Sulu Sistem Taktıran :) Var mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan katenerci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,759

katenerci

Kamp II
Yer
ANKARA
son zamanlarda yeniden gündeme gelen bu sulu sistem araçlarda performans ve yakıtta tasarruf konuları gündeme gelmiş bulunmaktadır.Acaba jeep gibi büyük motorlu araçlar taktıran varmı ve ne kadar bir yakıt tasarrufu yapıyor ...ufak araçlara taktıran 1-2 kişi gördüm memnun özel bir sıvısı var sistem hidrojen üretiyor buda yakıt sistemine takviye edilerek çalışıyor yakıtta tasarruf yapıyor gücüde artırıyor....bindim gördüm araç normalde 2 ile çıkacağı rampayı 3 le çıktı :smiley: ,,hem bu sistemin tüp gibi ruhsata işletme derdide yok.....kullanan arazici arkadaşlar varsa yazarsa ..teş....

Etiketler
Ynt: Sulu Sistem Taktıran :smiley: Var mı?

Biraz baktım , tabi detaylı incelemek gerekir . Sistem görünürde mantıksız değil . Ancak dedikleri gibi bu bir proje ... Motorlarımız solduğumuz havaya göre çalışıyor . Sıkıştırma oranları , metal kalitesi vs herşey buna göre ... Şimdi biz kalkıp solduğumuz hava yerine yada onunla birlikte oksijen gibi yanıcı bir gaz ve hidrojen gibi patlayıcı bir gaz göndereceğiz yanma odasına ... Bu durumda performans artışı sağlanır bencede . Ama mesela 50 bin km sonra ne olur ? 100 bin km sonra ne olur ? Bunlar önemli ... Özellikle bizim ki gibi büyük motorlu araçlarda bir masraf açması söz konusu olur ise , fatura hayli kabarık olacaktır .

Güzel bir ürün olabilir ama ben şahsım adına şu durumda aracıma taktırmam .

Bir yerde bununla ilgili Selçuk Üni. deney sonuçları okumuştum. Min. yanma sıcaklığı , min yanmada ortaya çıkan enerji vs. epey bir teknik bilgi vardı ama benim özetle anladığım yakıt tüketiminde %50 ye varan tasarruf sağlmasına karşılık performansta da %20 civarı bir kayıba neden oluyorMUŞ.

zeji777' Alıntı:
Bir yerde bununla ilgili Selçuk Üni. deney sonuçları okumuştum. Min. yanma sıcaklığı , min yanmada ortaya çıkan enerji vs. epey bir teknik bilgi vardı ama benim özetle anladığım yakıt tüketiminde %50 ye varan tasarruf sağlmasına karşılık performansta da %20 civarı bir kayıba neden oluyorMUŞ.
performasta kayıp olmaz artış olur burasını düzelteyim
yani yanan sobaya benzin atıyosunuz nasıl bir kayıp olsunki aksine yanma artıkça güç artar ve çekiş artar şu anda çoğu avrupa ülkesindki ağır iş makinaları bu şekilde çalışıyor..

ssbman' Alıntı:
Biraz baktım , tabi detaylı incelemek gerekir . Sistem görünürde mantıksız değil . Ancak dedikleri gibi bu bir proje ... Motorlarımız solduğumuz havaya göre çalışıyor . Sıkıştırma oranları , metal kalitesi vs herşey buna göre ... Şimdi biz kalkıp solduğumuz hava yerine yada onunla birlikte oksijen gibi yanıcı bir gaz ve hidrojen gibi patlayıcı bir gaz göndereceğiz yanma odasına ... Bu durumda performans artışı sağlanır bencede . Ama mesela 50 bin km sonra ne olur ? 100 bin km sonra ne olur ? Bunlar önemli ... Özellikle bizim ki gibi büyük motorlu araçlarda bir masraf açması söz konusu olur ise , fatura hayli kabarık olacaktır .

Güzel bir ürün olabilir ama ben şahsım adına şu durumda aracıma taktırmam .

Haklısınız Barış bey. Kurşunlu ve kurşunsuz benzin bile motor alaşımları üzerinde değişik sonuçlara yol açarken birde patlayıcı gaz karışımlarını sisteme sokmanın alemi yok.

Aynı sakıncalı durum LPG için de geçerli.

Motor blokları, piston ve gömleklerde kullanılan metal alaşımları belirli bir sıcaklığa kadar dizayn edilirler. Bu da yaklaşık 350 derecedir. Bunun üstündeki her 10 derece için özel alaşımlara geçmek gerekir ki bu da maliyeti önemli ölçüde arttırır. F1 motorlarında bu sıcaklık yaklaşık 450 derecelere ulaşır. Bu nedenle F1 için üretilen motorlar 500 - 600.000 Euro maliyetlerle üretilirler.

Acaba neden hiçbir otomobil firması toplu taşıma araçları dışında LPG yakıtlı otomobil üretmiyor ? Halbuki üretseydi satış rekorları kırardı.

Benzinin yanma sıcaklığı 8000 kCal, LPG'nin 13000 kCal civarındadır. Kullanılan ceket suyu bu ısının bir kısmını tolere edebilir ama LPG kullanan motorlardaki metal alaşımlar bir süre sonra malzeme özelliklerini kaybederler. Metalde aşınma kolaylaşır, zaman içinde yüzey çatlamaları oluşur. Yakıt tüketimi ve tamir/bakım masrafları artar, bir süre sonra yakıt değişiminin getirdiği + , - 'ye dönüşür. Gelir - Gider hesabı yapıldığında LPG'nin ekonomik olduğu bir tek kullanım yeri olduğu ortaya çıkar. Taksicilik.....

Hiçbir taksiciye sordunuz mu, kaç bin km'de motor indirmiş. Verecekleri cevap 40000 - 50000 km olacaktır. Yani ilk motor bakımını yaptırmadan LPG kullanımındaki kar/zarar hesabını yapamazsınız.

Sosyal yaşamda da vize muayenelerinde eziyet, kapalı otoparklara alınmama gibi toplum dışına itilmişlik ortaya çıkar.

Uzun yaşama kriterleri gözönüne alındığında ise tablo daha da acıdır. Benzin genel olarak akaryakıt sınıfına girer. LPG ise kokaryakıttır. Yani uzun lafın kısası benzin yanar, söndürürsünüz. LPG patlar, yangın söndürücüye ulaşmaya vaktiniz olmaz. Özellikle tek kapılı araçlarda LPG kullanmak cinayete teşebbüstür.

Konuya maydanoz olmak istemezdim ama 26 yıl yağ, benzin, lpg üretip sayısız yangına girdikten sonra ben mutfak tüpünü bile eve sokmuyorum, aracımın yanına bie yaklaştırmam.

Keyifli ve emniyetli sürüşler dilerim.

Buggy' Alıntı:
Hiçbir taksiciye sordunuz mu, kaç bin km'de motor indirmiş. Verecekleri cevap 40000 - 50000 km olacaktır. Yani ilk motor bakımını yaptırmadan LPG kullanımındaki kar/zarar hesabını yapamazsınız.

Sosyal yaşamda da vize muayenelerinde eziyet, kapalı otoparklara alınmama gibi toplum dışına itilmişlik ortaya çıkar.

Belki diğer dedikleriniz doğru olabilir ama şu iki cümleye katılmıyorum....Ben en az 60.000 km lpg ile kullandım bir sorun çıkmadı..Hatta başka aracımda 100.000 km kullandım belki daha da fazla bi sorun çıkmadı..Muayenede herhangi bir eziyet çekmedim kuralına uygun montaj ve belgelerle herhangi bir sorun çıkmıyor. Kapalı otoparklara alınmıyor olabilir ama bunu toplum dışına itilmişlik olarak göstermek bence yanlış bi düşünce, güvenlik için yapılan bi uygulama ( doru yanlış bilemiyorum tartışmaya açık )

dundaralp' Alıntı:
Belki diğer dedikleriniz doğru olabilir ama şu iki cümleye katılmıyorum....Ben en az 60.000 km lpg ile kullandım bir sorun çıkmadı..Hatta başka aracımda 100.000 km kullandım belki daha da fazla bi sorun çıkmadı..Muayenede herhangi bir eziyet çekmedim kuralına uygun montaj ve belgelerle herhangi bir sorun çıkmıyor. Kapalı otoparklara alınmıyor olabilir ama bunu toplum dışına itilmişlik olarak göstermek bence yanlış bi düşünce, güvenlik için yapılan bi uygulama ( doru yanlış bilemiyorum tartışmaya açık )

Sorun çıkar yazmadım ki. "Yani ilk motor bakımını yaptırmadan LPG kullanımındaki kar/zarar hesabını yapamazsınız" dedim. Yaptırmanız gerektiğinde umarım fazla masraf çıkarmaz.
Burada muayene öncesi sızdırmazlık belgesi için saatlerce kuyrukta bekliyorlar, eziyetten kastım oydu. Siz hemen belge alabiliyorsanız sorun yok demektir.
Kapalı otopark konusunda yazdığım toplum dışına itilmişlik sözü ağır kaçmış, özür dilerim. Güvenlik konusu sizce tartışmaya açık olabilir ama LPG kullanan kişi, güvenli olmadığını kabul etse bile bunun tartışmasına girmez, giremez.
Çoluğunuz, çocuğunuzla içiniz rahat bir şekilde trafiğe çıkabiliyorsanız yazdıklarımı unutun gitsin..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,113
Kayıtlı Üye Sayımız
167,019
Kaydolan Son Üyemiz
Nilay Gündüz

SON KONULAR