Litvanya: Bir masal ülkesi...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 67
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,473
Ynt: Litvanya: Bir masal ülkesi...

Baltıklarda bir adet varmış: Evlenen çiftler bir köprüye üzerlerinde isimleri yazılı olan bir kilit takıp anahtarını suya atarlarmış Böylece evliliklerinin sürekli olacağına,boşanmayacaklarına inanıyorlarmış. Ama pek işe yaramamış olacak ki boşanma oranı %50 civarındaymış.

[attachment=1]

Türk Büyükelçiliği.

[attachment=2]

IMG_3919 (Large).jpg

IMG_3868 (Large).jpg

Etiketler

Vılnıus’tan iki tane nehir geçiyor: Vilnia ve Neris. Vilnia Irmağı, daha küçüktür ve Neris Nehrine karışır. Buna rağmen kent adını Vilnia Irmağından almış.Bu ırmağın kenarında ilginç bir cumhuriyet kurulmuş.Uzupis Cumhuriyeti.Yerel dilde Uzupis nehrin öteki yakası anlamına geliyormuş.
Litvanya Sovyetler’den ayrıldıktan sonra, 1 Nisan 1997 tarihinde Vilnia Irmağının U şeklinde kıvrılan bölgesinde bir araya gelen Vilniüs kenti sakinleri, şehrin üç tarafı ırmağın sularıyla çevrili bölgesinde özerk bir cumhuriyet kurmuşlar.Bohem ve entel takılanların, sanatçıların ve gençlerin çabasıyla şakayla karışık da olsa bağımsız bir devlet kurulduğu ilan olunmuş.Burası cafeleri ve sarhoşları ile meşhurmuş.
Hatta 41 maddelik anayasaları bile var.Hatta cumhurbaşkanı bile varmış.Her sene 1 nisanda cumhuriyetlerinin kuruluşunu kutlayıp anayasalarını okuyorlarmış. Hatta isteyenlerin pasaportuna damga bile vuruyorlarmış. İnternette bulduğum anayasa maddelerinden bazıları şunlar.

1.Herkesin birey olma hakkı vardır.
2.Herkesin mutlu olma hakkı vardır.
3.Herkesin mutsuz olma hakkı vardır.
4.Herkesin sevmeye hakkı vardır.
5.Herkesin sevilmemeye hakkı vardır ama şart değil
6.Herkesin ölmeye hakkı vardır ama şart değil.
7.Herkesin Vilnia nehrine girme hakki ve Vilnia nehrinin herkesin yanindan gecme hakki vardir.
8.Kedilerin nankör olma hakki vardır.
9.Herkesin ölmeye hakki vardır, ama şart degil.
10.Herkesin sevmeye hakki vardır.
11.Herkesin sevilmemeye hakki vardır, ama şart değil.
12.Herkesin bir köpeğe bakma hakki vardır, ikisinden biri ölene kadar.
13.Kopeklerin kopek olmaya hakki vardır.
14.Herkesin anlamaya hakki vardır.
15.Herkesin hiçbir şey anlamamaya hakki vardır.

[attachment=1]

İnternette araştırma yaparken bu isimle bir kitap gördüm. Koreli bir yazar Ha Il-ji’ye aitmiş.Bu cumhuriyetle arasındaki ilişkiyi bilmiyorum. Konusunu aynen kopyalıyorum.
"Hayali bir ülkeyi aramaya çıkan bir adamın hikayesi boyunca, Ha gerçeklik ve fantazinin; geçmiş ve bugünün harmanlandığı bir öyküde doğru ile hayali, zaman ile mekanı ve hatırayı ele alıyor.

Adı Hal olan orta yaşlı Asyalı bir adam anavatanı, komşu ülkenin işgalinden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Uzupis Cumhuriyeti’ne, dönmek için Litvanya’yı aramaktadır. Amacı babasının küllerini anavatanına gömmektir. Ancak yolculuk engelsiz değildir. Bir çokları Uzupis’in varlığını reddetmektedir ve Hal İngilizcesi iyi olmadığından kendini iletişimde yetersiz görmektedir. Uzupis dilinde konuşan birini bulmasına rağmen ve tam da gerçek Uzupis’e ulaşacakken yoluna sadece ülkenin varlığının kanıtı değil ayrıca başka bir engel daha çıkar. Hiç bir zaman çözülemeyecek gibi duran Uzupis bilmecesi, Hal’ın Uzupis göçebelerinin köyüne gitmesiyle yavaşça çözülür. Burada geçmişin, bugünün, geleceğin birbirini tekrar ettip çakıştıklarını gözlemlemesi üzerine, Uzupis’in gerçekte değil sadece insanların zihninde var olduğunu anlamaya başlar.

Litvanya dilinde “nehrin ötesinde” anlamına gelen Uzupis, gerçekte bulunmayan ütopik bir dünyadır. Zaman ve mekanı aşan bu yer, varoluşun hiç bir zaman ulaşılamayacak başlangıcına benzer.

Akla başlangıcı ve sonu olmayan Mobius Strip’i getiren bu hikayedeki Uzupis Cumhuriyeti’nin adı, aslında Litvanya’nın başkenti Vilniusdaki bir sanatçının köyünün adıdır. Yazar Ha ise bu köyün Koreli temsilcisidir. Bu bakımdan roman, gezen bir yazarın sanatın özüne yaptığı bir seyahat olarak da okunabilir. "

IMG_3925 (Large).jpg

Vılnus'ta eski şehire girmek için beş kapı yapmışlar. Bu kapılardan en meşhuru Dawn Kapısı (Gates of Dawn) 1503-1522 tarihleri arasında inşa edilmiş. Üzerinde bir Meryem Ana ikonu var. Bizi gezdiren arkadaşımız bu kapıdan geçenlerin Hacı olduklarına inandıklarını söyledi.ASlında çok güzel bir yerdi ama fotoğraflarım iyi çıkmamış.Yanlış ayarda çektik herhalde.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

IMG_3884 (Large).jpg

IMG_3887 (Large).jpg

P1000473 (Large).jpg

IMG_3878 (Large).jpg

IMG_3881 (Large).jpg

Bu balıklar da Çin'i hatırlattı ve midemi kaldırdı. :smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Bunlar da seçtiğim son fotoğraflardı.İyi seyirler.

IMG_3944 (Large).jpg

IMG_3904 (Large).jpg

IMG_3895 (Large).jpg

Assasin' Alıntı:
Çok güzel , yerşekilleri bana Polonya'yı anımsattı. :smiley:

Aşağı yukarı aynı bölge olunca benzer özellikler gösteriyordur. Polonyayı görmedim ama litvanyadan çok daha güzel bir ülke olduğunu duymuştum. Bir gün nasip olur inşallah.

Vilnius2a fuar için gitmiştim aklım hep orda kaldı bizi tekrar götürdüğünüz için teşekkür ederim.

Özcan DAĞ

özcan dağ' Alıntı:
Vilnius2a fuar için gitmiştim aklım hep orda kaldı bizi tekrar götürdüğünüz için teşekkür ederim.

Özcan DAĞ

Benim de aklım kaldı.Özellikle Trakaı'ye bir hafta tatile gitmeyi planlarım arasına aldım bile.

Litvanya gezisi için kiraladığımız araba. Her yeri dökülüyordu. El fireni bile tutmuyordu.Adam burası düz bir ülke ihtiyaç olmaz dedi.:smiley: Geziyi tamamlayabildiğimize sevindik. :smiley: Ellerinde başka araba olmayınca yaradana sığınıp yola çıktık.

[attachment=1]

IMG_4193 (Large).jpg

Çok güzel fotoğraflar ,inşallah bir gün bizde o masal ülkesine seyahat planları yaparız ..Paylaşımlar için çok teşekkürler .
Kiraladığınız araba gibi diğerleri de bu şekilde mi ?Genelde ülke ekonomisi ve size turist olarak sunduğu imkanlar nasıldı ?

Ebru Yetim' Alıntı:
Çok güzel fotoğraflar ,inşallah bir gün bizde o masal ülkesine seyahat planları yaparız ..Paylaşımlar için çok teşekkürler .
Kiraladığınız araba gibi diğerleri de bu şekilde mi ?Genelde ülke ekonomisi ve size turist olarak sunduğu imkanlar nasıldı ?

Merhabalar.Biz Letonya'dan araba kiralayıp Litvanya'ya geçmeye orada karar verdik.Ön hazırlığımız yoktu. İnternet erişimimiz de zor olduğu için biraz aceleye geldi. Sezonu olduğu için fiyatlar çok pahalıydı.Günlüğü 120-200 euro civarıydı. Ucuz bulduğumuz bu şirkette de başka araba kalmamıştı.35 euroya kiralayınca anca el frensiz denk geldi.:smiley: Erken rezervasyon yaptırıp biraz da araştırma yapılırsa her tür araba seçeneği mevcut. Hatta limuzin bile oldukça yaygın . :smiley: Ülke sonuçta bir Avrupa birliği ülkesi.Diğer Avrupa ülkelerinden çok da farklı değil. Paranıza göre İstediğiniz her tür imkan mevcut. Letonya bize göre oldukça pahalı. Paraları çok değerli.1 lira 3,25 lat civarıydı. Litvanya ise biraz daha uygun. Her şeye rağmen iyi bir ön hazırlık ile İki ülke seyahati , her şey dahil bize sadece iki bin liraya maloldu. Letonya yazımda ayrıntılı maliyet vermiştim. Bence mutlaka görülmesi gereken ülkeler.Toplam 24 ülkede bir çok şehir gördüm ama Trakai gördüğüm en güzel yerlerden biriydi.

Bilgiler için teşekkürler .Fırsat olunca Letonya'yı da inceleyeceğim .24 ülkeye seyehat yapmış biri olarak ,sizin listenizdeki ilk beş ülkeyi öğrenebilir miyim ?En beğendikleriniz .

Ebru Yetim' Alıntı:
Bilgiler için teşekkürler .Fırsat olunca Letonya'yı da inceleyeceğim .24 ülkeye seyehat yapmış biri olarak ,sizin listenizdeki ilk beş ülkeyi öğrenebilir miyim ?En beğendikleriniz .

Bu zor bir soru. Her yerin kendince güzel ve kötü yerleri var.Geziden ne beklediğinizle alakalı biraz da.Ben farklı kültürleri ve yaşantıları görmekten hoşlanıyorum.Bu açıdan sanırım en ilginç olabilecek Afrika ülkelerine henüz seyehat edemedim.Bebeğimin büyümesini bekliyorum.Gördüğüm ülkelerden en büyük zevkle gezdiğim kültür olarak ilginç gelen ülkeler Hongkong ve Çin oldu.Yedikleri börtü böceğin kokusu hala burnumda.Sitede fotoğrafları paylaşmıştım.Manevi olarak beni en çok etkileyen ülke Balkan seyahati sırasında Bosna Hersek olmuştu. Savaşın izlerinin hala taze olduğu bir dönemde gittiğim için ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olduğu için (bir de harika kebaplar yediğim için) hala etkisinden kurtulamam.Kosova'da yaşadığım bir yıl içinde şahit olduğum çatışmalar ise en ilginç ve korkunç deneyimlerimdi.Sınırlar kapatılıp ülkenin içinde can korkusu ile hapis kalmak ve çatışmaların bitiminde yanmış evlerin önünde fotoğraf çektirmek oldukça trajıkomikti.Sizin şu anda izlenimlerinizi paylaştığınız Makedonya'ya ise Kosova ile sınır oldukları için defalarca gittim.Osmanlı izlerini oralarda yaşamak da ayrıca güzeldi.
Avrupa ülkelerini eşimle beraber 2004 yılında çocuklarımız olmadan önce araba ile bir ayda gezmiştik.Şu an kızlarımın biri altı biri bir yaşında.Çocuksuz geçirdiğimiz son rahat tatildi. :smiley: İtalya özellikle de Venedik görsel olarak en çok beğendiğim Avrupa ülkesi oldu.Hollanda'nın yemyeşil düzlükleri ve kır evleri İsviçre'nin görkemli dağları beni çok etkiledi. Avusturya'da gezdiğim yahudi toplama kampı ise hala tüylerimi ürpertir.En şaşırdığım yer ise Dubai oldu. Çölün ortasında paranın gücü ile bir cennet inşa etmişler. İnsanoğlunun hayal gücüne hayran oldum.En çok hayal kırıklığını ise Amerika da yaşadım.O kadar çok Amerika filmi izlemişiz ki her yer çok tanıdıktı. Bir ay boyunca Niyagara Şelalesi hariç ilginç hiç bir şey göremedim. En büyük kazancım ucuza yaptığımız alışveriş oldu.En sevdiğim yer ise üniversitede gittiğim ve ilk yurt dışı deneyimim olan Viyana'dır.Gördüğüm her yer ile ilgili bir şey yazabilirim sanırım.Yani bu liste uzar da gider. :smiley: Sanırım en güzel diye bir yer yok. En güzeli henüz gidilmemiş olanı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,986
Kayıtlı Üye Sayımız
166,733
Kaydolan Son Üyemiz
kayin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR