Bir ara Tofaş araç kiralayıp kullanmıştım.
Niva 2003 itibariyle ziyadesiyle yumuşak, kullanımı rahat. (1992, 1996, 2003, 2006 ve 2008 kullandım, 2008'i kullanmaya devam ediyorum).
Sadece kullanım konforundan bahsediyorsak alışkanlıktan belki, Niva derim. En azından viraj içinde vites büyütünce kıçı başı ayrı ayrı yönlere dağılmıyor (Şahin gibi).
Yerden yüksek sürüş pozisyonu ehven.
Dediğim gibi, 2003'ten itibaren bir otomobil kıvamına gelmiş Niva. Benim eski 96'nın traktör olmasa da otomobile göre zor olduğunu 2003 kullanınca farkedebildim. 2006 çok daha yumuşak. 2008 zaten hidrolik direksiyon standart geliyor, sürat artıkça direksiyon yumuşak kalmıyor, yani sertleşiyor, bunu beklemiyordum misal. Pedallar yağ gibi. Frene hafifçe dokununca frenliyor (eskilerde pompalamak gerekirdi).
2008'de henüz parça değiştirmedim.
1996'da (pimpirikliğimden kelli) gerektiğinde sürekli orijinal parça kullandım. Yan sanayi ya da uyumlu parça aramadım, gerek de duymadım çünkü ziyadesiyle ucuz orijinalleri.
Fiat teknolojisi olduğundan dolayı (Lada motorları, gerçi Porsche'nin de el atmışlığı var, özellikle Samara motoruna) Fiat kökenli bir çok parça uyumlu..