Hak verirsiniz ki, olay çok boyutlu. Kişi başı ulusal gelir ilkönce söylenebilir. Batı ülkelerinin emekçilerinin satın alma güçleri, bize göre bir hayli yüksek, bu durum, onları, iyi birer "karavan müşterisi" yapıyor. Bir diğeri, seri üretim gerçekleştiren batı ülkeleri ve onların şirketleri ile bizim ülkemizdeki siparişe dayalı üretimleri kıyaslamak çok zor. Bizde, dışalım zorlukları ve şirketlerin stok maliyetleri nedeniyle, özgün ekipman ve malzeme kullanılmaya kalkıldığında, maliyet hızla yükseliyor. Endüstriyel üretim olmadığı sürece, sıkıntı çekeceğimiz ortada. Dışalımdaki yüksek gümrük vergileri, ayrı bir sorun ki yurtdışından karavan getirmek, hemen hemen olanaksız. Ayrıca, Türkiye'de, sözgelimi, adam karavan üreticisinin önüne 100.000-150.000 TL'nı atıyor ve "bana bir karavan yap kardeşim" diyorsa/diyebiliyorsa, buna ne diyeceğiz? Sipariş üzerine üretim yapan ve piyasada kendine göre bir yer edinmiş olan karavan üreticisi de, bunun keyfini sürüyor, sürecek de...Bunun böyle olmasını kim ister ki ama üzülerek söylemem gerekir ki, realite bu!..
Sıkıntı büyük olmasaydı, bu platformdaki birçok arkadaşımızın, kendi karavanını kendisi yapmaya çalışması nedeniyle, göbeği çatlamazdı değil mi?...
Cavid Sezen
Her kelimenizin altına imzamı atarım Cavid Bey....