SUZUKİ GRAND VİTARA YEDEK PARÇA VE BAKIM FİYATLARI

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mahmutunver Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,745

mahmutunver

Ana Kamp
Yer
Ankara
Araç sahipleri olarak rutin ya da ön görülmeyen arızalar sonrasında mutlaka bakım ya da parça değişimi için yolumuz tamircilere düşmektedir..

Güven ilişkisi önemli olmakla beraber özellikle parça fiyatlarındaki farklılıklar kişiyi şüphelendirmektedir..

Benzer kilometrelerde bakım masrafları ve değişen parçaların fiyatlarının burada yazılmasının hem güncel hem de yol gösterici olacağını düşündüğüm gibi tamircilerin işçilik ücretinin yanında parçadan kar etme anlayışına da son verebilir.. belki aranızda parçaları bizzat kendisi alanlar vardır ancak benim gibi kendisi almayıp bütün işi ustalara bırakıp fiyatları faturada görenler için yararlı olur umarım.. (aramalarımda böyle bir başlığa rastlamadığım için yeni başlık açtım.. benzer bir başlık varsa oranın altında da devam edilebilir)

Son genel bakımda değişen malzemeler içerisinde özellikle platinli buji (NKR) dördü 220 TL olarak faturalandı. Bir vesile ile bakımdan iki hafta sonra uğradığım yedek parçacıda dördünün 160 TL olduğu söylendi.. (sırf ustalara güvenimi kaybetmemek için değişen diğer parçaların fiyatını sor(a)madım) eğer bu fiyat farkı doğru ise -ki bana bu fiyat verildiğine göre tamirciler çok daha ucuza alabilir- parçadan da kâr edilmiş gözüküyor.. bakımı nerede yaptırdığımı söylemeyeceğim.. amacım benzer durumda olanların yararlanmasını sağlamak ve varsa bir yanlış onun önüne geçmektir.. yanılmayı çok isterim..

Değişen parçaları ve fiyatlarını yazarak sizlerin görüş ve dikkatlerinize sunuyorum..

Motor Yağı (Castrol sanırım 10X50 idi) 85 TL
Yağ filtresi 15 TL
Hava Filtresi 20 TL
Polen Filtresi 25 TL
Bilye 35 TL
Platinli Buji (NKR) 220 TL
Antifriz (3 Lt) 20 TL
Ön Gergi 170 TL

Bu fiyatlar makul müdür.. Değişmesi gereken parçaları ilgili yerden bizzat mı almak en doğrusu olacaktır.. fikirleriniz için teşekkür ederim..

Etiketler
Ynt: SUZUKİ GRAND VİTARA YEDEK PARÇA VE BAKIM FİYATLARI

hocam bence normal ama tabi daha ucuza yada pahalıya bulabilecek arkadaşlarımız vardır ama normal görünüyorlar kazasız belasız kullanırsınız inş.

eyvallah biraz işkillenmiştim.. sizler sorun yok diyorsanız gönül rahatlığıyla devam.. sağolunuz.. kazasız günler..

Güzel bir konu keşke her aracın böyle bir başlık altında yapılan bakımları ve fiyatlarını herkes yazsa çok güzel olur.

Verilen rakamlar bence normal, hatta hesaplı..

hocam araca bakım yapmışsınız yalnız bir sorum olucak şanzıman ve difransiyel yağlarını değiştirdinizmi _?_ ve eğer değiştirmediniz ise son 50bin km de değiştirmenizi tavsiye ederim faydası gerçekten oluyo

ozturk14' Alıntı:
hocam araca bakım yapmışsınız yalnız bir sorum olucak şanzıman ve difransiyel yağlarını değiştirdinizmi _?_ ve eğer değiştirmediniz ise son 50bin km de değiştirmenizi tavsiye ederim faydası gerçekten oluyo

bakım işini bütünüyle ustaların yönlendirmesine bıraktığım için difransiyel ve şanzıman yağını değiştirelim demedim.. bir dahaki bakımda değiştirmeyi düşünüyorum.. motor yağında olduğu gibi tercih edilmesi gereken marka ve numara var mıdır..

