Lpg Kaynaklı Motor Problemleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sakyuz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,515

sakyuz

Zirve
Mesajlar
1,912
Tepkime Puanı
93
LPG yüzünden bozulan subaplar bilinen bir konu olmakla beraber araç üreticileri neden bu subapları daha sağlam yapmıyor diye hiç düşündünüz mü? Cevap ekteki resimde. Subaplar çok sağlam olsaydı bu sefer de silindir kapak contası iki silindir arasından böyle çatlayacaktı.

Ekteki resimdeki gibi bir problemin birkaç olası sebebi var:

- LPG benzinden farklı hızda yandığı için ve LPG heryerde aynı LPG olmadığı için (içindeki gaz karışım oranı değişiyor) motorun LPG ile %100 uyumlu olması mümkün değil, bu da ateşleme hatalarına ve silindir kapak contası üzerinde ekstra yüke sebep oluyor

- Araçta LPG kullanılmasa da sürekli kısa yolculuklarda dur-kark trafiğinde kullanılan aracın içi kurum toplarsa yanma odası küçüleceği için bu da hatalı ateşlemelere sebep olabiliyor (sonuç aynı).

- Bu durum sıkıştırma oranı yüksek olan düşük hacimli araçlarda daha sık görülüyor

- Sürekli aşırı yüksek devirde kullanılan araçlarda daha sık görülüyor (LPG/Benzin yanma hızı farkı motor devri yükseldikçe daha az tolere edilebilir oluyor).

Conta ortadan böyle çatladı mı da bunun sonucu motorun hararet yapması olur, zamanında fark edilmezse silindir kapağı da aşırı sıcaktan çatlar.

Bu durum vakti zamanında çok tartışılıp doğru dürüst bir açıklama getirilemediği için özetleyip yazayım dedim.

Eğer hararet conta probleminden sonra değil de önce gerçekleşmiş olsaydı conta bazı noktalarda daha ince bazı noktalarda daha kalın ya da çok hafif yamuk olacaktı, ama ekteki gibi iki silindir arasından kırıksa bu bir yanlış ateşleme zamanlaması probleminden kaynaklanıyor.

conta.jpg
 

Etiketler

Ynt: Lpg Kaynaklı Motor Problemleri

Bu arada konu içeriği aşağıdaki adreslerden derlenmiştir (olur da kaynağını merak eden olursa diye)

http://www.enginebuildermag.com/2009/10/uncovering-the-culprits-that-cause-head-gaskets-to-fail/
http://www.acl.com.au/web/acl00056.nsf/0/359683e8a538a3e64a2566c0007bb33e?OpenDocument

Birinci link ateşleme hatalarının silindir kapak contasının iki silindir ortasından çatlamasına sebep olabileceği ve durumun bakımsızlık, yaş vs kaynaklı normal bir hararet durumundan nasıl ayırd edileceğini anlatıyor.

İkinci link lpg ve benzin arasındaki yanma hızı farklarından ve avustralya genelindeki lpg gazı içeriği tutarsızlığından bahsediyor. Avustralya'da tutarsız olan LPG'nin Türkiye'de tutarlı bir içerikle dağıtıldığını söylemek mümkün olmaz sanırım netice itibari ile aynı ürün, aynı yöntemlerle üretilip aynı yöntemlerle dağıtılıyor.

Çatlak conta resminin kaynağını hatırlamıyorum, aynı resmin daha büyük hali burada var: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morris_Marina_Blown_head_gasket.jpg ('Morris Marina' model bir araca ait silindir kapat contasıdır)

Kaynak belirtme ihtiyacı nerden çıktı derseniz- başka bir konu başlığı altında bahsi geçtiği ve resim içeriği yanlış anlaşıldığı için diyelim, zaten kaynaksız bilgi aktarmak ta bir nevi eksik aktarmak oluyor, düzeltmek lazım.
 


Ynt: Lpg Kaynaklı Motor Problemleri

İlk link te vuruntudan bahsediyorlar,ben burada vuruntudan hiç bahis açıldığını görmedim acaba yanılıyormuyum?

Yanlış ateşleme zamanlaması sebebi ile vuruntu denilen durum ortaya çıkıyor. Yanlış ateşleme zamanlamasının sebebi de ateşleme zamanlamasının farklı bir yakıt için ayarlanmış olması. Motor kontrol biriminin (ecu, beyin vs adlarla geçiyor) bu zamanlamayı bir tablodan motor devri ve motor yükü bazında bakarak uyguladığı anlaşılıyor (http://en.wikipedia.org/wiki/Ignition_timing#Computer-controlled_ignition_systems örnek tablo burada: http://en.wikipedia.org/wiki/Ignition_timing#mediaviewer/File:Timingmap.jpg), tablo değerleri kullanılan yakıta bağlı. Benzin için tasarlanan arabaya lpg takınca bu değerlerin değişmesi lazım, varsayalım LPG kiti ile beraber gelen kontrol birimi bu düzeltmeyi yapabilecek kabiliyette (öyle mi bilmiyorum, markadan markaya değişiyor da olabilir), yine de geriye bir problem daha kalıyor: Malesef satın aldığınız her seferde LPG içeriği aynı olmuyor, dolayısı ile LPG için %100 doğru olan bir tablo yok. Ha tablo ilk başta doğru olmasa da vuruntu sensörleri aracılığı ile araç kullanılırken de düzeltilebilirdi, LPG hep aynı LPG olsaydı, ama bir öyle bir böyle olunca, yapılabilecek kalıcı bir düzeltme de olamıyor.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Mesajlar
1,527,253
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst