Suzuki Vitara Almayı Düşünüyorum Önerilerinizi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan akademic Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,364
Ynt: Suzuki Vitara Almayı Düşünüyorum Önerilerinizi

Değerli arkadaşlar;
Elimdeki vitara kitapçığında vitaralarda opsiyonel olarak LSD (Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyel) olduğu ve eğer varsa arka kapıda "Limited Slip Diff" etiketi olduğu yazıyor.
Benim aracım 2000 model 1.6. Aracta böyle bir etiket yok, aracı 2 yıl önce aldığımdan orjinalde var mıydı bilemiyorum. 2000 modellerde LSD var mıdır? Veya olup - olmadığını kendim nasıl anlarım?

Etiketler

Değerli arkadaşlar;
Elimdeki vitara kitapçığında vitaralarda opsiyonel olarak LSD (Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyel) olduğu ve eğer varsa arka kapıda "Limited Slip Diff" etiketi olduğu yazıyor.
Benim aracım 2000 model 1.6. Aracta böyle bir etiket yok, aracı 2 yıl önce aldığımdan orjinalde var mıydı bilemiyorum. 2000 modellerde LSD var mıdır? Veya olup - olmadığını kendim nasıl anlarım?

veteriner' Alıntı:
Değerli arkadaşlar;

Arka diferansiyelin üzerinde, LSD'ye özel yağ konulması gerektiğini bildiren bir etiket olmalı diye biliyorum.

lpğ li araç kullanan arkadaşlara nacizane bilgi en fazla bir ayda tüketecğiniz kadar benzin alın çünkü depoda bekleyen benzin aracın yakıt sistemine ciddi zararlar veriyor

Araç çalıştığı sürece benzin pompasıda çalışmaya devam eder. Boşda çalışan benzin pompasının arızalanması kaçınılmazdır.
Bu nedenle en az ışığı söndürecek kadar benzininiz depoda olmalı diye düşünüyorum, yanılıyorsam arkadaşlar düzeltsin lütfen.

Az olursa zararlı, benzin pompası sürekli çalışır, benzin devir daim yapar ve ısınır, az olursa ısınma artacaktır ve pompanın yanmasına kadar gidebilir durum.

nazifayvazoglu' Alıntı:
Veteriner bey.Sıralı sistem taktıralı tam 2 ay oldu.Deponun kapasitesi 32 lt ama 25 lt den fazla almıyor.25 lt ile şehir dışı 235 km gidiyor 2-3 defa denedim ben bunu.Yalnız ben arabayı aldım alalı hiç bakım yaptırmadım.Olması gereken alır almaz buji,buji kablosu,hava filitresi,debriyaj ve baskı balatası,firenayarları ve balataları bakımdan geçirilmesi gerekli. Ben yaptırmadığım için şu an çok yakıyor.Bunu şu sebebe dayanarak söylüyorum.Benim aracım şu an şehir içi ve şehir dışı aynı yakmakta.Buda demekki araç yakabilecegi en fazla yakıtı yakmakta.Yanılıyormuyum bilmem.Ben şehir dışı çok gezerim.Yılda50000- 60000 km yol yaparım ortalama .Atiker marka sıralı sistem taktırdım.Taktırdığımda benzin depom boştu. 50 ytl lik benzin aldım.2 aydır kullanıyorum. Dahada 2 ay gider.Aldığımın yarısını yakmadı çünkü.Benzin almayı özledim dersem yeri var.Bu km yi sadece şehir dışında yapmam tabi şehir içindede çok gezerim ben.30 günün 15 günü şehir dışı 15 gününü şehir içinde geçiririm.Tabi ortalama olarak.
Araç yakıt sarfiyatı ve parçaların ilişkileri hk. genel bilgi vermekte fayda görüyorum..Terimlerin birbirine karıştırılmaması gerekiyor.

Fren Sis.=Araçlarınızın Fren sis. herşeyden bagımsız kendi içinde kapalı bir sistem(Devre)dir. Yakıt sarfiyatınız ile hiç bir bağı ilgisi alakası yoktur.

Yakıt Sis= Araçlarınızın Yakıt sis. herşeyden bagımsız kendi içinde kapalı bir sistem(Devre)dir Benzin veya LPG fark etmez. Yakıt besleme sis. arızalarınızın sarfiyatınız ile dolaylı ilgisi vardır. LPG'li araçlarda 1/4 depo seviyesi üzerinde olması pompanın çalkalanmalarda boşta kalmaması dolayısı ile hasar görmemesi için gereklidir.

Baskı Balata=Motor gücünü Şanzuman kutusuna aktaran ara kavrama(iletme) parçasıdır ortalama 100.000km (iyi kullanımla) ömürleri vardır, yakıt sarfiyatınız ile bir bağlantısı yoktur.

Hava filitresi= Motorların ihtiyacı olan havanın geçişi sırasında hava içindeki partikülleri tutumak için dizayn edilmişleridir, yakıt tüketimi ile direkt alakaları vardır, üretici firmanın tavsiye ettigi kmlerde degişmeli sık sık temizlenmelidir.

Bujiler= Ateşleme işlemini yapan elemanlardır, yakıt tüketimi ile alakaları vardır, orjinal buji kullanımı ve zamanında degişimi performans'ın normal tutulması ve yakıt tüketimini dengelemede önemlidir.Her 10000km'de degişimi tavsiye olunur.

Buji kabloları= Bu konuda net bilgi olmamakla birlikte genel bilinen her 5 yılda veya ateşleme zafiyeti durumlarında değiştirlmelidir, bu konuda fikirler,ve kitaplarda yazılanlar net bililer içermemektedir.

LPG tankınızdaki 25 Lt alma durumu ise tüpün bağlı oldugu şasideki duruş pozisyonu yani şamandıra ayarı ile düzeltile bilir, örnek olarak , kendi LPG sis. 40 Lt depo hacimli, ilk montajda 29 Lt aldı. Sonra kendim ayarlayıp şamadıra pozisyonuna göre sabitledim, Şuan 36-37 Lt'ye kadar dolum yapılabiliyor.

Genel olarak böyle diyebilriz tüketiminiz ile ilgili sistemeleri açmaya çalıştım, eksik veya yanlış bilgi varsa lütfen ekleyin.

Bildiğim kadarı ile fren sistemindeki ayarsızlıklar balata veya disklerde sürtünmeye neden oluyorsa araç ilerlerken hafifçe frene basılıyormuşçasına bir etki yapacaktır. Bunun sonucu sürücü istediği hızda gidebilmek için daha fazla gaza basmak zorunda kalacak ve yakıt tüketiminde artış meydana gelecektir.
Baskı - balata - rulman ve debriyaj telinden oluşan sette aşınmalar varsa balata kaçırıyor diye tabir edilen durum ortaya çıkacaktır. Özellikle rampalarda motordan şanzumana aktarılan gücün bir kısmı kaybolacak yani sürücünün 3000 devirle çıkılabileceği rampayı daha fazla gaza basarak 3300 devirde çıkmak zorunda kalacaktır. Bu da yakıt tüketimini arttıracaktır.
Ayrıca baskı balata aşınması nedeniyle vites değiştirmelerde zorluk yaşanacak bu arada motor devri düştüğünden yeni vitese geçtikten sonra sürücü devrini yakalayabilmek için gereksiz yere gaza basmak zorunda kalacaktır. Bu da yakıt tüketimini arttıran bir faktör.
Son durumları 190000 km'deki vitara'mda bizzat yaşadım. Baskı balata setini değiştirince vites değiştirmelerde rahatlamanın yanı sıra yakıtta da hissediir bir düşme oldu.
Saygılar..

veteriner' Alıntı:
Bildiğim kadarı ile fren sistemindeki ayarsızlıklar balata veya disklerde sürtünmeye neden oluyorsa araç ilerlerken hafifçe frene basılıyormuşçasına bir etki yapacaktır. Bunun sonucu sürücü istediği hızda gidebilmek için daha fazla gaza basmak zorunda kalacak ve yakıt tüketiminde artış meydana gelecektir.
Baskı - balata - rulman ve debriyaj telinden oluşan sette aşınmalar varsa balata kaçırıyor diye tabir edilen durum ortaya çıkacaktır. Özellikle rampalarda motordan şanzumana aktarılan gücün bir kısmı kaybolacak yani sürücünün 3000 devirle çıkılabileceği rampayı daha fazla gaza basarak 3300 devirde çıkmak zorunda kalacaktır. Bu da yakıt tüketimini arttıracaktır.
Ayrıca baskı balata aşınması nedeniyle vites değiştirmelerde zorluk yaşanacak bu arada motor devri düştüğünden yeni vitese geçtikten sonra sürücü devrini yakalayabilmek için gereksiz yere gaza basmak zorunda kalacaktır. Bu da yakıt tüketimini arttıran bir faktör.
Son durumları 190000 km'deki vitara'mda bizzat yaşadım. Baskı balata setini değiştirince vites değiştirmelerde rahatlamanın yanı sıra yakıtta da hissediir bir düşme oldu.
Saygılar..
Merhabalar..
Sevgili Vereriner kardeşim..Fren sistemindeki ayarsızlık sadece arka fren balatalarının ayarsızlığı demektir, bunuda el freni çekince yukarılarda tutmaya başlayınca anlarsın, bu ayarsızlıkta sıkma sürtme değil tam tersine fren pedalında uzama ve arka fren balatalarının devreye girimesinde gecikme olarak ortaya çıkar. Fren disklerinin sıkması ise sadece fren merkezindeki tamir takımı isimli lastik conta sis. arızası ile olur (nadiren) frenlerde sıkma yapabilir, bu durumda devam ederseniz bırakın yakıtı diskleriniz yanar mosmor olur balatalarınızda çöp olur, bu işlemde ilk 6-7 km içinde olur, zaten sonra fren sis. diye bişi kalmaz.(Çok nadir durumlardır.)

Debriyaj balatanızıda kaçırma durumunda zaten kullanamassınız kaçırdıgı anda işin sonun gelinmiştir, gideceginiz en sağlıklı 100-200km dir, rampa ve zormala olmadan, bu durumda zaten yakıt düşünülmez.

Aşınan baskı balata ile zor vites degiştirmeniz arasında bir bağ yoktur, zor vites degişimi şanzuman içindeki senkromeçler ve aşıntıları ile ilgli bir konudur.Eski araçlarda ise (kara şanzuman) dişlilerin yanlarındaki tırnaklı kanalların köşe aşıntıları sonucu vites problemleri yaşanır ki , çift debriyaj vs. ara gazı şanzuman dişli takımlarının devirlerini birbirine yaklaştırmak ve rahat geçiş sağlamak içindir.

Bu konudaki bilgilerinizin yanlış oldugunu, anlattığınız konuların birbirleri ile alakası olmadıgını belirtmek isterim. Mekanik olarak bahsettigim sistemler hakkında bildiğim kadarıyla değil bizzat bilgi+tecrübe+işlem yapmış biri olarak yazdığımı bilmeniz isterim.

Umarım bilgiler yardımcı olmuştur.

Selam Hakan,

Her zamanki gibi değerli bilgileri çok güzel ve rafine toparlamışsın, teşekkürler.
Sadece küçük bir not eklemek istiyorum LPG dahil tüm basınçlı kaplarda hacmin %80'ine kadar dolum yapılmasına müsade edilir, daha fazla dolumun sakıncaları mevcuttur.

Daha yukarıdaki benzinin depoda kalması konusunda da petrol sektöründe çalışan birisi olarak benzinin raf ömrünün 9 ay olduğunu ve bunun da çok detay özelliklerde (kullanımda fark edilemeyecek düzeyde) bozulmaya neden olduğunu ifade edebiliz.

Daha detaya inersek bir diğer açıdan; yaz benzini ve kış benzininin özellikleri (RVP: reid buhar basıncı) farklıdır, tam mevsim geçişinde yakıt alarak ekstrem ısı farkında kullanımda çok az bir performans farkı hissedilebilir ama içerisinde solvent vb. kimyasallar bulunmayan hiçbir benzin yakıt sistemine zarar vermez.

Selamlar,

Alper

Sürüş Akademisi A.Ş'nin genel müdürü Selçuk DEDEOĞLU ekonomik sürüş hakkında yazdı ...
......
Debriyajın arızalı oluşu kalkışlarda ve aracın ivmelenmesi sırasında motor gücünün önemli bir kısmının kaybolmasına neden olarak yakıt tüketimini artırır.

Fren sistemindeki arızalar, balataların fazla sıkı olduğu fren ayarları da tüketimi arttırmaktadır.
....
Bir önceki mesajımı yukarıdaki bilgiye dayanarak yazmıştım.
Verdiğim yanlış bilgiler ve birbirleri ile alakası olmayan konular yüzünden herkesten özür dilerim.
Bu yanlış ve birbirinden alakasız konuların insanların kafasında karışıklık yapmaması, bu konularda sadece bizzat "bilgi+tecrübe+işlem"e dayalı mesajların okunması için benim önceden yazmış olduğum mesajların silinmesini site yönetiminden rica ediyorum.
Saygılar...

Öncelikle belirtmeliyim ki şahsınızla ilgili bir sorunum yoktur, Yazdıklarında belirttiginiz sistemlerin kendi içlerinde bağımsız sistemler oldugunu, kapalı devre sistemler olduğunu yazdım ve bunlar üzerinde çalışmalar yaptıgımı ve bilgi sahibi olarak yazdıgımı belirttim.

