Tavan Bakımı Nasıl Yapılır?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ankirali Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,066

ankirali

Kamp II
Yer
Ankara
Çekme karavanların tavanından su almaması için tavan bakımı nasıl ve hangi zaman aralığında yapılmalıdır?

Etiketler
Ynt: Tavan Bakımı Nasıl Yapılır?

Sayın ankiralı merhaba öncelikle karavanınızın fotoğraflarını çekerek burada benim karavanım başlığı açıp her açıdan karavanınızı tanıtabilirsiniz iç ve dış fotolarına bakıp size fikir vermek daha kolay olur,çekme karavan konusunda çok tecrübem yok burada forumda çok değerli arkadaşlar var bu konuda size yardımcı olacaktır fakat daha önce edindiğim bir tecrübe yapma kasa karavanlarda en çok su alma işi ek yerlerinden oluyor birde zamanında çakılan çivi ve vidalar zamanla çürüyor ve o vidaların kenarından su alıyor buda içerideki karkasların çürümesine ve karavanın içine koku vermesine sebep oluyor,sizin karavanın dış malzemesi nedir alüminyum gofrajlı sac mı yoksa polyestermi bunu yazabiliseniz cevaplar daha kolay olur.

Tavandan su alma problemi genelde tüm karavanlar için geçerlidir....Tavandan gelen suyu kesmek mümkün, ama silikon yanlış uygulama, çünkü aşırı güneş gördüğü için ısı farklarından dolayı silikon açma yapabiliyor ve muhteviyatı bozulabiliyor, uygulaması kolay olduğu için herkes önce silikon deniyor, bir bakıyorlarki sorun çözülmemiş sadece geçici çözülmüş..Tavandan su işini kökünden çözmek için ilk önce tavandaki tüm silikonları temizleyin, tel fırça ile silion artıklarındanda kurtulun, sonra yapacağınız iş "IC Megaflex 111 çift konpenentli sertleştiricili "( fırça ile sürülen tipinden) yalıtım malzemesi almak, 1 kg'lık ambalajlarda satılır, kompenenti ile iyice karıştırılarak fırça ile tüm tavana kenar alüminyumları dahil sürerseniz, 2 saat içinde kemik gibi olur, ve tavan suyu işi kökünden çözülmüş olur..Çift kompenent karıştırıldıkdan sonra yarım saat içinde tüm kutu bitinceye kadar sürratli bir şekilde sürülmesi lazım..nalburlarda marketlerde bulamaya bilirsiniz, sanayi boyaları satan yerlere bakmalısınız, bu boyayı genelde ahşap kayığı olanlar su altı hattına sürerler, ahşap kayık sanki polyester kaplanmış gibi olur..

IC megaflex 111.jpg

atiladi' Alıntı:
Tavandan su alma problemi genelde tüm karavanlar için geçerlidir....Tavandan gelen suyu kesmek mümkün, ama silikon yanlış uygulama, çünkü aşırı güneş gördüğü için ısı farklarından dolayı silikon açma yapabiliyor ve muhteviyatı bozulabiliyor, uygulaması kolay olduğu için herkes önce silikon deniyor, bir bakıyorlarki sorun çözülmemiş sadece geçici çözülmüş..Tavandan su işini kökünden çözmek için ilk önce tavandaki tüm silikonları temizleyin, tel fırça ile silion artıklarındanda kurtulun, sonra yapacağınız iş "IC Megaflex 111 çift konpenentli sertleştiricili "( fırça ile sürülen tipinden) yalıtım malzemesi almak, 1 kg'lık ambalajlarda satılır, kompenenti ile iyice karıştırılarak fırça ile tüm tavana kenar alüminyumları dahil sürerseniz, 2 saat içinde kemik gibi olur, ve tavan suyu işi kökünden çözülmüş olur..Çift kompenent karıştırıldıkdan sonra yarım saat içinde tüm kutu bitinceye kadar sürratli bir şekilde sürülmesi lazım..nalburlarda marketlerde bulamaya bilirsiniz, sanayi boyaları satan yerlere bakmalısınız, bu boyayı genelde ahşap kayığı olanlar su altı hattına sürerler, ahşap kayık sanki polyester kaplanmış gibi olur..
Atila bey sende de ne cevherler var! deştikçe her gün bir şeyler çıkıyor. :D :D :D
Bu faydalı paylaşımın için teşekkürler...
Moderatörümüze rica edelim bu yazışmayı karavanda iç tasarım (her ne kadar dış tasarım olsa da en uygunu burası) bölümüne taşısın... ;)

Mümkün olduğunca hiç bir şeyi kendimize saklamıyoruz, herhangi bir soru ile aklımıza geldiğinde herkesin faydalanacağını düşünerek tecrübelerimizi, karşılıksızca ortaya koyuyoruz..

Atilla bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Gerçekten burada karavancılık adına verdiğiniz bilgiler pek çok gezginde faydalı olmuştur kanısındayım. Hele hele sıfır karavan almaya gücüyetmeyip benim gibi ikinci el karavan alıp sonra bu konuda hiç bilgisi olmayan
lar, sizin gibi tecrübe sahibi ve mucit ruhlu gezgin arkadaşlar sayesinde çok şey öğrenmiştir. ;)

Nail Bey,

Karavanların (özellikle yerli üretim karavanların) su alması ne yazık ki zaman zaman karşılaşılan bir durum. Daha önce benim de başıma gelmişti.

Karavanlarda su alma üst kesimdeki birleşme yerlerinde doğru teknoloji, ve yeterli ve doğru yalıtım malzemesi kullanılmamasından kaynaklanıyor.

Eski karavanlarımın birinde hem kenar birleşme yarlerinde hem de havalandırma çevresinde su alma durumu olmuştu. Ben tamir için yaptıklarımı anlatayım :

Önce üst taraftaki ayrıtlar boyunca devam eden aliminyum çıtayı söktüm. Bu çıta vidalarla üst yüzeye tutturulmuş durumda. Altında da lastik/platik şerit conta malzemesi vardı. Vidalara ulaşabilmek için aluminyum çıtanın üst tarafındaki diğer lastik/plastik şeridi kaldırmak gerekiyor. Çıtayı kaldırdıktan sonra üst yüzeydeki aliminyum malzemenin yüzlerce çivi ile altındaki kontraplağa tutturulduğunu gördüm. Böyle bir durumda zaten su almaması imkansızdı. Olması gereken bu aliminyum malzemenin yan yüzeyin üzerine sıvanarak bükülmesi ve üzerine sadece aliminyum çıta için vida kullanılmasıdır. Tüm çivileri söktükten sonra yan duvarın üzerine sıvanmış aliminyum kaplama malzemesini kaldırarak altına silikon sürdüm ve tekrar yan duvarın üzerine doğru bükerek kapattım. Aliminyum çıtayı (ve altındaki lastik/plastik) şeridi yerleştirmeden önce tekrar tüm yüzey boyunca alta silikon sürdüm. Vidaları tekrar aynı yerlerden sıkarak aliminyum çıtayı yerine geri monte ettim. Yalnız vidaları yuvasına yerleştirmeden önce hem yuvaya hem de vidaya silikon uyguladım. İş bitince de tekrar vidaların üzerine silikon sürüp üst muhafaza lastiğini kanalına oturttum.

Su alma ihtimeli olan diğer bir bölge ise tavan havalandırma kapaklarının kenarları. Bunun için ilk olarak bu kapağın tavanın genel seviyesinin altında kalıp kalmadığının kontrol edilmesi gerekir. Yine başıma gelen durum yağmur yağdığında kapağın biraz aşağıda kalması sebebiyle kapak çevresinde su birikmesiydi. Tüm kapak parçalarını sökerek aliminyum kaplama malzemesi ile tavanın ahşap malzemesi arasına bir çerçeve gibi çıta yerleştirerek kapağın boğazını karavan üst yüzeyinden biraz daha yukarı kaldırıp silikonlayarak kapattım. Bu bölümdeki parçaların silikonları zamanla zayıflayabiliyor. Bu vesile tüm parçaların silikonu yenilenmiş oldu ve o bölümdeki su alma da kesilmişti.

Su alma bu şekilde ortadan kalkmıştı. Ancak aliminyum malzemesi üzerindeki yüzlerce delik sebebiyle zaman içinde tekrar etmesi ihtimali vardı. Ben karavanı değiştirdiğim için sonraki sahibi nasıl bir tedbir aldı bilmiyorum.

Tavandaki aliminyum levhada bir delik ya da yırtılma olmadığı sürece içeri su alma oluşmaz. Bu sebeple tüm aliminyum yüzey üzerinde bir işlem yapmaya gerek yoktur. Yalıtım ve güçlendirme işlemlerini sadece birleşme noktalarında yapmak yeterlidir. Görünen yerlerde silikon kullanılması halinde estetik için silikon kullanılmadan önce kağıt maskeleme bandı çekilip işlem sonunda silikon kurumadan bant kaldırılırsa daha güzel bir görüntü elde edilir.

Aliminyum çıtanın altındaki lastik yıpranmış ise değişmesi gerekebilir.

Ben son karavanımda su sızıntısından emin olabilmek için aliminyum çıtanın yan tarafına da (karavanın üst yüzeyine) dışarıdan silikon uyguladım. Uzun zaman yağmur altında kaldı çok şükür şimdilik bir sorunum yok.

Tedbir olarak kış döneminde genellikle karavanın üst kısmını su geçirmez bir örtü ile kapatıyorum. Tamamen hava almaz şekilde örtmenin de zararı olduğu için sadece tavanı ve ön arka yüzeyleri örtmek daha uygun. Ayrıca rüzgar estiğinde hafif yükselerek tavanın üzerinde hava sikülasyonuna izin veriyor. Buna ek olarak örtülüyken de açıkken de karavanın ön kısmını biraz daha aşağıda duracak şekilde bırakıyorum. Bu şekilde yağmur sularının yıkarıda birikme yapma ve içeri sızma riski azalmış oluyor.

Selamlar,

Doğan

Sn. Dogan bey.
Esaslı bır bakım olmus. yaptıklarınızı gozumde bır canlandırdıgımda oldukca tıtız davradıgınızı anladım. Haklısınız , aslında tamırcılıgın yuzdeellısı temızlıktır derler. Ama gelın gorun kı , buna benzer boyle bır tamırı bırılerıne yaptırmak ıstesenız , sonuctan memnun kalacagınızı pek sanmam. Tamam derler, aynen soyledıgınız gıbı yaptık derler Fakat gelın gorun kı ıstenılen sonuc alınamamıstır. Evet aynı fıkırdeyım. Eger boyle bır bakım yaptırmak ıstıyorsanız oturup kendınız yapacaksınız.
Emegınıze saglık, paylastıgınız ıcın de tesekkurler ederız.

Doğan bey,
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Karavanın tavanına hortum ile su tutarak sızıntı yerini tespit ettim. Kaçak yapan yer belirttiğiniz gibi havalandırmanın kenarı. Havalandırma kapağını sökerek çevresine baktığımda ön ve yanlardaki saç kıvrımlarının yukarı kadar olduğunu, arkada kalan ve menteşeleri tutan kısmın saç kıvrımının ise kırılarak bazı yerlerinin alt seviyeden en fazla 1 cm yukarıda kaldığını belirledim. Bu aşamada havalandırma çevresine nasıl bir uygulama yapılmasını tavsiye edersiniz?

Nail bey,

Görmeden yöntem önermek doğru olmayabilir ancak anladığım kadarıyla menteşelerin tutturulduğu tarafın saç malzemesini(sanırım aliminyum malzeme) güçlendirmek iyi olacaktır. İçeriden ya da dışarıdan 2. bir levha hazırlayıp silikon vb bir madde ile birbirlerine yapıştırabilirsiniz. Eğer imkan var ise bu güçlendirilmiş yüze menteşelerin geri montesini yaparken de bir kaç cm yukarıdan tutturabilirsiniz. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi kapak boğazının altına bir kaç cm lik bir yükselti oluşturabilirseniz faydası olur.

Kolay gelsin,

Doğan

Şimdilik saçda açık olan yerlere silikon çekerek sorunu hallettim. Zaten bu kısım havalandırma kapağının altında kalıyor.
Bugün akşam Ankara'nın batı bölgeleri şiddetli yağmur aldı. Bu yağmur altında karavanın içerisinde yarım saat bekledim sızıntı yoktu çok şükür. Geçici de olsa su alma olayını çözmenin verdiği mutlulukla rahat bir uyku çekerim herhalde... ;D

Sayın ankiralı silikon derken nalburlarda satılan beyaz yada şeffaf silikon kullanıyorsanız ömrü güneş altında çokda uzun olmayacaktır,eğer sanailerde oto boyası satan dükkanlardan dayson mastik alırsan fiyatı tüp başına 7 lira gibi çok daha sağlam olur hatta sonradan sökmek istersen zor sökersin :D bir diğer detay o silikon süreceğiniz bölgeyi çok iyi temizlemeniz gerekir ve sürülecek yüzey pürüssüz cam yüzey ise mutlaka zımparalanıp yüzeyin çizilmesi gerekiyorki ki tutunma tam olsun.

benim karavanda 2 büyük 2 de küçük havalandırma var.Küçük havalandırmalar sabit.Büyük olanlar 40x40 ebadında açılır kapanır kapaklı konumunda. Banyo-WC havalandırması çok kötü idi. Tamamen çıkarıp üst kapağı yeniden galvaniz sac ile yeniden yaptırdım.Plastik aksamını mümkün olduğunca tamir edip yaniden yerine monte ettim.monteleme işinde dayson silikon kullandım.yağmur altında test ettim.Sızdırma olmadı.Ama diğer havalandırma sağlam gözükmesine rağmen aralarından suyu koyuverdi :mad:. Şimdi aynı işlemi sağlam görünen havalandırmayada uygulamam lazım......

Nail bey merhaba karavanınızı satılığa çıkarmışsınız http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-karavan-cekme-karavan-yaz-tatiline-hazir-cekme-karavan-47214734/detay/ İnşallah daha iyisini almak için satıyorsunuzdur. selamlar

Evet Cengiz bey dediğiniz gibi. 3 çocukla 4.40 dar geliyor. 5.25 erbanın kampanya modelini düşünüyorum.

Bugün itibariyle karavanımı satmış bulunuyorum. Şimdi sıfır erba veya temiz bir ikinci el almayı düşünüyorum. Tahmini olarak 12-13 bin lira civarında bütçem var.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,053
Kayıtlı Üye Sayımız
166,797
Kaydolan Son Üyemiz
Baran58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR