motor arıza ışığı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 831601 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,494

831601

Ana Kamp
Yer
AĞRI
merhaba sevgili gezenbilirciler,ustalar...
benim uzun zamandır devam eden bi sorunum var ve umarım ustalarım yardımlarını, engin deneyimlerini paylaşırlar da sorunumuz çözülür.
2000 model 1,6 5 kapı manuel bi vitaram var. saygıdeğer doslar şimdiye kadar hava akışmetresi sanıyordum fakat bu parçayı başka bi araçta denedik sağlam çoktı.
Şöyleki:
hava akışmetrenin üzerindeki 3 girişli fişini takıp aracı çalıştırdığımda ''check engine'' lambası sönüyor fakat sürekli gaz basmak gerkiyor zira basmazsam stop ediyor.
Fişi çekip çalıştırdığımda ''check engine'' ışığı sürekli yanıyor ama araç çalışıyor. tabi rölantisi düşük, titremeli ve yakıt sarfiyatı da biraz artarak..
Bi ara fişi takıp cihaza bağladık reset yapıldı böyle yaklaşık 20 gün kullandım gayet normal bi şekilde ama yine sorun oldu.
ara ara rolantiyi çok yükseltip fişi taktığımda yine normale dönüyordu ışıkta sönüyordu fakat şimdi yine ışık yandı fişini çekmek zorunda kaldım
Acaba sorunum elektrikselmidir veya nedir?yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden herkese selam ve saygılarımla. (gaz kelebeğini 5 gün önce temizlettim,sorun lpg taktırmadan önce de vardı)

Etiketler
Ynt: motor arıza ışığı

Arıza kodunu okutsanız iş kolaylaşır.
http://bbs.zuwharrie.com/content?topic=27886.0
linkte anlatıldığı gibi bir kablo ile kodu kendiniz okutabilirsiniz.
Kutup başını söküp 5 dk kadar beklerseniz beyinden kod silinir.

Değerli Abdullah bey hemen hemen tüm yorumlarınızı takip ediyorum.
bir ay kadar oluyor sanırım, cihaza bağlayıp kodunu okuttum ama kağıdını kaybettim. tekrarını ancak 3 gün sonra okutma şansım var. çünkü burada yok o cihaz.kağıtta bi sensörün üzerinde voltaj çok yüksek anlamında bi yazı çıkmıştı. dediğim gibi ne yazdığını tam hatırlamıyorum ama buna benzer bişey yazıyordu.
ayrıca yazdığınız gibi kutup başı olayını da denedim ama nafile
saygılar

831601' Alıntı:
Değerli Abdullah bey hemen hemen tüm yorumlarınızı takip ediyorum.
bir ay kadar oluyor sanırım, cihaza bağlayıp kodunu okuttum ama kağıdını kaybettim. tekrarını ancak 3 gün sonra okutma şansım var. çünkü burada yok o cihaz.kağıtta bi sensörün üzerinde voltaj çok yüksek anlamında bi yazı çıkmıştı. dediğim gibi ne yazdığını tam hatırlamıyorum ama buna benzer bişey yazıyordu.
ayrıca yazdığınız gibi kutup başı olayını da denedim ama nafile
saygılar
Hocam yukarıda verdiğim linkte çizimle anlatılan yerlere küçük bir elektrik kablosu yerleştirerek arıza ışığının yanıp sönmesini sayacaksınız bu şekilde kodu kendiniz okuyacaksınız, cihaza gerek yok.
Mesela bu işlemi yaptıktan sonra arıza ışığı hızlıca 2 kere yanıp söndü, biraz bekleyip bir kere daha yanıp söndü kod 21 :gaz kelebek pozisyonu sensörü hatası anlamında
veya 3kere hızlı yanıp söndü, bekleyip 3 kere daha hızlı yanıp söndü kod:33 hava debimetre arızası.

En kısa zamanda bunu deneyeceğim üstadım.
teşekkürler, saygılar...

>> orjinali >>> http://www.motortech.uk.com/diagnostics/diagnostic-scan-tools/scan-tools-car-1/carman-scan-lite.html

>> cakması >> http://www.alibaba.com/product-gs/581097246/Original_carman_car_diagnostic_scan_tool.html

> carman car diagnostic scan tool <

bu aletin dışındaki tek alet yetkili servislerin ellerindeki alettir.. başka türlüsünün her türlüsü yalan..

diger arıza lambası söndüren cihazlar yalandan arızayı siler..!..arac calışırken canlı degerleri okuyup analiz yapmazlar.. ;)

bu zımbırtı ,kore,asya,japon,araclarının tüm marka ve modellerinin 7 gelmiş 8 geçmiş sülalesine girer cıkarlar.. ;)

kapı kilitlerinden .,immobilayzerden,kliması,abs ,si ,airbaki ..vs.. her deliğine girer ve cıkarlar..

ülkemizdeki ufak esnafa kalın gelen bir fiyattan satılıyor malesef 8000 tl garantılı temsilçisi aracılıgınla bildiğim..çinliside 1000 dolar gibi.. ;)

genelde beyin tamiri vs gibi teknik işerle ugraşanlarda olabilir..mutlaka bu cihazı olan yeri bulun derim..

fişini takıp bil bakalım bu arac ne tanı bakalım diyorsun biraz araştırıp bu arac vitara motor kodu şu vs ..başlıyor saymaya.. :smiley:

yada Abdullah beyin önerdiği sistem ;)

teli takıp yandı söndü oynamaya başlıyorsun.. :D

aklıma temel tursun işi geldi.temele derler gec bi bak bakalım arkaya sinyaller yanıyomu ?..söyle..oda gecer arkaya > yanay söndi,yanay söndi,yanay söndi,yanay söndi,yanay söndi, ;D

son ihtimal bosch car service 'ler olabilir ellerindeki bosch kts sistem ..obd 1 olan vitaralara girmiyor diye biliyorum..obd2 olan grandlara giriyor..

>>Bosch Service Tipi : BCS
--------------------------------------------------------------------------------
Firma Adı : El-San Otomotiv
Yetkili Kişi : Cem Külekçi
İl : Erzurum
İlçe :
Adres : Oto Sanayi Sitesi 3. Blok No: 46
Telefon : 0 442 242 82 96
Bosch Service Tipi : BCS
--------------------------------------------------------------------------------
Firma Adı : Ener Otomotiv
Yetkili Kişi : Erdal Çankaya
İl : IĞDIR
İlçe : Merkez
Adres : Söğütlü Mah. Çevreyolu No: 107
Telefon : 0 476 210 19 11
http://www.boschservice.com.tr/tr/en_yakin_bcs

size en yakın bu ikisini buldum..? gitmeden telefon edin aracın bilğilerini ve motor kodunu verin araca bakıp bakamıyacaklarını ögrenin boşa gitmeyin..sona bana saydırmayın.. ;) ::smiley:
bunlarda boş ve bilğisiz adam olmaz hepsi belli bir egitimi almış tecrübeli adamlardır.. ;)

yol üstü giderken arızalarım olmuştu ordu fatsada sanayiye daldım..2-3 sokak turaladım dişime göre adam aradım bir baktım bosch servis daldım içeri efendi + bilğili adamlarmış işimi görmüş 20 tl gibide bir para almışlardı.. ;) laf aramızda bizim burda 20 kagıda kaputu acmıyorlar.. :smiley:
http://otomobil.suzuki.com.tr/Suzuki-Yetkili-Servisler/Erzurum

en yakın yetkilide bu galiba..
siz genede işin mahiyetini ve fiyatını danışın derim..kolay gelsin.. :smiley:

Oğuz Bey yaptığınız bu özverili araştırma ve yorumlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Sağolun...
Bugün şu kablo işini yaptım ve iki defa 3 kez yanıp söndü. bunu kontağı kapatıncaya kadar ypıyor.yani 3 defa yanıp sönüyor biraz aradan sonra tekrar 3 defa yanıp snüyor. 33 kodu veriyor buda hava akışmetresimidir? yoksa orad temsili mi verilmiş?
Ayrıca ben hava akışmetrsini söküp istanbul exper oto'dan serkan beye yolladım elinde çıkması varmış.Kontrol edip çalışıp çalışmadığını, çalışmıyorsa bana çıkma parçayı göndermesini istemiştim. O da bi araçta denediklerini benim parçanın çalıştığını söyleyip tekrar yolladı taktım yine aynı...Söylediğiniz gibi kablo olayında da yine akışmetreyi gösterdi . Bu gün serkan beyden o parçayı göndermesini istedim bide böyle deneyelim...
Acaba diyorum akışmetreye takılan fişlerde veya kablolardamı sorun var yoksa bu parça başka araçta çalışıyorda benim araçta niye çalışmıyr ki?
Verdiğiniz numaraları da arayıp öğreneceğim.tekrar teşekkürler.

motor calışırker buji kablolarını teker teker yukarı cekin calışmadaki salaklaşmaya dikkat edin tepki vermeyen silindir varmı ona bakın..

her bujiyi tek tek söküp söküp sırası ile yanyana koyun uclarına dikkatli bakın gri rekli cıkması lazım ..siyah sıkan silindirde problem vardır.. ;)

tırnak aralığına bakın 0,70 ayarlayın..buji kabloları ihtiyar ise oda sorun yapar..

buji deliğine takılan piston basıncı ölçen zımbırtılar var basınç saati bununla 4 silindiride ölçün birinde gariplik varmı bakın..

>> bahsettiğiniz olay..kelebek boğazı arızasıdır..rolantide calışamaması ..birde rolanti ayarlayıcısının fişini çek çalışırken..ve tepkimesine bak sonra o parcayı sök ve temizle..derim..
aynı arızayı sibob kacırmasından da yapabilir..bu da komprösör ölçümünden cıkar..olmadı kapagı sökmek gerekebilir.. ;)

debimetre nin içinde ne var sac kılı kalınlıgında bir tel parcası üflesen kopacak gibi.. ;) kaset teyplerin kasetinin içindeki manyetik bant benzeri bir parca.. ;) bu bozuldugunda cıkması veyan sanayisi randıman vermez..illaki servisten orjinal derim..egerki bozuksa.. ;)

lpg yi baglayanlar tesisatı corbayada cevirebiliyor..bunlarda sonra gene olmazsa lpg kitinin sigortasını cıkarmak..degil..tamamını elektirk le ilğili kısmını bagaja koydurup sil baştan tekrar başlamakda gerekebilir..

kolay gelsin.. :smiley:

Buji ve kablolarını daha 1500-2000 km oldu değişeli.Boğaz kelebeğini bir hafta önce balata spreyi ile temizlettim.Ve bu sorun lpg takmadan önce de vardı. benzinde çok yakar fakat lpg'de faketmez denmişti ilk başlarda fazla yakmıyordu ama şimdi hem biraz fazla yakıyor hem de yakıtta koku yapıyor.rolanti ayarlayıcısı dediğiniz motor yağ kapağının ordaki geniş soket mi yoksa akışmetrenin üzerindekimi. eğer akışmetrenin üzerindeki ise onu zaten takamıyorum .taktığım an check engine lambası sönüyor ama bu sefer araç stop ediyor.o fişi hiç takamıyorum (gerçi ara ara rölantiyi epey bi yükseltip takabiliyor ve 15-20 gün böyle kullanabiliyordum ama şimdi onu da yapamıyorum)
Diğerlerini de dneyeceğim. Teşekkürler

rolanti ayarlayıcısı nı tamircinize söyleyin o bulur..

birde garip bir recete yazayım o fişi takın ilk iş..sonrası ..>> b. şirketlerde telefon santralleri vardır bu santrallerde müdürün sekreterin vs telefonuna giden kablolardan edinin..az bişi..gaz telinden azcık gaza basıp kelebegi acıp içine tek bir teli 2-3 cm kadar altına ısırttırın ..yani o tel sayesinde kelebek bi kıl bir tüy acık kalacaktır..0 noktasında..o teli arkadan biyere tutturun baglayın ki gaz verince motor yutmasın..
sonrası marşa basın düzelme varsa kelebek sistemini akıllı bir karbiratörcü türü bir adam bulup ayarlatın..

bu tel inşatt telinden 4 misli ufaktır..

bu tel gazaltı kaynak telinden 2 misli ufaktır..

bir cıplak soyulmuş bakır halde birdeüstü plastıkli olarak deneyin..2 ayrı kalınlık yapar.. ;) :smiley:

veteriner' Alıntı:
Arıza kodunu okutsanız iş kolaylaşır.
http://bbs.zuwharrie.com/content?topic=27886.0
linkte anlatıldığı gibi bir kablo ile kodu kendiniz okutabilirsiniz.
Kutup başını söküp 5 dk kadar beklerseniz beyinden kod silinir.
Sn ABDULLAH linkteki resimlerden bir şey anlamadım.
bu soket nerdedir?
2000 model 1,6 jlx ispanyol aracımın maf sensörünün içindeki saç kılı şeklindeki tel yok ve aracım motor lambası yanık biniyorum hava akış metresi büyük olasılıkla arızalı ama bu kodları bende denemek istiyorum.
teşekkürler...

kaput içinde sağ ön farın hemen geriisinde. Resimdeki gibi fakat üzerinde kapak olabilen bir soket göreceksiniz.
İki ucu çıplak bir elektrik kablosunu resimde gösterilen yerlere sokarak işlemi yapabilirsiniz.

Tekrar merhabalar.
Oğuz bey öncelikle verdiğiniz bilgi ve adresler için teşekkür edrim. tabi abdullah bey ve diğer arkadaşlara da teşekkürler.
Gittiğim Erzurum Bosch seviste hava akışmetresinin 3 girişli fişinin dibinde birtane conta sıkışmış olduğunu farketti usta onu oradan çıkarıpfişi taktı ve çalıştırdık. Bikaç dakika çalıştıktan sonra tekrar stop etti. tekrar çalıştırdık benzine aldık epey bi çalıştıktan sonra lpg'ye aldık sorun olmadı ve ayrıldım oradn.
yaklaşık 100 km gittim. kırmızı ışıkta durduğumda araç stop etti. çalıştırdığımda gaz yemedi biraz bastıktan sonra gaz yemeye başladı.
yine devam ettim aynı şey bir sonraki kırmızıda da oldu. yani ayağımı gaz pedalından alıp boşa aldığımda stop etti. üçüncüsünde benzine alıp öyle durdum sorun olmadı sonrakilerde artık benzine de almadım şimdilik iyi gidiyoruz.inşallah böyle devam ederiz. ha bu arada yakıt sarfiyatımda azaldı tabi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,927
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
psikanak

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR