Tekerleksiz Bisiklet Hakkında.?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan haan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,694

haan

Yeni Üye
Merhaba,
Bisikletlerle ve kullanıcılarının uyguladığı kuvvetlerle ilgili birkaç şey sormak istiyorum, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı bölümünde okuyorum.
Okulumuzda Uluslar Arası Deniz Bisikleti Yarışlarına katılan Atanutku Deniz Bisikleti Takımı Üyesiyim. Bu gemi inşaatı öğrencilerinin kendi araçlarını tasarlayıp yarıştırdığı bir organizasyon. Bu sene eski teknemizin yanısıra yeni bir tekneyle daha yarışlara katılmak istiyoruz, tekne gövde tasarımlarımız hemen hemen bitti ancak sevk sistemiyle ilgili netliğe kavuşturamadığımız konular bulunmakta. Şimdi size danışmak istediğim konuya geliyorum:
ortalama bir insanın pedala verebileceği maximum güç nekadardır? kaç watt?
devir sayısıyla maximum güc arasındaki dengeyi tam olarak kuramadık. (dakikada 90 devir iyi gibi gözüküyor ancak kullanırken zorluk olmaz mı?) yani büyük pervane, az devirle küçük pervane çok devir arasındaki en verimli noktayı bulmakta zorlanıyoruz.
Bir insanın en etkili sürüş yapabieceği devir hangisidir?
devir sayısını kesinleştirdikten sonra bu verilere göre pervane tasarımını yapacağız.
Bu arada bisikletleri oturarak kullanılan recumbent bike tarzında yerleştiricez, normal bisiklete göre az devirde dahaçok kuvvet uygulamak dahamı avantajlı olur?
bu konuda bi cevap çıkacağını düşündüğüm için konuyu açtım, iki teker başlığı altında tekerleksiz bi konu açtığım için affedin...

Etiketler
Ynt: Tekerleksiz Bisiklet Hakkında.?

Merhaba,ben yardımcı olmaya çalışayım konu hakkında.

İnsanın pedal çevirerek üretebileceği güç konusuna gelince..
Maksimun gücü sormuşsunuz ama bildiğiniz gibi maksimum güç anlık olarak ölçülen güçtür ve incelediğimiz konuda pek bir işimize yaramaz.O yüzden ortalama güçten bahsedeceğim ben.Şu ana kadar kayıt altına alınan en yüksek ortalama gücü veren kişi Fransa Turundaki bir etap sırasında ölçüldüğü şekilde Indurain dir.Bu güç te 500 wattın biraz üzerinde ve yaklaşık 50 dakikalık bir etabın ortalaması.
Elit bir sporcunun 1 saat içinde verebileceği ortalam güç 450-350 watt arası
İyi bir sporcunun verebileceği güç 400-300 watt arası
Ortalama bir sporcunun gücü de 200-300 arasındadır.
Eğer bisikleti süren kişi aktif olarak bisiklete biniyorsa 200 wattın üstünde güç verebilir fakat spor yapmıyorsa 200 wattın çok altına düşebilir bu güç.(Daha önce de söylediğim gibi 1 saatlik süre boyunca verilen güçler bunlar)

Devirden bahsetmek gerekirse.Bisiklet üstünde ideal devir 70-100 d/d arasında değişiyor kullanıcıya göre.60 ın altına düşmek eklemleri aşırı zorladığı için tavsiye edilmez.Bunun yanında 100-120 devir çeviren sporcular da var.Tamamen bacaklarınıza bağlı;kaslı bir yapıya sahipse sporcu düşük devirlerde iyi güç verebilir.Daha az kas kütlesine sahip bir sporcu ise aynı gücü üretmek için daha fazla devir çevirmeli.Recumbent tarzı bir sürüş düşünüyorsanız bu pozisyonda kişi daha fazla tork uygulayabilir.bu yüzden de deviri biraz daha düşürmek gerekir.Benim tahminim 80 d/d olarak kullanabilirsiniz hesaplarınızda.
Ama pervane devrini padal devri olarak kullanmayacaksınız sonuçta.Arada bir dişli takımı veya zincir-dişli olması lazım.Zaten 80-90 devirle dönen bir pervane hem büyük olur hemde pek vermli olmaz.Bu yüzden en verimli pervane çapını ve devrini belirleyip,buna göre aktarma oranını belirlemeniz daha iyi olur.

pervane devri tabiki 80 olmayacak, tasarımı sürücünün dakikdaki devir sayısına göre yapacağız, bu devr dişlilerle 400 devir civarına çıkacak, sonra pervane sürücüsünün belirlenen deviri yapabilmesine olanak sağlayacak şekilde hesaplanacak.
verdiğiniz güçler 1 saat üzerinden hesaplanmış, bizim yarışlarda 100 metre, 10 metre ivmelenme yarışı, 100 metre slalom yarışı, 100 metre git gel yarışı gibi etaplardan oluşuyor ve genelde 20-30 saniye sürüyor. 1 km yarışı var sadece uzun olan onuda 1. olan takım 23 dakikada bitirdi. bu nedenle 1 saatin ortalamasına göre verilebilecek gücün çok daha fazla olması gerekir diye düşünüyorum. bunu nasıl hesaplarız ya da bilen var mıdır?

İnsan sonuçta bir makine değil.Bu değerleri teorik olarak hesaplamak bu yüzden çok zor.Ama sprint bir yarıştan bahsediyorsak (yaklaşık 30-60 saniye) verdiğim değerleri 3 ile çarpabilirsiniz yine yaklaşık olarak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR