Ynt: Land Rover'ın V8 Motorları
Bende hem 2,5 benzin hemde 3,5 V8 var. Benim gözlemlerim:
Yakıt sarfiyatı : Aynı süratte ve kullanım şekli ile iki motor arasında dikkate değer bir sarfiyat farkı yok. Ama V8 'de ister istemez daha çabuk hızlanmak ve daha hızlı gitmek istiyorsun. Bu da sarfiyatı arttırıyor.
Kullanım özelliği : V8 normal bir araba rahatlığında kullanılıyor. Akselerasyonu, ve 90km/h süratte kabin içi ses seviyesi v.s. gayet iyi. 2,5 lt'de ise araba sürekli bağırıyor.
Arazi performansı : Aslında Low range'de 1 ve 2. viteste iki araba arasında çok fark yok. Zaten bu viteslerde tork her durumda yeteri kadar yüksek. V8'in iki önemli avantajı var; Tırmanma da daha yüksek vitesle ve daha yüksek süratte tırmanma yapabiliyorsun (motor gücü) - bu sayede momenti koruyabildiğin için lastik belli bir yerde tutunmasa bile yola devam edebiliyorsun, diğer önemli avantaj büyük çaplı lastik çevirebiliyorsun. Gerçi ben 2,5lt ile 33" lastik kullandım hiç sorun olmadı ama 35" çevirmem mümkün değildi. Lastik çapı büyüdükçe arazi performansı iyileşiyor.
Teknik konular :
* 2,5lt 'nin şarj dinamosu motorun sağ alt tarafında. Çamur geçişlerinde dinamo kömürleri çamur dolup arıza çıkarabiliyor. V8'de üstte -çamura girmiyor.
* 2,5lt distribütörü motorun solunda üstte arka tarafta, su geçişlerinde fan suyu motorun üzerine fışkırttığında daha zor ıslanıyor. V8'de hemen motorun en önünde fanın arkasında - böyle bir durumda bütün su distribütöre geliyor. Her iki distribütör için sudan koruma önlemi alınırsa sorun yok.
* V8'de ikili karbüratör sistemi var ve efektif değil. İdealde manifold ve karbüratör değiştirmekte fayda var. 2,5lt'de böyle bir sorun doğal olarak yok.
* Motoru yaptırmak istesen V8 hali ile iki kat daha fazla masraf çıkaroyor.
Çekicilik faktörü :
Tabii ki V8..... ;D ;D Yolda giderken çıkan sese dönüp bakmayan yok !!!