LPG Tasarruf hesabı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan concrete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,530

concrete

Erisir menzil-i maksuda, aheste giden
Yer
İstanbul
İdeal bir LPG istemini, yine ideal bir işçilikle taktırdıysanız, hesaplar şu şekilde olmalı;

B : Benzin lt fiyatı
L : LPG litre fiyatı
T : 100 kmde lt olarak benzin tüketimi)

(B x T) - (L x T x 1,1)
------------------------------ X 100
(B x T)

Bu formülü sadeleştirince;

(B - 1,1 x L)
------------------ x 100
B

Yani şu anda B = 4 tl ve L = 2.3 tl alırsak; tasarruf = % 37 civarında bir tasarruf çıkıyor.

L (krş) : LPG deki parasal km başına tüketiminiz,
B (krş) : Benzindeki parasal km başına tüketiminiz ise

B (krş) x 1,1 x L
L (krş) = -------------------------- olacaktır.
B

40 krş/km benzin tüketiyorsanız; LPG de 25,3 krş/km tüketeceksiniz.

Etiketler
Ynt: LPG Tasarruf hesabı

http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline

şurada güzel bir link var. yabancı dili olanlar inceleyebilirler.

ortalarında bi rtablo var enerji miktarları yazıyor birim yakıt için. orada görüldüğü üzere LPG ve autoLPG dediği propan bütan karışımının enerji seviyesi gasoline yani benzinin %77 si kadar. Bu da performans kaybını açıklıyor. (gros MJ kolonu yada BTU konunundan hesaplanabilir)

Kişisel deneyimim, eski ve karbüratörlü motorlarda benzin verimi zaten düşük olduğundan lpg çok yakın performans gösterebiliyor. çünkü yanan şey benzin buharı ve lpg karbüratöre ihtiyaç duymadan zaten gaz fazında geliyor yanma odasına.

Yeni motorlarda ise durum zaten bildiğiniz gibi. Doğru dürüst ayarlanmış sıralı sistem gayet güzel iş görüyor ve yeterince büyük olan motorlarda pek kayıp hissedilmiyor ancak tüketim miktarı litre cinsinden yukarıdaki enerji seviyesi farklılıklarından ötürü artıyor.

Doğrudur. Ancak bir diğer önemli etken de yakıtın doğru yanma oranıdır; yani emisyon değerleri.

LPG de yakıtın neredeyse tamamı yakılıyor. Bu benzinde daha düşük, mazotta ise %70 ler mertebesinde.
Durum böyle olunca kalori kaybının bir kısmöını verimlilikle kapatıyor lpg. Geriye kalan %10 luk kısmı da hesapta dikkate aldım.

ideal şartlarda doğru olabilir. genelde %20 civarı kayıp söz konusu oluyor sistemlerde. zaten tüketim değerlerini gözleyince bu sonuç çıkıyor. ben sürekli ekonomi değerleirni takip eden birisi olduğum için gözlemlediğim kadarı ile düzgün ve sorunsuz çalışan sıralı sistemde %17 civarı fazla yakıt tüketiyorum. yanlız bazen kazara LPG nin kalitesi daha mı yüksek oluyor bilinmez tüketim olması gerkenden daha az oluyor. özellikle yeni açılan LPG istasyonlarında bununla karşılaştım. tesadüf diyelim.

Satılan lpg nin kalitesi, ya da kalitesizliği, hatta standart dışı olma durumları ile ilgili bilgim yok.

Siz %17 hesaplıyorsanız, kendi aracınız için 1,1 yerine 1,17 koyarak hesap yapabilirsiniz :smiley:

Memnuniyet orani.

Arkadaslar bu konuda bir anket varmi? Buyuk hacimli atmosferik araclarda LPG sistemi takip da memnun olan olmayanlarin orani nedir acaba? Bu istatistigi 8 yada 6 silindirliler icin hesaplamak gerekirmi? Yani memnuniyet durumu silindir hacmine gore degisiyormu?
Tasarruf hesabi yapilirken 100 km'de tuketim miktarinin bir onemi yok. Sadece kayip onemli ve tabiiki lpg ve benzin fiyatlari. %20 kayip olsa bile %31'lik tasarruf cok buyuk fark. Senede 20.000 km 1.6 lt'lik bir arac kullanan birisinin bile 2 milyar civari tasarrufu oluyor. Bu hesaba gore herkes'in LPG takmasi lazim. Neden takmiyorlar???

Şu anda tahmin edebileceğinizin çok üzerinde araç zaten takmış durumda.

Geri kalan takmıyor çünkü LPG nin abuk sabuk distribütörler ve bayiler nedeniyle kötü bir imajı var.

Ayda 400 - 500 tl civarında benzin tüketen birisi, sadece yapacağı tasarrufla lpg dönüşümünün taksitlerini çıkarabiliyor aslında.

concrete' Alıntı:
İdeal bir LPG istemini, yine ideal bir işçilikle taktırdıysanız, hesaplar şu şekilde olmalı;

B : Benzin lt fiyatı
L : LPG litre fiyatı
T : 100 kmde lt olarak benzin tüketimi)

(B x T) - (L x T x 1,1)
------------------------------ X 100
(B x T)

Bu formülü sadeleştirince;

(B - 1,1 x L)
------------------ x 100
B

Yani şu anda B = 4 tl ve L = 2.3 tl alırsak; tasarruf = % 37 civarında bir tasarruf çıkıyor.

L (krş) : LPG deki parasal km başına tüketiminiz,
B (krş) : Benzindeki parasal km başına tüketiminiz ise

B (krş) x 1,1 x L
L (krş) = -------------------------- olacaktır.
B

40 krş/km benzin tüketiyorsanız; LPG de 25,3 krş/km tüketeceksiniz.

Güven Abi hesap Süper olmuş

Ben mesela farklı istasyonlardan lpg alıyorum hiç biri aynı km gitmiyor;

Özellikle bazıları çok ama çok kötü

Türkiyedekilpg kalitesi ve standardı hakkında yorum yapacak bilgiye şu an sahip değilim. Ancak benzer sıkıntıları sıkça duyuyorum Şöyle açıklamalar yapılabilir;

- Her istasyonda her an farklılık gösterebilecek bir gaz basıncı oluyor. Aynı boş depoya farklı istasyonlardan farklı miktarlarda yakıt alabilirsiniz yani. Zaten bu nedenle lpg nin tam tüketimini ölçmek zor.

- Farklı akaryakıt firmaları gazın içine farklı katkılar koyabiliyor. Örneğin Opet yakın zamana kadar ''katkılı'' olarak bilinen gaz satıyordu ve performansı iyiydi. Ancal lpg sistemine zarar verdiği görülünce vazgeçti.

güven abi benimde sana şöyle bir sorum olacak....

aracımda mtm marka sıralı sistem var, çok ama çok memnunum ne performans olarak şikayetim var nede başka bişey....

tabi bu takıldıktan sonra aracımda bir takım değişiklikler oldu, bunlardan şöyle bahsetmek isterim.....

kit takıldığında aracımın turbosu orjinaldi ve katalitikler duruyordu.... 50 tl gaz ile 150 km gidebiliyordum.... defalarcada test ettim hep aynı

şimdi ise aracımda impreza turbosu mevcut ve katalizörlep iptal edilmiş durumda ancak söyle bir durum söz konusu....

bahsettiğim değişiklilerden önce yaptığım 250 km lik bir uzun yolu (istanbul-bozüyük) tam yarım depo benzinle yapıyordum ancak yaptığım değişikliklerden sonra yakıtımın çok çok düştüğünü ve bozüyüke vardığım zaman yarım depoya daha 2buçuk 3 çizgi olduğunu gördüm.....
benzinde şehir içi bir test yapmadım henüz, ancak lpg de ise şehir içi tüketimimin arttığını gördüm, enson fiyatlar arttıda banamı böyle geliyor dedim ve litresi 2.10tl(eski fiyat) full petden 50 tl lik gaz aldım.... henüz bitiremedim bu gazı ama eğer 150 km yapamazsam aracımın yakıtı gazda artmış demektir....

uzun lafın kısası, bu aracıma yaptığım değişikliklerden sonra lpg sistemine yapılacak yeni bir ayarla yakıtım eski haline dönermi? tabi eğer arttıysa emin değilim.... teşekkürler....
bütün denemeler sakin kullanımda yapılmıştır....
99 subaru forester sturbo manuel vites

yigittorun' Alıntı:

aracımda mtm marka sıralı sistem var, çok ama çok memnunum ne performans olarak şikayetim var nede başka bişey....

tabi bu takıldıktan sonra aracımda bir takım değişiklikler oldu, bunlardan şöyle bahsetmek isterim.....

kit takıldığında aracımın turbosu orjinaldi ve katalitikler duruyordu.... 50 tl gaz ile 150 km gidebiliyordum.... defalarcada test ettim hep aynı

şimdi ise aracımda impreza turbosu mevcut ve katalizörlep iptal edilmiş durumda ancak söyle bir durum söz konusu....

bahsettiğim değişiklilerden önce yaptığım 250 km lik bir uzun yolu (istanbul-bozüyük) tam yarım depo benzinle yapıyordum ancak yaptığım değişikliklerden sonra yakıtımın çok çok düştüğünü ve bozüyüke vardığım zaman yarım depoya daha 2buçuk 3 çizgi olduğunu gördüm.....
benzinde şehir içi bir test yapmadım henüz, ancak lpg de ise şehir içi tüketimimin arttığını gördüm, enson fiyatlar arttıda banamı böyle geliyor dedim ve litresi 2.10tl(eski fiyat) full petden 50 tl lik gaz aldım.... henüz bitiremedim bu gazı ama eğer 150 km yapamazsam aracımın yakıtı gazda artmış demektir....

uzun lafın kısası, bu aracıma yaptığım değişikliklerden sonra lpg sistemine yapılacak yeni bir ayarla yakıtım eski haline dönermi? tabi eğer arttıysa emin değilim.... teşekkürler....
bu arada daha önceki kullanımlarınızda havaların daha ılık olduğu göz önüne alınırsa kışın yakıtın daha fazla yakıldığını da hesaplayın,benim aracım da yaz ve kış değerleri devamlı değişiklik göstermek de.

yigittorun' Alıntı:

Muhtemelen senin katalizör bozukmuş, sen sökünce bu durumda yakıtın düşmesi normal. Aslında benzin düşüp lpg nin çıkması anormal tabii. Bu durumda katalizör iptal edilmiş duruma göre lpg ayarlarını yeniletmen lazım. İyileşme olur muhtemelen.

kışın satılan LPG nin formülasyonu değişik sanırım. bazı istasyonların sattığı LPG de çekiş daha iyi oluyor, bazılarında çekiş farkı olmasa da yapılan yol daha uzun oluyor vs. nedendir bilmiyorum. baızlarında ise leş gibi koku oluyor ve menzil çok kısa oluyor.

istasyonlardaki pompaların belli bir kalibrasyonu yokmu? bir opette tık diye atarken diğerinde carcarcar ötüp duruyor şamandıra.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,869
Kayıtlı Üye Sayımız
166,942
Kaydolan Son Üyemiz
esesleem

Çevrimiçi üyeler

Geri