Ynt: Sulu Sistem Taktıran
Var mı?
ssbman' Alıntı:
Biraz baktım , tabi detaylı incelemek gerekir . Sistem görünürde mantıksız değil . Ancak dedikleri gibi bu bir proje ... Motorlarımız solduğumuz havaya göre çalışıyor . Sıkıştırma oranları , metal kalitesi vs herşey buna göre ... Şimdi biz kalkıp solduğumuz hava yerine yada onunla birlikte oksijen gibi yanıcı bir gaz ve hidrojen gibi patlayıcı bir gaz göndereceğiz yanma odasına ... Bu durumda performans artışı sağlanır bencede . Ama mesela 50 bin km sonra ne olur ? 100 bin km sonra ne olur ? Bunlar önemli ... Özellikle bizim ki gibi büyük motorlu araçlarda bir masraf açması söz konusu olur ise , fatura hayli kabarık olacaktır .
Güzel bir ürün olabilir ama ben şahsım adına şu durumda aracıma taktırmam .
Haklısınız Barış bey. Kurşunlu ve kurşunsuz benzin bile motor alaşımları üzerinde değişik sonuçlara yol açarken birde patlayıcı gaz karışımlarını sisteme sokmanın alemi yok.
Aynı sakıncalı durum LPG için de geçerli.
Motor blokları, piston ve gömleklerde kullanılan metal alaşımları belirli bir sıcaklığa kadar dizayn edilirler. Bu da yaklaşık 350 derecedir. Bunun üstündeki her 10 derece için özel alaşımlara geçmek gerekir ki bu da maliyeti önemli ölçüde arttırır. F1 motorlarında bu sıcaklık yaklaşık 450 derecelere ulaşır. Bu nedenle F1 için üretilen motorlar 500 - 600.000 Euro maliyetlerle üretilirler.
Acaba neden hiçbir otomobil firması toplu taşıma araçları dışında LPG yakıtlı otomobil üretmiyor ? Halbuki üretseydi satış rekorları kırardı.
Benzinin yanma sıcaklığı 8000 kCal, LPG'nin 13000 kCal civarındadır. Kullanılan ceket suyu bu ısının bir kısmını tolere edebilir ama LPG kullanan motorlardaki metal alaşımlar bir süre sonra malzeme özelliklerini kaybederler. Metalde aşınma kolaylaşır, zaman içinde yüzey çatlamaları oluşur. Yakıt tüketimi ve tamir/bakım masrafları artar, bir süre sonra yakıt değişiminin getirdiği + , - 'ye dönüşür. Gelir - Gider hesabı yapıldığında LPG'nin ekonomik olduğu bir tek kullanım yeri olduğu ortaya çıkar. Taksicilik.....
Hiçbir taksiciye sordunuz mu, kaç bin km'de motor indirmiş. Verecekleri cevap 40000 - 50000 km olacaktır. Yani ilk motor bakımını yaptırmadan LPG kullanımındaki kar/zarar hesabını yapamazsınız.
Sosyal yaşamda da vize muayenelerinde eziyet, kapalı otoparklara alınmama gibi toplum dışına itilmişlik ortaya çıkar.
Uzun yaşama kriterleri gözönüne alındığında ise tablo daha da acıdır. Benzin genel olarak akaryakıt sınıfına girer. LPG ise kokaryakıttır. Yani uzun lafın kısası benzin yanar, söndürürsünüz. LPG patlar, yangın söndürücüye ulaşmaya vaktiniz olmaz. Özellikle tek kapılı araçlarda LPG kullanmak cinayete teşebbüstür.
Konuya maydanoz olmak istemezdim ama 26 yıl yağ, benzin, lpg üretip sayısız yangına girdikten sonra ben mutfak tüpünü bile eve sokmuyorum, aracımın yanına bie yaklaştırmam.
Keyifli ve emniyetli sürüşler dilerim.