SUV vs Arazi Aracı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 49,282
Ynt: SUV vs Arazi Aracı

Vitaranıza aslanlar gibi bineceksiniz :smiley: Başka araçlarla karıştırmayın :smiley: ..Otomatik araç ile Off-road olayını daha önce tartışmıştık..Avantaj ve dezavantajları yaptığımız gezide pek önemli değil..Hava yastığı ise artık hepsinde var sıkıntı değil..Arazide de zor şartlarda emniyet kemerinizi bağlarsınız..Allah korusun H.yastığı zaten işe yarar..

Abs'nin ise artılarıda olabiliyor eksileride..Sanırım en elektroniği bol olan araç benimkisi..O yüzeden siz dert etmeyin..Abs+ESP yi devre dışı bırakabilen bir swich yaptırdım..Gerekirse o sorunuda böyle aşarsınız..

Aracınıza güvenin..O bir Suzuki :smiley:

Uğur Bey teşekkürler.
Suzuki konu başlığına hatmetmeye başladım. ;)En kısa sürede yavaş yavaş modifikasyona başlamayı umuyorum.
Saygılar

SUV yani Sport Utility Vehicle; passenger vehicle diye adlandırılan araçlara bir pick-up.ın çekme kabiliyetinin, bir minivan yada station wagon.un yükleme kapasitesinin ve bunlara on ya da off road kabiliyetlerini eklenmesiyle ortaya çıkmış araçlardır. Yani çok amaçlı olarak kullanılabilecek bir çok aracın yapabileceklerini bir araçta birleştiren makinelerdir.

Her SUV dört çeker değildir, her dört çeker SUV ya da off road aracı değildir, her SUV off road aracı değildir... Bir çok SUV modelinin 4x2 modelleride mevcuttur. Son dönemde araç üreticileri SUV.lar için müşterilerinden gelen kamyonet gibi kullanım şikayetlerine karşın otomobil gibi kullanım özellikleri taşıyan Crossover SUV sınıfını yaratmışlardır. Bu sayede çok yakıt harcayan, doğayı kirleten ve güvensiz olarak adlandırılan SUV.ların farklı anılmasıda sağlanmıştır.

Bir SUV.un karakteristik özellikleri; yerden yükseklik, dikey tasarım, kutu kasa, ve yüksek H-point olarak özetlenebilir.

Tarihlerine baktığımızda ticari ve askeri araçların soyundan geldiğini görürüz. İlk örnekleri Jeep ve Land Rover.dır özellikle ilk zamanlar kırsal kesimlerde oturanlar tarafından tercih edilmişlerdir. İlk long kasa diye tabir edilen örneklerinden biri 1948 model Willys Jeep Wagon'dur.

AD-More-More-More-advertisement-Jeep-Station-Wagon-BIG.jpg

Yine aynı yıllarda piyasaya sunulan Land Rover Series I ve daha sonraki yıllarda piyasaya çıkan International Harvester Scout en meşhur ilk örneklerdir.

LandrovS1.jpg

Toyota Land Cruiser FJ-55'in 1968 yılında piyasaya çıkmasıyla SUV.lar tüm dünyaya yayılmışlardır. 1990 yıllarından itibaren dünyayı bir SUV çılgınlığı sarmıştır, ilk olarak Amerika, Kanada ve Avustralya gibi kırsal alanların ve zorlu koşulların çok olduğu ülkelerde başlayarak tüm üreticilerin bu pazara gözünü dikmelerine sebep olan bir popularite söz konusudur.

Hatta bu dönem Amerika'da öyle bir hal almıştır ki GM.un Texas'ta ki sedan otomobil üreten fabrikası tamamen SUV ve pick-up üretimine dönmüştür.

3 sıra koltuğa çıkabilen yolcu kapasiteleri, geniş yükleme alanları, küçük tekne, karavan, romork çekebilmeleri, off road kabiliyetleri, çok soğuk ya da çok sıcak gibi iklim koşullarında kullanılabiliyor olmaları 1966 yılından başlayarak lüks donanımlarla sunulmaları ve eskiye nazaran daha iyi yol tutuş daha yüksek güvenlik sunabilmeleri popularitelerini her geçen gün arttırmaktadır.

SUV çılgınlığı; XUV, Crossover, AUV, SAV, CUV şeklinde devam etmektedir. Ülkemizde en yaygın isim jip.tir ;D

Bende katılıyorum sana Nadir abi.Daha önce forumda biryerler görümüştüm ve çok hoşuma giden bir kelam olduğu için, benim avatarın altındada aynı şekilde yazıyor,uzun zamandır. ;D ;D

Hele birde reklamlarında dağ bayır çamur da kullanıyorlarya deli oluyorum. Gerçi hoş oralardan benim eski doğan da geçer.
Birde o arabaları alanlar o ortamlarda ne kadar kullanıyorlar acaba.

geçen bahar bir LandCruiser D100 cü hafif çukurlu tümsekli bozuk dar asfalt yolda abartısız 10 km/s ile ilerliyordu. vallahi öküz gibi araba almış, incinecek diye korkuyor. arkasında 2 dk gittikten sonra fenalık geçirip arabanın yarısını tarlaya sokup adamı solladım...

suv konusunda forumda yazılanlar epeyce tatmin edici ancak teknik olarak pek ayrıntıya girilmemiş ..neden arazide başarılı değiller...sadece AWD oldukları, arazi araclarınınsa 4WD olduğundan bahsedilmiş ..öncelikle AWD nedir.. somut olarak örneklendirecek olursak Kia sorento.sportage-hyundai tucson, santafe,crv,rav4,x5,q7 ......bunların arazi araçlarından farklı olan vites sistemleri nasıl, bunlar sürekli 4 cekermi isteğe bağlı 4 cekermi, 4L(Low) seçenekleri bulunuyormu, sürekli dört cekerlerse orta df.kilitleri varmı....insan ister istemez merak ediyor hergün yollarda onlarcası arzı endam ediyor merakımızı giderecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler

sorento da kilitli difransiyel yokmuş bildiğim kadarı ile. ancak arazi vitesi var. low drive. x5 sürekli 4 çeker. q7 de öyle ancak low drive var bildiğim kadarı ile. CRV de arazi vitesi yok idi eski modelinde, tucson ve benzerlerinde yok.

bildigim kadarıyla bu AWD olayı araçtan araca degişiyor ama genel mantıgı önler patinaja düştü arkalar devreye öyle giriiyor veya arkalar patinaj yapıyor önler devreye giriyor o sürede de araç zaten zor duruma düşmüş oluyor.suv araçlar daha fazla konfor amaçlı üretilmiş kanısındayım..araziye göre degil.

bende katılıyorum. arabaya benzeyen ama 4 çeker özelliği katılmış , alt kısmı yüksek olmayan, tırmanma açısı az, yaklaşma açısı plasitk tamponlar nedeniyle kısıtlı modeller markadan modelden bağımsız SUV dur bence.

arazi aracı değilmi sizce :smiley: SUV olmadığı kesin.

banada arazi aracı gibi geliyor ama forumlarda Suv diye geçiyor

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR