Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan afagan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,798

afagan

bamakoda kumaş işçileri/kuntakinte
Mesajlar
178
Tepkime Puanı
4
Yer
istanbul
Bir aksilik çıkar da gidemezsem nasıl toparlanırım diye içim içimi kemiriyor, ama bir yandan da hazırlıkları ihmal etmiyorum, kısmet olursa ay sonunda MALİ-NİJER seyahati planlıyoruz bir kaç arkadaş. En yakın arkadaşım Ramazan (gezenbilirde yok kendisi) geçen ay FİZAN daydı, fizana inerken karşısına çıkan manzarayı anlattığında devamını dinleyemeyecek bir sarhoşluk almıştı beni zaten, şimdi ise bu programı yapmaya koyulduk.
 

Etiketler
Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

Kimbilir kaç defa değişecek plan ama,

kaba rotayı şöyle çizdik: THY ile Tunus, ordan Airafrica ile BAMAKO (Mali nin başkenti) BAMAKO-TİMBUKTU arasındaki ufak rota çıkışları da dahil edilerek 1200 km lik yolu Bamako dan kiralayacağımız bir araç, TİMBUKTU-GAO arasını yine aynı araç ve GAO-NİAMEY (nijer in başkenti) arasını da nehir feribotları ile kat etmeyi planlıyoruz. 7-10 günlük bir zaman dilimde bu yolu aşıp, tekrar Niamey kalkışlı olarak casablanca-tripoli ya da tunus üzerinden ülkeye dönmek niyetindeyiz
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

MALİ de (bilenlerin) Türkiye'ye ve Türklere karşı sıcakkanlı ve içten yalkaştıklarnı gidenlerden duyduk. Timbuktu'dan itibaren büyük sahra nın güneydoğu kısımları başlıyor, tuareg toprakları. Bizim orada olmayı planladığımız dönemde tuareg festivallerinden birine isabet etme ihtimalimizin yüksek olduğu söylendi (senede 3 ya da 4 defa festival yapılıyor timbuktu da) Daha çok orta afrika çöl ikliminin hakim olduğu mali ve nijer de kimi güvenlik sorunlarının olduğunu geçen sonbahar timbuktuya gitmiş bir fransız çiftten dinlemiştim, ama açıkcası güvenlikten çok sağlık riskleri beni endişelendirdi.

İki ülke de menenjit kuşağında yer alıyor, menenjit kuşağı orta afrikayı ekvator çizgisinde 300 -400 km bir genişlikte boydan boya takip eden bir hat. Sarı humma aşısı ve aşı sertifikası vize gibi giriş temel gereksinimi. Ayrıca ek aşılar da öneriliyor. Saru humma aşısı sadece havalimanı ve limanlarda bulunan hudut sağlık denetleme müdürlüklerinde yapılıyor(ben AHL de yaptırdım, bileti görmek ya da şirket antetli dilekçe istediler?? biraz konuştuktan sonra spor olsun diye aşı yaptırmadığıma ikna oldular). Menenjiti de kapsayan (ayrıca tetanos-difteri karma) aşılar ise sağlık ocaklarından yaptırılmalı, ben fatih sağlık ocağından yaptırdım, sormadan bir de umre sağlık kartı verdiler meğer umreye gidenler de menenjit aşısı ettirmek zorundalarmış.
Sıtmaya karşı ise tabletler önerildi mutlaka çantada bulunması gerekiyor.

Her iki ülke de vize istiyor. Mali vizesini burda fahri konsolosluktan aldık, Nijer içinse bamako da nijer elçiliğine gideceğiz. Bir rivayete göre timbuktu da kadim bir kütüphane ve yerel derebeylerinin eline 300 bine yakın el yazması eser var ve gidenlerin kimisi bu kütüphaneyi görebildiğini iddia ediyor. Timbuktu nun suyunun lezizliğinde hemfikir görüştüğüm 3 kişi de (su yahu:smiley: ) Nijer nehri ise sayısız süprize gebe diye anlatıldı bize. Profesyonellerin bile seyahatte zorlandıkları dönemler olmuş yakın zamana dek. Geçtiğimiz rota üzerinde başta tuaregler olmak üzere kimisi birbirine düşmen 5 ayrı kabile topraklarının olduğu söylendi, rehber seçiminin önemini vurguluyor herkes. Rehber olarak Türkiyede öğrenim görmüş bir mali vatandaşı ile yola çıkılacak zannederim.

İlk 1 hafta bunları söyleyebilecek hale gelmek için geçti, biraz kendime geldikten sonra, niamey-akra (GANA başkenti) ve AKRA kalkışlı olarak ZANZİBAR-SERENGETİ rotası eklemek istedim, ama arkadaşlar buna pek sıcak bakmadı, genel fikir, mali-nijer hattından sonra pek mecalimizin kalmayacağı yönünde, ama ben yine de bir çılgınlık nöbeti yaşarsak diye AKRA-ZANZİBAR(VEYA DARESSELAM)-MOMBASA-NAİROBİ  ek rotası hazırladım kendimce:smiley: kısmet olursa oraya geçilebilirse, masai maradan büyük sürü geçiş döneminin tam başında serengeti de olunabiliyor (tanzanya vizeleri buradan 60 euro ya alınabiliyor, kara sınırında 400 eu lara varan ücretler talep edildiğini duyduk, ama ucakla gidildiğinde zanzibarda 40 dolar daresselam da 50 dolar almışlar geçen sene, Kenya ise tüm kapılarda 50 dolara şak diye basıyor vizeyi) Eğer bu ikinci rotaya geçilebileek olursa dönüş dubai üzerinden kolayca yapılabilecek.
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

Geçen zaman zarfında olan biten...: Mali ve Nijer e gitmek istiyorsanız ingilizcenin türkçe ile aynı muameleye tabi tutulduğunu bilmelisiniz, geçerli dil fransızca, diğer dillere bizim sanskritçeye olduğumuz uzaklıktalar. Mali'den bir rehber ayarlandı (bu işle ben ilgilenmiyorum) rehberden araç tedariği konusunda bilgi istendi. Bamako dan araça kiralamak elbette mümkün ancak aracı tekrar Bamako'da istiyor adamlar!!! 1200 km yolu araç teslimi için geri mi döneceğiz sorusunu oldukça anlamsız buldu Mali liler, rehber dahil, hala mail trafiği ile sorunu aşmaya çalışıyoruz.. Aracımızın 4*4 olacağını belirttiler aracın resmini gönderin dediğimizde de land rover ın resmi sitesinin linkini yollamışlar:smiley: bakalım neyle karşılaşacağız. Uçuş programı ise muammaya dönüştü önce, taksim THY acentası çok profesyonel çalışmasına rağmen, istanbul-kuzey afrika aktarmalı Bamako uçuşu bulamadı bir türlü, aktarma beklemesini 10 saatten aşağıya indiremediler. Air Morocco Fas ın ulusal havayolu şirketi ve onlarla temas kurulduğunda sorun değil gelin hallolur yanıtını aldık:smiley: Bamakoya her gün 4 uçak kaldırıyormuş Air Morocco. Ekip içinde de aktarma süresinin uzunluğunu kullanıp bir günlük casablanca gezisi yapalım sesleri yükseldi (gidiş aktarma noktası casablanca olarak revize edildi).

Hazırlık sahiden de yorucu geçiyor, belirsizlik bıkkınlık verici. Nijer vizesi ve çekim aletleri konusunda nijer gümrüğünün tavrını netleştiremedik bir türlü. Nijer konusunda akreditasyın Nijerya(abuja) büyükelçiliğimizde, orasının da telefonları bozuk, mail attık yanıt veren olmadı. Senegal(dakar) ı aradık, çok ilgilendiler ve onları ilgilendirmemesine rağmen ilgilenip yanıt vereceklerini söylediler ve telefonumuzu aldılar (yanıt hala gelmedi ama gelecektir umudundayız). Mali ler Nijer için Bamakodan vize alabileceğimizi ama çekim ekipmanlarına ilişkin olarak dilersek Nijer'in Kahire elçiliğini arayabileceğimizi (Nijer'in türkiye akreditasyonu kahirede imiş) bildirdiler.

Bunlar çok önemli gibi durmasına rağmen kolayca aşılabilecek, kolayca aşılabilecek gibi olmasına rağmen hayatı zehir edebilecek soruncuklar şeklinde iki görüş hakim ekipte. Gitme kararlılığına ise diyecek yok:smiley: herkes bu gidişi öyle veya böyle gerçekleştirmek niyetinde.

Depar için defterimize ilk yazdıgımız tarih 22 mart idi. Sonra 1 Nisan ı da ekledik. Bugün ise, yetiştirebilirsek 15 Martta çıkılsın maili atıldı herkese, herkes müsait ve ne kadar erken gidersek o kadar kolay yatışacağız:smiley:
 




Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

döndük:smiley: nasıl anlatılır bilmiyorum.. muhteşem, hayal ötesi sahneleri olan, bazen inanılmaz keyifli bazen sınırlarımızı zorlayacak derecede zorlu bir gezi oldu. yaklaşık olarak 1400 km si çölde 2300 km karayolu yaptık. Mali-Nijer-Burkina Faso üzerinden geniş bir daire çizdik, casablanca gidiş ve dönüşte aktarma limanımız oldu. bildiğimiz kadarıyla son çeyrek asırda yapılan en detaylı mali gezisini notladık. toplamda 6000 e yakın kare fotoğraf, 8 saate yakın video kaydı ile döndük. pek çok arkadaş edindik, çok güzel insanlar tanıdık, beyazların malvarlıgı ve karşı koyan beyazların canını almayı meşru kabul eden kabileler duyduk, sefalet ve sefahate şahit olduk, 8 ayrı kabile 3 ayrı iklim ve çok geniş iki nehir havzasını (bani ve nijer nehirleri) eksiksiz tamamladık. elimden geldiğince ve arkadaşların da onayladığı ölçüde paylaşmaya çalışacağım.. şimdi çay özlemini giderme zamanı:smiley:
 


Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

Bir yerden başlayıp bu geziyi baştan sonra anlatmalıyım, herkesten önce kendime:smiley: Geleli 8 gün oldu. Hala toparlanamadım. Dönüş yolculuğu 41 saat sürmüştü, filmlerden çıkma bir dönüştü, hepsini tek tek anlatacağım:smiley: ilk günlerde yol yorgunluğu, ezginlik, hava değişimi gibi şeyler söyledik, bugün sıtma teşhisi konuldu:smiley: nurtopu gibi bir sıtmam var, sıtma dediğiniz de biraz daha ağır geçen bir grip gibi işte:smiley: inanılmaz bir halsizlik, ateş-titreme ve terleme nöbetleri, sıtmanın özeti. Tedavisi ise, ilaçların yanısıra kuvvetli beslenmek ve dinlenmek. Ben ofiste geçirmeyi tercih ediyorum bu dönemi, kendimi en iyi hissettiğim yerde.
Biz kurak mevsimde gitmiş olmamız ve sivrisinekle çok az temas etmiş olmamıza rağmen, ordakilerin de dediği gibi öyle ya da böyle almışız mikrobu. Orda yaşayan beyazlar için rutin, eczanelerden bir kaç değişik türü olan malaria ilacı alıp kullanıyor ve atlatıyorlar, griple aynı muameleyi görüyor, ağır geçen ve ölümle sonuçlanan sıtma vakaları ise, biraz bünyenin zayıflığı, geç teşhis, yetersiz bakım ve ilaç almama gibi unsurların birleşmesi neticesinde yaşanan ağırlaşmış vakalarda görünüyor, elbetteki çok hafife almamak lazım ama aşırı derecede abartılacak bir süreç de değil, doktorum sakin sakin izliyor süreci.  Şunu da eklemek lazım, gezi öncesinde ve gezi boyunca her gün tetradox tabletleri aldık, bunların nispeten koruyucu etkisi olduğu ama sıtmaya kesin önlem olmadığını zaten biliyorduk, ispatlanmış oldu. Gezi boyunca sinekkovan spreyler kullandık, uzun kollu gömlekler giyindik ve sineğin en az olduğu mevsimde oradaydık, ama bunların hiç birisi önlem değil, orta afrikada bulunup da sıtma mikrobunu almamak nerdeyse imkansız, son olarak, her sıtma mikrobu alan sıtma hastalığı atlatıyor anlamına da gelmiyor, kuluçka dönemi tamamlanmadan bir şekilde hastalık bastırılabiliyor, iradi ya da gayriiradi..

Sıtmanın en kötü yanı, eklemlerinizde tahammül edilmez bir halsizlik yaşatıyor oluşu.. yazıya son vermek durumundayım, asıl haber ise, ekip kenya-tanzanya seferini planlamış, istanbul -nairobi, nairobi-mombasa uçuşlarının rezervasyonları bile yapılmış:smiley:)) bir an önce kendimi toparlayıp bu uçuşa yetişmem gerekiyor:smiley: her şey yolunda gider de bu seferi de gerçekleştirebilirsek, sürü geçişleri başladığı günlerde masai mara da olup olan biteni izleyebileceğiz. Afrika için tasarladığım iki ana rotanın birini gerçekleştirmenin hemen ertesinde ikincisini planlayabilmek hayal ötesi idi, şimdi olabilir uzaklıkta. En yakın arkadaşımın dediği gibi, tüm bunları istanbuldan uzaklaşabilme cesaretini toplama adına yapıyorum belki, kimisinin aksine, 100 km ileriye de gitsem, ben gidip geldikçe geride bıraktığımdan daha azını hatırlıyor, daha azını arıyorum, istanbul azalıyor bende sanırım, bu da istanbuldan temelli gidebilme gücünü toplama süreci belki de emin değilim ama kenya-tanzanya rotası da gerçekleşirse, afrika kıtasına olan ilgimi büyük ölçüde tatmin etmiş olacağımı düşünüyorum.. hayırlısı:smiley:
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

hımm kenya evet:smiley: rezervasyonlar yapıldı, kısmet olursa çarşamba akşamı nairobiye uçuyoruz, kısa olacak ama inşallah olacak:smiley: bu geziyi de gerçekleştirebilirsem eğer, afrika haritasını katlayıp çekmeceye kaldırmam olası:smiley: batı afrika notlarımı paylaşamadım, ama inanın elimi başıma koyacak zamanım olmadı. bir de bir hayırsever bulamadım fotoğraf yükleyecek, ben anlamıyorum bu işlerden ayrıca zaman zaman zaman:smiley: şimdi valizi toparlamak zamanı:smiley: atacaklar beni işten o olacak sonunda:smiley:
 




Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

sevgili eftelya mailde gider mi ki buraya yüklenemeyen fotolar? anlatımın da fotosuz tadı tuzu olur mu bilmem ki:smiley: ama evet yazmalıyım, inanıyorum ki aktaracaklarım orta afrikaya gidecekler için epey bilgi notu barındıracak. gezinin detaylı oluşu ve yaşadıklarımız dikkate alındığında yol arkadaşlarımla birlikte bir seyahat güncesi oluşturmanın bile gerek ve önemi konusunda hemfikir olmuştuk ama gelin görün ki kimsenin eli varmadı. fotoğraflar ise başka bir konu:smiley: ekipteki profesyonellere göre bazı kareler ilk kez görüntülenmiş, yerel sünnet kıyafeti içindeki çocuklar, bani nehrinin muhteşem kareleri, timbuktu varoşlarının kimi fotoları, nijer deltası fotoları ve burkinadaki sular içinde kalmış ormanlık alan görüntüleri.. bunların hiç birisine nette raslayamadık.. paylaşmak daha da güzelleştirecek eminim:smiley:
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

Bir yerden başlamak lazım.

Proje-Rota: Fas/Casablanca-Mali/Bamako-Mali/Mopti-Mali/Timbuktu-Mali/Gao-Nijer/Tillarebi-Nijer/Niamey-Fas/Casablanca-İstanbul

Gerçekleşen Rota: Fas/Casablanca-Mali/Bamako-Mali/Mopti-Mali/Timbuktu-Mali/Gao-Nijer/Tillarebi-Nijer/Niamey-Burkina Faso/waga(ogadougou)-Fas/Casablanca-İstanbul

Ekip: 4 kişilik ekibin benim dışımdaki üyeleri profesyonellerden oluştu. 1 Gezgin, 1 Kamereman/Gezgin, 1 gazeteci

Ekibin tüm üyelerinin sağlık ve performans durumu üst düzeyde idi. Dayanıklılıklarını daha önceki deneyimlerinde ortaya koymuş ekibin, teşvik ve sürüklenmeye ihtiyacı yok.

