Muayenede Büyük Korku (Sanırım Artık Çok Büyük Bir Elektronik Sorunum Var)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kulaksizcumhur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,348
"Yeni teslim aldığım ve 5 senedir muayenesi yapılmayan (yatan) aracımın (1993 5.2 ZJ) dün tüm bakımları bitti ve Sultanbeyli TÜV'de muayeneye götürdüm. Sıramı beklemek için aracım parkettiğimde zaten ışıkları yanmayan vitesin önündeki yol bilgisayarı ekranında hiçbir görüntünün olmamasından başka hiçbir sorunum yoktu (Aracı ilk teslim aldığımda bu ekran sorunsuz çalışıyordu, bir gün sonra aracı çalıştırdığımda hiç görüntü yoktu, aynı gün akşamı tekrar çalıştırdığımda görüntü yine gelmişti. 2 gün sonra aracı tekrar çalıştırdığımda o gün dahil bir daha ekranda hiç görüntü belirmedi. Sigortasal bir problem olduğunu düşündüğümden genel bir elektronik bakıma sokarım diye çok ciddiye almamıştım).

Gelgelelim, artık TÜV muayenesi için sıram gelip, aracımı ilgili muayene hattına götürmek için aracıma bindiğimde cidden çok korktum. Çünkü anahtarı kontağa soktuğumda ve iki kademe çevirdiğimde vitesin önündeki yol bilgisayarı ekranında; çizgili, yanı yanan, yarı sönen garip görüntüler çıktı ve hemen ardından görüntü tamamen gidip ekranın kenarlarından dumanlar çıkmaya başladı ve tabii ki yanık kokusu. Bu kadar şanssız olabilirim diye düşündüm. O ana kadar hiçbir sorun çıkartmayan ve 2 haftadır aralıklarlarla son derece sağlıklı bir şekilde kullanılan araç, tam muayene hattına girerken böyle bir sorun çıkartmıştı. Hemen anahtarı kontaktan çıkarttım. Ancak aracı artık muayene hattına götürmeye mecbur olduğum için bu sefer hiç ikinci kademede beklemeden hemen hızlı şekilde anahtarı çevirip marşa bastım ve motoru çalıştırdım. artık duman çıkmıyordu ancak kalorifer ışıkları (ve kaloriferin kendisi), teyp saat göstergesi (ve teybin kendisi), merkezi kilit sistemi ve tavandaki bilgisayar ekranı da artık çalışmıyordu (vitesin önündeki bilgisayardan zaten bahsetmiyorum).

Neyse ki (sadece kalorifer için küçük bir sözel uyarı alarak) muayene onayı verildi ve eve geri dönmek üzere aracıma bindim. Ancak tüm bunların üzerine bir de kapılardaki ışıkların artık sönmediğini, hep yandığını ve kontağı kapatıp, anahtarı kontaktan çıkarttığımda (sağ yolcu tarafındaki kokpit çekmecesinin altındaki siyah) kalorifer hortumlarından çalışma sesi (anahtarın kontakta OLMAMASINA rağmen) geldiğini gördüm. Bu yüzden de akü enerjisi gittikçe azalıyordu.

Aracımı hemen elektrikçime götürdüm ve göğüsteki parçaları sökerek şu anda tek tek tüm kabloları kontrol ediyor. Allah’a çok şükür bu akşam kendisini tekrar ziyaret ettiğimde şu anda sadece vitesin önündeki bilgisayarın çalışmamasından başka diğer tüm sorunları çözdüğünü söyledi. Yarın da bu bilgisayar ile uğraşacak. Umarm ki bilgisayarda kalıcı bir hasar olmamıştır.”

Bu uzun hikayeyi siz sevgili dostlar ile paylaşmak istedim. Zahmet edip de tamamını okuma sabrı gösteren tecrübeli arkadaşlarımızın bu arıza için görüşlerini ve çözüm önerilerini duymak, elektrikçimi özellikle uyarmam gereken bir husus olup olmadığı konusunda beni yönlendirmelerini rica etmek istedim.

Şimdiden teşekkürler, hürmetler…

Etiketler
Ynt: Muayenede Büyük Korku (Sanırım Artık Çok Büyük Bir Elektronik Sorunum Var)

Bu arada arkadaşlar bir sorum daha var. Bakımı yaparken ustalara defalarca sormama ve "bir problem yok, yağ seviyesi son derece normal, kontrol ettik" demelerine rağmen, muayene sonucunda çıkan rapora hafif kusur olarak "Şanzıman: yağ kaçakları" diye yazmışlar. Bu konuda bir önerisi olan var mı? Teşekkürler...

Aracınız kapalı garajda mı yattı 5 senedir ,fare falan girip kabloları kemirmesin, kısa devereden sonra dediğiniz gibi bir arıza olur ancak ,bence tesisatın sıkı bir kontrolden geçmesi gerekir, +12 volt şase ile birleşirse duman verir kabloları yakar iyi cesaret tekrar çalıştırmışsınız aslında hiç ellememeniz gerekirdi

kablolar ve bazı devreler oksitlenmiş olmalı. tek tek gözden geçirmeli ve tek tek lehimleri tazelemeli.

Bu bir klasik herhalde. Genelde başka bir sorun çıkarmayan araçların elektronik ıvır zıvırı ile uğraşıyoruz.
Benim aracın da kornası ve sağ ön kapı camı düğmesi tutukluk yapıyor.
Neyse ki ufak tefek şeyler bunlar, ama işin içinde şanssızlık ta olunca daha ciddi boyutlara da varabiliyormuş demek ki.

kulaksizcumhur' Alıntı:
Bu arada arkadaşlar bir sorum daha var. Bakımı yaparken ustalara defalarca sormama ve "bir problem yok, yağ seviyesi son derece normal, kontrol ettik" demelerine rağmen, muayene sonucunda çıkan rapora hafif kusur olarak "Şanzıman: yağ kaçakları" diye yazmışlar. Bu konuda bir önerisi olan var mı? Teşekkürler...

Eğer aracınızı park ettiğiniz yerde yağ damlası tespit ederseniz yağ kaçağı var demektir. Differansiyelde veya şanzumandaki terlemeler eğer yağ damlamıyorsa normaldir.
Bu terlemelere TUV genel olarak yağ kaçağı diye not düşüyor.

Selamlar,

aracınızda yaşadığınız olası oksitlenme ve az ihtimal de olsa fare kemirmesi ile oluşan kısa devre bence.
evet şanzıman için tüvtürkün böyle bir takıntısı var , terleme kelimesi lugatlarında yok sanırım. geçmiş olsun , elektrik önemli.

Sevgili arkadaşlar, yorumlar ve yönlendirmeler için çok teşekkür ederim. Önerdiğiniz gibi elektrikçim sağ olsun tüm tesisatı gözden geçirdi ve vitesin önündeki yol bilgisayarı dışında şu anda çalışmayan bir elektronik cihaz yok çok şükür. Yol bilgisayarı için de bana "bunun tamiriyle hiç uğraşılmaz, ne olduğunu da bulana kadar çok uğraşırız, en iyisi çıkmasını bulalım, takalım" dedi.

Sonuç : Şu anda uygun fiyata sıfır veya çıkma / ikinci el yol bilgisayarı arıyorum. E-bay'a bakmadan önce buradaki arkadaşlarımın elinde varsa alabilirim.

Çok şükür aracın altına defalarca baktım, herhangi bir sızıntı, akıntı yok. Sizlerin de belirttiği gibi sanırım TÜV muayene elemanları terlemeyi, kaçak gibi görüyorlar. Eğer söylediğiniz gibi bu terleme sorun değilse, hiç dokunmayacağım.

Hürmetler...

bence lehimleri tazeleyin. birde öyle deneyin. kullanılan komponentler tam tasarlandıkları yıllara ait olacak şekilde kocaman ve çok basit türdeler. iyi bir elektronikçi kolaylıkla yapar yada tamir eder. çıkmasına dünya para isterler benden söylemesi.

KLL' Alıntı:
bence lehimleri tazeleyin. birde öyle deneyin. kullanılan komponentler tam tasarlandıkları yıllara ait olacak şekilde kocaman ve çok basit türdeler. iyi bir elektronikçi kolaylıkla yapar yada tamir eder. çıkmasına dünya para isterler benden söylemesi.
Çok teşekkür ederim.

İstanbul'da hem bu yol bilgisayarından (lehim işinden falan), hem de teybin lambalarının yanmasını sağlayacak iyi bir elektronikçi biliyor musunuz?

Sağ olunuz...

ben istanbulu bilmem. ancak elektronikçilerin olduğu eminönü tünel vs civarında kesin bunu tamir edebilecek adamlar vardır.

ıkmasına 350 lira dediler Ankarada. Amerikadan baktım 100 110 dolara shipping dahil geliyor. Tamiri ne olur bilmiyorum ancak duman çıktığına göre eğer sorun büyükse tamiride pahalı olabilir.

duman çıktıysa devre kartındaki yol yanmıştır. basit bir kablo ve lehimle hallolur. komponentler yandıysa entegreler hariç hallolur kolaylıkla. söküp elektronikçiye götürün bir baksın derim. ZJ nin elektornik devreleri çok basit ve kocaman komponentlerden yapılmış. eski moda.

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. İyi bir elektronikçiye gideceğim. Olmazsa arada sırada Ankara'ya geliyorum. Ada Hn'ın yönlendirmesiyle çıkmasını alırım. Bu meret çalışmadan da insanın içi rahat etmiyor. Çok şık duruyor aracın içinde. Işıkları, görüntüsü falan çok havalı :smiley:))

kulaksizcumhur' Alıntı:
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. İyi bir elektronikçiye gideceğim. Olmazsa arada sırada Ankara'ya geliyorum. Ada Hn'ın yönlendirmesiyle çıkmasını alırım. Bu meret çalışmadan da insanın içi rahat etmiyor. Çok şık duruyor aracın içinde. Işıkları, görüntüsü falan çok havalı :smiley:))

Mutlaka beklerim :smiley: geldiğinizde yardımcı olurum elbette. VIC dediğimiz o gösterge ZJ nin olmazsa olmazı bence de

Aynen katılıyorum Ada Hn, yolda giderken gözüm hep kayıyor VIC ekranına. Bakıyorum kapkaranlık, biraz demoralize oluyorum tabi :smiley: İnşAllah sizlerin de yardımıyla tamir edeceğiz / ettireceğiz sevgili VIC'imi :smiley: Saygılar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,838
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR