Ynt: Romantik Yol ( Romantischen Straße )
Feuchwangen rotanın 10. kasabası. Rotanın en romantik oteli diye lanse edilen Greifen Post’un bulunduğu şehir. Öyle lanse edilmesi otelin romantik olduğu anlamına gelmiyor. Ben çok uğraşmama rağmen bu otelde romantik bir unsura rastlayamadım. 8.yüzyıla ait Benedikt manastırı etrafına inşa edilen şehrin görülmeye değer pek bir şeyi yok. Ben yöre insanının bu şehre turistlerin ayağının kesilmemesi için bu oteli kullandıkları kanaatine vardım. Burada geçirilen vakit yerine Rothenburg’da bir kahve içip, sokak aralarında bir tur daha dolaşarak çok daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Rotanın 11 kasabası olan Dinkelsbühl Romantik Yol’un tam ortasında bulunmaktadır. 16 kuleli kent duvarlarının bir kısmını yalayarak geçen Wörnitz Nehri’nin kattığı sevimlilik ile iyi korunmuş küçük bir kasabadır. Sadece ana caddesinde değil bu kasabanın arka sokaklarında da atılacak bir turun insanı çok eskilere götüreceğini söyleyebilirim. Gotik mimarinin çarpıcı örneklerinden olan ve 1448 ile 1499 yılları arasında inşa edilen St. George Kilisesi, Weinmarkt ( Şarap Pazarı ) olarak adlandırılan ve eskilerde zengin asilzadelerin oturduğu evlerin bulunduğu meydan, Rothenburger Tor (Rotenburg Kapısı), Wörnitz Tor (Wörnitz Kapısı ), Nördlinger Tor (Nördlinger Kapısı ), Segringer Tor (Segringer Kapısı), Rococo Şapel’i bu sevimli kasabanın görülmeye değer yerleridir. Eğer vaktiniz kalırsa Nördlinger Kapısı’nın yanındaki 3. Boyut Müzesi algılarınıza hoş süprizler yapabilir.
Nördlingen rotanın 13. kasabasıdır. Bu kasabanın en büyük özelliği 15 milyon yıl önce düşen bir meteorun oluşturduğu kraterin içine kurulmuş olmasıdır. Ries Krateri denilen oluşumun meydana getirdiği doğal dairenin etrafına inşa edilen kesintisiz 2,5 kilometrelik çember şeklindeki surun üzerinde yürüyerek kasabanın etrafını dolaşabilirsiniz. Bu doğal daireye inşa edilen surlardan şehre giriş için inşa edilmiş beş kapı vardır. Bunlar Berger Tor (1574 – 75), Löpsinger Tor, Reimlinger Tor, Deininger Tor ve Baldinger Tor’dur. Bunlar dışında Kasabanın en önemli yapısı St. George kilisesidir. 90 metrelik çan kulesi ile diğer birçok benzerinin önüne geçmeyi başarmıştır. Şehrin ileri gelenlerinin oluşturduğu meclisin 17/Ağustos/1427 ‘de aldığı karar ila inşa edilmeye başlanan kilisenin yapımı 1505 yılına kadar sürmüştür. 1382 yılından beri belediye binası olarak hizmet veren yapı da görülmeye değerdir. Binaya sonradan eklenen pencereler, kule ve merdivenler binaya görsel anlamda zenginlik kazandırmışlardır. Çok büyük olmasa da St. Salvator Kilisesi’de (1422) görülecekler listesine eklenebilir. Kasabada dolaşmanın en kolay yolu ise “Historischer Rundgang” (Tarihi Tur) tabelalarını takip etmektir. Tüm bunlardan sonra eğer vaktiniz kalırsa Reis Krater Müzesi’ni de gezebilirsiniz.
Greifen Post , romantik olmayan ama öyle anılan otel..(Feuchtwagen)
Feuchtwagen kent meydanı ve Greifen Post
Johanniskirche (Feuchtwagen)
Wörnitz Kapısı Dinkelsbühl
St.George Kilisesi Dinkelsbühl
St.George Kilisesi Dinkelsbühl