Ekip üyelerinin tamamının daha önce Afrika ve çöl deneyimi olmasına rağmen, bu rota ilk ve bilinmezlikleriyle süprizlere gebe.

Ekip bütün gezi boyunca, birbirini yedekleme, paylaşma, dayanışma, zorluklara ekip olarak göğüs germe, sorumlulukların dağıtımı ve pozitif tutumları ile tüm beklentileri haklı çıkardı.

Ekip sonraki gezilerde de bir arada olma iradesini pekiştirdi.

Genel Hazırlık: Teknik hazırlıklar, başlığında pasaportlar, aşılar, vizeler, nakit ve visa cardlar, çekim aletleri, gıda takviyeleri, iletişim cihazları, yedekler sayılabilir.

Bireysel hazırlıklar, pamuklu giysiler, yedek ayakkabı, terlik, kişisel temizlik malzemeleri (traş aletleri, tırnak makası, kolonyalı mendil, sabun vs) sigara, çay, kahve, termos, yedek çakmak-yedek çakmak-yedek çakmak, ihtiyaç duyanlar için kırmızı biber, hazır çorba, kuruyemiş, ağrı kesiciler, malaria tabletleri, çok amaçlı çakı, el feneri, pil vs.

Ülkeler için vizeler:

Fas: Fas Türkiye’ye vize ygulamamaktadır. Fas’a Ankara’ya gider gibi gidebilirsiniz.

Mali: Mali, Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Ankara ya da İstanbuldan alacağınız vizenin hiçbir ehemmiyeti yok. Ülkeye giriş sırasında, vize uygulanan ülkelerden geliyor iseniz, havaalanında geçici 5 günlük vizeyi 15.00 CFA karşılığında alıyor, daha uzun kalacaksanız, Bamako da vizenizi uzatıyorsunuz (yine ödeme alıyorlar). MALİ YE KARAYOLU İLE GİRİŞ YAPMAMANIZI ÖNERİYORUZ. VİZE ALAMAYABİLİRSİNİZ.

Nijer: Nijer Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Dışardan alınacak vizelerin hiçbir ehemmiyeti yoktur. NİJER’E VİZESİZ KARAYOLU İLE GİRİŞ YAPMAK 2009 yılı itibari ile İMKANSIZDIR. Uçakla Niameye inildiğinde havaalanından geçici vize alınarak ülkeye giriş yapılabilir. Nijer, pek misafirperver bir ülke değil. Zira, Tuareg isyancıların batılılar tarafından tahrik edildiğine inanılıyor ve özellikle vizesiz gelen ziyaretçiler, ÖZELLİKLE GAZETECİLER istenmiyor !! (vize 15.000 CFA)

Burkina Faso: Burkina Faso Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Tüm sınır kapılarından vize rahatlıkla alınabilir. (20.000 CFA)

PARA BİRİMLERİ: Batı Afrika ülkeleri olan, Mali, Nijer, Senegal, Burkina Faso ortak para birimi kullanmaktadırlar: Batı Afrika Frankı (CFA), Ayrıca EURO da geçerli bir ödeme aracıdır. 1Euro: 650 CFA .. Kart olarak, VİSA kart kullanılabilir. MASTER kartlar kabul edilmemektedir. Her 3 ülkede de ortalama şehirlerde Western Union mevcuttur, ayrıca nakit çekilebilen yerel bankalar başkentlerde bulunmaktadır (önerimiz Banc Africa)

AŞILAR ve SULAR: Batı Afrika ülkeleri, menenjit kuşağındadırlar, sıtma yaygındır, HİV yaygındır, hastalıkların şakası yok ve aşılar kaçınılmaz, yerel su kullanılmamasını şiddetle öneriyoruz. Bu ülkelerde MİNERAL WATER namıyla bilinen kapalı ve batılılar tarafından hazırlanmış sular tüketilmesini öneriyoruz. Yerel kapalı suları önermiyoruz, açık suları önermiyoruz, arındırıcı tabletlerin kullanımını önermiyoruz. Mineral water ya da TENEKE KUTULARDA SATILAN MEYVE SULARINI öneriyoruz.

Sarı humma aşı kartı olmadan ülkelere girişte sorun yaşayabilirsiniz. Sarı humma aşıları, Atatürk havalimanı-karaköy deniz limanlarından yaptırılabilir. Seyahatten en az 10 gün önce aşı olmalısınız.

Menenjit ve karma aşıları sağlık ocaklarından yaptırmanız gerekiyor, bu aşıların tamam olmasını şiddetle öneriyoruz.

Ülkelerde sıtma yaygın yerel halk bağışık olduğu için yaygınlık gözlemlenemeyebilir. Sıtma mikrobu almamak neredeyse imkansız. Bize önerilen koruyucu tabletlar Lariam ve tetradox idi. Lariam haftada 1 tetradox her gün kullanılması gereken tabletler. Sıtma mikrobunu bunlara ragmen almamak mucizevi. Sıtmadan çok da korkmaya gerek yok, zamanında tedaviyle sorun büyümen atlatılıyor. Her 3 ülkede de eczanelerden “malaria tablet” isteyerek, hastalık kendini gösterdiğinde kullanılacak ilaçlardan alınabilir.

Dönüşte malaria tabletleri edinerek dönmek faydalıdır, zira burada bulunamıyor. Geldiğinizde hastalığa yakalanmış iseniz, ilacı oradan getirtmeniz zor olacaktır. (ilaç ortalama 5.000 CFA)
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

Araç ve Rehber: Araç ve rehber işini güvenilir ve denenmiş firmalardan yapmadığınıZ takdirde amiyane tabirle kazıklanmanız kaçınılmazdır. Güvenilir ve denenmiş rehber ve araç bulduğunuzda da kazıklanmanız kaçınılmazdır. Her fırsatta size para harcattırmak istemeleri muhtemeldir. Beyaz insan= para gözüyle bakılan ülkelere gittiğinizi asla unutmamanız gereklidir. Programlarınızı 2 kat zaman ayırarak, 3 kat bazen 4 kat zaman ayırarak yapmalısınız. Rehberinizin öğle yemeği 4 saat sürebiliyor.

Araçlar şoförlü kiralanıyor. 4*4 ve Land Cruiser öneriyoruz. Land cruiser olmayan araçlar ise 25-40 yaş arası kaldığı yerde bırakılacak minibüsler olacaktır. Bu ülkelerde ortalama araç yok, ya lüks ya da döküntü ötesi araçlar.

Aracı, önceden nasıl konuşursanız konuşun, yakıtı size ait kiralamış olacağınızı unutmayın. Noterden evrak da imzalatsanız yakıtı dahil araç kiralayamazsınız, yakıtı dahil araç kiralarsınız ancak yakıtı siz ödemezseniz yakıtsız kalırsınız.

Aracı nasıl kiralarsanız kiralayın,sizden sürekli ekstra para isteyecektir insanlar, sabırlı ve güçlü olmalısınız.

Fransızca bilmiyorsanız, bu ülkelerde hayatınız çok zor olacaktır. Rehberinizin ve şoförünüzün İngilizce bildiğini söyleyebilirler, inanmamanızı öneriyoruz. Fransızca bilmeniz, toplumla iletişiminizi de sağlayacaktır, aksi takdirde su bile almanız saatler sürebilir.

Rehber ve şoförünüzün yanında mütevazi davranışlar sergileyerek, elektronik eşyalarınız, parfümünüz ve giysilerinizi bir anlığına da olsa paylaşmamanızı öneriyoruz, bakması için verdiğiniz eşyaların mülkiyetini verdiğinizi düşündürüp hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olabilirsiniz, rehberiniz ya da şoförünüzün kullanmasına izin verdiğiniz her şeyi gözden çıkarmayı göze almalısınız. Çekim aletlerinize kutsal eşyalar gibi davranmalısınız, aksi takdirde çok hoyrat bir inceleme sonunda binlerce dolarlık objektiflerinizi kumun içinden toplayabilirsiniz ve bu onlar için pek de anormal değildir.

Rehber ve şoförünüzün sizin için de olsa kurduğu iletişimin ödemesini teklif etmeyiniz ve ilk yola çıkacağınız anda sınırları çok iyi çizip kendi el yazısı ile yazdırınız. Bu tavsiyelerime kızan arkadaşlar olabilir, basit bir örnek vereceğim. Rehberimize ilk gün yüklüce kontör aldık, rahat konuşsun, cebinden para çıkmasın diye. 3 gün boyunca gece gündüz telefonla konuştu, rehberlik dahi etmedi, sürekli konuştu, sürekli konuştu, saatlerce konuştu, kontör bitti ve gelip kontör alın bana dedi.

Rehber ve şoförlerin acelesi yoktur. Saatlerce aynı yerde bekleyebilirler, uyurlar, uyanırlar, yine uyurlar. Sizin ise zamanınız kısıtlı, programınızı tamamlamalısınız, bunu hiç unutmayın rehavete izin vermeyin, rehavete kapılmayın, prensiplerden asla taviz vermeyin, çok rahatlar, fazla rahatlar.

Rehber ve şoföre ne istediğinizi çok iyi anlatmalısınız, kendinizi iyi anlatıp onları yönlendirmezseniz, sizi kendi sevdikleri mekanlara götürürler, rehberiniz sizin kararlılığınızdan şüpheye düşerse, aylarca görmediği kuzenine uğramak için sizi rotadan yarım gün saptırıp bunu da size ilginç bir country gezisi diye yutturabilir, kimi zaman da sizin çok önemsediğiniz bir unsuru ıskalatırlar. Moptide, Malinin en büyük tarihi eserini ıskaladık, bunu 700 km sonra fark ettik, rehberin yorumu “her zaman görülecek bir şeydi önemli değil” oldu.

Rehberin damak zevkine asla itibar etmeyiniz.

Rehberin ailesini merak etmeyiniz.

Rehberin müzik zevkine itibar etmeyiniz.

Rehberinizin ülkenin en iyi insanı olduğunu filan düşünmeyiniz, Batı Afrika ülkelerindeki rehberlerin sultanahmette eskiden sokakta şiş kebap satan seyyarlardan birkaç gömlek aşağıda olduğunu önemle vurguluyoruz.

REHBERİN SİZE EN BÜYÜK FAYDASI, YEREL DİL KONUŞUYORLAR, ONLARIN DİLİ İLE KONUŞUYOR, ONLARIN RENGİNDE, ONLARIN KÜLTÜRÜNDE, REHBER YANINIZDA İKEN, ASLA TEK GİREMEYECEĞİNİZ SOKAKLARA KÖYLERE GİREBİLİYORSUNUZ. REHBERİ GÖRÜNCE SİZE TEPKİ GÖSTERİLMİYOR.
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

ÇEKİMLER:

Mali-Nijer Burkina Faso; bu ülkelerde beyazların çekim yapması bazen intihar girişimi ile eşdeğerdir. Mali ve Nijer başkentinde pek çok beyaz gördük ama elinde foto ya da kamera olanına raslamadık. Çok şiddetli tepki ile karşılaşıyorsunuz. Biz Bamako-Mopti-Timbuktu-Gao ve Burkina Faso’da çekim yapabildik ama çok zor koşullarda. Fiili saldırılar bile mümkündür.

Rehberimizin bize en büyük faydası, çekim kolaylıkları oldu. Hır çıkan anlarda rehberimiz devreye girerek çekim yapmamızı sağladı.

Çekim yaptığınızda size saldırmazlarsa para istiyorlar, size saldırırlarsa yine para istiyorlar. Para verdiğinizde dilediğiniz fotoyu çekebiliyorsunuz.

Gösterilen tepkilerin altında büyük ölçüde batılılara karşı duyulan sömürülen halk öfkesi yatıyor. İnsanlar bilinçlenmeye başlamış ve açıkcası başta fransızlar olmak üzere batıdan nefret gittikçe yükseliyor.

Ülke insanına, adeta safariye çıkmış gibi, hiçbir sosyal temas kurmadan önüne gidip şak şak çekmişler senelerce, halk da doğal olarak buna tepkili.

Çekimlerden önce ya da çekimler sırasında, onlara dokunduğumuzda onlarla tokalaştığımızda şok oldular sürekli. Beyaz birileri onlara dokunuyordu. Beyazlara karşı hem kuvvetli bir çekinme hem de gizli bir öfke duyuyorlar.

MALİ: doğal hayat çekimleri yapılabilir, şehir çekimleri risklidir.

NİJER: hiçbir çekime kolluk güçleri tarafından izin verilmiyor. Ülkede siyasal karışıklık var ve çekimler çok açıdan riskli, çekim önermiyoruz.

Burkina Faso: Nispeten rahat bir ülke olmasına rağmen, şehir çekimleri riskli, doğal hayat çekimleri yapılabilir. Başken dışında gasp ve kaçırma riski yüksek, rehberler zaten başkent dışında frene bile basmıyorlar.
 

Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

YEMEKLER:

Balık dahil hiçbir yerel yiyeceğin tüketilmemesini öneriyoruz. Meyve tüketilebilir. Başkentlerde LÜBNAN LOKANTALARI SORULMALIDIR. Lübnan lokantalarında güzel yemekler tüketilebilir. Yerel yiyecek tatma fantezisi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecektir, zaten yanına yaklaşabilen varsa tadına da baksın

Başkentlerde, tadı acımsı olsa da ekmek bulunabilir, başkentler dışında bulunacak ekmeklerin çok çiğnenmemesini tesviye ediyoruz zira ekmeklerin içine tozmuş olan kum dişlerinizi rahatsız edecektir, biraz ıslattıktan sonra ekmek yutulursa hem tokluk hissi veriyor hem de kumla kaşır neşir olmadığınızı düşünüyorsunuz.

Başkentlerde, ülkede yaşayan beyazların alışveriş ettik SUPERMARCHE lerden alışveriş edilebilir. Market dediğinizde sizi pazara, süpermarket dediğinizde ise köy bakkalı tarzında yerlere götürürler, ısrarla her başkentte oldugunu bildiğimiz o beyazların süpermarketine gitmek isteyiniz. Bahsettiğimiz süpermarketlerde satılan ve bir tür lavaş olan arap ekmeğinden alabilirsiniz 3-4 gün bozulmadan kalabiliyor.

Bu ülkelerdeki lokantalarda marullu salata önermiyoruz. Marulları yıkamıyorlar.

Bu ülkelerde patatese benzeyen ama daha iri ve kızartması harika bir kök satılıyor, bunu tüketebilirsiniz, tadı güzel ve kızartması gerçekten harika.

Salça bulabilirseniz camping alanlarında mangalda yemek yapabilirsiniz. Domates ve sivri biber çok zor bulunuyor, buldugunuzda mutlaka alın yanınıza çürürse atarsınız.

Mali_bamako: Amandine Restaurant

Nijer_Niamey: Lübnan Lokantası

Burkina Faso_Waga: İstanbul Cafe (Türkler işletiyor, baklava bile var)
YARALANMALAR

Ufak yaralanmalarda kesinlikle sağlık ocagı eczane ya da hastane önermiyoruz. Kendiniz dikin yaranızı, büyükse de batılı bir eczacı arayınız.

Yanınıza alacağınız flasterler çok işine yarayacaktır. Pişiklere karşı pudra, kavrulmalara karşı krem bulundurabilirsiniz, biz işi delikanlılığa vurup dağılmış halde döndük.

Mecbur değilseniz traş olmayınız, sıcağa karşı sakallı olmak daha korunaklı, üstelik benim en büyük takıntım oldu orda, vücudunuzdan kan çıkmasın, dikkat ediniz kesik ve çizik taşımayınız, terlik giymeyin, çorapsız dolaşmayın, ben kolu kısa bile giymedim. HİV ve sıtma yaygın, şakası da yok !
 



Ynt: Mali - Nijer... Timbuktu Hayali

bu başlıklara, anımsadıkça ya da soran olursa eklemeler yapacağım, geriye iki eksik kaldı, seyahat güncesi ve fotolar..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,223
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

SON KONULAR



Geri
Üst