mahmutunver' Alıntı:
bakım işini bütünüyle ustaların yönlendirmesine bıraktığım için difransiyel ve şanzıman yağını değiştirelim demedim.. bir dahaki bakımda değiştirmeyi düşünüyorum.. motor yağında olduğu gibi tercih edilmesi gereken marka ve numara var mıdır..
Hocam ustanız suzuki ile ilgili tecrübe sahibi ve klasik sanayi kafasında olmayan biri ise bakım işini bütünüyle ustaya bırakmak en iyisi.
Ancak klasik ustalar özellikle bahsi geçen şanzıman ve diferansiyel yağları konusunda genellikle sabit fikirlidir. Onlara göre "şanzıman ve diferansiyel yağları, fren hidroliği, antifriz... değişmez, ömürlüktür. Ancak eksilirse ilave edilir. Değiştirilirse diferansiyel ötmesi vs... sorunlar başlar." Genelde zamanında değiştirilmeyip 150-200 bin km sonrası bir arıza nedeniyle zorunlu değiştirmek zorunda kaldıkları bu yağların değişiminden sonra başlayan,
aslında zamanında değişmeyip de uzunca bir süre sonra değişim olduğu için eski yağda belli olmayan fakat yeni yağ girince ve/veya uygunsuz yağ numarası nedeniyle viskozite farkından dolayı ortaya çıkan sesleri
yeni yağ değişiminden kaynaklandı zannederler. (zamanında yağ değişmediği için dişlilerde aşınma oluşmuştur, fakat eski yağ dişlilerin içine iyice işlediğinden ses farkedilemiyordur, yeni yağ aşınan boşlukları tam saramadığından ses ortaya çıkar).
Grand için kesin bilmiyorum ama bakım aralıkları genel itibarıyla JLX Vitara ile aynı veya yakındır. JLX de şanzıman ve diferansiyel yağ değişim aralığı normal koşullarda 45 bin, off road koşullarında 30 bin'dir.
Kullanılması gereken yağ ise 75W-90 dişli yağıdır. Bu yağın bir kaç çeşidi var, Tam sentetik olanı biraz pahalı olmasına rağmen daha kalitelidir, daha iyi koruma sağlar, az da olsa yakıt ekonomisine katkıda bulunur.
Fiyatının ucuzluğu dolayısıyla genelde ustalarda 80W-90 bulunur. Değişime karşı çıkan ustalar, illa değişimde ısrar ederseniz bu sefer ellerindeki yağı kullanmak ister, çünkü şanzımana yağ basan aletin içindekini boşaltıp, yerine sizin istediğinizi koymak zahmetli iştir. 75 W-90 'ı bulma şansı hiç yoksa idare eder, fakat daha düşük kalitede olduğu gibi, soğuk viskozitesi daha yüksek olduğundan artan sürtünme dolayısıyla yakıt ekonomisine negatif etkisi vardır.
Rutin bakım dışında derin su-çamur geçişleri vs... sebeplerle havalandırma hortumlarından giren su, toz yağları bozacağından böyle durumlarda değişim aralığı beklenmeden değişim yapılmalıdır.
Bu anlattıklarım düz vites şanzımanlı araçlar için, otomatik vites araçlarda ise diferansiyeller ve arazi şanzımanı aynı fakat otomatik olan ana şanzıman için ATF denilen otomatik şanzıman yağları mevcut.
Bildiğim kadarıyla otomatik şanzımanın yağını değiştirirken düz şanzıman gibi yağı tamamen boşaltmak mümkün değil. Dikkat edilmesi gereken bir husus da otomatik şanzımanın yağı ile birlikte filtresinin de değişimi.
75W-90 yağın lt fiyatı yaklaşık 25 tl olup, modele göre değişebilmekle birlikte ortalama 6-7 lt yağ heri iki şanzıman ve diferansiyel için yeterlidir.
Bu numara yağ benim bildiğim Castrol ve Mobil markalarında var, Castrol'de 15 kg'lık teneke ambalaj, Mobil'de ise büyük ambalaja alternatif 1'lik ambalajlar da mevcut.

Hocam suzuki kolay kolay arıza vermediği için yapılan masraflar normal dır sağlıcakla.

