Wj De Hangi Yağ

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erkanaga Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,862

Ynt: Wj De Hangi Yağ

Oncelikle 4.7 kullanicisiyim. Ben 10-40w kullaniyorum. Kendim degistirdim. Onceki sahibi ne kullandi bilmiyorum. 4.7 icin 5-30w tavsiye ediliyor. Yari sentetik. 4.0 ve 4.7 HO icinse 10-40w.Bulunduğum bolge nispeten sicak oldugundan 10-40w denemek istedim.. Simdilik bir sorunla karsilasmadim. Hem ortalama degerleri yakalamis oluyorum. Servis farkli, sanayi farkli, kullanici farkli soyler, herkeste memnundur:smiley: yeni nesil tam sentetik ve 10-15 bin de degisen yaglarin bizim motorlara uygun oldugunu dusunmuyorum. Genelde max. 7 bin de degistiriyorum. Bir cogumuzun aracinda LPG de var, yag benzine gore temiz kalmasina karsin, daha yuksek isida calistigindan ozelligini daha cabuk yitiriyor. Su an motorun yag yakmasi normal seviyede, eger bunda bir artis varsa yagi biraz daha kalinlastirmakta fayda var. Yagin numara araligi arttikca da katki miktari ve bu conta v.s koruma katkilari cok daha fazla oluyor icerisinde. Marka olarakta Mobil kullaniyorum, 10-40w yari sentetik. Bir hatirlatma daha 10-40w -18 lere, 5-30w ise -30 larda is gorur.

aslına bakarsanız motor yağının ortalama ömrü km saatine göre değil motorun çalışma süresine göre ölçülür.
onu da ölçen bir alet olmadığı için bu yağ 10bin km gider şeklindeki ifadeler sadece tahmindir.
sadece tahmin olduğu için de genelde araç üreticilerinin "10 bin km veya 6 ay, hangisi önce gelirse" vb. şeklinde ifade edilen servis aralıkları vardır.
buna ilave olarak uzun yolda kullanılmayan, arada bir markete alışveriş merkezine vs gidip tekrar durdurulan araçlarda motor yağının içinde absorbe edilen su motor yeterine ısınmadığı için buharlaşma fırsatı bulamaz ve bu durum zamanla motor içinde yağ çamuru oluşmasına sebep olur.
eğer aracı bu şekilde kullanıyorsanız motor yağınızın ömrü tahmin ettiğinizden çok daha az olur, ve yağ kıvamına vs bakarak da yağın durumunu anlayamazsınız o yüzden aracı bu şekilde kullanıyorsanız motor yağını en geç 5 bin km/3 ay da bir değiştirin.

bunun dışında araca konulan yağın numarası araçtan çok mevsimle ilgili bir konudur, bizim ülkemizde 10w-40 genelde 4 mevsim kullanılabilir, doğu illerindeki kışları aşırı soğuk geçen yerler hariç.

eski araçların fazla ince yağları daha kolay yakabildiği de bilinen bir gerçektir, mesela 0w-40 kullandınız yağ eksiliyor, onun yerine 5w-40 o da olmazsa 10w-40 kullanabilirsiniz, tabi kışları aşırı soğuk geçen o doğu illerinden birinde değilseniz.

buna ilave bazı insanlar motor yağ yakmasa bile "bu araç çok eskidi artık kalın yağ koymak lazım ömrünü uzatır" deyip 20w-50 ya da 10w-60 gibi yağlar kullanıyor, motor gerçekten o kadar kötü durumda değilse bu kadar kalın yağ kullanmak ömrünü aksine kısaltabilir gibi geldi bana. bu konuda işin doğrusu neyse bilmek biraz zor. kimse motorunuzun gerçekte ne kadar aşındığını içini açıp bakmadan bilemez (muhtemelen açıp baksa da bilmesi biraz zor) o yüzden "yaşlı araca daha kalın yağ" muhabbeti de sadece bir tahmindir, ayrıca 20w-50 ömrü pek uzun olmayan vasat bir yağdır, 10w-60, 10w-50 gibi yağları da öyle her yerde kolay bulamazsınız, o yüzden bu pratikte pek te uygulanabilirliği olmayan bir konu.

yani.. bunca muhabbetin özeti 10w-40 türkiye şartlarında iyidir, daha iyisi erzurum/erzincan vs gibi yerlerde yaşamadığınız sürece gereksiz masrafıtır, hava o kadar soğuk değilse aradaki fiyat farklı ile motor yağını 10bin km de bir değiştireceğinize yaklaşık 6 bin de bir değiştirebilirsiniz... tercih sizin.

Benim yag aracı aldığımda yeni değişmiş 10w40 mobil . Yarı sentetik bir yag. Arac 116 binde kitapçıkta yazdığı gibi 5w30 mu koysam Yada km den dolayı 5w40 shell helix ultra mı karar veremedim

Tavsiye edilen ve bence uygun olan yari-sentetik. Benzer iklim kosullarinda da 10-40w.Araclarimizin km si ayni ancak motor durumunu bilmiyorum. 10-40w su an icin sadece yag basincini 3 iken 3.5 seviyesine cikardi. Bu taraftan icim rahat. Onceki sahibinin neyi kullandigini bilemiyorum cunku degistirdigimde yagin ozelligini yitirmek uzere oldugunu gordum, karsilastifma yapamadim yani. Deger araligini acip daha fazla katkili bir yag kullanmaktansa ki henuz benim motorumun ihtiyaci yok gibi gorunuyor, aradaki fiyat farkini gerekirse cebe atip gerekirse cepten verip daha az zaman araliklarlariyla yagi degistirmeyi tercih ederim. 5-30 veya 10-40 iklim kosullari disinda cok onemli bir fark yaratmaz diye tahmin ediyorum, o yuzden 10-40 koydum. Mevcut performanstan memnunsaniz eski gittigi ustayada sorarak aunen devam edebilirsiniz.

benimde yüksek çalışıyor yağ basıncı 3.5 seviyelerinde tam ortada olması gerekmiyor mu normalde.

mobilin sitesinde önerilen yağ delvac 15/40 yada Mobil Delvac XHP Extra 10W-40 (d, e) bu yağlar
kışın 15/40 koymuştum yazında 5 40 persona koymuştum 5 50 denemedim ama çok pahalı bir yağ diye biliyorum

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR