Ynt: Suzuki Vitara Almayı Düşünüyorum Önerilerinizi
nazifayvazoglu' Alıntı:
Veteriner bey.Sıralı sistem taktıralı tam 2 ay oldu.Deponun kapasitesi 32 lt ama 25 lt den fazla almıyor.25 lt ile şehir dışı 235 km gidiyor 2-3 defa denedim ben bunu.Yalnız ben arabayı aldım alalı hiç bakım yaptırmadım.Olması gereken alır almaz buji,buji kablosu,hava filitresi,debriyaj ve baskı balatası,firenayarları ve balataları bakımdan geçirilmesi gerekli. Ben yaptırmadığım için şu an çok yakıyor.Bunu şu sebebe dayanarak söylüyorum.Benim aracım şu an şehir içi ve şehir dışı aynı yakmakta.Buda demekki araç yakabilecegi en fazla yakıtı yakmakta.Yanılıyormuyum bilmem.Ben şehir dışı çok gezerim.Yılda50000- 60000 km yol yaparım ortalama .Atiker marka sıralı sistem taktırdım.Taktırdığımda benzin depom boştu. 50 ytl lik benzin aldım.2 aydır kullanıyorum. Dahada 2 ay gider.Aldığımın yarısını yakmadı çünkü.Benzin almayı özledim dersem yeri var.Bu km yi sadece şehir dışında yapmam tabi şehir içindede çok gezerim ben.30 günün 15 günü şehir dışı 15 gününü şehir içinde geçiririm.Tabi ortalama olarak.
Araç yakıt sarfiyatı ve parçaların ilişkileri hk. genel bilgi vermekte fayda görüyorum..Terimlerin birbirine karıştırılmaması gerekiyor.
Fren Sis.=Araçlarınızın Fren sis. herşeyden bagımsız kendi içinde kapalı bir sistem(Devre)dir. Yakıt sarfiyatınız ile hiç bir bağı ilgisi alakası yoktur.
Yakıt Sis= Araçlarınızın Yakıt sis. herşeyden bagımsız kendi içinde kapalı bir sistem(Devre)dir Benzin veya LPG fark etmez. Yakıt besleme sis. arızalarınızın sarfiyatınız ile dolaylı ilgisi vardır. LPG'li araçlarda 1/4 depo seviyesi üzerinde olması pompanın çalkalanmalarda boşta kalmaması dolayısı ile hasar görmemesi için gereklidir.
Baskı Balata=Motor gücünü Şanzuman kutusuna aktaran ara kavrama(iletme) parçasıdır ortalama 100.000km (iyi kullanımla) ömürleri vardır, yakıt sarfiyatınız ile bir bağlantısı yoktur.
Hava filitresi= Motorların ihtiyacı olan havanın geçişi sırasında hava içindeki partikülleri tutumak için dizayn edilmişleridir, yakıt tüketimi ile direkt alakaları vardır, üretici firmanın tavsiye ettigi kmlerde degişmeli sık sık temizlenmelidir.
Bujiler= Ateşleme işlemini yapan elemanlardır, yakıt tüketimi ile alakaları vardır, orjinal buji kullanımı ve zamanında degişimi performans'ın normal tutulması ve yakıt tüketimini dengelemede önemlidir.Her 10000km'de degişimi tavsiye olunur.
Buji kabloları= Bu konuda net bilgi olmamakla birlikte genel bilinen her 5 yılda veya ateşleme zafiyeti durumlarında değiştirlmelidir, bu konuda fikirler,ve kitaplarda yazılanlar net bililer içermemektedir.
LPG tankınızdaki 25 Lt alma durumu ise tüpün bağlı oldugu şasideki duruş pozisyonu yani şamandıra ayarı ile düzeltile bilir, örnek olarak , kendi LPG sis. 40 Lt depo hacimli, ilk montajda 29 Lt aldı. Sonra kendim ayarlayıp şamadıra pozisyonuna göre sabitledim, Şuan 36-37 Lt'ye kadar dolum yapılabiliyor.
Genel olarak böyle diyebilriz tüketiminiz ile ilgili sistemeleri açmaya çalıştım, eksik veya yanlış bilgi varsa lütfen ekleyin.