Abdullah Bey yine ayrıntılı, açıklayıcı ve faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim.. maalesef toplumun alt katmanlarındaki "gerek yok, bişey olmaz" anlayışının "usta"larda da olması ve yoksa da uydururuz bakış açısı anlaşılır değil.. yazdıklarınızdan açıkca anlaşılan o ki, ustaların gerekli veya değil demelerine bakmaksızın gerekirse yağı alıp değiştirmelerini istemeliyiz.. ATF 75W-90 alacağım, muhtemelen castrol olacak.. tabii filtresini de.. 15 kğ. lık tenekede satılıyor ve 7-8 litre ayrıca verilmiyorsa ankarada yağ değişimi gelmiş burayı takip eden bir grandcı ile beraberde alabiliriz.. tek soru işareti manueller için şanzıman ve difransiyele aynı yağ konabilirken otomatiklerde farklı olabileceği konusu.. sanırım burası biraz belirsiz kalmış.. bir de normal yağ değişiminde lpgli araç için castrol 10w-30 normal midir.. sağolunuz..

mahmutunver' Alıntı:
Abdullah Bey yine ayrıntılı, açıklayıcı ve faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim.. maalesef toplumun alt katmanlarındaki "gerek yok, bişey olmaz" anlayışının "usta"larda da olması ve yoksa da uydururuz bakış açısı anlaşılır değil.. yazdıklarınızdan açıkca anlaşılan o ki, ustaların gerekli veya değil demelerine bakmaksızın gerekirse yağı alıp değiştirmelerini istemeliyiz.. ATF 75W-90 alacağım, muhtemelen castrol olacak.. tabii filtresini de.. 15 kğ. lık tenekede satılıyor ve 7-8 litre ayrıca verilmiyorsa ankarada yağ değişimi gelmiş burayı takip eden bir grandcı ile beraberde alabiliriz.. tek soru işareti manueller için şanzıman ve difransiyele aynı yağ konabilirken otomatiklerde farklı olabileceği konusu.. sanırım burası biraz belirsiz kalmış.. bir de normal yağ değişiminde lpgli araç için castrol 10w-30 normal midir.. sağolunuz..
Hocam otomatik şanzıman için ATF alacaksınız, ATF de 75w-90 gibi numara yok, standart otomatik şanzıman yağı.
Araç ister otomatik iser düz olsun 75w-90 diferansiyeller ve arazi şanzımanı için.
Büyükşehirdesiniz şanslısınız. 75 W-90 'ı sanayide büyük yağcılarda açıkta bulabilirsiniz. Çok sıkıntı olmaz.
Motor yağı için ise Castol 10w-30 bildiğim kadarıyla hafif ticari dizel araçlar için bir yağ.
Motor yağları mineral, yarı sentetik ve tam sentetik olarak 3 gruba ayrılır.
Mireral yağlar 20w-50 gibi petrol türevi olup bizim araçlarda özellikle Grand'da tercih edilmeyecek yağlar olup konu dışıdır.
Yarı sentetik yağlar adı üstünde mineral ile sentetiklerin karışımı olup marka ve numaraya göre içindeki mineral-sentetik oranı değişkenlik gösterir, fiyat ve kalitesi orta sınıf yağlardır. Bizim araçlarda da özellikle fiyatı yönüyle en çok tercih edilen yağlardır. Bunların ilk haneleri 10 ile başlar. Örneğin 10W-40, 10W-30, 15W-40 gibi. Bu sınıfta Grand'a uygun olanı 10W-40 benzinlidir.
Bir de tam sentetik yağlar var. Bunlar kalitesi en üstün dolayısıyla motorda maksimum koruma, ayrıca maksimum yakıt ekonomisi sağlayabilen yağlardır. Araç çabuk ısınır, daha sessz çalışır. Dezavantajları fiyatı ve aşınmış motorlarda kolayca eksilmeleridir. Bunların ilk haneleri 5 veya 0 ile başlar 5W-30, 5W-40, 5W-50, 0W-30, 0W-40 gibi. Sadece bu grupta istisna 10w-60 var tam sentetik olmasına rağmen ilk hanesi 10'dur.
Benim tavsiyem öncelikle aracınızın kitapçığına bakıp ya da bilinçli bir servise danışıp aracınıza en uygun numaraları öğrenin çünkü her aracın tek standart yağ numarası olmayıp başta iklim olmak üzere çeşitli parametrelere göre tercih edilebilecek birkaç alternatifi vardır.
Alternatifler içinden bulunduğunuz şehre,aracınızın yaşına km'sine, yağın fiyatına bakarak tercihte bulunabilirsiniz.
Benim kişisel yorumum öncelikle tam sentetik tercih edin.
Aracınız LPG li olduğundan 5W-40 veya 5w-30u eksiltebilir düşüncesiyle 5W-50 kullanmanız daha uygun. Bu numara sadece Mobil'de var.
Ama illa Castrol derseniz 5W-40 ilk önceliğiniz olsun.
Bu yağdan memnun kalmazsanız(aşırı eksiltme olursa ) 10w-60 kullanabilirsiniz.
Fakat bu numara heralde en pahalı olan.
O zaman son alternatif 10W-40 olsun.
Yaz kış aynı yağı kullanabilirsiniz. Ankara kışı için mutlak şart değil ama benim gibi kıl biriyseniz seneye kış geldiğinde de 0W-30 kullanırsınız. Araç daha çabuk ısınır, yakıt ekonomisi açısından dah avantajlı olur.
Marka tercihine gelince , yağ işi çok ciddi standartlarda üretim yapıldığından aynı numara yağlar markaya bağlı kalmaksızın temelde aynıdır. Ancak temel madde aynı olmakla birlikte içerilerine çok az miktarda konulan katkılarda farklılık olabilir, ki bunlar da her markanın ticari sırrıdır. Bu nedenle bilindik büyük bir markayı tercih ettikten sonra gerisi teferruat.
Kısacası yağ tercihinizi biraz da deneme yanılma yoluyla en iyi siz yapabilirsiniz.
Son olarak tavsiyem yağ kutularının üzerinde yazdığı gibi motora yağdan başka ekstra hiç bir şey (bor, yakıt düşürücü, yağ yakmayı önleyici olduğu iddia edilen para tuzakları) koymayın.

Son on bin bakım masrafları (19/07/2012)

Motor Yağı: 5,5 litre: 90 TL
Yağ Filtresi: 20 TL
Hava Filtresi: 30 TL
Polen Filtresi: 35 TL
Şanzıman Yağı (ATF): 45 TL
İşçilik: 80 TL

İndirim: 30 TL

Toplam 270 TL

Arka fren balatalarının fiyatı ne kadardır..
orijinali için 230 tl orijinal olmayanı içinse 140 tl fiyat aldım.. uygun mudur acaba..
ön frenler için daha da pahalı olduğu söylendi..

çok yararlı bir başlık, herkes neyi ne kadara yaptırdığını söylesin...
ben bulabilirsem eski servis dökümanlarını bulup hangi işlem kaç tl ye
yapılmış koyacağım.
debriyaj balatası, kalorifer radyötör değişimi, ve motor kapak contası yaptıran varsa bilgi almak isterim

AL1820' Alıntı:
çok yararlı bir başlık, herkes neyi ne kadara yaptırdığını söylesin...
ben bulabilirsem eski servis dökümanlarını bulup hangi işlem kaç tl ye
yapılmış koyacağım.
debriyaj balatası, kalorifer radyötör değişimi, ve motor kapak contası yaptıran varsa bilgi almak isterim

Maalesef tamirciler/parçacılar tutturabildikleri miktarları almakta tereddüt etmedikleri gibi rutin işlemler için bile gidilse müşterinin veli nimet olduğunu unutarak yolunacak kaz gibi görmeye başladıkları ve gerçek anlamda "esnaf"ın çok az kaldığı bir dünyada yaşıyoruz..

Bu tür paylaşımlar uzun vaade "kazık" yenmesinin önüne geçebilecektir.. bilinçli olunabilirse en azından gezenbilircilere istedikleri değil makul fiyatları söylemek zorunda kalacaklardır..

Ayrıca tamirci fiyatlarındaki enflasyon oranları da açığa çıkacaktır..

örnek olarak söylemek gerekirse iki bakım (beş ay) arasındaki aynı malzemelerdeki değişime birlikte bakalım..

20/02/2012 19/07/2012 Değişim (%)
Motor Yağı 85 95 12
Yağ filtresi 15 25 67
Hava filtresi 20 30 50
Polen filtresi 25 35 40

her iki bakımın aynı yerde yapıldığını ve bu farkın beş ayda bindirildiğini hatırlatmak isterim.. insafa davet edilse kabul edecek kaç kişi bulunur acaba..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,092
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR