Ynt: Şnorkel Kullanımının Yakıt Tüketimine Etkisi
vosdost' Alıntı:
'Egr eksoz geridönü?üm valfidir.
Yanma odas?na, emme ba?lad??? anda, pistonun üstüne, az bi?ey eksoz manifoltundaki yanm?? gaz, kül gibi bi?ey at?lmas?n?/emilmesini sa?lar.
Ve ortam biraz so?ur. So?umu? ortamada daha çok kar???m girer, kar???m so?ukta daha vermli olur, dolay?s? ile art? performans ve eksoz emisyon de?erlerinde iyile?me sa?lan?r...'.
Eksoz manifoltundan az miktarda gaz zaten sicak olacaktir.bu gaz veya kurum nasil oluyorda serinlik veriyor.lambada diye bahsettiginiz parcanin ustalar arasinda egre valfi olarak adlandirilir.
Benim egr valfi adinda anlatigim ve sizin buna lambada dedigi parcayla ilgili olarak yazdiklarimda yanlislik goremiyorum.twin port dediginiz olay 16 sibobu olan araclarda iki sira eksantirik mili vardir.
Bu millerin her biri 8 valfe hareket verir.buna twin cam da denir.ve bu eksantrik millerinde zamanlama yoktur. Yani 3500 devire kadar bir calismasin 3 calissin 3500 deviri gectikten sonra digeride devreye girsin olayina imkan vermez. Siboblar mekanik olark acilir ve kapanir.
Fakat dediginiz degisken sibob acilip kapanma olayi honda 2003 sonrasi civiclerde vardir.ve bu sistemde formula bir motorlarinda mullanilan bir sistemdir.opelin dusuk devirlerdeki hantalligi az yakit tuketimi icin beyinden kaynaklanan bir olaydir.
Yanmış kül diyelim.
Maltepede Gm Academy var. Ben orada ders aldım. Hocalara sorabilirsiniz. Onların verdiği ders notları hala bende...
Twin port başka, twin cam başa. Twin port zaten 16 valfe twincamlare uygulanıyor. Sibobun ağzına giden yolda ( emme manifoldunda) bi kapakçık var. Karbütartörün üstündeki kapağa benzer. Emme manifodunun içinde kanal gibi biyerin içinde ortasındaki milden döner açılır kapanır.
Bu kapak egzantriğe bağlı değil. Elektrikli veya selonoidli bi sistemle ecudan aldığı emirle çalışıyor. Her zaman 3500 de açar diye bi kural yok. 1500 yüklenirsiniz gaza, ecu gaz pedalı konum sensörundan bilgi alır kapağı açar.
Bende, gene Gm' den alınmış twinport sistemini Egr' yi motorun içinde illustration şeklinde anlatan sesli görüntülerde var. Hocanın derste laptopundan bize anlatmak için kullandığı videoları Ankarada bi serviste servis danışmanlığı yapan bi çocuk hocanın laptoptundan cebine kopyalamış kabloyla tenefüste, (hoca öğrenince kızmış buna, sildirmiş telefonundan, benim laptopta duruyorlar ama

) banada kopyalamıştı önce. İsterseniz, vaktim olduğunda bulup ekleyim biyerlere..
Gm Bmw v.s. gibi markaların kullandığı siemens, bosch v.s. gibi ecu (electronic control unit) ' ların üç kullanım programı felan var. Kullanım alışkanlığınıza göre hava yakıt karışımını ayarlıyor. 14.7/1 normal, 17 mi ne fakir, 13.2 mi ne zengin karışım. Kullanım alışkanlığını "period" ile belirliyor.
Ecunun 1 period dediği ne?
Araç soğuk çalıştırılacak, motor sıcaklığı normala gelecek,
1. vites kalkıyorsunuz,2 3 yapıyorsunuz. Duruyorsunuz, kontak kapatıyorsunuz. Motor soğuyor. 1.period bitti....
Mesala bu her vites değişimini 3500 üstü yaparsanız 8 period sonunda ecu zengin karışım/performans moduna geçiyor ve diyorki haaa bu adamın kullanım tarzı agresif ve hep zengin karışımla çalıştırıyor makineyi. Her periodu arka arkaya ve hatasız ve eksiksiz yapmanız lazım modu değiştirmek için. 8 12 kaç periyod ise, bu şekilde karışık kullanılırsa, normale geçiyor. 14.7 hava 1 yakıt yani.... Mesala aynı model araç, biri gitmiyor, sağır diyor ustalar, Yanlış. Çok geliyordu benim servise. Ecu kendini kullanıcın ayarlarına çekmiştir. Agresif kullandığınız aracınızı 1 hafta dedenize veriyosunuz. Geri aldığınızda makine zayıf mesala. Bu ecu ayarı; tech2 tech3 gibi cihazlara bağlanarak değişir mi bilmiyorum. Ben tech cihazlarının kullanımını dersini alamadan ayrıldım GM' den ve oto sektöründen. Bide bu ecular ın karışım tarzı değiştirmek için kullandığı period sayısı farklı. Siemens 8, Bosch' un bilmem kaç modeli 12 period felan. Bilmiyorum!
(Bilmediğime bilmiyorum derim)
Opeller düşük devir olsun v.s olsun zayıf makineler değil asla, çok teknolojik, süper makineler, ben almam o ayrı, genelde kullananlar yani marketleri sakin, dolayısı ile çoğu ekonomi modunda çalışan ecu' larla yürüyor...
Bu bilgileri 10 yıllık gm ustaları bile bilmez. Belki Master Technician dedikleri bilir, 5 10 tane galiba Türkiyede, bide Gm academy' deki hocalar. Bide fabrika, bide o hocaların dersine girmiş ben ve gibilerim....

Gm Academy giden ustaların çoğu (birlikte giderdik, yol konaklama, hep beraber) anlamadan ezber yapıyor, (cahillikten..., sözüm meclisten dışarı) sınavı geçiyor, hop gene servise, yağ değiştirmece, sözde bakım yapmaca, maaş almaca, derstekileri hep unutmaca, merak etmemece, ekmek parası peşinde koşmaca.... bi yerde haklı adam, Türkiye burası, hayat çoookk zorrrr..., bide cahiliik, malesf...
Egr ile lambda gerçekten bambaşka.. İnanın bana.... Samimiyim.... Bişey derdinde değilim, sadece zevk aldığım bişeyleri paylaşmak hoşuma gidiyor, başka derdim yok valla...
Saygılarımla...