Vitara 2 Teker Patinajda !.. Bu Nasıl Oluyor?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan halibut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,641

halibut

Welcome to the jungle....
http://www.youtube.com/watch?v=w0leVpl9xGE&NR=1

Araç sol arka ve sağ ön lastikler tutunmuş diğer 2si patinaj çeker bir vaziyette...4 x 4 sistemler hakkında pek bilgili değilim, izah ederseniz sevinirim....

Etiketler
Ynt: Vitara 2 Teker Patinajda !.. Bu Nasıl Oluyor?..

Olması gereken oluyor, gayet normal. Arkadaş yeterinde iri ve güclü görünüyor, aracı sallayacağına tutup çekse çıkartırmış ;D.

İşin şakası bir tarafa bu durumun neden olduğunu ve normal olduğunu anlatabilmek için öncelikle diferansiyalin işlevini ve sonra kilitli diferansiyelleri açıklamak lazım. Bu konuyla ilgili başlıklar vardı, linki bulup göndermeye çalışacağım.

Bulamadım, kısaca şöyle özetliyeyim.

4x4 araçlarda (ki videodaki Suzuki Vitara sürekli 4x4 değildir ancak 4x4 de kullanılır) hem ön hem arka aksdaki tekerlerler motordan tahrik alırlar.
Hem ön hem arka aks da diferansiyel vardır, bir de ön ve arka akslar arasında güç dağılımını yapan orta diferansiyel. Yani bir 4x4 araçta (Yeni model bazı SUV'ler de orta diferansiyel olmayabilir) ön, orta ve arka olmak üzere 3 diferansiyel vardır.

Ön/Arka diferansiyeller aynı aks üzerindeki tekerleklerin farklı hızlarda dönmelerini sağlar, bu normal sürüş şartlarında aracın güvenliğini arttırı, dönüşlerde dışta kalan tekerlek daha fazla tur atmak isteyeceğinden buna izin verir ve aracın virajda savrulmasını engeller. AMA iş kar, buz, çamur gibi kaygan zemine geldiğinde şayet tekerrleklerden biri patinaja düşerse diferansiyel gücü o tekere aktarır ve diğeri hiç dönmez.

Eğer ön-arka diferansiyellerde kilit yoksa ve orta diferansiyelde kilitli değilse, herhangi bir tekerleğin patinaja düşmesi durumunda diğer 3 tekerleğe güç gitmez.
Orta diferansiyel kilitli ise hem ön hem de arka aksda birer tekerlek patinaja düşerse (ki videoda olan budur) diğer tekerleklere güç aktarılmayacağından araç ilerlemez
Arka diferansiyelde de kilit var ve kilitli ise ve orta diferansiyel de kilitli ise 2 arka ve önden bir tekerlek patinaja düşerse araç yine hareket etmez.

Nejat Bey, cevap için teşekkür ediyorum...

Genel olarak difransiyelin çalışmasını biliyorum, ancak vitara gibi bir aracın bu duruma gelmesi beni ürküttü...

Daha ağır şartlarda yolda kalmasını anlardım ama 2 tekerleğin hatta 3ünün temasının olup ta tek tekerlekten dolayı yolda kalabileceğini hiç düşünmüyordum...

bir tane güzel video daha ekliyorum.. iyi geceler..
http://www.youtube.com/watch?v=YqtpstvtVVI

Videoları göremiyorum ama bir düzeltme yapmak isterim,Vitarada orta diferansiyel bulunmadığından dolayı araç 4x4 konumundayken 3 teker yere basarsa araç kalmaz.Orta diferansyeli olmayan bir araç 4x4 konumuna alındığında orta diferansiyeli kilitlenmiş bir sürekli 4 çeker gibi davranır.Yani en zor anda bile önden 1 arkadan 1 tekerde hareket vardır ve tek tekerin yerden kesilmesi birşey fark ettirmez,ilerlersiniz.

Özet olarak standart vitara ile (diff lerde kildi olmayan) 3 teker yere basıyorsa ilerlersiniz ama çapraz 2 teker yere basıyorsa kalırsınız.3 teker yere basıyor ve ilerleyemiyorsanız ya 4x4 konumunda değilsiniz yada sistemde bir arıza var.(Muhtemelen ön teker göbeğindeki ayırıcılar arızalıdır)

Suzuki bölümünü iyi araştırın hazine niteliğinde bilgiler bulacaksınız.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,870
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
2026 TEMU Promo Code

Çevrimiçi üyeler

Geri