Ynt: Nissan Patrol
Tam bir sayfa cevap yazmıştım ki hepsi uçtu gitti. Yeniden yazayım bari
Resimde görülen araç Patrol 160. Pazar adı ile Patrol MQ Kısa şase. (SWB).
Aracın motor kodu P40 (3956cc)
Düz 6 silindir
Gücü 3000 devir dk da 147 bg
Torku 2000 devir dk da 30 kgm
Aracın boş ağırlığı yaklaşık 1900 kg
Bu motor 1960 lardan 1990 lara kadar Nissan yelpazesinde kullanılan bir motor olup basit ağır ve çok sağlam bir motordur. Hafif İtfaiye kamyonları ile ağır forkliftlerde hale görev yapmaktadır. Sürüş karakteri ise düşük devirde maksimum güç ve dayanım olduğu için çabuk vites değiştirmenizi ister. Yani dizele çok yakındır. Motorun hassas noktası Subaplardır. Bu motorlarda her 20bin km de bir subap ayarını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde subaplar sıkma yapar ve uzun süreli kullanımda subaplar yanar. Aracın subap sıkmaya başladığını egzoz sesini rolantide dinleyerek anlayabilirsiniz. (yakında bunun bir videosunu da koyacağım). Küçük pat pat sesleri subabın sıktığını işaret eder. Eski sahibine sabahları nasıl çalıştığını sorun, kolay çalışmayan bir araç ta yanmış subaba işaret edebilir. (düşük kompresyonda mümkün).
Subap ayarları sıcak 0.38 soğuk 0.40 olmalıdır. Sıcak 0.40 LPG için sorunsuz çalışır.
Diğer yandan Nissan Patrol için SD33 ile birlikte bu motorlar en sorunsuz ve dayanıklı motorlardır. İki araçta aynı şanzımanı ve yürürü kullandığı için (kısa şaside) araca çok kolaylıkla SD33 dizel motor atılabilri. Yakıt tüketimi ise Fabrika verisi ortalama 17 litre / 100 km olsada LPG ile şehir içi 20 litre /100 km şehir dışı ise 16 litre /100 km benim tecrübem. Bu rakamlar 4 litre bir motor için oldukça uygun. Defender lar ile birlikte gittiğimiz gezilerde aynı pompadan doldurarak yaptığımız ölçümlerde de 2.5 litre Land Roverlardan daha az yaktığını görmüş olduk. Tabi küçük motor ve ağır kasa sürekli tam gaz kullanımı gerektirdiğinden sonuç bana şaşırtıcı gelmemişti. Bu arada c200 tip arka diferansiyelde Türkiye dekiler de LSD yok galiba. (ben görmedim

)
Aracın sade ve basit yapısı yükseltme vb modifiye ye çok uygun. Yükseltme kiti, kilitli diferansiyel gibi orijinal aksesuarları da mevcut. Elektronik ateşlemeye çevirebilir hatta enjeksiyon uygulaması ile sıralı LPG de takabilirsiniz.
Alırken en dikkat edilmesi gereken nokta ise pas ve çürükler. Ağır çürükleri olan bir araç alınmamalıdır.