vitara 3k otom.yakıt sorunu yardım...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan serdarf_06 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,637

serdarf_06

Ana Kamp
arkadaşlar herkeze merhaba,
benim canavarın yakıtı tuzlu geldiği için 1 ay önce brc lpg taktırdım fakat hala çok yakıyor 50 tl lik gaz ile 140 km yol gidiyor. Buda yaklaşık 0,36 kr demek, sizce bu normalmi, motordan pek anlamadığım için neler yapabilirim yardım ederseniz çok sevinirim?

araç özellikleri
- 96 model 3k otomatik vitara jlx
- enjektörlü
- 200.000- km de
- arazi donanımı yok, orjinal haliyle
- lpg takılalı 1500 km oldu

Etiketler
Ynt: vitara 3k otom.yakıt sorunu yardım...

sorunun kaynağını bilmiyorum ama normal değil. 99 5k kullanıyorum şuan 30 krş yakıyo.

benzinde ne kadar yakıyordunuz.. bence benzine göre tasarruf oranı ortaya çıkacaktır.. LPG takıldıktan sonra yaklaşık 150 lt. LPG tüketilip ayar yapılması gerekir.. bahsettiğiniz tüketimde LPG'nin litresini kaç TL'den aldınız

benzine göre düştü fakat benzindede 0,40 - 0,45 kr falan yakıyordu

verdiğiniz rakamlara göre 100 km.de 15.85 lt. lpg tüketiminiz var.. son bir aydır ankara malum.. eğer gecesi kimi zaman -22 leri gündüzleri -12 leri gören ankarada ölçüm yapmışsanız değerler bana çokta fazla gelmedi.. tabii başka değişkenlerin yanısıra gidilen mesafenin kısalığı, henüz motor yeni ısınmışken hedefe varılması değerleri yükseltmekte..

örneğin benim araçta (2004 5k otom. 2000 cc) 2000 km. önce lpg takıldı. tüketim 15,96 / 100 km

Benzin ölçümünüz sanırım nispeten sıcak havalarda gerçekleşmiştir.. son bir aydaki benzin ölçümünüz tahminim 40-45 kuruşun çok üstünde çıkabilir.. bakımları zamanında yaptırıp buji ve filtreler düzenli değiştiğinde ve istikrarlı sürüşle sanırım değerler havaların iyileşmesine paralel düşecektir.. tabii zaman zaman lpg ayarına baktırmakta yarar var.. tüm bunlara rağmen benzer koşullarda 100 km de 11-12 lt. tüketim değerlerini yakalayan arkadaşlara şapka çıkartmaktan başka bişi yok.. ileri sürüş eğitimi verirlerse almamız lazım :smiley:

Not: LPG ustaları genelde benzine göre %30-40 lık bir düşüşün olması gerektiğini söylüyorlar.. (kimi 45-50 oranlarını söylese de bu miktarları yakalamak kolay gözükmüyor)
kazasız, keyifli ve ekonomik sürüşler..

Standart donanımlı düz vites benzinli Vitara'nın yakıt tüketimi şehir içi 9.6 - şehirlerarası 6.5 lt/100 km'dir.
Otomatik için araç kitapçığında her hangi bir veri yok ama kullanıcılar düz vitesten %10-20 arası fazla yaktığını belirtmekte aynı şekilde LPG takıldığında da tüketimin benzinden %10-20 arası artması normal kabul edilmektedir.
Sizin benzinde 40-45 krş tüketiminiz şehir içi ise 9.5-10 lt /100 km arası gayet mükemmel bir rakam. Tahminimce çok yoğun olmayan bir trafik.
Burdan hareketle aynı araçla aynı yollarda-şartlarda 12 - en fazla 14 lt/100 km tüketim olmalı.
Fakat LPG li araçta 100 km'deki tüketimi hesaplarken ilk çalışmada belli bir süre benzinde gittiğini dikkate almak lazım, örneğin 50 lt gazla 140 km gittiği yazılmış , aslında 140 km'nin bir kısmı benzinle gidilmiştir, gazla belki 130, belki 120 km gidilmiştir.
Havaların soğuk olması aracın benzin tüketimini elbette ciddi olarak etkiler ama LPG li araçta eğer LPG ye geçiş ısısı aşırı düşük değilse soğukta tüketimi benzin ile yapacağından LPG tüketimi soğuktan az etkilenir.
Tahminimce bahsettiğiniz 50 tl gaz ile birlikte 5-10 tl de hesaba katmadığınız benzin tüketimi oluyordur. Böylelikle asıl tüketim 39-43 krş /km 'yi buluyordur. Daha belli bir km'de LPG sisteminin bakımı için yapılacak masraf , aracın buji-sübap vs.... ömrünün kısalması sonucu doğacak masraf.... Keşke taktırmasaymışsınız.

dün istanbuldan v6 98 vitara aldık ve yola çıktık.önce araca alışma dönemi ve birazcık da test etme hevesi sonrası şehirlerarası lpg tüketimi km0.40 kuruş ve daha sonra ise 0.25-0.27 kuruşa indi.fena değil sanırım ama aracı test edelim diye birazcık hız yapınca tekrar normal limitlere indiğimizde bazen kesiklikler yaptı sanırım ateşlemeyle ilgili sıkıntısı var.eski sahibi ise bobinleri değiştirdiğini söyledi.şimdi düşünmeye başladım neden olabilir diye ::smiley:

yasakşehir07' Alıntı:
dün istanbuldan v6 98 vitara aldık ve yola çıktık.önce araca alışma dönemi ve birazcık da test etme hevesi sonrası şehirlerarası lpg tüketimi km0.40 kuruş ve daha sonra ise 0.25-0.27 kuruşa indi.fena değil sanırım ama aracı test edelim diye birazcık hız yapınca tekrar normal limitlere indiğimizde bazen kesiklikler yaptı sanırım ateşlemeyle ilgili sıkıntısı var.eski sahibi ise bobinleri değiştirdiğini söyledi.şimdi düşünmeye başladım neden olabilir diye ::smiley:
Arıza ile ilgili bir fikrim yok.
Benzinli v6 yakıt tüketimi, şehirlerarası 8.5 lt, şehir içi 13.5 lt / 100 km'dir. LPG de %20 fazlası normaldir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.