Omnıstor Taklidi Tente

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 73
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,554
Ynt: Omnıstor Taklidi Tente

atlla bey in çizimi gerçekten çok guzel ve çok açıklayıcı uygulamasıda basitt ben bunu deneyeceğim

Etiketler

Konuyu araştırıyorum ben de. Birkaç güzel fikir oluştu.
Önemli bir detay olan teleskopik taşıma kolunun prototipini bile yaptım.

Bazı temel sonuçları paylaşayım:
Resmini eklediğim yaygın kullanılan araçlardan olan Ducato yüksek tavan orta boy aks mesafeli (3200mm) araçlarda uygulama çok rahat.
Sürgü kapısı ile ön kapısı arasında tente bağlantısını vidalayamayacağımız örneğin Hyndai Starex tipi araçlarda bağlantı arabanın ancak "marşbiyel" (böyle mi yazılır bu?) kısmına yapılabileceği için ek çözümler gerektiriyor.
Motor konulabilmekle birlikte hiç gerek yok; çalışma sistemi, rulo ile birlikte sarılan bir "kemerin" ucunun çekilmesiyle açılacak şekilde olacak, tenteyi açarken geri toplayacak zembereği de kurmuş olacağız. Kapatırken bu zembereğin/yayın gücüyle kendisi toplayacak zaten.
Açık durumda sabitlemek için ya ek kollar, ya da iki çadır kazığı gerekecek. Çzdır kazığı ucuz bir çözüm olmakla birlikte, diğeri daha konforlu.
Kollar ve rulo kolay temizlenebilen eloksalli aluminyum, tüm bağlantı parçaları ve sac parçalar paslanmaz çelik olmalı.
Kollar, aerodinamik açıdan giderken ıslık sesi yapmaması için yuvarlak seçilmeli.
Giderken kazara açılmaması için bir kilit mekanizması olmalı.

En zor kısım: bütün bunları kalıp yaptırmadan piyasadan bulunabilecek malzemelerle sakil de durmayan bir şekilde herkesin ulaşabileceği bir fiyata temin edebilmemiz gerekli.
Çalışalım bakalım, zaman var, göreceğiz...

[attachment=1]

fiat ducato, orta, yüksek tavan.jpg

Konu ile ilgili bende birkaç ay önce araştırma yapmıştım. Eskisine göre kapandığında daha kip duran omistör e benzer tente sitemleri vardı. Fakat 2 mt uzunluğundakinin fiyatı 900 tl ye gelince vaz gecmiştim.
Daha sonra çin den mekanizma getirip butür bir tente yapanla konuştum. Oda 600 tl ye mal olur dedi. Proje benim için yalan oldu. Ben 200- 300 bir bütce ile halletmeliyim dedim. Tente şart :(

yaybek' Alıntı:
Arkın kardeş hoş geldin yoksun çoktandır özledik seni,hani İkitelli'de sanayide bir tenteden bahsetmiştin neydi o işin detayları.

Selam. Çok fazla yazamadım. Genelde girip okudum yazıları yoğunluktan. Bahsettiğim zaten orasıydı. Elmateks tente. Omistöre yakın bir tente modeli. Ayak olmadan 2 mt uzanabiliyor. Firmada demosu var. Kapanınca güzel duruyor. Sizin araçlarda gayet güzel durur. Benim vw inin bile katlanılabilir büyüklük. Fakat fiyat hayal kırıklığı yaptı. O zamanlar 900 tl ler den bahsetmişlerdi.
www.elmateks.com

Aslında biz istersek orjinalinden daha güzelini üretiriz.Emek yapını yapmış olduğu tente hem uygun hemde moto karavana,karavana uygulanabilir,fakat benim düşüncem tentenin mekanizmasının boyu uzun olursa katlama ve arıza yapması fazla olur diye düşünüyorum.İki parça yapılırsa daha iyi çalışır kanısındayım.

theta' Alıntı:
Ben şu şekilde varım bu konuya:
bu konuda piyasada bulunabilen profil ve diğer ekipmanların boyutlarını hep birlikte araştırır bilgileri toplarsak tasarım tarafını yapabilirim üretecek arkadaşlarımız için.

Belki biliyorsunuzdur ama yinede hatırlatayım dedim. Aluminyumla ilgili her türlü profil ve aksesuarı çağlayanda, paslanmazla ilgili malzemeleride zeytinburnu demirciler sitesinde bulabilirsiniz.

Teşekkürler İlker Bey,
Anadolu yakasındayım ben, İmes civarında bir kaç yer buldum, oralardan çözğlecek sanırım ihtiyaçlar.
Aralarda vakit buldukça çalışıyorum aslında konuya.

Tasarım bayağı şekillendi.

Ne yazık ki tek bir tasarım yapıp her araçta uygulamak mümkün değil. En azından pratik değil. Ben de en çok kullanıldığını düşündüğüm Ducato, Jumper, Boxer araçların 04.2006 dan eski modellerinin uzun aks mesafeli tipini seçtim.
Bu araçların tavanında portbagaj bağlantı yerleri var, bu sayede tavanı delmek bile gerekmeyecek.
Kilitlenme tasarımını ve ses yapmaması için gereken detayları da oldukça sağlıklı şekilde çözdüm.
Teleskopik kollar 20 ve 30mm lik aluminyum borudan, taşıyıcı kilitler ve mafsallar paslanmaz çelikten olacak.
Bu aralar kendime çok detaylı zor bir proje yaptım (istediğim gibi olursa paylaşacağım onu da, hepimizin ilgisini çekeceği kesin), onun parçaları ile birlikte tentenin prototipi için gereken parçaları da kestireceğim lazerle.
Uygun bir sarım borusu bulamadım henüz. Piyasadakilerin ya çapı uymuyor, ya da malzemesi.
Eloksallı alüminyum ve 50mm civarında çapı olmalı.
Olmazsa normal aluminyum boru kullanmayı düşünüyorum...

Serdar bey bu projenizi merakla takip ediyorum :smiley: (çünki benimde ihtiyacım var)
eğer iyi bir tornacı lazım olursa adres verebilirim, maltepe'deyim
kolay gelsin

Teşekkürler Levent Bey,
bir masaüstü tornam var; parça büyüklükleri abartılı olmadığı sürece torna işi kolay.
Ama sonrasında parça uyumunu görme açısından aracın kendisini incelemek gerekebilir. Her şeyi internet ortamındaki bilgilerle yapmak yanıltır bizi.
O zaman destek isteyebilirim sizden...

theta' Alıntı:
Teşekkürler Levent Bey,
bir masaüstü tornam var; parça büyüklükleri abartılı olmadığı sürece torna işi kolay.
Ama sonrasında parça uyumunu görme açısından aracın kendisini incelemek gerekebilir. Her şeyi internet ortamındaki bilgilerle yapmak yanıltır bizi.
O zaman destek isteyebilirim sizden...

seve seve, ne zaman isterseniz

Arkadaşlar bu tente bizim konuştuğumuz omnistor tenteye en yakın tente sanırım, yanlış mı düşünüyorum acaba.

http://unsaltente.com.tr/TamKasetli.html

birde bu var sanırım aynısı,genel ismi kasetli tente.Bu siteden cevap istedim ama fiyat konusunda bir cevap gelmedi.

http://www.tentebranda.tk/kasetli-tente.html

Serdar bey yanlış anlamayın sizide takip ediyoruz belki kafamızda ki bazı soruların cevabı bulunmuştur diye dikkat çekiyorum.

Merhabalar Bülent Bey.
Açıldığı durumda yerden destek alacak ayaklarının olmaması hariç Omnistor tenteye benzer bu gösterdiğiniz ürünlerin ikisi de. Boyutları ise belli olmuyor fotoğraflardan.

Ancak ayaklar yoksa, bağlandıkları noktaya uygulayacakları döndürme momenti, ağırlıklarına ve boyutlarına bağlı olacaktır. Tabii tente açıkken esecek rüzgarın uygulayacağı kuvveti saymıyorum bile.
Okul yıllarından hatırlarsınız: Yük x Yük kolu = Kuvvet x kuvvet kolu :smiley:

Bir binaya veya profilden yapılmış desteklere mone edildiğinde sorun yok, ama araçlardaki bağlantı noktaları bu kadar güçlü değil...

Özetle,
bize hafif, boyutsal olarak uygun ve destek ayakları olan bir ürün gerekli.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,093
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR