TUVTurk AWD (sürekli 4x4) Araçları Bozuyor mu?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan olasiliksiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 57
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,684
Ynt: TUVTurk AWD (sürekli 4x4) Araçları Bozuyor mu?

olasiliksiz' Alıntı:
Bu hareket halinde iken el frenine asılma konusunun neden riskli olduğunu açıklayabilir misiniz? Genelde itrazlar bu noktada toplanıyor. Anladığım kadarı ile sürekli 4x4 aracın silindir üzerinde test edilmemesi gerektiğini artık öğrenmişler ama el freni konusu hala tartışmalı...
defender icin bildigim kadarini ben izah etmeye calisiym ..eksik yanlis varsa arkadaslar tamamlayabilir;
defenderlarin el freni aracin orta sanzumaninin arkasinda kampanali fren sistemine benzer bir sekilde on ve arka saftlari birlikte kilitleyerek araci hareketsiz iken her iki dingilden ayni anda frenleyen bir mekanizmadir.(bu sistem icindede fren pabuclari oldugunu servisten teyit ettim)
Benimki gibi agirligi yaklasik 2,300 Kg olan bir araci 60-70 km/h hizdayken bu freni cekerseniz bu durum; hem benim hemde bazi arkadaslarin kendi araclari test edilirken tanik olduklari mekanik sesler gibi mekanizmayi olusturan ic-dis kasnaklarin hasar gormesi.. fren pabuclari ve telinin kopmasi ayrica belki dahada onemlisi tekerleklerde hidrolik kuvvetle saglanan frenleme yukunun dogrudan saft istavrozlarina hemde ani bir sekilde yuklenmesi sonucu olusabilecek hasarlar gibi sizinde canlandirabileceginiz bircok teknik soruna yol acabilir..
umarim fikir verebilmisimdir.

Etiketler

ne bekliyorlar ki el freninin o hızda çekildiği zaman vereceği tepkiden,
subaru vs bir cadde makinasının yapacağı gibi bir şey galiba ;D

Hiç kimse normal şartlarda el frenini hareket halindeyken kullanmıyor. Zaten el freninin amacı U dönüşünü kolaylaştırmak veya artistik hareketlerde bulunmak değil ki sonuçta, aracı dururken sabit tutmak.

Bunun için belli bir eğime sahip platform yapsalar veya istasyonlarda hidrolik olarak kalkan bir yer olsa ve belli eğimlerde aracın el freni çekiliyken kaydırması izlense çok daha faydalı olur bence. Araçlarımıza zarar vermeyeceği gibi amacına da daha çok hizmet eder.

GezenGen' Alıntı:
Hiç kimse normal şartlarda el frenini hareket halindeyken kullanmıyor. Zaten el freninin amacı U dönüşünü kolaylaştırmak veya artistik hareketlerde bulunmak değil ki sonuçta, aracı dururken sabit tutmak.

Bunun için belli bir eğime sahip platform yapsalar veya istasyonlarda hidrolik olarak kalkan bir yer olsa ve belli eğimlerde aracın el freni çekiliyken kaydırması izlense çok daha faydalı olur bence. Araçlarımıza zarar vermeyeceği gibi amacına da daha çok hizmet eder.
dogrudur ... ozel acil durumda el freni ceken kiside zaten bu tur zararlari bilerek sineye ceker ...
bugun bu konuda yazmadan once otokar servisten defender mekanizma detayi icin fikir alirken onlarada hatirlattim .. bunu Otokara musteri talebi olarak iletin onlarda TUV e resmi yazi yazssinlar yoksa Muayene istasyonlarindaki kavga bitmez ..kendilerinede maliyet cikar diye ..
Serviste mumkundur yazalim dedi ...

Umarım bir yazı yazarlar ve TÜV tarafından dikkate alınır.

Defender haricinde benzer el freni tasarimina sahip başka araçlar da var mıdır acaba?

GezenGen' Alıntı:
Umarım bir yazı yazarlar ve TÜV tarafından dikkate alınır.
Bu konuda bizede gorevler dusuyor ..eger birkac farkli sehirden arac sahipleri TUV ve markaya bagli olmaksizin araclarinin servis merkezleri nezdinde usenmeyip girisimde bulunursa eminim onlarda duyarsiz kalamazlar ... ama sirf bu muayeneyi atlatiymda sonrasi ..... kerim mantigi olursa hicbirimizin sikayete de hakkimiz olmaz diye dusunuyorum ...

isuzu kamyonlar ve mitsubshi lerde öyle sanırım

Yani her ne kadar araba hareket halinde iken el frenini çekmek son derece saçma olsa da muhtemelen benimki gibi (rav4) araba platformu üzerine kurulmuş bir suv için çok sorun olmayacaktır silindir üzerine çıkmasın diye göz kulak olmak yeterli görünüyor...

Herkese yorumları için teşekkürler konu anlaşıldıi sayılır.

Bügün gözümün önünde sürücünün uyarısına rağmen sürekli 4x4 bir honda crv yi silindire çıkarttılar. Geçen sene benim rav4 ü test aracımız uygun değil deyip yolda test etmişlerdi. Anlamadım ben test aracı (silindir) aynı araç geçen sene sürekli 4x4 testine uygun değildi de bu sene nasıl uygun oldu?

araç, tekerleklerini kendi motor gücüyle çevirmesi gerekmiyorsa .. (yani silindirin yeterince hızlı çevirmesi mümkün ise) silindirde test hem daha kolay hemde araca zararsız... gelecek muayenede ben kendim önermeyi düşünüyorum...

araç, tekerleklerini kendi motor gücüyle çevirmesi gerekmiyorsa .. (yani silindirin yeterince hızlı çevirmesi mümkün ise) silindirde test hem daha kolay hemde araca zararsız... gelecek muayenede ben kendim önermeyi düşünüyorum...

Bu konuda farklı görüşler var. Orta differansiyelin normal tip olması durumunda silindir üzerinde test edilmemesi gerektiği halde fazla zorlanmadığı durumda çok zarar görmeyeceği (bu hiç zarar görmeyeceği anlamına gelmiyor sadece muayenenin hemen arkasından bozulmadığı için faturayı TUV'e çıkarma şanşınızın azaldığı anlamına geliyor sadece), 'viscous coupling' denen teknolojiyi kullanan bir tip differansiyeli olan bir aracın ise kesinlikle bu şekilde test edilmemesi gerektiği söyleniyor.

Bu bilgiyi yabancı bir forumdan buldum (http://bbs.scoobynet.com/342608-mot-brake-test-on-rollers-2.html). Konu hakkında detaylı bilgisi olan varsa ve bizi aydınlatırsa memnun olurum.

olasiliksiz' Alıntı:
Bu konuda farklı görüşler var. Orta differansiyelin normal tip olması durumunda silindir üzerinde test edilmemesi gerektiği halde fazla zorlanmadığı durumda çok zarar görmeyeceği (bu hiç zarar görmeyeceği anlamına gelmiyor sadece muayenenin hemen arkasından bozulmadığı için faturayı TUV'e çıkarma şanşınızın azaldığı anlamına geliyor sadece), 'viscous coupling' denen teknolojiyi kullanan bir tip differansiyeli olan bir aracın ise kesinlikle bu şekilde test edilmemesi gerektiği söyleniyor.

Bu bilgiyi yabancı bir forumdan buldum (http://bbs.scoobynet.com/342608-mot-brake-test-on-rollers-2.html). Konu hakkında detaylı bilgisi olan varsa ve bizi aydınlatırsa memnun olurum.

Benim aracta da aynı sistem var swift 4x4 aracı lifte kaldırıp tekerin bini elinizle cevirdiğinizde diğer 3 tekerde dönüyör arazi sistemi öntekerlerdeki patınajı boşa düşmeyi algılayıp torku saftla arka terlere aktarıyor akytarma bilyelerii ezdirebilir yada ön tekeri test ederken arac silindir vasıtası ile döndüğü için silindirin üzerinde durmayıp öntarfa atırabilir cok tehlikeli dediğiniz gibi yapılmamalı b bence saygılar.

egeli 34' Alıntı:
doğuşun sattığı araçlarda hiç kusurlu çıkmıyor çünki marmara bölgesi tüv doğuşta :smiley:

mesela bir golf, heralde yeni satilacak daha sifir olsa gerek muayeneye getirmislerdi, adam bagaji acti ve guvenlik malzemelerine bakti sozde. Sozde diyorum cunku sadece volkwagen'in aracla beraber gonderdigi minik ilk yardim cantasi vardi aracta ve o cantanin icinde yangin sondurucu yok mesela. bizde yangin sondurucu olmazsa onay vermemeyi biliyorlar.

ilkakdeniz' Alıntı:
Taze bilgi bende,
bugün aracımın muayenesini yaptırdım,
bana aracım 4x4 olduğu için platformda fren testi yapamadıklarını dışarıda denemeleri gerektiğini söylediler,
bildiğim kadarıyla aracın el freni arka şafttan tahrikli,
özellikle uyarmama rağmen Edirne gibi bir yerde de bu tarz araçlar ellerine sıkça düşmediği için sağlam bir kalkış yapıp el frenine asıldılar,
sonuç alttan tak tak tak şeklinde araç durana kadar gelen seri bir ses patlaması,
arkasından şeflerine uyarmama rağmen böyle davrandıklarını söyledim.
şef de aracı kontrol edenlere daha yavaş davranmaları ikazında bulundu, ama tabii iş işten geçtikten sonra
sonuç; araç muayeneyi aldı ama benim kafamda oru işareti dogru sanayinin yolunu tuttum şükür bir sıkıntı yok :(

ama yiğidi öldür hakkını yeme, aracın şase numarası silikti net okunmuyordu, zımparayla okuyana kadar uğraştılar, yarım saat kadar
küçük bir bilgi; araçlarla ilgili her türlü teknik veri ellerinde mevcut, ben bilmiyordum bizim araçların şase nosu sağ arka lastiğin hemen altında şase uzantısının üzerine çakılı, orada oldugunu da öğrenmiş oldum,

Gecen sene Grand Vitara'nin motor numarasini bulamadilar, 10 dakika civari ugrastilar sonra kusur yazip servisten belge istediler. Meger aynayla bakmak gerekiyormus, yani eger biliyorlarsa bile islerine gelmiyorsa bakmiyorlar...

Fren testi icin de aracin ustune ciktigi silindire bir motor takip arac bostayken (gerekliyse arazi vitesi bostayken) test yapmalari daha dogru olur diye dusunuyorum, sonucta yolda giderken el frenini durmak icin kullanmiyoruz, illa giderken ne oldugunu merak ediyorlarsa da dedigim sistem mantiklidir bence.

Tek kelime ile muayene memurunun dandikliği.
Çok bilmişlik yada konum itibari ile yaptıkları eksiklikleri bertaraf etmek.
Muayeneye gelen araba hakkında bilgin yoksa sahibinden bilgi al ona göre hareket et.
Nasıl hastaneye gitdiğinde bütün sorunlarını sayıyorsun bundada aynı durum arabayı al git içeri yasak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.