Moldova'da İlginç Bir Köşe

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan huysal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,507

huysal

Sahip olduğumuz tek şey zamandır.
Yer
Akhisar/Manisa
Merhaba,
Ben Moldova'da yaşıyorum/çalışıyorum.Geçen hafta Türkiye'den gelen arkadaşlarla yaptığımız bir aktiviteyi,ilginizi çeker düşüncesiyle sizlerle paylaşayım istedim.Bilenler bilir,Moldova şarapları meşhur.Burada iki ayrı yerde iki tane yeraltı şarap mahzeni var.Ben her iki mahzeni de gezdim.İçeriye arabayla girip arabayla geziliyor.Kıvrıla kıvrıla şarap fıçılarının yanından geçiyorsunuz arabayla.Bizim Nevşehir taşlarına benzer taşlar çıkarılıyor bu yeraltlarından ve inşaatlarda kullanılıyor.Yıllar süren bu uygulama sonucu buralarda yeraltında kilometrelerce yollar oluşmuş.Ve bu yerleri şarap mahzenine çevirmişler.Turistler için ilginç tabii.
İşte geçen hafta gezdiğimiz bu şarap mahzeninin adı Mileşti Mici.Başkent Kişinev'e 20-25 km mesafede.Aldığımız bilgilere göre yeraltında 100 km aşkın yol var,ama 55 km si kullanılıyormuş.Burası Dünya'nın en büyük şarap kolleksiyonuna sahip.Yeraltında milyonlarca şişe şarap kolleksiyonu var.İçeride lokanta,toplantı salonu vs.mevcut.Birçok ünlü bu mahzeni ziyaret etmiş.Biz aktör Stevan Segal ve ABD eski başkanı Jimmy Carter'in resimlerini gördük.İlk etapta 3 adet de foto ekliyorum.Bir:mahzenin dıştan görünüşü.İki:şarap fıçılarının yanında bir poz.Üç:Şarap kolleksiyonundan bir kesit.
Herkese selam ve sevgiler.

IMG_1180.jpg

IMG_1189.jpg

IMG_1194.jpg

Etiketler
Ynt: Moldova'da ilginç bir köşe

üç foto daha ekleyeyim.Bir:Şarap fıçılarının önündeyiz
iki:şarap mahzenine ait guiness rekorları sertifikası
üç:şarap kolleksiyonundan bir kesit

IMG_1188.jpg

IMG_1192.jpg

IMG_1197.jpg

Ynt: Moldova'da İlginç Bir Köşe

Merhaba Sayın huysal,

Elin oğlu bağcılığı ve şarapçılığı geliştirerek katma değer yaratıyor; bizimkiler ise öldürüyor. (Dünya üzüm varlığında ilk beşte olmamıza karşın.)

Cavid Sezen

Vallahi ne desen haklısın Cavid Bey,
Moldova son derece fakir/geri kalmış bir ülke olmasına rağmen elinde olan iki değeri marka haline getirmiş vallahi.Bir şarap,diğeri de ceviz.Ben şarap işinden falan anlamam ama bilen biliyor değerini.Türkiye'den her Allah'ın günü ceviz aramaya geliyorlar buraya.Moldova topu topu Konya kadar bir yer.Koskoca Türkiye'den avuç içi kadar Moldova'ya ceviz aramaya geliniyor.Sanki Türkiye'de ceviz'e uygun toprak ve iklim yok!!Neyse bu hamur çok su götürür.İlgin için teşekkür ederim.Slm ve sevgilerimle.

Sayın huysal,

Türkiye, önemli bir ceviz varlığına sahipti bir zamanlar. Yaklaşık 20-30 yıl önce mobilyacılıkta kullanma amacıyla önemli bir yokediliş yaşadı. Bu, ceviz varlığımıza çok önemli bir darbe indirdi. Şimdilerde yeni çeşitler dikilmeye uğraşılıyor. Konu biraz uzun.

Yalnız daha önemlisi bu şarap işi. Çünkü, ceviz, büyük miktarlarda katma değer yaratamazken, şarap, yarattığı çok büyük katma değerle daha ön planda olmalıdır. Şöyle söyleyeyim, 1 kg şaraplık üzüm, 0.2 TL ile 1,5 TL arasındadır yaklaşık olarak. Bu 1 kg üzümden, 75 cc (1 şişe) şarap elde edersiniz. Bu bir şişe şaraptan elde edebileceğiniz gelir ise, sizin becerinize kalmıştır. ( Birkaç liradan birkaç on, yüz hatta bin liralara değin.) Ama gelin görün ki, destek olması gerekenler, köstek olmaktalar.

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.