<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Vitara 2.0 V6 Almayı Düşünmek</b><br />
<br />
Merhaba Yasin kardeşim.çok eskiden beş yıl süreyle Vitara'larımız olmuştu.<br />
Ağır offroad olmamakla birlikte çamur kum su epey yol gidildi.<br />
<br />
O zamanlar sizden azıcık uzun ama 30 kg hafif vücut yapısıyla pek sıkıntı yaşamadım.<br />
Aynı sıralarda ağır ve sert offroadu Niva ile yaptım,Özay beyin sıkıntılarını onda yaşadım.<br />
(Üç kapılı Vitara'ya göre Niva bayağı geniştir,beş kapıya göre küçük kalır.)<br />
<br />
Bakım onarım konusunda İzmir'de hiç sıkıntı çekmedim,İstanbul'da da sıkılmazsınız sanırım.<br />
Range'teki ferahlıktan sonra illaki dar,basık,küçük,sıkıntılı bir araç olacağı muhakkak.<br />
Bu dar,basık ve küçük oluşu vergi,yakıt ve masraf olarak geri aldığınızı hesap ediniz.<br />
<br />
Su geçişlerinde Oğuzhan kardeşimizin dediği bir çok delik vs doğrudur,dikkat edilmesi gerekir.<br />
Ancak öyle kısa mesafeli geçişlerde 40 Cm lik sularda bunların hiç biri problem yaşatmaz.<br />
Eğer bunlar sorun olsaydı yağmurlu,uzun süreli yolculuklarda tüm araçlarda sıkıntı olurdu.<br />
Siz uzunca müddet dere içinde yol yapacaksanız yada serin diye su içine park edecekseniz olmaz tabii.<br />
Aracın lastik çapı yaklaşık 69 cm dir.Yarısı olan 35 cm lere kadar hiç bir problem yoktur,yaşamazsınız.<br />
<br />
Kumda batma çıkma olayı kuma ve pilotaja bağlıdır.Kum heryerde,her saatte,her mevsimde farklıdır.<br />
Hava sıcaklığı,o günkü nemlilik,yağmurun azlığı çokluğu gibi onlarca sebep kum sürüşüne etki eder.<br />
İçindeki bileşenler,genleşme vs sebeplerden dün yada bir saat önce geçtiğiniz yerde problem olabilir.<br />
Bu tür yerlerde dur kalk önerilmez,oldukça seri ve hızlı geçilip gidilmesi tavsiye edilir.<br />
<br />
1.6 ile 2.0 arasında 150 kg kadar fark vardır.Bu farka karşılık 39 beygir,40 tork gibi de 2.0 olan yüksektir.<br />
Yani bu 150 kg a karşılık ciddi bir güç fazlası sağlanmıştır.Uzun yolda bu size yakıt ekonomisi olarak döner.<br />
Ancak arazide,şanzıman yapısı sayesinde bu eksik beygirleri filan ağır devirde hiç hissetmezsiniz.<br />
Uzun yolda sollamalarda,rampalarda ve romorkunuz varsa elbette 1.6 ya göre avantajları fazla olacaktır.<br />
<br />
Her iki seçenektede iki dingil arası aynı,genişlikleri ve yükseklikleri azıcık farklıdır.<br />
Boyda 9,5 cm,ende 6 cm,yükseklikte yarım cm kadar fark vardır.<br />
Bu farklar dingil genişliğinde de yükseklikte de farklı lastik ve jantlardan ileri gelmektedir.<br />
Boydaki farklılık bana göre tampon yapısından fakat kullanıcı arkadaşıma göre kasadan gelmektedir.<br />
<br />
Düz ve otomatik seçeneklerinde otomatik olanın daha fazla yakacağı malumunuzdur.<br />
Arazide şahsi tercihim her zaman düz vitesten yana olmuştur,şehirde otomatik tavsiye ederim.<br />
Bu da kişiye ve tecrübesine göre tercih edilir.Bu konuda polemiğe girmek istemem.<br />
<br />
Araç deneme konusuna gelince,hiç sıkılınacak bir şey değil,bedava almıyorsunuz,dünya para verilecek.<br />
Özay beyin dediği gibi bineceksiniz,belki de performansını beğenmeyeceksiniz veya başka biryerini.<br />
Bunlar gayet normal,zaten bir kaç araç baktıktan sonra bu konuda daha rahat olacağınıza eminim.<br />
<br />
Linkten araçlara bakmak,tavsiyede bulunmak çok zordur.Km si düşük olanı tercih edin deseniz ayrı dert.<br />
Aracın km si düşüktür ama kazalı yada bakımsız olabilir.Sizde tecrübenizi yazmışsınız bu konuda (CJ 5)<br />
Mutlaka iki araca indirdikten sonra şehir vs kriterleri de uyuyorsa yanına gidip bakın ve acele etmeyin.<br />
<br />
Son olarak başka araç tavsiyesi isterseniz kriterleri değiştirdiğiniz taktirde çok araç karşınıza çıkar.<br />
Her zaman yazdığımı tekrarlamak istiyorum,önce emin,güvenilir servisinizi,ustanızı ayarlayın.<br />
Onun tavsiye edeceği,parçası,bakımı kolayca halledilebilecek araçlara bakın.<br />
Bu tür araçlar sonuçta 15 yaş civarı,eski sahibinin bile bilmediği,sırada bekleyen sorunları olabilir.<br />
<br />
Şu an Terrano kullanıyorum,lastik çapım 73 cm ve 73 cm suya korkmadan girerim.<br />
Hava filtreside tam oralarda bir yerde,standart halinde araç,boşu 1650 kg civarı gelir.<br />
Bagajdaki alet edevat ile kantarda (vinç,makaralar,u kilitler,kancalar,halatlar,kürek vs)2050 kg geldi.<br />
Şanzımanlarda olsun diferansiyellerde olsun fabrikadan çıktığında havalandırmalar hep yukarı alınmış.<br />
Tam şaseli,klimalı,power vs.Fakat yakıtı dizel olarak vergisi hacim olarak ekonomik değil.<br />
Benim gücüm yetiyor ve beni yolda bırakmıyor.Üç kapı olduğu için yaşlılara zor oluyor.<br />
Araziye giderkende ancak bir yan yolcudan fazlasına arka taraf eziyet oluyor.<br />
<br />
Bunu da sizin Niva düşünceniz için yazdım.Üç kapılı ile çocuklar bile olsa arka taraf sıkıntılıdır.<br />
Tavsiyem beş kapı düşünün,power direksiyon ve klima olmazsa olmazınız olsun.<br />
Kışın aranmasada yazın ve özellikle bataklık alanlarda sivrisinek derdinden elzem hale geliyor.<br />
Şahsi bilgi ve tecrübelerimden bazılarıdır,faydalı olmasını umarım.</div>