rolantisi bozulan araçta check engine yanarmı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan y-bsungur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,783

y-bsungur

Kamp I
Yer
eskişehir
arkadaşlar özellikle evsafını yitirmiş bitmiş aküden kaynaklı oldugunu düşündügüm yetersiz ateşleme ve rolanti müşhilinin çekilmemesi nedeniyle rolanti seviyesi düşen ve hatta ışıklarda durupta ayagımı frene attıgımda iyice dibe vuran rolanti seviyesi check engine ışıgını yakarmı.yada ben bu sıkıntıyı bitik oldugunu bildigim aküye baglıyorum fakat bunun başka bir nedenide olabilirmi

Etiketler

Ynt: rolantisi bozulan araçta check engine yanarmı

Yanmaz. Rölanti motoru sorunlu olabilir bu en iyi seçenek. Alternatör sorunlu olabilir , o2 sensörü ,map sensörü , tps vs... ( tüm sensörler bağlantılı çalışır hata varsa kimyası bozulur aracın ) bilgisayara baglatmanız gerekir. Hata kodu vermez ama sürekli yanlış voltajda çalışırsada sorun var demektir. Bende lpgyi ilk taktırdığımda bu sorunu yapıyordu , ayar yapıldı araç biraz sürüldü , rölanti motoru temizlendi ve sorun bitti.

ada hanım merhaba ilginiz için teşekkür ederim ne oldu ne yaptım biliyormusunuz kendim ne kadar sensor varsa oksijen sensor 2 adet katalizör ve egzoz üzerinde throttle -throttle air controle-throtle positiom sensor ve manifold air flow controler i söktüm özellikle throtlle u ciddi güzel temizledim önce yakıta yatırdım sonra kireç çözücüye ve carbom sökücüye sonra milletin rolanti motoru rolanti motoru diye kafamı yedigi fakat rolantide motor etkisi hiç olmayan sadece gaz kelebegi (throtlle )hava akış miktarını degiştiren bu miktarıda o2 den ve gaz kelebegi durum sensorundanthrottle kapları rolanti durumu voltajından aldıgı bilgiye göre,ecu dan gelen talimatla degiştriren basit bir manyetik le çalışan kapı sistemi olan parçayı air controlerı ve position sensoru söktüm haricen çalıştırdım (söktüm voltaj degerleri içöin yeni konumunu ayarladım ve temizleyip taktım)ve işin en can alıcı yeri katalizörden ve egzozodan çıkan o2 ler pırıl pırıl olmasına ragmen yinede kireç çözücüde temizledim ve emn ümenlilerden biride 2 adet kanal 2 adet havuzdan oluşan throttle üzerindeki map sensor metal kanallarını çok iy temizledim voltaj degerlerini ölçtüm ve hepsini yeniden taktım şimdi eskisinden çok daha iyi çalışan gürürl gürül bir motor ve arızasız yürüyen bir arabam var bugün yarın tüm elektrik donanımınıda yenileyecegim ...bu işlere neden bulaştım biliyormusunuz ben elektronik okudum ve kendi ihtisasımda israil tel avivde yüksek lisasns yaptım ..bir motorun veya arızalanan bir aracın elektronikte de bu böyledir ikinci hatta üçüncü kısa yolları yedek devreleri vardır ben mekaniki olarak kırılan dökülen kopan bir parça olmadıkça motor yüzünden heleki bu araçlarda kezinlikjle yolda kalmam bu araçlarda map sensöru dahil her parçayı sıralı olarak belli bnir süre devre dışı bırakabilir varmanız gereken yere varabilirsiniz hah çok yakıt yakarsınız veya yavaş gidersiniz yada hızlı gidersiniz ama gidersiniz ve hiçbir şey olmaz hatta faydasıda var arıza dahada belirginleşir ban getir şurasını degiştirecez burasını degiştirecez şurdan şuraya yürümez sen elleme aman dokunma diyenlere şunu söylemek istiyorum zj kullanıyorsanız kesinlikle arabanızı motor ve yürüyeni açısından tanımak en az sizde yolda kalmayacak kadar usta olmak zorundasınız aracı imal eden firmanın araçla ilgili motor ve tüm aksuarlarının diagramı internette ulaşılabilecek şekilde duruyor ben bunları tek tek inceledim okudum yabancı sitelerden bu tür arızalarla ilgili söküm ve takım videoları inceledim ve kendim müdahele ettim en az 1000 tl masraf çıkaranlara hitaben elim yüzüm yaglandı ve kirlendi bu da bu işin tatlı tarafı yıkandım geçti fakat kendi arabamı kendim tamir ettim şimdi en güzel tarafı bu arabada hiçbir sensorda arııza veya hata yok tek derdi temizlik ayar ve bakımmış ne ankara ne bir başka yerdeki hiçbir servis aracın sahibi kadar benim kadar sizin kadar sizin aracınıza itina göstermez burdan işini dört dörtlük yapan servis ve ustaları bu konunun dışında tutuyorum fakat amman elleme dur yürütme ne var ne yoksa bozarsın getir sökelim takalım yürütme elleme diyenler en az 300 km lik yolada o haliyle o arabayı getirde diyebiliyorlar hani yürümez diyorsun nası götürcem bu halde bu arabayı hepsi laf hep aynı senaryo arabayı dükkana sokana kadar söküm takım arasında ustaya çıraga arada yapılması gerekeni üstün körü yaptırarak degişmemesi gereken onarılabilecek bakıma ihtiyacı olan parçaları onarmadan düzeltmeden hemen sıfırı ile degiştirip parçadanda kazanarak birazda düzeltme görmüş bir araca takınca en az 6 ay daha gidyor 6 ay sonra bir daha gel bir kazık daha durum bu...

Sayın Sungur, tüm bunları yapmış ve yapabiliyor hale gelmiş olmanz harika. Bir gün sizinle tanışmayı araçlarımzın elektroniği hakkında kısa da olsa pratiken bir seminer almayı çok isterim :smiley: Keza benim de vitesin önündeki yol bilgisayarım çalışmıyor. Kendim tamir etmeyi çok isterdim. Saygılar...

Yıldırım bey tesadüfe bakınki ,siz bu konuyu işlerken benim aracımda aynı arızayı verdi.Motor ısındıktan sonra rölanti devri 0 ile 2 arasında değişiyordu.Chek engine ışığı 2 gün yanmadı ama 3.gün yanmaya başladı. Servise gittim ve "throtle positiom sensor" öncelikle temizlendi.Fakat netice alamayınca yenisi ile değiştirildi.Mopar parça nın maliyeti 250.-TL.(Ufacık bir sensör için çok para)
Bakalım sizin temizleyip de kullanılır hale getirdiğiniz parça daha ne kadar süre iş görecek.

motor ısındıktan sonra yürümez haldeyken dururkenmi bu salınımı yapıyordu örnegin frene basınaca dibe vuruyormuydu yada seyir halindeyken araçta tutulmsa bogulma tıkanma gibi kısa bir anlıkta olsa herhangibir emere olmadımı sonuçta degiştirmişler ve normale dönmüş problem hallolmuş gözünüz aydın arıza kodu vermedimi check engine yandı diyorsunuz ..servislerde ne yazıkki mopar marka filan diye resmen sallıyorlar tüm teknik donanımı indirin yada aracınızın modeli kaç bilmiyorum ben size aracınızın tüm parçalarının parça numarasını gösteren bir kod tablosu göndereyimde görün bakalım mopar marka diye birşey varmı ..sadece parça numarası vardır hiçbir parça markasıyla aranmaz sadece parça numarası ve compatible yapılarak aranır yok moparmış bilmem ne hepsi laf bu tps bizde 250 tl yerinden maksimum 60/70 dolara alırsınız

yinede güle güle kullanın geçmiş olsun

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,591
Kayıtlı Üye Sayımız
166,896
Kaydolan Son Üyemiz
peacerimamskep

Çevrimiçi üyeler

Geri