyduk. (geçen sene elektrikli ocak kullandık sadece) Küçük bir hatırlatma, piknik tüpünüzü her değiştirdiğinizde satıcıdan conta isteyip contasını değiştirin, çoğu kendisi vermiyor bu contayı, aslında vermesi gerek. Bir de güvenlik açısından bek kısmı tamamen sökük yolculuk edin, sadece kamp yerinde musluğu ve beki takın.

En verimli yerleşme kombinasyonu bulunup, herşey yerli yerine konulunca , eve geri döndüm ve çadırı yıkadım. Her sene bir defa çadırı makinede yıkarım. Elde yıkama programında 30 derecede ve sıkmasız olarak. sonrasında ıslak bir şekilde asarım. İçi dışı her yeri tertemiz olur. Önceden bu iş için çadırın iplerini söküyordum, ama artık onu da yapmıyorum. İpleri içinde kalacak şekilde büzüştürüp makineye atıyorum. Elde yıkama programı çok hassas yıkadığı ve sıkmayı da iptal ettiğim için herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Çadır konusunda bir iyileştirme yapamadan şubata geldik, henüz bir ısınma çözümümüz de yok (Çadır içi) ama yine de malzemeleri yanıma almak istiyorum, sonradan keşke getirseydik demek yerine.

HPIM0017.JPG

Selamlar,

img718.jpg

img717.jpg

Uzun süredir bir hayal olan, Kendimiz ihtiyaçlarımıza göre tasarladığımız, Planlarını çizdiğimiz. Maketini yaptığımız mini çekme karavanımızı yapmaya, yaptırmaya bir noktadan başlamaya karar verdik. 1/24 ( tekerlekler hariç tam ölçeklidir) Maketimizi yapımcıya teslim ettik. Mayıs ortalarından itibaren gerekirse yapımcıyla beraber çalışarak karavanımızı yapacağız. Karavan dış yapısı ve iskeleti tamamen metalden yapılacak. Boya işlerini ise kendimiz yapacağız. İlk etapta bir süre sadece bu şekilde kullanılacak. seneye kış içinin ahşap işlerini, izolasyonunu, mobilyalarını ve elektrik-elektronik aksamını yapmaya kendim devam edeceğim.
Bu yaza yetişirse ve bu yaz kullanırsak elzem durumlarda içinde yatılabilecek bir romork olarak kullanacağız sadece. Aslında otomobilimizdeki özel donanımlar sayesinde bu bile yeterli şimdilik.

Yapım aşamaları uzun sürecek olan bu çalışmayı aşağıdaki hobi blogdan takip edebilirsiniz: http://yugunn.spaces.live.com

Karavan Maketin Yapım Aşamaları:
http://yugunn.spaces.live.com/default.aspx?_c11_BlogPart_BlogPart=blogview&_c=BlogPart&partqs=cat%3dMaket%2520karavan&wa=wsignin1.0&sa=953179511

Sevgili Yücel kardeşim ve değerli eşine sevgi ve selamlar.Senin ve ailenle maceraperest hayallerini paylaştığın aracın çok güzel.Önemli olan yapmak istediğini bir şekilde yapmaktır.Araç ve gereç hiç önemli değil,yaşamdan zevk alarak hayallerin peşinden koşmak daha anlamlı.Basamaklar bir şekilde çıkılır.ALLAH sağlık versin.Çalışmalarında başarılar.SEVGİ ve SAYGILAR.

Hayırlısı olsun Yücel. Güzel bir karar almışsın. İnşallah kısa sürede bitirirsin.

Yücel bey hayırlısı olsun işe başlamak işin yarısı demektir bitişini merakla bekliyeceğim.

Metin Abi, Hakan ve Cengiz Bey,
Güzel dilekleriniz için teşekkürler.
Bir süre için ister istemez yaşam tarzımızdan ödün vereceğiz. Umarım bu projeden alacağımız sonuç buna değer.
Selamlar,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Kayıtlı Üye Sayımız
166,775
Kaydolan Son Üyemiz
rouge7336

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR