Kar Sürüş Rehberi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 124
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,220
Ynt: Kar Sürüş Rehberi

4x4 lerde bu zincir öne mi arkaya mı çok tartışıldı. tam doğrusunu bilen ya da doğru bilginin kaynağına ulaşan haber verse iyi olur. gene kafam karıştı.

benim bildiğim şey ayrılan şanzımanda, iki çekerde kullanırken , zincir sadece arkaya takılır , sadece arkada zincir varken de önleri de devreye sokarsanız ön aksamlar bozulur. yani arkalara takılmışsa 4 çeker kullanamassınız.

sebebi de eğer sadece arka ya da öne zincir takarak 4 çekere alır da kullanırsanız aksamlar bozulur denmişti.

4 çeker kullanmak için dört tekere birden zincir takmak gerekir. iki zincir takılacaksa 4 çekere almamak lazımdır.

doğrumu dur ?

bilen biri aydınlatsın. kış geliyor :smiley:

Etiketler

terrano' Alıntı:
4x4 lerde bu zincir öne mi arkaya mı çok tartışıldı. tam doğrusunu bilen ya da doğru bilginin kaynağına ulaşan haber verse iyi olur. gene kafam karıştı.

benim bildiğim şey ayrılan şanzımanda, iki çekerde kullanırken , zincir sadece arkaya takılır , sadece arkada zincir varken de önleri de devreye sokarsanız ön aksamlar bozulur. yani arkalara takılmışsa 4 çeker kullanamassınız.

sebebi de eğer sadece arka ya da öne zincir takarak 4 çekere alır da kullanırsanız aksamlar bozulur denmişti.

4 çeker kullanmak için dört tekere birden zincir takmak gerekir. iki zincir takılacaksa 4 çekere almamak lazımdır.

doğrumu dur ?

bilen biri aydınlatsın. kış geliyor :smiley:

Şimdi aslında bununla ilgili net bir belge yok elimde fakat;
Zinzcirin asli görevi tutunma-kavrama kabiliyeti kazandırmaktır.Yani hem hareket,hemde fren esnasında.

Temelde haklısınız.
En doğrusu,4 çekerde olucaksa araba,en iyisi iki takım zincir takmaktır.Evet,tek zincir varsa,aracı korumak adına 4*4 ten çıkarmalıyız aracı.
Haa illa dört çekerde fakat tek cincir deniyorsada,arkaya takılmalı.Çünkü bunu şartların öyle gerektirdiğini farzediyoruz.Yani araç 4 çekerde ama sadece tek zincirimiz var ve seçim yapmak zorundayız.

Ynt: Kar Sürü? Rehberi

4 ceker konumunda arkaya takilan zincir on aktarma organlarina zarar verecegini hic dusunmuyorum.
Fakat aracin butun yuku arka akslara ve dif yuklendigi icin arkaya zarar verebilir.
En iyisi 4 lastik zincir. Tabi takmak ve sokmek icin zaman ve is gucu kaybini goze aldiysak.
Aracin agirligi hangi tekerde fazla ise zinciri o dingile takmak lazim.
Benim aracta agirlik arka dingilde. Ve ben zincir takacaksam
mutlaka arka dingile takarim.
On dingilden patinaja kalsam bile arka dingilden patinaja kalmam cok zor.

Bence defendere zincir (takaçaksan ki asla takmam) en hafif hangi tarafsa ona takarım orta kilide aldınmı sorun olmaz rampa aşa ineceksem arakaya takarım orta kilide asla almam

Bugun ne oldu boyle hicbir konuda anlasamiyoruz. :smiley:
Hafif dingil kizaklamaya daha yakindir. Kizaklayan tekerde zincir bile olsa araci durdurmaz.
Rampa asagi inerken orta kilitsiz arka dingildeki zincir aracin kompresor freni yeterli gelmez ayak freni kullanilacak olursa hicbir ise yaramaz.

vosdost' Alıntı:
...Ve ben zincir takacaksam
mutlaka arka dingile takarim.
On dingilden patinaja kalsam bile arka dingilden patinaja kalmam cok zor.

Ve buna ek olarak;
Özellikle kar-buz zeminlerde,aracın kontrolünü ve frenide düşünerek arka daha uygun.
Ama başa dönersek,tabiki en iyisi dört lastğinde zincirlenmesi

vosdost' Alıntı:
...
Kizaklayan tekerde zincir bile olsa araci durdurmaz.
...

Burada şu var ama,zincirin asli görevi zaten kızaklamanın önüne geçmek.
Yani,kızakladıktan sonraki aşama için değil,ilk baştan kızaklamasının önüne geçmek için takılan bir aparat.
Zaten böyle bir durumda haklısınız,zincire rağmen kızaklıyosa işimiz biraz zor.

cheg' Alıntı:
ben de dördüne de takılır diye biliyordum ancak teriosun kitapçığında sadece arkalara takın diyor. önlere kesinlikle takmayın diyede uyarı koymuş.. araç her daim 4 çeker...

önlere de takılsa daha iyi olmaz mı neden öyle demişler anlamıyorum. emin misiniz

Aracin on aks ve cekis sistemi arkaya gore zayifsa. On tekerlerdeki zincir sebebiyle aracin butun yuku on dingilde olacaktir. Buda kirilmaya sebeb olabilir.
Bu saatte aklima bu geldi :smiley:

Konuyla fazla bir baglantisi yok.fakat orta kilit konumunda high da tabi. Panik frenle durmaya calisinca on dingil kizaklamaya gececek ve arka dingilide kizaklamasi icin orta kilide yuklenecektir.bu konumda orta kilit kirilir mi?

terrano' Alıntı:
önlere de takılsa daha iyi olmaz mı neden öyle demişler anlamıyorum. emin misiniz

Sevgili Vosdost mekanik yönden yaklaşmış ki bilgim yok.

Ama öyle sanıyorumki,güvenlik persfektifinden yaklaşmak daha doğru.
Çünkü bu tip tüm aparatların nerde kullanılacağı ki helede bu kar-buz zeminde zincir ise,güvenlik kaygısı öne çıkmıştır,en azında olması gereken bu bence.Yani önce seyir güvenliği.

İşte burdan yola çıkarak;
Kar-buz zeminde genel kabul şöyledir.
4 çekerde,direksiyon ve çekerin öndede olması sebebiyle bi şekilde sıkıntının min seviyede olacağı,fakat arkayı direk yönlendirme şansımız olmadığından,ilk hedeflenen arkanın kontorlden çıkmasının önüne geçme çabası.
Ve tabi buna ek olarak,özellikle frenlerin rampa aşağı daha fazla lazım olacağı genel kabulu üzerinden,fren esnasında özellikle arkaların öncelikle tutunmasını sağlamak,yada en azından kızaklamasının önüne geçmek.

Genel kabul gören mantık bu.

vosdost' Alıntı:
Konuyla fazla bir baglantisi yok.fakat orta kilit konumunda high da tabi. Panik frenle durmaya calisinca on dingil kizaklamaya gececek ve arka dingilide kizaklamasi icin orta kilide yuklenecektir.bu konumda orta kilit kirilir mi?
Kırılmaz ama beraberinde kızaklatır orta kilidi istediğin hızda giderken zorlarken çıkarıp takabilirsin devreye almak değilde çıkarmak aks kesmeye sebep olabilir

Diğer araçlarrı bilmiyorum ama onlarad böyledir defenderlerde önce ön tekerler firen yapar sonra arka
Buzlu zeminde firene basmayı unutmak şart

Low 1 de bile uzun dik rampadan asagi inerken arac hizlanacaktir. Mecbur fren hafif hafif basmak gerekir.
Ankara dikmen ilkerde 4 yil kaldim. Merkezde kar yokken ilkerde mutlaka kar olurdu.
Cok dik rampalarin basinda durur geri vitese takardim. Eger arac gereginden fazla kayarsa geri vitesle araci durdururdum.
Araci dik bir rampada kaydirmamak imkansiz :smiley:

O zamanlar 74 vosvosum vardi. Geri vites dislisi hassastir. Fakat bu yaptigim olaydan dolayi sorun yasamadim.

vosdost' Alıntı:
Low 1 de bile uzun dik rampadan asagi inerken arac hizlanacaktir. Mecbur fren hafif hafif basmak gerekir.
Frene basmak yerine gaza basarsan daha iyi olur yada vides yükseltmen gerekir bunuda çabuk ve nazik hareketlerle yapmak gerekir yoksa aracın stop etme ihtimali vardır direk firene basmaktan farkı kalmaz

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR