Ynt: Sizce "SPORTİF AVCILIK" kategorsine yer verilmeli mi???
Nursel' Alıntı:
Yine uzun uzun açıklamar yapmışsınız ama söylediğiniz farklı hiç bir şey yok
Vermek istediğiniz mesaj gayet net anlaşıldı sanıyorum kimsenin algılamasında da sorun yok diye düşünüyorum. Demagogy kelimesini herkes kullanılır ve bilir, yerine Türkçe karşılığını yazarsanız sevinirim. Ben, alakasız örnekler vererek konuyu saptırdığınız için kullandım kulağa sempatik gelsin diye değil. Bunun yanısıra teşbihle hiç alakası yoktur. Ayrıca İngilizce kelimeleri Türkçeleştirmemeye ya da Türkçe kelimeleri İngilizceleştirmemeye gayret ediyorum. Bu sebepten İngilizce haliyle kullandım
Demagogy olarak yazdığınız kelimenin, Türkçe karşılığıda "demagoji"dir. Öz Türkçe olarakta "laf cambazlığı" olarak tanımlanıyor TDK'da.
Kelime oyunu yapmak, lafı çarpıtmak, laf kalabalığı yapmak gibi karşılıklarıda mevcut birebir örtüşmeselerde...
Ancak TDK, demagoji kelimesini kabul etmiştir ve artık Türkçe bir kelimedir.
Fransızcadan "démagogie" den türetilerek girmiştir dilimize. İnglizce ile bir alaksı yoktur.
http://www.tdkterim.gov.tr/karsilik/?kelime=demagoji&kategori=karsilik_liste&ayn=bas
Anlamını dahi bilmeden kullananlar var derken, sizin için demiyorum savunmaya geçmeyiniz sakın diyede belirtmiştim oysa ki...
Ancak teşbih olduğu konusunda hala iddia ediyorum...
Teşbih, "Teşbih sanatı" olarak geçer; Bu bir teknik, yöntem yada formül değildir; Sanattır... Belli bir kalıbı yoktur.
Sanat icra eden sanatçının, tüm eserleri nasıl ki bir birinden farklı ise, herhangi bir teşbihi de diğerleri ile kıyaslamak hatadır...
Bunu böyle söyledim ama ben sanatçı filanda değilim... Zaten teşbih sanatını kullanmamız içinde sanatçı olmaya gerek yoktur...
Neyse Türkçe dersini geçelim bence... TDK'ya(Türk Dil Kurumu) danışabilirsiniz teşbihin ne olduğunu...
Bu arada demagoji için her yerde farklı açıklamalar mevcut:
http://www.yeniforumuz.biz/showthread.php?1285371-Demogoji-Nedir-Kim-Kullan%C4%B1r
"Demogoji, toplumun duygularını ve önyargılarını kullanarak var olan gerçekleri, farklı şekilde gösterme sanatıdır." şeklinde tanımlanmış yukarıdaki linkte...
Bahsettiğiniz anlamı bu ise, evet yaptığım demagojidir diyebilirim.
Eğer ki TDK'nın açıklamasında da yer verdiği gibiyse bahsettiğiniz (gerçek dışı, saptırma, abartma, kamçılama...vs), yazdıklarımda herhangi bir demagoji (gerçek dışılık yada saptırma) mevcut değildir... Kabullenilmesi zor olabilir ama gerçektir, avlanılmasada para karşılığında can alınması/aldırtılması...
Bu ne teşbih, ne de demagojidir! Gerçeğin ta kendisidir... İster kabul edin, ister etmeyin...
Sadece alışılmış olduğundan göze batmamaktadır bu...
Bu nedenlen de yasal prosedürlere ve avcılık örf, adetlerine uygun avcılığa karşı değilim.
Ve avcıları, yasal prosedürlere ve avcılık örf, adetlerine uydukları sürece cani, vahşi, doğa yada hayvan sevgisi olmayanlar olarak tanımlayamam...
Et tüketen hiç kimsede böyle bir ithamda bulunmamalı...
Bu arada vermiş olduğum her iki linktede, demagoji kelimesi için farklı açıklamaların yer alması, anlamının bile doğru bilinmeden kullanıldığını doğruluyor...
Tekrar söylüyorum, siz bilmeden kullandınız filan demiyorum... Savunmaya geçmeyin sakın!
Neden demagoji değilde, demagogy dediniz filan da demiyorum... Orayıda sakın yanlış anlamayın, varsa Türkçe karşılığı söylerseniz sevinirim, dediğiniz için yazdım...
Özellikle Türkçeden ve Türkiyeden biraz uzak kaldığım zaman, istemeden bende bu tür şeyleri fazlasıylan yapıyorum... Sonra gene bir başlıkta karşılaşırız, sen neden yapıyorsun böyle şeyler demeyin bana
En derin saygılarımla...
H.ÖNHAN