Sizin ise Sürüş akdemisinden Selçuk bey'in yazılarından alıntı ile yazdıklarınızın yakıt sistemi ile ilgili olmadıgını ısrarla belirttim halada böyle, bilgileri yazaken su firmadan şu kişi böyle diyor,veya ben böyle düşüniyorum da diyebilrsiniz, verdiginiz bilgilerin hatalı olanları hk. düzeltme için fikirler gelcektir.

Araçlar üzerindeki sistemler aşagı yukarı benzerdir(Özel bir durum olmadıkça) ve bunlarıda ben icat etmedim, işi bilen insalara sorarsanız mantık ve bilgi birdir, mekanikde bilenler hemfikir olacaktır ki arkadaşlar tevazu gösterip "rafine ve değerli bilgiler" olarak nitelemişler.

Özetle, görüşlerimiz paylaşalım, ama bilerek verdiğimiz bilgilerin doğrulugu çok önemli, veya ben böyle oldugunu düşünüyorum doğrusu nedir iyi bilen varmı acabada denebilir, insanlar burdan yazılarımızı okuyup fikir edineceklerdir, tek çabam dogru bilginin ortamda dolaşması insanaların bilgilenmesidir, bunu yaparken sizi kırdıysam özürdilerim.

Saygılarımla
Hakan Irıklı

Hakan hocam bence veteriner arkadaşımıza haksızlık ediyorsun.
Bunun gibi siteler öncelikle paylaşım için vardır, öyle değil mi? Sizler bu tutumu sergilerseniz katılım da paylaşım da o nispette azalacaktır.
Başlıkların sadece rafine ve en doğru bilgiyi barındırması gibi bir kaygısı mı var acaba forumun?
Öyle olduğunu düşünmüyorum, yoksa ana sayfanın en altında; DİKKAT: Forumlarda yer alan tüm konular sadece referans amaçlıdır ve içeriklerinde hayati risk taşıyan tehlikeli spor ve benzeri özel uğraşılar olabilir. Lütfen forumlarda okumuş olduğunuz spor veya özel uğraşıların uzmanlarından yardım almadan kendi başınıza denemeye çalışmayın. Aksi halde meydana gelebilecek aksiliklerden dolayı gerek forum yöneticileri, gerekse içerik yazarları hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceklerdir. notu olmazdı herhalde.

Veteriner arkadaşıma hangi konularda haksızlık ettiğini düşündüğüme gelince;
Kendisi zaten lafa, "Bildiğim kadarı ile" diyerek başlamış, yani senin aşağıda istediğin gibi
Offroadpassion' Alıntı:
bilgileri yazaken su firmadan şu kişi böyle diyor,veya ben böyle düşüniyorum da diyebilrsiniz, verdiginiz bilgilerin hatalı olanları hk. düzeltme için fikirler gelcektir.

Ayrıca anladığım kadarıyla saptamalarını veya aktardıklarını, senin ısrarla üstünde durduğun "yakıt sistemi" ile değil yakıt sarfiyatıyla ilişkilendirmiş.

Offroadpassion' Alıntı:
Aşınan baskı balata ile zor vites degiştirmeniz arasında bir bağ yoktur, zor vites degişimi şanzuman içindeki senkromeçler ve aşıntıları ile ilgli bir konudur.Eski araçlarda ise (kara şanzuman) dişlilerin yanlarındaki tırnaklı kanalların köşe aşıntıları sonucu vites problemleri yaşanır ki , çift debriyaj vs. ara gazı şanzuman dişli takımlarının devirlerini birbirine yaklaştırmak ve rahat geçiş sağlamak içindir.
Yukarıda yazdıklarında tamamıyla haklısın ama bana kalırsa veteriner arkadaşımız baskı balatadaki problem ile vites değiştirme problemini dolaylı olarak bağlamış. Baskı balata kaçırırsa alışkanlıklarımızdan farklı sıklıkta vites değiştirmemiz gerekir ve bu esnada fazla yakıt sarfedilir şeklinde anlıyorum ben.

Ayrıca yakıt sarfiyatını etkileyen daha bir çok şey vardır. Bazıları araçtan bile bağımsızdır. Örneğin ruh halimiz.

Selam ve sevgilerimle, paylaşımların sürmesi dileğiyle.

veteriner' Alıntı:
Saygılar..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

Çevrimiçi üyeler