Ynt: Li-ion Mini Güç Paneli Yapabilirmiyiz Sizce?

Güzeel. Pil şarjında bir verim kaybı yaşamayacağız demektir bu.
Evet, daha önce hücre sayısını 10 kabul etmişsiniz siz Ferhat Bey; benim kafamda hep 12 hücre vardı...
10 hücreli sistemde aynı alanda daha yüksek bir şarj akımı da sağlayabileceğiz üstelik.
Sıra hücreleri kesme işinde.
Bendeki hücreler 81x150mm boyutlarında. En verimli kesim şekli ve oluşan panel ölçüleri aşağıda:
[attachment=1]
Aralardaki boşlukları 3mm kabul ettim. Şekli ilk düşündüğüm tasarıma göre değişti biraz; kareye benzeyecek ve biraz büyüyecek güç panelimiz. Üstelik DT120 kutu tam olacak bu boyutlarda

Yada hücreleri incelterek gücün azalması pahasına paneli hala "mini" boyada tutabiliriz.
Teorik olarak 20 x 74mm lik hücrelerle 5V, 425mA oluyor toplam güç değerleri. Bir tam hücre bir de 1/5 hücre kullanıyoruz panel için.
Pil dolu ışığı devresi için teşekkürler, transistörü anlamadım (elektronik bilgim azdır) ama çalışacağına eminim

Aynı mantıkla zener değerini değiştirdiğimiz paralel kollarla yarım dolu ve şarj düşük ledleri de koysak mı?
Aydınlatma ledini veya ledlerini (estetik ve fonksiyonel şekilde) koyacak yer bulamıyorum. Pilin konulacağı silindirik bölümün bir ucunda olabilir. Ancak iyi bir ortam aydınlatması sağlayabilmek için kullanım sırasında dışarı doğru hareket edebilmeli bu durumda (üretimi zor ve pratik değil).
Ya da bulunduğu kısmın etrafında sacı açıp şeffaf (aslında kumlanmış, buzlu) olmasını sağlamalıyız.
Ayrıca kullanım sırasında ışığın nerede olacağı da önemli (panelin asıldığı, masada durduğu veya mıknatısla bir yüzeye tutturulduğu durumlarda ışık kaynağının konumu doğru olmalı).
Panelin arkasında çok fazla boş yüzey olduğundan 4mm lik beyaz ledleri paralel bağlayarak yüzeysel bir aydınlatma nasıl olur denemek istedim. Önemli bir konu çözülecekti bu sayede.
Her biri 10mA olduğundan 36 tanesi aşağı yukarı 1W lık bir power led kadar akım çekiyor. Biraz uğraştırdı ama 6x6 ledlik bir grup yaptım delikli levhaya lehimleyerek.
Ev ahalisi ile yaptığımız değerlendirme sonucu 36 ledlik versiyonun hem ışığının "çiğ" olduğuna hem de diğerine göre daha az aydınlattığına karar verdik...
Demek ki power lede yer bulacağız ve ısınma sorununu da çözeceğiz. Gövde aluminyum olursa kolay olacak soğutma.
1W lık power ledlerin değerleri 3V, 330mA bildiğim kadarıyla. Pilimiz 3.6V; en verimli ve basit şekilde nasıl sağlarız sabit akım konusunu?