@boris none
Evet Cape Town, 1 haftamizi doldurduk, gercekten guzel sehir

Tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler. Burada gezerken vakit buldukca dusunup tasinip hesap vesaire yapiyoruz. Tavsiyeler isiginda hazir yapilmis ikinci el bir karavan alip, elektrik sistemini gelistirmeye karar verdik diyebilirim simdilik baslangic olarak.
Warwick gercekten guzel dusunulmus fakat masa dusunmemisler o yuzden begenmedik.
@EvliyaCelebi2
Guzel mesajiniz icin tesekkur ederim.
Oncelikle belirtmek isterim ki ben de yillarca yerli / yabanci farkli forumlarda vakit gecirdim / moderatorluk yaptim. O yuzden forum kulturunu biraz bilirim. Fakat tabiki her ortamin kendine ozgu bir havasi vardir, buranin havasina da zaman gecirdikce alisip, tanisacagiz.
Mobil ev / yerlesik ev arasindaki farka gelirsek, ilk olarak soylemek istedigim, karavanla ilgili tecrubemiz olmasa da, teknede yasamak gibi bir deneyimimiz oldu. Bu sebeple asagidaki mesajinizda hatali oldugunuzu belirtmek isterim.
Tamam bütün bunları bildiğinizi biliyorum, ama inanın, pratikte ne anlama geldiğini bilmediğinizi de biliyorum. Yakınma türkülerini şimdiden ezberlemeye bakın derim.
Dikkat ederseniz daha tuvaleti boşaltma ve temizlemenin erdemlerine girmedim.
Mobil ev konseptine, taze su ve elektrigin zor bulunurluguna, kirli suyun bosaltimina vesaire alisigiz. Yapimiz geregi zaten minimalistik insanlariz, ben de kiz arkadasim da. Isimiz el verdigi icin yerlesik bir hayatimiz yok, surekli hareket halindeyiz, otel, airbnb, tekne vesaire o yuzden hafif bir canta ile, minimalistik bir sekilde geziyoruz su an.
Bot deneyimimizden yola cikarak, biraz daha cevreci bir sekilde yol almak istedigimize karar verdik. Her gun kahveye verdigimiz paranin haddi hesabi yok, ve acikcasi ben evde (artik neredeyse ugramadigim..) kendi makinem ile cogu cafe'den daha guzel flat whitelar yapiyorum.. Camasir icin camasirhanelere verilen paralar, onlarin kullandigi organik olmayan kimyasal maddeler vesaire vesaire.
Kisacasi mumkun oldugunca daha az bagimli olmak istiyoruz.
Bakin ben camasir makinesi bulasik makinesi diyince otomatik olarak evinizdeki gibi bir duzen dusunmeyin. Tabiki bu camasir makinesini her gun acmayacagiz. Her gun 16 saat karavanin icinde olmayacagiz o yuzden klima butun gun calismayacak. Bulasik makinesini zirt pirt acmayacagiz, mecbur kalmadikca isiticiyi kullanmayacagiz vesaire. Biz bu sekilde dikkatli yasayan insanlariz zaten. Bir kamp alaninda 220v baglanti sansimiz oldugunda acariz makineyi. Asiri gunesli bir gunde, su depomuzu yenileyecek bir yer buldugumuzda acariz makineyi. Gunesli gunlerde ya karavanla, ya da bisikletle geziyor olacagiz. Karavan calisiyor ise zaten motor klimasi var. Yani klimanin saatlerce calismasina gerek yok.
Biz de biliyoruz, karavanin icinde evdeki gibi bir duzen ile yasayacak elektrigi off-grid bulma sansimiz yok bugunun teknolojisiyle. Fakat belli bir yere kadar, bizi idare edecek kadar var, biz de bu fedakarligi yapmaya haziriz zaten.
Sayilarla verilen ornekleri okudum ve not aldim, fakat cevap yazma firsati henuz bulamadim. Ilk firsatta ben de gene sayilarla baska ornekler verecegim.

Estafurullah, soylenen hicbirseyi kenara itmek gibi bir niyetim yok. Fakat isim geregi teknik olarak destekli olmayan mesajlari yapici ve mantikli bulmuyorum. Biz muhendisler cozum odakli insanlariz. Bize 'bu yapilamaz' diyip, teknik olarak aciklama yaparak %100 olarak yapilamayacagini kanitlamazsaniz, bizi bunu yapmak icin tahrik etmis oluyorsunuz acikcasi.
Bazi mesajlar da sayilar ile yapilamayacagini kanitlamaya calismis, fakat okuyup dusundugunuzde zaten kisinin yapmak istedigimiz seyi anlamadigini fark ediyorsunuz..
@ince999
Hesabinizi okudum, tesekkur ederim. Fakat birkac sorum var.
Oncelikle belirtmek isterim ki mesajimi pek anlamamissiniz, ya da kendiniz bazi kanaatlere varmissiniz.
"4000w inverter baglamak istiyorum" derken, "12v akulerimden saatlerce 4000w cekebilmek istiyorum" demek istemedim.

4000w pure sine inverter kullanmak istememin sebebi, bu inverterin peak gucunun 8000w olmasindan ibaret. Bildiginiz gibi klima gibi aletler ilk calistirma aninda fazla elektrik cekiyor. Sececegimiz urunleri de zaten peak power requirementlarini goz onunde bulundurarak sececegiz.
Ikinci olarak, devam etmeden belirteyim, elektrik bilgim googledan ibaret.. Devam edelim..
4000w inverteri 12v ile besleyecek kablo nicin 1cm capinda olmalidir aciklayabilir misiniz? Uzunlugunu hesaba kattiniz mi? Max voltaj kaybini %5 dersek eger, 4000w dahi cekilecek olsa, 12v da bu amperaji saglayabilecek olan kablo max 18cm, 3.5mm2 cikiyor benim hesaplarima gore. Inverteri akulere 18cm'den kisa, 3.5mm2lik kablolarla baglarsak 4000wa kadar sorunumuz yok yani, yanlisim varsa lutfen duzeltin. Hatta 16.5cm'e inersek, 4400w (%20 verimlilik kaybi diyelim inverter icin) yani 367 amper cekebiliriz?
220v girisine 16A sigorta koyarsak akulerden cekilebilecek maximum gucu 3500 watta indirgemis oluruz sanirim. Bu sekilde kablolari biraz daha uzatmamiz mumkun gibi?
Inverterden cikan 220v tasiyacak kablolar da gene maksimum %5 voltaj kaybina izin verirsek, 6 metre ve 4400 watt icin 0.37mm2 yeterli gorunuyor.. Yani inverterdan cikisi aldiktan sonra gerisi kolay gibi?
220v ile calistiracagimiz aletler camasir makinesi, bulasik makinesi, klima, elektrikli isitici ve kahve makinesi. Bunlarin hepsi tek tuk calisacak. Bu yuzden biri calisirken digerini calistirmamaya dikkat etmek pek zor degil acikcasi. Fakat herseye karsin araya 16A bir sigorta koyulabilir tabiki.
Klimaya gelince, ev tipi bir klima koymayacagiz, 12v ile calisan, 83 amper civari ceken bir klima bulduk, onu kullanmayi dusunuyoruz. Cihazlarin peak kullanimina gelince de, 10 kati soyleminiz biraz abarti olmus. Bunu kill-a-watt gibi bir cihaz ile kendim test ettigim icin rahatca soyleyebilirim.
Su linke bir bakin derim:
https://www.nationallibertyalliance.org/files/survival/HOW MANY WATTS DO YOU NEED.pdf
(Ozellikle 3. sayfa)
Arkadaslar, benim sikayet ettigim, dert yandigim yaklasim bu.
Neden olmaz, nasil olmaz, cogu mesaj bu yonde. Yani bakin, sayin ince999 un mesajini once bir okuyun.
Ben biraz olumluluktan yanayim. "Ne olmaz" i yazmaktan ziyade, "Nasil olabilir, ne mumkun" e odaklanmaktan yanayim. Gercekten en hosnut kalmadigim yaklasim, direk olarak neyin mumkun olmadigina, neden mumkun olmadigina, abarti ornekler verilerek odaklanmak..
Evet, inverteri kokpite cekemeyiz cunku bu durumda tum akulerin kokpite yerlesitirilmesi gerekir, birbirlerine yakin olmalari acisindan. Kablo mesafesi uzadikca kablo kalinligi gerekliligi artacaktir evet bunu anladik. Fakat neden "1cm capinda kabloya ihtiyacin var" diyecegimize, "inverter ile akulerin arasinda en fazla su kadar mesafe olabilir 4000w cekeceksen" diyemiyoruz? Ya da "anlik elektrik tuketimini 3000watt ile, inverter ve aku arasindaki mesafeyi de su kadar ile sinirlandirirsan su kadar kalinlikta kablo isini gorur" seklinde yazamiyoruz?
Yani ben zaten anlik 4000w tuketim derdinde degilim, 4000w inverter istiyorum diyince neden direk 4000w elektrigi surekli kullanacagim dusunuluyor otomatik olarak?
Klima istiyorum demisim, neden direk essek boy ev tipi klimaya gidiyor aklimiz? Ve neden ve nasil ev klimasi koyulamayacagini tartismaya basliyoruz hemen?
Simdilik vaktim bu kadar yazmaya el verdi.
Ilk firsatta tekrar donecegim.
Herkese mesajlari icin tesekkur ederim, lutfen yanlis anlamayin, genelleme yapip tum mesajlari kotulemek degil derdim. "Anlasildi ben burada derdime deva bulamayacagim" seklindeki yakarisimin sebebi, bu tarz negatif yaklasimlardi, bunu belirtmek istedim.
Hesaplarimda yanlislik varsa deneyimli arkadaslarin belirtmesi beni cok mutlu eder.
Herkese iyi aksamlar, gorusmek uzere.