Karavancı ve Dürbün

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,359

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
Merhaba Arkadaşlar;

Yıllardır eksikliğini duyduğum bir konu bu. Yaptığımız gezilerde gündeme gelen ama nedense bir türlü bir sonuca ulaşamadığım bir gereksinim; en azından bizim için öyle. Bir dürbüne sahip olamamamda, kendi boşvermişliğimin etkisi olduğu gibi, yeterli bilgiye sahip ol(a)mamanın, iyice uyduruk birşey almaktan çekinmemin... de etkisi var diyorum ve bahane de aramıyorum.

Forumda dürbün konusunu araştırdım; çeşitli başlıklarda, çok yararlı bilgiler var ama karavancılık ve karavancılarla ilgiyi kurmak başka birşey.

Dürbününüz var mı, varsa ne ve neden onu seçtiniz, hangi dürbünü/dürbünleri önerir ya da salık verirsiniz? Soruları daha da uzatabiliriz. Konuyla ilgisi ve bilgisi olanların paylaşımlarını bekliyorum.

Cavid Sezen

Etiketler

Ynt: Karavancı ve Dürbün

kamplarımda pek dürbün ihtiyacı hissetmedim bu yüzden ilgimi çekmedi, dürbünü karavana ne için koymak gerekir aklıma bir şey gelmiyor, Cavid hocam siz ne için ihtiyaç hissettiniz

Bir kac yil önce Almanya´da Lidl marketinden aldigim, 18 € degerinde ve 10x50 büyüklügündeki dürbünden memnunum. Karavanin önünde otururken veya yollarda gördügümüz kuslari ve diger hayvanlari izlemek cok zevkli. Gözle göremedigimiz bir cok seyi dürbünle görebiliyoruz. Yillar önce,Ince bir cicek dali üzerinde oturan bir kusun, cicegin tohumlarini nasil yedigini, esimle beraber dakikalarca seyrettik ve hayran kaldik. Kusun tek ibigi ile basardigini biz iki elimizide yardima cagirsak basaramazdik. Yürüyüslerde bu dürbün büyük ve agir oldugu icin kendime Steiner marka, digerinden daha kaliteli ama daha kücük bir dürbün daha aldim ( 70 € civarinda).

berkcantp' Alıntı:
Bende gezi anında komşu olan karavancıdan geçinmektense, şahsıma düşüne bilirim.

İlhan Bey, çare yok, birer tane edineceğiz. :smiley:

buralpdi' Alıntı:
kamplarımda pek dürbün ihtiyacı hissetmedim bu yüzden ilgimi çekmedi, dürbünü karavana ne için koymak gerekir aklıma bir şey gelmiyor, Cavid hocam siz ne için ihtiyaç hissettiniz

Hüseyin Beyin (Akdeniz45) aşağıdaki yanıtı, benim gereksinmemi açıklıyor; özellikle kuşları ve diğer hayvanları daha çok inceleyebilmek istiyorum Levent Ustam. Bizde zaman gani!... :D

Akdeniz45' Alıntı:
Bir kac yil önce Almanya´da Lidl marketinden aldigim, 18 € degerinde ve 10x50 büyüklügündeki dürbünden memnunum. Karavanin önünde otururken veya yollarda gördügümüz kuslari ve diger hayvanlari izlemek cok zevkli. Gözle göremedigimiz bir cok seyi dürbünle görebiliyoruz. Yillar önce,Ince bir cicek dali üzerinde oturan bir kusun, cicegin tohumlarini nasil yedigini, esimle beraber dakikalarca seyrettik ve hayran kaldik. Kusun tek ibigi ile basardigini biz iki elimizide yardima cagirsak basaramazdik. Yürüyüslerde bu dürbün büyük ve agir oldugu icin kendime Steiner marka, digerinden daha kaliteli ama daha kücük bir dürbün daha aldim ( 70 € civarinda).

Benim de gereksinmem bu; özellikle de kuşları daha iyi izleyebilmek. Hüseyin Beyden iki örnek aldık bu arada; paylaşım için sağolun.

Kendi hesabıma, 100 $'dan daha çok bir para vermeyi düşünmüyorum; çok nitelikli birşeye gereksinmem yok.

Dürbünün ağır olmaması, benim için de önemli; yeni fotoğraf makinem biraz ağır, dolaşırken sıkıntı yaratıyor gibi. Ayrıca, gazeteci zannedilmek de hoşuma gitmiyor... :-[

Cavid Sezen

Küheylanda bir tane bulunduruyorum. Malum gökyüzü merakı. :smiley:

7x50, 10x70 normal dürbün 20-50x70 korsan dürbünüm var. Küheylanda 10x70 taşıyorum. Bu dürbün ucuz çin malı dürbün aslında 10x70'i tahminen yazdım. Çünkü üstünde bu bilgi yok. :mad:

Ben alalı çok oldu. Böyle bir dürbünün 50-100TL bir fiyattan alınabileceğini tahmin ediyorum. Küçükleri ise daha ucuzdur.

"Ucuz etin suyu kara olur"u çok kullanırdı rahmetli babam; tümüyle olmasa da genelde doğru olduğuna inanırım. Dürbün konusunu araştırmadığım için, bu ucuz Çin ürünlerine soğuk baktım; yanlış mı yapmışız acaba? Baksanıza Ferhat bunlardan da almış. :-\
Hangi nitelikte ürünleri, ad da vererek salık verebilirsin Ferhat? Bilindiği gibi biz, gökyüzüne filan bakmayacağız; kuş, hayvan...vb

Cavid Sezen

Kaliteli dürbün tabii ki iyi olur. Dürbün seçimiyle ilgili astronomi gurubumuzun notları vardı. Dürbün alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yazılıydı. Bulabilirsem paylaşırım. :smiley:

Aşağıdaki linkte detaylı bir yazı var.
http://gokbilim.com/dergi/?p=46

Ferhat Gezenbilir'de de çok başlık var ama önemli olan bizim gibi amatör kullanıcılar (özellikle karavancılar) için yol gösterici? Senin bilgilerini de bekliyoruz... :smiley:

Cavid Sezen
Not: Bağlantıyı görmeden yazdım; incelemeye başlıyacağım.

Bir ara çok araştırmıştım ama henüz ben de almadım. Dürbünün üzerinde yazan değerler anladığıma göre;
ilk rakam büyütmeye gösteriyor, ama 10 dan fazla olması problem çıkartıyormuş ,çünkü en küçük titreşime karşı hassaslaşıyormuş.
İkinci rakam objektif çapını, bir anlamda ışık alabilme kapasitesini gösteriyormuş. Ne kadar bu sayı büyük olsa iyi ama bu seferde fiyat ve ürünün hacmi, ağırlığı artıyormuş.
Ferhat Bey, belki bir öneri getirebilir bu ölçü konusunda . Benin aklımda 10*50 gibi bir değer var alırsam.

Çin malı dürbünlerde yazan değerlerin doğru olmadığını forumlarda okumuştum. El kadar küçük dürbün alınmamasını tavsiye ederim. Göze uymuyor.

gezmen' Alıntı:
Aşağıdaki başlıkta yazılanlarla derdimiz ortakmış... ;D

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=71026.0

Burada, Bülent'in de sözünü ettiği "Nikon Action 8x40" için ne dersiniz; bizler için uygun mudur? :-\

Cavid Sezen
8x40 dürbün kolay taşınabilir yer kaplamayan bir dürbün. İyi kaliteli tanınmış markaların dürbünleri daha kaliteli oluyor. Genellikle teleskop üreticilerinin ürettiği dürbünlerin dürbünleri tercih nedeni olabilir. Gerçi benim kullandığım dürbünlerde ben fiyatına ve çapına odaklanmıştım. Benimkiler markalı değil. Ucuz çin malı. Gece kullanımında büyük çaplı dürbünler daha fazla ışık toplayacağından tercih sebebi olmalıdır. Gündüz kullanımı için 40mm güzel bir rakam. Mesela 8x40 dediğimiz dürbün 8x büyütme yapıyor ve 40mm çapında demektir. Astronomide 7x50 10x70 gibi dürbünler tercih edilir. 15x büyütmenin üzerini ayaksız kullanmak zordur. karavancı olarak kullanımda 7-15 büyütmede 35-50mm çapında dürbün yeterlidir. Ya da zoom dürbünler de tercih edilebilir. Bir diğer unsur da dürbünün kaplamasıdır. Bu kaplamalar ışığın kırılma hatalarını azaltır.

Abim sayesinde 30 seneye yakın güvercin baktık,yer uygun olsa yarın hemen tekrar başlarım,fanatiklik bazında baykuş merakım var,eskiden havada atmaca varmı diye bakardık şimdi merak için bakıyorum,havada ki bir çok büyük kuşu uçarken tanırım,iş küçük kuşlara geldiğinde pek değil ama zaten doğada isem ve bu canlıları seviyorsam gözlemlemeyi isterim.
Dürbün e gelince o paylaşım yapılan bölümdeki arkadaşlar sanki nikon un sahibinin oğlu gibi anlattıklarına göre bence düşünmeden alınabilecek bir ürün.

fsirin' Alıntı:
8x40 dürbün kolay taşınabilir yer kaplamayan bir dürbün. İyi kaliteli tanınmış markaların dürbünleri daha kaliteli oluyor.

karavancı olarak kullanımda 7-15 büyütmede 35-50mm çapında dürbün yeterlidir.

Sağol Ferhat; konu hakkında bu bilgiler benim için yeterlidir gibi geliyor. Sonuçta amatör bir kullanım olacak bizimkisi.. :smiley: ;)

mayıstosböce' Alıntı:
Dürbün e gelince o paylaşım yapılan bölümdeki arkadaşlar sanki nikon un sahibinin oğlu gibi anlattıklarına göre bence düşünmeden alınabilecek bir ürün.

Ben de senin gibi düşünüyorum Bülent.

Katkısı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Cavid Sezen

Nikon 8 *40 var bende avcılık için aldım. Gayet küçük ve hafif. Profesyonel kullanmadığım için işimi görüyor.2 yıl önce Media Markt tan almıştım 40 - 50 lira gibi bir fiyatı vardı yanılmıyorsam.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,923
Kayıtlı Üye Sayımız
166,703
Kaydolan Son Üyemiz
muzomuco

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR