Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,149
Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Merhaba Selçuk hocam,
Lastikler dün akşam geç vakit geldi, belki bugün taktırırım.
Yeni lastikler içeriye ve dışarıya doğru ikişer cm daha geniş olduğundan tam turlarda sürtmesini bekliyorum.
Bahsettiğin ayarı yapmak zorundayım galiba.
Ancak yarıçapta 2cm büyüme için ihtiyaç duyulan min. yükseltmeyi yapmak niyetindeyim.
 

Etiketler
Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Merhaba,
Lastikleri geçtiğimiz cts günü taktırdım, direksiyonu tam sağa ve tam sola kırmalarda lastik arka tarafının, içerde şaseye sürtmesi dışında sıkıntı yaşanmadı.
Bir de yeni ebattaki stepne alttan tampona çarptığından bijon saplamaları bir miktar yukarı alındı.
Yükseltmeyle ilgili parçaları hazır etmiştim ancak şimdilik bu haliyle kullanıyorum. Burdan 2 araç bu lastikleri birlikte aldık. Dolayısıyla yükseltme parçalarını da 2 set hazırlanmıştı.
Bayramda ben yola gideceğimden 5 kapı olan diğer araçta yükseltmeyi (1 1/4") yaptık. Bu konuyla ilgili detayı farklı bir başlıkta aktarırım.
5 Kapı olan araçta benimkinden farklı olarak aynı lastik şaseye sürtme yapmadı ve stepnesi de sorunsuz sığdı.

Bayramın 3. ve 4. günü araçları radar mevkii orman içi yollarda denedik. Çamurda tutunması mükemmel. Çamurdan çıkar çıkmaz da dişlerdeki çamuru boşaltıyor, eski lastikte parkurdan çıkıp asfaltta epey yol alırdım da ancak lastikler temizlenirdi. Daha önce takıldığım yerde yeni lastiklerle 2.viteste araç hiç zorlanmadan çıktı. Eski lastiklerle çamurdaki mevcut teker izinden çıkmam mümkün olmazdı, bu lastiklerle izden çıkabiliyorum.
Uzun yolda biraz uğultu var ama rahatsız edici boyutta değil. Yağışlı havada asfaltta tutunması da fena değildi. Lastik çapından dolayı hız biraz arttı ve beklendiği üzere yokuşlarda 5.vites zayıfladı. Kalkışlar eskiden gereğinden fazla kuvvetliydi, şimdi tam ayarına geldi diyebilirim. Hız göstergesi standart olarak (gps'e nazaran) fazla gösteriyordu, yeni lastik çapında bu fark kapandı ancak halâ biraz yüksek (2-3km) gösteriyor.

Yeni pabuçlarıyla yükseltmesiz halini aşağıda görebilirsiniz.

[attachment=1]
[attachment=2]

06122008.jpg


06122008(001).jpg
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

sellçuk' Alıntı:
Eğer taktıysan 5cm yükseltiğimiz bi yakınımız aracında dönüşlerde 235/75/15 ler sürtüyo aynı ebat lastiği hakan abide kullanıyo(offroad passion) direk ona sordum, aracın altına hiç bakmadan :smiley: bende de aynı dedi, direksiyon kutu çıkışında sağ ve sol istinat civataları var civataları biraz açarak sürtmeyi engelleye bilirsiniz yada jant arasına (specer) yani flanş koyabilirsiniz,ama en mantıklı ve önerilen civatadan sürtmeyi engelliyecek şekilde civatayı açmak olur.
Selçuk, 30x9.5x15 lastik 235x75x15'den 1.5/2cm kadar daha büyük duruyor 2 lastigi serviste yanyana koyup baktım..
30x9.5 240x80x15 gibi bir ölçüye denk geliyor..
Lastikleri takan arkadaşlar güle güle kullanın, çamurdaki performans artışına inanmakta zorluk çekeceksiniz :smiley:
Dün şilede maden ocagına girdim 2 çekerde traktör kanalına girip paşa paşa gittim, sıfır patinaj süper yol tutuş deneyin, ve burada izlenimlerinizi yazın derim. Bir başlık açarız Çamur lastik öncesi ve sonrası" gibi ..oraya yazarız ..
Hayırlı ugurlu olsun..beraber gezicez inşallah..
Slmlar,Hakan
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Şenol bey lastiklerinizi güle güle kullanın.
Dün Ereğlideydim 5 kapı vitarayı gördüm cınaraltında. Lastikler ve yükseltmeyle çok güzel duruyordu :smiley:
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Şenol Hocam lastik resimlerini şimdi gördüm..
Güzel olmuş, ancak min. 1" olursa 2" yükseltme gerekli bence.Max.artikülasyonlarda sürtme yapacaktır.
Amortisörleride 7,5cm kadar uzatabilirsin, böylece arazide engel geçişlerinde lastğin yerden kesilme=güç kaybetme olayını minimize edersin.
Yukarılarda Onur Hocamıza sormuşşun, Kilit takılınca şaftda belirgin bir boşluk yapıyor, ayna ve mahrutinin normal boşluğuda eklenince belirgin bir boşluk elle hissediliyor, kullanım sırasında bunada alışıyorsunuz.
Yeni lastikleriniz hayılı olsun..
 



Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Hakan hocam slm,
Yükseltme işini epeyce araştırdım ve kitsiz yapılacak en uygun, sağlıklı ve kolay uygulanabilir yükseltmenin max 1 1/4" (32mm) olacağı kanaatine ulaştım.
Bunda e-bay üzerinden satış yapan Bits4Vits David'in aşağıya aktardığım yazısı etken oldu açıkcası.

http://cgi.ebay.co.uk/Suzuki-Vitara-1-25-Coil-Spring-Spacers-Suspension-Lift_W0QQitemZ140285010574QQihZ004QQcategoryZ10426QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262

Why do you only sell 1 1/4" Spacers? / Can you make some bigger ones?

NO!, I personally believe, in my (ten years of offroading Vitara's) experience, this is about the maximum you should go to with spring spacing. If you want more lift than this you need to be looking at a Spring Lift kit from companies such as Pro-Comp and Old Man Emu (etc.) and perhaps augmenting them with Spring Spacers to give you a 3" lift. Or if you can afford it a complete lift solution from Calmini. Fitting spring spacers bigger than these just squashes the spring too much, so that you lose upward articulation. That said, there are other sellers willing to sell you bigger spacers if you want them, you pays your money and you takes your choice...


Get diye tabir edilen takoz ile yükseltmede tespit ettiğim ve paylaşmak istediğim bir diğer husus ise, arka yayların altına konulan parçanın kalınlığı ile ön yayların altına konulan parçanın aynı kalınlıkta olmaması gerektiğidir. Arka yaylara ne kalınlıkta parça koyarsanız o miktarda yükselme sağlıyorsunuz ancak önde salıncak olduğundan ve yayın konumu itibarıyle koyduğunuz kalınlıktan daha fazla yükselme elde ediyorsunuz.
Aşağıdaki oranlara sadık kalarak istediğiniz ölçüye göre hesabı yapabilirsiniz.
2" için arkaya 50,8mm öne 38,1mm
1 1/2" için arkaya 38,1mm öne 28,6mm
1 1/4" için arkaya 32mm öne 24mm
1" için arkaya 25,4mm öne 19,1mm; get koymanız gerekir.

Ön difransiyel altına takoz koymadan, uzatma flanşları kullanmadan uygulanabilecek 1 1/4" yükseltmeyi 5 kapı Vitara'da uyguladık, önceki mesajımda yazdığım gibi benim araca henüz bir şey yapmadık.

Ön süspansiyonun kuleye bağlantısı için de pratik bir yol bulduk.
Aşağıdaki fotoğrafta gözüktüğü gibi, araya spacer koymak yerine süspansiyonun bağlandığı siyah parçayı ters çevirip şaseye tutturduk. Böylelikle 1 1/4" ilave mesafe kazanmış olduk.
[attachment=1]

front-shock-spacer2.jpg
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Ön ve arka süspansiyon lift değerleri arasındaki fark normaldir.

Arka bölümde bir kule üzerinde yapılan yükseltme gibi nekadar koyarsanız onu alırsınzı. yani 5cm get hemen hemen 2" yükseklik sağlanır.
Ön bölüme ise eklenen 5 cm get bir makasın içinde yapılan genişletme gibi düşünülürse içerideki 5 cm yani 2" yükseltme makasın uç bölümünde yani
salıncak'ın uç bölümünde 6,5cm olarak yani 2,5" olarak alınır.

Yani arka süspansiyon yaylarına nekadar get koyarsanız onu 1/1 oranında yükseklik olarak alırsınız.
Ön bölüm ise 1cm yüksetme salıncak çıkışınca 1,3cm olarak alınır dolayısı ile 5cm get 6,5 olarak alınır.yani oran 1/1,3'tür.

Bu uygulamayı kendi aracımda yaptım dolayısı ile ilk imalatda aracın arkasındaki 1,5cm düşüklük dikkatimi çekti, daha sonra 3" kitten çıkma Calmini orjinal yaylar temin ederek sorunu çözdüm.

Kit kullanmadan yapılan yükseltme konusunda ise kendi aracıma 2,5" / 6,3 Cm süsüpansiyon yükseltme yaparak 1,5 yıl ve 25000km kullandım ek küçük sorun ile karşılaşmadım belirtmek isterim. Lastik ve kupa yükselmeleri zaten konu dışında kalıyor,yazmıyorum.
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Merhaba,
Yeni MT lastikler hakkındaki izlenimlerimi ve yaptığım bazı ölçümleri ilgilenenlerle paylaşmak istedim.
Gerçi şu zamana kadar hep şehiriçi ve arazide kullandım, sadece 1 kere 70km mesafede şehirlerarası yol katettim.
Dişlerden ötürü daha çok sarsıntı ve uğultu beklememe rağmen rahatsız edici bir fark görmedim. Fren mesafesi biraz arttı.
Çamurda ve çiğnenmemiş karda çok başarılı, yüksek sayılabilecek süratte yağış (yağmur) altında kontrolü ve freni gayet iyi.
Yalnız bugün asfaltta ezilmiş sulu kar üzerinde yokuş aşağı biraz kontrolsüz gibi geldi. Buzda ve ezilmiş karda da beklentim bu yönde.

Aşağıda önceki lastiklerle farkı görebileceğiniz bir tablo var. Yeni durumda hız göstergesi aracın fiili hızına biraz daha yaklaştı.
[attachment=1]

Nisan ayından bu yana sakladığım benzin fişlerinden çıkardığım ortalamaya göre;
Eski lastiklerle %15 şehirlerarası %50 şehiriçi ve %35 arazi kullanımı için sarfiyatım 9,9lt/100km
Yeni lastikleri aldığımdan bu yana ise;
%25 şehirlerarası, %20 şehiriçi ve %55 arazi kullanımı için sarfiyatım 11,4lt/100km
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

özetle aracın gerçekte x devirde yaptığı hız, lastik çapındaki artışa bağlı olarak artmış (aynı şekilde akselerasyon azalmış) : ancak bunu km saati olduğundan da fazla gösteriyor ve tüketimde %15 artmış diyebiliriz.
bende yorumların ve bizzat marka tecrübenden hareketle bugün bir takım Mt yi araca taktım. duruşu bile değişti.Ama asıl orman içinde yaklaşık 5 cm civarında kar vardı bir çok rampayı ve zemini arazi vitesini kullanmadan geçtim . Arazi vitesini kullanmadığımızı varsayarsan yakıt ekonomisi bile sözkonusu ;D Eski lastiklerimle böyle bir şeye cesaret dahi edemezdim.Ses beklediğimin altında, frenaj da hafif bir uzama var onun için altında ne olduğunu bilip yürmek gerekiyorsa da tehlikeli düzeyde değil. 29 psi basınç altında eski 195/85/15 lastiklerimden daha konforlu , yol hatalarnı daha az yansıtıyor içeri. %15 fazla tüketimde amacına yönelik performansın yanında sözkonusu bile edilmez. 100 km de benzin de 4 TL den söz ediyoruz
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Şenol hocam sizin lastikten Çagların aracada taktık çok hoş durdu, şimdi sizinkilerede baktım, federal desen olarkada yol tutuş olarakda çok başarılı bir lastik her ikinzide hayırlı olsun. Bu arada kapınızda sarı bir camel sticker görecekmiyiz acaba :smiley:,,,,???
 



Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Offroadpassion' Alıntı:
Şenol hocam sizin lastikten Çagların aracada taktık çok hoş durdu, şimdi sizinkilerede baktım, federal desen olarkada yol tutuş olarakda çok başarılı bir lastik her ikinzide hayırlı olsun. Bu arada kapınızda sarı bir camel sticker görecekmiyiz acaba :smiley:,,,,???

İyi dileklerin için teşekkürler Hakan hocam.
Sticker için bkz. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=22205.0
Bu arada belirtmekte fayda görüyorum, çok sağlam bir malzeme olmuş tekrar teşekkür ederim.
Görüp beğenen taliplilerine ne cevap vereceğimi bilemiyorum.
İyi seneler.
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

schweps' Alıntı:
İyi dileklerin için teşekkürler Hakan hocam.
Sticker için bkz. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=22205.0
Bu arada belirtmekte fayda görüyorum, çok sağlam bir malzeme olmuş tekrar teşekkür ederim.
Görüp beğenen taliplilerine ne cevap vereceğimi bilemiyorum.
İyi seneler.
Pazar günü detayları konuşuruz, sticker konusuda gerekeni yaparız.
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

4 L' Alıntı:
özetle aracın gerçekte x devirde yaptığı hız, lastik çapındaki artışa bağlı olarak artmış (aynı şekilde akselerasyon azalmış) : ancak bunu km saati olduğundan da fazla gösteriyor ve tüketimde %15 artmış diyebiliriz.
bende yorumların ve bizzat marka tecrübenden hareketle bugün bir takım Mt yi araca taktım. duruşu bile değişti.Ama asıl orman içinde yaklaşık 5 cm civarında kar vardı bir çok rampayı ve zemini arazi vitesini kullanmadan geçtim . Arazi vitesini kullanmadığımızı varsayarsan yakıt ekonomisi bile sözkonusu ;D Eski lastiklerimle böyle bir şeye cesaret dahi edemezdim.Ses beklediğimin altında, frenaj da hafif bir uzama var onun için altında ne olduğunu bilip yürmek gerekiyorsa da tehlikeli düzeyde değil. 29 psi basınç altında eski 195/85/15 lastiklerimden daha konforlu , yol hatalarnı daha az yansıtıyor içeri. %15 fazla tüketimde amacına yönelik performansın yanında sözkonusu bile edilmez. 100 km de benzin de 4 TL den söz ediyoruz

Doğru anladıysam lastik büyüdüğünde tüketim artar demek istemişsiniz.

Bu tam olarak doğru değil ;

1- Torku az devri yüksek küçük hacimli benzinli motorda : şehir içinde artar uzun yolda aynı oranda azalır,

2- Torku yüksek düşük devirli dizel motor : Her ikisindede yakıt tüketimi düşer.

3- Hem torku hem devri yüksek Büyük hacimli Benzinli motor: Her ikisindede yakıt tüketimi düşer.


Tüketim değil ama lastik çapı ve dişli oranlarıyla ilgili Hesaplamalar için küçük bir yazılım hazırlamıştım, incelemenizi tavsiye ederim.

Selamlar
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Şenol bey selamlar.Bu gün Murat Karahan beyi aradım yardımcı olacak inşallah.Ama ellerinde federal kalmamış.1-2 aydan once de gelmez diyor.Pazartesi başka lastikler önerecek bana.Ama fiyat pahalı diyor.Tabiki bu ithalatcıların uyanıklığından dolayı.Bu tip lastikler karaborsaya düşmüş gibi.Sizce diğer lastiklerin performansı nasıldır.Bana maxis kumho gibi lastiklerden bahsetti.Ben şimdi terettütde kaldım.Acaba diğer lastiklerden takdırsammı,yoksa 1-2 ay bekleyip federal mi taktırsam.Malum fiyatları pahalı biraz.Hatalı bir iş yapmayalım.Benim diğer aracımda maxxis performans lastikleri vardı 1 yılda 8 lastik değiştirmek zorunda kaldım.Sürekli yanaklarında yarılmalar oldu.Garanti kapsamına sokmadılar hiç.Bu nedenle maxxislere karşı alerjim var.Ama tabi performan lastiği ve arazi lastiği arasında fark olabilir.Ne dersiniz.
 

Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Merhaba Nazif bey,
Ben federalden gayet memnunum, rahatlıkla tavsiye edebilirim. Ama bu kışı, çamuru kaçırmadan bir set lastik alıp takayım diyorsanız o zaman lastik almadan önce baştan sona okuduğum şu başlığa bir gözatın derim.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=58.0
Aşağıdaki başlıktaki lastiği de bir incelemenizi öneririm.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=20390.0
 



Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Bizim zukiler 1.kategoriye giriyor anlaşılan.
Bir kaç mesaj yukarıda verdiğim sarfiyat değerleri de bunu teyit ediyor.

discovery-V8' Alıntı:
Doğru anladıysam lastik büyüdüğünde tüketim artar demek istemişsiniz.

Bu tam olarak doğru değil ;

1- Torku az devri yüksek küçük hacimli benzinli motorda : şehir içinde artar uzun yolda aynı oranda azalır,

2- Torku yüksek düşük devirli dizel motor : Her ikisindede yakıt tüketimi düşer.

3- Hem torku hem devri yüksek Büyük hacimli Benzinli motor: Her ikisindede yakıt tüketimi düşer.


Tüketim değil ama lastik çapı ve dişli oranlarıyla ilgili Hesaplamalar için küçük bir yazılım hazırlamıştım, incelemenizi tavsiye ederim.

Selamlar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,869
Mesajlar
1,531,562
Kayıtlı Üye Sayımız
166,942
Kaydolan Son Üyemiz
esesleem

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst